Isolatie met subsidie: zo gaan wij het doen

isolatie subsidie

Onze vloer is bijna altijd koud. Deze huizen zijn namelijk gebouwd op een stukje grond waar ooit een sloot was. Hierdoor liggen ze wat dieper en staat er vrijwel altijd water in de kruipruimte. En in de winter merk je dat behoorlijk. Maar hierin investeren wilden we eerst nog niet doen; wie weet zouden we wel binnen een jaar verhuizen. En nu hebben we de knoop tóch doorgehakt: we kiezen voor nieuwe isolatie, mét subsidie. Waarom lees je hier.

Wel of geen isolerende maatregelen doorvoeren?

De voordelen van isolatiemaatregelen zijn duidelijk:

 • je bespaart energie (en dus geld – waardoor je de aanschaf terugverdient)
 • het maakt je huis comfortabeler
 • je huis wordt makkelijker verkoopbaar
 • het is beter voor het milieu, omdat je zorgvuldiger omgaat met grondstoffen.

Wij hadden echter een paar belangrijke redenen om tot nu toe nog niet te investeren in isolerende maatregelen.

Zo wisten we allereerst niet hoe lang we hier nog gingen wonen. En hoewel je je huis vast makkelijker verkoopt als het goed geïsoleerd is, hadden we niet de indruk dat dat hier nu enorm veel verschil ging maken. We hebben een vrij gangbaar huis, dat prima verkoopbaar is. Ook zonder die vloerisolatie.

Daarnaast is het hier ook gewoon comfortabel. We hebben vrijwel overal dubbel glas, de voorkant is een paar jaar terug in het kunststof gezet. Qua comfort hebben we eigenlijk niet veel te klagen. Behalve die vloer dan.

Isolatie aanbrengen kost natuurlijk geld. En dat geld verdien je niet zomaar terug als je eigenlijk best comfortabel zit.

In mijn vorige huis was dat een heel ander verhaal. Daar zat ik er voor zo’n 250 euro in de maand nog koud bij, tot ik investeerde in een pelletkachel. Die investering verdiende ik al binnen een ruim jaar terug. En de vooruitgang in comfort was zelfs niet in geld uit te drukken.

Maar voor dit huis hadden we dus genoeg redenen om te zeggen: laat maar zitten. Dat geld zou ik dan liever steken in de aflossing van de hypotheek, daar merkte je tenminste iets van.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Argh, vocht!

Waar we wél elke herfst/winter tegenaan liepen was – naast die koude vloer, waar we letterlijk tegenaan liepen – vocht.

Opkruipend vocht in het toilet. Een toilet met overigens steenkoude tegels, ook waarschijnlijk door die koude ondergrond.

En soms trof ik zelfs sporen van naaktslakken in huis aan, die zich blijkbaar lekker in die vochtige ruimte onder het huis nestelden. En die dan ’s nachts even op expeditie gingen.

Ik kan je vertellen: dat is echt superranzig. Maar er is dus niets aan te doen, zolang dat vochtprobleem niet wordt opgelost.

Met die koude voeten had ik nog wel kunnen leven. Met dat vocht (in combinatie met heel veel vochtvreters) misschien ook nog wel. Maar met die smerige naaktslakken in huis? Hell no!

Dus moesten we er toch aan geloven…

Lesje afdingen

We hebben eerst gekeken naar de methode die het beste bij ons huis zou passen. Dat was alles gewoon dichtspuiten met soort PUR. Maar dan milieuvriendelijker en beter. Toen was het een kwestie van offertes opvragen.

De prijzen vielen best wat tegen, maar dat blijkt met het materiaal te maken te hebben. Van die korreltjes zijn veel goedkoper dan spuiten. En als je dan ook nog eens een zogenaamde ‘broodjesvloer’ hebt, waarbij de onderkant van je vloer een beetje lijkt op een balkenplafond, dan komt er nog eens 20 procent aan vloeroppervlak bij.

Terwijl die man aan het rekenen was, moest ik ineens denken aan die isolatie subsidie waarover ik een paar maanden terug geschreven heb.

Maar: daarvoor had ik wél twee maatregelen nodig. Dus: even met het cameraatje in de spouwmuur gekeken. Daar bleek ook bijna niets (meer) te zitten en dat kon tegen een vast bedrag.

Subsidie in de pocket.

Door naar de korting. Nadat we korting hadden gekregen omdat het een bedrijf uit de regio was en omdat we twee maatregelen afnamen, vroeg ik naar de aardige-mensen-korting.

Nu was ik nooit zo erg van het afdingen, maar ik word er steeds makkelijker in. Nee heb je, ja kun je krijgen. Vragen staat vrij.

