Vergelijk Je Rijk: wat kan beter, leuker, slimmer?

Vergelijk Je Rijk. Het is dé methode die Annemarie van Gaal al jaren toepast, bij zichzelf, maar ook bij de mensen met wie ze werkt.

Zoals je misschien wel weet, vind ik Annemarie van Gaal één van de meest inspirerende zakenvrouwen én financieel experts die ons land rijk is. Ik kan enorm blij worden van haar nuchtere en praktische aanpak. Daarnaast is wat ze deelt ook altijd gebaseerd op de praktijk. Ze heeft het nu goed voor elkaar, maar heeft er ooit ook als alleenstaande moeder alles aan gedaan om niet in de bijstand terecht te komen. De afgelopen jaren heb ik het geluk gehad dat ik haar regelmatig persoonlijk heb mogen spreken én natuurlijk hele goede adviezen heb mogen ontvangen. Een ervan is zo’n must (en mooi voor dit moment), dat ik ‘m graag met je wil delen. Over het houden van een Vergelijk Je Rijk-middag.

Vergelijk Je rijk?

Het grappige is: hoewel het mij eigenlijk nooit opgevallen is (en ik véél afleveringen tig keer heb gezien 😉 ), vertelde Annemarie dat dit iets is dat ze niet alleen zelf elk jaar doet, maar dat het ook iets is dat ze standaard met alle gezinnen in ‘Een Dubbeltje op z’n Kant’ doet.

Het is eigenlijk heel eenvoudig: elk jaar plant ze een Vergelijk Je Rijk-middag, waarin ze al haar uitgaven (en met name kosten) onder de loep neemt.

Is het nog nodig? Kan het slimmer? Kan het anders?

Een voorbeeld is bijvoorbeeld een abonnement op een tijdschrift. Tegenwoordig is het vaak zo dat je bij een abonnement maar een klein financieel voordeel hebt ten opzichte van los kopen. Als je in het jaar een paar edities niet koopt, ben je met losse verkoop dus al voordeliger uit dan met je abonnement.

En dat is een beetje de crux: creatief denken en vergelijken, zodat je niet hoeft in te leveren en tóch meer overhoudt.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mijn Vergelijk Je-acties van de afgelopen jaren

Ik moet bekennen: ik heb dit tot nu toe niet zo gestructureerd aangepakt als Annemarie. Dat zou ik zeker wel willen doen, dus ik heb ze inmiddels jaarlijks ingepland in mijn agenda. Dat betekent niet dat ik geen Vergelijk Je Rijk-acties heb ondernomen. In de afgelopen jaren hebben er best wat de revue gepasseerd, die ik ter inspiratie graag met je deel:

Overstappen naar een andere energieleverancier (dit vond ik jaren terug écht ontzettend spannend, maar doe ik inmiddels met twee vingers in m’n neus)

Overstappen/verlengen van mijn telefoonabonnement. Laatst kon ik bijvoorbeeld weer ‘upgraden’, waarbij ik voor hetzelfde bedrag (10 euro) van 10GB naar 14GB ging

Sportschoolabonnement van maand naar jaar (wel handig als je dit pas doet als je een beetje op jezelf kunt rekenen. Ga je bijna nooit, kun je beter een paar proeflessen doen)

Tijdschriftenwissel – inmiddels heb ik niets meer, maar ik ben van abonnementen naar losse verkoop, naar cadeau-abonnementen gegaan. Bij een vast abonnement is het verschil gewoon te klein

Alle verzekeringen onder de loep nemen; ik ben ooit begonnen met alles bij Interpolis (koppelverkoop vanuit de Rabobank) en ben inmiddels voor alle huisdingen bij Inshared terechtgekomen. Zorg check ik ook elk jaar nog. Dat heeft jaar-op-jaar-op-jaar echt al honderden euro’s gescheeld

En over die zorgverzekering gesproken: ik ben op gegeven moment ook van aanvullende pakketten afgestapt. Toen ik het narekende, bleek dat ik elk jaar voor 120 euro premie betaalde en voor 80 euro per 2 jaar mocht declareren (van wat ik gebruikte dan). Dat schiet natuurlijk niet op, 240 euro inleveren om 80 euro te krijgen.

Reset

En hoewel ik over het algemeen aardig scherp ben op wat ik uitgeef, weet ik dat er ook weer wat dingen zijn die ik een beetje heb laten lopen. Dus voor mij komt zo’n Vergelijk je Rijk-middag als geroepen.

Dan doe ik ‘m niet alleen privé, maar ook gezamenlijk én zakelijk. Er zijn zoveel dingen die je tegenwoordig ook weer op andere manieren kan doen, die bij elkaar toch een hoop geld schelen. Een paar jaar terug gaf ik bijvoorbeeld al zo’n 8.000 euro per jaar uit aan systemen voor de websites, mijn cursussen, mailsysteem, etc. Dat zal niet (veel) minder zijn geworden, maar er zijn wel veel meer mogelijkheden bijgekomen – en dus meer mogelijkheden om me rijk te vergelijken 😉

Ik verwacht niet dat het me nu echt meteen bakken geld gaat opleveren, maar het is wél altijd fijn om weer even een reset te hebben en echt weer even bewust ergens voor (of tegen) te kiezen. Om weer eens even creatief te kijken naar de dingen waar ik misschien inmiddels al helemaal aan ben gewend, maar die ook anders zouden kunnen. En helemaal fijn als dat een financieel voordeel met zich meebrengt 😉

Kende jij deze Vergelijk Je Rijk-techniek al? En pas je ‘m ook toe?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.