Vergroen je huis en bespaar veel geld – 7 tips

Vergroen je huis en bespaar veel geld: 7 tips

In principe is elk moment een goed moment om je huis te vergroenen. Maar als je dit voor de herfst/winter doet, kun je er ook nog eens zeker van zijn dat je straks een hoop extra geld bespaart. En een huis waarin geen energie verspild wordt, is natuurlijk ook een stuk beter voor het milieu. Vergroen je huis door deze paar klusjes aan te pakken, zodat je er straks letterlijk én figuurlijk warmpjes bij zit.

Bespaar water

In Nederland is schoon kraanwater niet heel duur. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we er niet zorgvuldig mee om moeten gaan. Dat bleek tijdens de droogte in de afgelopen periode wel. Water besparen kan op verschillende manieren. Je kunt een waterbesparende douchekop en kraan installeren, maar je kunt ook je gewoontes wat aanpassen. De kraan niet laten lopen als je tanden poetst. De kraan sowieso niet laten lopen als dat niet nodig is. Alleen volle trommels wassen en de vaatwasser alleen gebruiken als deze vol is. Of met de hand afwassen natuurlijk; in sommige gevallen is dat weer beter voor het milieu. Repareer daarnaast lekkende kranen en doorlopende toiletten. Vaak is dat een klein karweitje, dat je een grote besparing op kan leveren.

Ontdooi je vriezer

Je vriezer verbruikt extra veel energie als er ijs in zit. Bovendien kost dat veel ruimte; het ijs kan zich na verloop van tijd namelijk dusdanig opbouwen, dat je zo een halve lade aan ruimte kwijt bent. Zonde, want daardoor heb je minder ruimte om je meal prepping-materialen of je voordelige bulkaanbiedingen op te slaan. En je betaalt er dus wel dik voor!

Ontdooi je vriezer daarom ten minste één keer per jaar en maak hem goed schoon. Houd daarnaast de werking in de gaten. Heb je het idee dat er weer sneller ijs in komt? Controleer dan de rubbers en kijk of het deurtje wel goed afgehangen is. Wij hadden altijd enorm veel last van ijs in de vriezer en niets leek te helpen. Het was zo erg, dat ik laatst zelfs overwoog om een nieuwe vriezer te kopen. Uiteindelijk besloten we als laatste poging nog aan wat boutjes te gaan draaien. En geloof het of niet: het probleem was opgelost. Nu sluit hij weer goed en zit er geen overtollig ijs meer in!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Kies voor zuinige verlichting

Zuinige lampen – en dan heb ik het met name over ledlampen – zijn tegenwoordig helemaal niet zo duur meer. Ze gaan een stuk langer mee én ze zijn ook gewoon verkrijgbaar in ‘gezellige’ kleuren. Als je al je 40 watt-lampen vervangt door exemplaren van 1 watt, dan verlaagt dat je energierekening aanzienlijk.

En zelfs als je ledlampen gebruikt; zet ze gewoon uit als je een ruimte verlaat.

Lees ook: Energievergelijker: waar betaal jij het minst?

Overweeg een investering in zonnepanelen

Ook zonnepanelen worden steeds goedkoper. Daar staat tegenover dat de subsidiemogelijkheden óók worden ingeperkt. Dat betekent dat je voor deze vergroening van je huis dus wél zelf wat geld nodig hebt, of bereid moet zijn het te lenen. Zonnepanelen vormen echter wel een geweldige manier om je huis groener te maken. De meeste panelen hebben een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar. Dit is dus vooral een goede optie als je van plan bent om nog langere tijd in je woning te blijven óf gewoon heel idealistisch bent en sowieso blij bent met elk extra zonnepaneel in Nederland.

Sluiten naden en kieren

In de zomer merk je er niet zoveel van, maar in de winter kan het soms ineens wél opvallen: die naden en kieren in je huis. Die zorgen misschien voor broodnodige ventilatie, maar ze laten ook warme lucht ontsnappen als je daar niet om vraagt. Het dichten ervan is helemaal niet zo moeilijk: met een spuitbus pur en een kitspuit kun je heel ver komen.