En ja hoor, er kon nog wel wat af. Uiteindelijk betalen we nu ongeveer 100 euro meer dan op de oorspronkelijke offerte, maar dan hebben we wél ook de spouwmuur geïsoleerd. Totale besparing (inclusief isolatie subsidie): ongeveer 1.000 euro.

Subsidie isolatie aanvragen

Nu is er alleen nog één haakje: we mogen de subsidie voor de isolatie pas aanvragen als de maatregelen daadwerkelijk zijn uitgevoerd. En momenteel hebben ze het behoorlijk druk, dus waarschijnlijk wordt dat pas begin komend jaar.

Ik ga ervan uit dat het potje dan nog steeds wat geld bevat en dat dit geen probleem moet zin. Maar: een klein beetje spannend vind ik het wel. Die subsidie alleen is ook al ruim 500 euro, dus best de moeite waard.

Maar goed, als je bedenkt dat het potje pas een paar maanden ‘open’ staat en de regeling nog doorloopt tot en met 31 december 2020, dan zou dat wel goed moeten komen.

Ik kan niet wachten om te zien welke impact dit heeft op het comfort en de energierekening. Want hoewel we het niet helemaal doen voor die rekening, is het natuurlijk wél fijn om ook op die manier wat terug te zien.

Heb jij al gebruik gemaakt van deze nieuwe isolatie subsidie, of bijvoorbeeld de subsidie op pelletkachels, biomassaketels, warmtepompen en zonneboilers?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Goed bezig! Je weet dat je aan een bepaalde isolatiewaarde en een minimaal aantal m2 moet komen, per maatregel? De getalletjes staan op het aanvraagformulier.

  1. Klopt! Voor de spouwmuur moet je minimaal 13 vierkante meter hebben en krijg je 5 euro per vierkante meter. Voor de vloer moet je minimaal 70 procent van het hele oppervlak hebben en krijg je 7 euro per vierkante meter. Respectievelijke minimale isolatiewaarde van 1,1 en 3,5.

  1. Voor de spouwmuurisolatie rekenden ze een vast bedrag van 845 euro. Dat was tot een bepaald oppervlak (uit m’n hoofd was dat 30-35 vierkante meter, maar het kan ook iets anders zijn geweest). De vloerisolatie hebben we inclusief de korting voor 1.500 euro (dat was rond de 1750). Samen dus 2.345. De subsidie waarvoor we qua vierkante meters in aanmerking komen is 528 euro, dus uiteindelijk betalen we dan als het goed is ruim 1.800 euro voor beide maatregelen. Ik had gehoopt dat de vloer voor minder dan 1.000 had gekund; die viel echt fors duurder uit dan ik in m’n hoofd had. Maar zo met beide maatregelen + subsidie trekt dat weer wat recht.

 2. Spouwmuurisolatie is typisch iets om met je buren uit te voeren of met de hele straat. Dat kan de prijs aanzienlijk drukken. Al hangt het ook af van de soort isolatie waar je voor kiest. Een vloer isoleren met TonZon is weinig materiaal en vooral veel arbeid, maar bij het aanbrengen van een laag isoparels in de kruipruimte is het financieel aantrekkelijker als er niet alleen voor jou een vrachtwagen vol korreltjes en een spuitinstallatie komt voorrijden.
  Tip: als je spouwmuren lang geleden al ooit geïsoleerd zijn en je hebt het gevoel dat die isolatie niet veel meer doet: dat kan kloppen. Veel oude isolatie verzakt of verkruimelt uiteindelijk tot een hoopje gruis. Met een endoscoopje kan via een klein gat in een voeg worden gekeken hoe het ervoor staat, ieder isolatiebedrijf kan dat doen als je een offerte vraagt. Opnieuw isoleren of bij-isoleren is mogelijk.

  1. Dat was hier inderdaad het geval; er zat wel iets tussen, maar het was één grote gatenkaas met een beetje glaswol of iets dergelijks. En dan hebben ze onderaan de muur gekeken. Alles zakt uiteindelijk in, dus als het bovenin gatenkaas is, dan kun je nog wel wat effect hebben, maar in dit geval was het meeste echt wel vergaan. Dat wordt nu dus bijgeïsoleerd met een bepaald soort schuim.

 3. Ik vind het voordelig. De vloer is door Schotgroep extra geïsoleerd voor de maximale isolatie in 2014 en ik was ruim €2000 kwijt. Geen spijt van gehad.
  De isolatie lijkt op die van TonZon, maar dan nog meer isolatiewaarde 3.4.

  Helaas gaat het verzakken vrolijk door. Een jaar later dan gepland worde de hele wijk opgehoogd. Er zaten al weer gaten aan de voorzijde. Al die reparatie zand en bestrating blijft duur. Ik vrees dat de muizen zich weer een weg door de isolatie hebben heen gevreten.

  Goede isolatie is heerlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.