De meeste mensen zien een huis verbouwen als een investering: ze wonen er prettiger door en gaan er vaak vanuit dat hun huis daardoor ook meer waard wordt. Dat is niet altijd zo. Als je verbouwt om misschien later winst te maken, is het dus goed om te weten welke verbouwingen ook daadwerkelijk een waardeverhogende investering zijn.
In dit artikel:
Wat een verbouwing je zéker oplevert
Ik heb inmiddels vier grote verbouwingen meegemaakt, en weet eigenlijk drie dingen zeker:
- Een verbouwing levert vrijwel altijd stress op, die ook z’n weerslag kan hebben op je relatie, je gemoedstoestand of je algehele gezondheid
- Het kost bakken vol geld, altijd meer dan je had gedacht
- Als je het goed aanpakt, is het daarna wél echt genieten
Maar of het altijd ook extra geld oplevert? Dat ligt er dus maar net aan.
Ik weet nog wel dat ik van een makelaar ooit eens de vuistregel had gehoord dat je zo’n 70 procent van je verbouwingskosten bij de waarde van je woning kunt optellen. Onzin natuurlijk, want als jij in een tussenwoning van 150.000 euro een keuken van 70.000 euro plaatst, is dat huis niet ineens bijna 200.000 euro waard.
Als je het slecht treft en de nieuwe kopers vinden die keuken ook nog eens spuuglelijk, krijg je er waarschijnlijk geen cent extra voor. Of nog minder!
Daarnaast is wat je ervoor betaalt sowieso niet altijd leidend voor de waarde. Als je net de duurste aannemer hebt gekozen bijvoorbeeld, of wanneer het werk gewoon beroerd is afgewerkt. En daarnaast levert een uitbouw in de Randstad waarschijnlijk meer op dan een uitbouw in Emmer-Compascuum.
Maar: gelukkig zijn er ook wel mogelijkheden om je woning te verbouwen én weer wat geld uit je investering te krijgen.
Waar moet je sowieso op letten als je wilt verbouwen als investering?
Er zijn natuurlijk een aantal dingen die sowieso handig zijn om in de gaten te houden. Zo kan een slecht geplande verbouwing veel geld kosten. Maak dus vooraf een solide plan. Des te beter je dat regelt, des te groter de kans op een positief verschil tussen kosten en baten.
Daarnaast: smaakgevoelige dingen aanpassen leveren meestal niet de hoofdprijs op. Denk daarbij aan tegels, keukens, badkamerinrichting. Als er 50 jaar niets aan gedaan is en je vervangt een vooroorlogse badkamer door een nieuwe, dan helpt dat natuurlijk wel. Maar als de badkamer 10 jaar oud is en simpelweg niet jouw smaak, dan moet je er niet vanuit gaan dat je investering 1:1 terugkomt. Of in een andere verhouding.
En: wat past bij het huis en de omgeving? Je kunt een rijtjeshuis voorzien van een gouden badkuip, maar dat heeft niet hetzelfde effect als zo’n zelfde gouden badkuip in een vrijstaande villa. En bij zo’n vrijstaande villa tikken de effecten van een uitbouw misschien weer niet zo hard aan dan het geval zou zijn in een nieuwbouwhuis in de stad.
Er is niet één manier om je huis te verbouwen en je investering gegarandeerd terug te krijgen. Maar er zijn natuurlijk wel opties die meer kans maken dan andere mogelijkheden.
Dakkapel
Een dakkapel plaatsen. Dat kan tegenwoordig relatief snel en gemakkelijk en zorgt ervoor dat je net even wat extra vierkante meters hebt. Maar belangrijker nog: je kunt er met een dakkapel voor zorgen dat een gewone zolder ineens een kamer wordt. Of een ietwat krappe kamer een ruime. Of zelfs twee kamers.
Vooral dat laatste tikt aan: als je er met een dakkapel voor kunt zorgen dat je daadwerkelijk extra ruimtes in je woning creëert.
Wanneer je geen dakkapel kunt of wilt plaatsen, kan het sowieso de moeite waard zijn om je zolder in ieder geval bewoonbaar te maken. Dan telt hij mee als extra kamer en dus als extra vloeroppervlak.
Uitbouw
Een uitbouw maken heeft wat voeten in de aarde, maar als je daarmee het beschikbare aantal vierkante meters vergroot, dan heeft het wel degelijk zin. Zeker in steden of dichtbevolkte gebieden, waar je sowieso vaak al veel betaalt voor weinig meters. Het simpele feit dát er dan extra ruimte is, is al een pluspunt.
Een uitbouw is vaak een behoorlijke investering. Daarom is het zinvol om ervoor te zorgen dat je precies weet wat je wilt, meerdere offertes aanvraagt en vervolgens een mooie deal weet te scoren. Dan is de kans op meerwaarde een stuk groter.
Overigens is het natuurlijk wél weer zaak om in de gaten te houden dat je tuin door het verbouwen niet te klein wordt.
Zonnepanelen
Met zonnepanelen krijgt je huis een gunstiger energielabel en verkoopt het over het algemeen sneller. Dat zou dus ook een mooie investering zijn, zónder dat je echt rigoureus hoeft te verbouwen.