Controleer bijvoorbeeld de naden bij deuren en ramen en plaats eventueel wat tochtstrips. Je energierekening zal je dankbaar zijn. En ventileren kun je dan voortaan gewoon door een raampje open te zetten.

Controleer je isolatie

Is jouw huis wel overal goed geïsoleerd? Als je aan het isoleren bent, is het heel belangrijk om dit zorgvuldig te doen. Zelfs een kleine onderbreking van de isolatielaag kan al leiden tot bovenmatig warmteverlies. Je krijgt dan namelijk een koudebrug. Bovendien geeft dit meer kans op schimmel en condensatie. Bij het aanbrengen van nieuwe isolatie is het dus belangrijk om ervoor te zorgen dat alles goed aansluit. Ook hier kun je eventueel speciale isolatieband of pur voor gebruiken. Mijn timmerman was altijd fan van dit soort bussen, die gebruik je in een zogenaamd ‘purpistool’. Dat werkte ontzettend handig. Je hebt echter ook gewoon bussen met een soort tuitje erop, waarvoor je geen apart pistool nodig hebt.

Goede isolatie scheelt niet alleen een vermogen op de energierekening, maar levert ook veel extra comfort op. In de winter blijft je woning daardoor een stuk warmer en in de zomer koeler. Bovendien kun je op dit vlak heel veel zelf doen, waardoor je de kosten wat in de hand kunt houden.

Als je niet weet waar je moet beginnen met isoleren, kun je ook een energie-advies aanvragen. In Vlaanderen kan dat gratis via deze partij.

Lees ook: Pelletkachel: wat kost het en wat levert het op?

Vang regenwater op

In Nederland regent het best regelmatig. Gemiddeld valt er in een jaar maar liefst 790 liter water op elke vierkante meter. Als je dat op zou vangen en zou gebruiken voor bijvoorbeeld het sproeien van de tuin, het wassen van je auto of zelfs het doorspoelen van je toilet, dan heeft dat verschillende voordelen:

 • Een lagere waterrekening
 • Minder verspilling van zuiver drinkwater
 • Minder piekbelasting op afvoer en grondwater tijdens plensbuien, waardoor je tuin of straat onder water kan komen te staan

Een regenton plaatsen is de makkelijkste manier om regenwater op te vangen. Als je een traditionele versie niet mooi genoeg vindt, dan kun je bovendien altijd gaan voor een wat meer decoratief verantwoord alternatief, zoals een mooie houten regenton, een bijenkorf-regenton (niet van die winkel 😉 ) of een regenton die is vermomd als een prachtige plantenzuil.

Ga jij binnenkort nog extra stappen ondernemen om je huis te vergroenen en je energierekening te verlagen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. – “Als je al je 40 watt-lampen vervangt door exemplaren van 1 watt, dan verlaagt dat je energierekening aanzienlijk.” Dan wordt het erg donker in je huis, denk eerder aan minstens 5 watt. Maar gloeilampen en halogeen eruit is sowieso erg effectief!
  – Kieren dichten en vervolgens ventileren door constant een raampje open te zetten? Daar win je helemaal niks mee. Kieren dichten en isoleren vraagt zeker om goede ventilatie (om schimmel en vocht te voorkomen) maar dan gecontroleerd, bijv. via CO2-gestuurde roosters zodat er niet meer wordt geventileerd dan nodig. Of een vorm van ventilatie met warmteterugwinning.
  – Waterbesparing leidt nauwelijks tot een lagere rekening. Bij mijn laatste afrekening van Brabant Water bestond meer dan de helft uit de kosten van het waterschap. 1000 liter water kost minder dan een euro! Dus waar je ook investeert, het levert je financieel niks op. Erg nuttig is het om je tuin niet dicht te tegelen zodat het regenwater weg kan in de grond en niet afgevoerd hoeft te worden. Je bespaart dan flink op tegels 🙂
  Ik heb mijn huis wel zo’n beetje klaar, momenteel betaal ik iets van 15 euro energie per maand voor alles.

 2. Wij zijn ons aan t orienteren op zonnepanelen voor straks op ons jaren 30 huisje..over 3 weken krijgen we de sleutel.
  Heb al info via de Slackgroep ontvangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.