Hoewel zonnepanelen steeds goedkoper worden (en tegenwoordig ook tweedehands verkrijgbaar zijn), vinden mensen het toch prettig als ze al op het dak liggen. Als ze geen gedoe hebben met het vinden van de juiste installateur, maar gewoon maandelijks een lagere energierekening hebben.
Bovendien is dit een investering die je vaak binnen een jaar of 7 sowieso al terugverdient via de energierekening. Dat levert je dus zelfs wat op als je niet besluit te verkopen.
Overigens geldt dit ook voor allerlei andere groene maatregelen. Lees hiervoor ook Vergroen je huis en bespaar veel geld – 7 tips.
Er zit overigens momenteel geen subsidie meer op zonnepanelen, wél kun je de aanschaf via een energiebespaarlening regelen.
Bonustip: doe DIT!
Naast die vier verbouwingen, ben ik in de afgelopen 18 jaar ook een keer of 7 verhuisd en heb ik inmiddels dus best wat woningen van binnen gezien, makelaars aangehoord en eigen onderzoek gedaan.
Wat mij daarin is opgevallen, is dat de klussen die het ingrijpendst lijken, het meest opleveren. Kortom: slim verbouwen geeft je ook een grotere kans om je investering terug te verdienen.
Van één grotere ruimte twee ruimtes maken of andersom bijvoorbeeld. Je kunt mensen vertellen dat ze een muur moeten plaatsen, of er juist één moeten slopen, maar de gemiddelde huizenkoper denkt dan:
- Straks is het een draagmuur!
- Hoe zit het met m’n plafond?
- Hier loopt een leiding!
- En die vloer dan?
En vul maar aan.
Als een klus je niet teveel moeite kost en je de investering kunt dragen, kun je overwegen om het zelf te doen, zodat je er later profijt van hebt. Goed om te weten; de meeste mensen hikken aan tegen radiatoren bevestigen en aansluiten, meubels herstellen, keukens plaatsen, het huis isoleren en de badkamervloer betegelen.
En denk natuurlijk ook achterstallig onderhoud: dat heeft ook een negatieve invloed op de prijs die je kunt vragen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat elke 1.000 euro aan achterstallig onderhoud je 0,87 procent van de vraagprijs kost. Als ik even naar mijn vorige huis kijk, dan betekent dat er voor elke 1.000 euro die ik erin steek, ik dik 3,5 keer zoveel kan terugvragen.
Maar misschien nog wel belangrijker: de door de potentiële koper gepercipieerde waarde daalt in ieder geval niet in razend tempo. Als je bedenkt dat bijna 70 procent van de huizenkopers een huis wil hebben dat af is, snap je hoeveel dit voor je (goede) verkoopkansen kan doen.
Welk soort verbouwing heeft jou in het verleden het meest opgeleverd? Of waar heb je het liefst geld voor over?
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
Goede tips! Ik ben van plan om de zolder binnen een paar jaar aan te maken, met een groot dakraam, isolatie en een betere afwerking. Hij heeft alleen geen vaste trap – en dat zou ook heel/te duur worden voor wat het aan waarde oplevert, maar dan nog kan het als hobbyruimte waarde opleveren. Sowieso voor onszelf, haha.
Ik ben het trouwens ook helemaal met je eens wat betreft een uitbouw waardoor de tuin te klein wordt. Hier in het dorp heeft jarenlang een huis te koop gestaan dat enorm veel ruimte bood – volledig onderkelderd, meerdere zolders etc – maar dat verhoudingsgewijs echt een kleine tuin had. Daar is de markt dan wel heel klein voor…
Mijn verbouwing begon idd met het plaatsen van een dakkapel over 2 slaapkamers, waardoor het nu volwaardige slaapkamers zijn! De buren vonden het verbazingwekkend dat het zoveel ruimte opleverde (die hebben beiden geen dakkapel). En zelf hebben we ook het verschil kunnen zien, het is echt zoveel groter geworden, dus dat was de investering zeker waard. Verder zijn de grootste dingen tot nu toe gedaan zijn de keuken en badkamer. Beiden stonden in het bouwkundig rapport vermeld als ‘beschouwen als niet aanwezig’. Dus in mijn geval heeft het beiden gelukkig wel een waardevermeerdering opgeleverd. Ik heb nog niet opgevraagd wat het huis nu waard is, dat wil ik pas doen als alles afgerond is en dus ook de tuin af is. Want een oerwoud of een nette tuin maakt ook al een verschil bij de waardebepaling.
Verbouwen moet je in de 1e plaats vooral voor jezelf doen vond ik, voor je eigen wooncomfort. Of het later wat oplevert (mooi meegenomen) is afhankelijk hoe lang je in het huis blijft wonen.
Verbouwen is bij ons geweest zolder bewoonbaar maken. Extra isolatie en zonnepanelen, zolder in de schuur. Verder vloerverwarming. We hebben de kosten van de verbouwing er uit doordat de energielasten hierdoor beduidend lager geweest zijn de afgelopen 10 jaar. Wat verbouwd is is neutraal gedaan om op deze manier het huis verkoopbaar te houden. Bij de vorige woning kwam ik er achter dat de verouderde keuken en badkamer geen belemmeringen waren om het huis te kopen. De mensen wilde het juist anders……..
Voor mij heeft het boek opgeruimd van Marie Kondo de meeste vierkante meters opgeleverd. Minimale investering, maximaal resultaat. Geen waardevermeerdering, maar wel direct meer leefruimte