Kakeibo: zo sparen de Japanners zich rijk

Kakeibo: zo sparen Japanners zich rijk

Dvd’s, digitale camera’s, cd’s, Toyota’s, Nintendo’s, Ikigai en Marie Kondo; Japan heeft al behoorlijk wat revolutionaire ontwikkelingen, uitvindingen en ideeën op zijn naam staan. Daarom was ik ook meteen nieuwsgierig toen ik ergens de term ‘Kakeibo’ tegenkwam. Dat is namelijk de nieuwste Japanse lifestyle-trend en die heeft alles te maken met geld en sparen.

Wat is kakeibo?

Toen ik me er even in verdiepte, moest ik een kleine teleurstelling wegslikken. Het was dit keer geen revolutionaire ontdekking, maar iets dat wij ook al langer kennen. ‘Kakeibo’ betekent in het Japans zoiets als ‘een kasboek bijhouden’ op z’n Nederlands.

Gelukkig bleek er toch wel nét even iets meer achter te zitten.

De Japanners doen dit al sinds 1904, maar een paar jaar terug is er voor het eerst een Engelstalige Kakeibo uitgekomen. Daarna volgde bovendien een Nederlandse versie, die hier inmiddels ook in de kast staat.

Het idee is vrij eenvoudig: aan het begin van elke maand ga je even zitten met je ‘kakeibo’ en plan je je financiële maand. Je schrijft op hoeveel je gaat uitgeven, hoeveel je gaat sparen en wat er nodig is om dat plan te realiseren. Het is dus meer dan alleen het bijhouden van je uitgaven.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Vier vragen

Om je te helpen met een gericht plan, kun je elke maand vier vragen beantwoorden:

 1. Hoeveel geld heb je?
 2. Hoeveel wil je sparen?
 3. En hoeveel geef je daadwerkelijk uit?
 4. Hoe kun je daar verbeteringen in aanbrengen?

En om ervoor te zorgen dat je ook daadwerkelijk een solide plan maakt, plan je vervolgens je uitgaven ook in vier categorieën:

 1. Overleven (eten, vervoer, medische kosten, huur/hypotheek, etc.)
 2. Optioneel (Uit eten, kleding, leuke dingen)
 3. Cultuur (boeken, muziek, films)
 4. Extra (onverwachte uitgaven, denk aan cadeautjes en reparaties)

Je kunt er zelfs nog voor kiezen om deze uitgaven dan ook daadwerkelijk in fysieke envelopjes te stoppen, zodat je ook écht niet meer uit kunt geven.

Vervolgens houd je – ten minste wekelijks – je uitgaven bij in je boekje.

Aan het einde van de maand ga je weer zitten en kijk je naar de afgelopen maand. Wat heb je goed gedaan? Wat ging er mis? En hoe kun je dingen de volgende keer anders doen?

Ik ga het doen!

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, ben ik niet zo van de strakke budgetplanningen. Ik werk één keer in het jaar mijn overall budget bij, maar dat is in vijf minuten gebeurd. En ik vind het niet leuk om dit onder ogen te zien, maar ik denk dat het heel goed zou zijn als ik eens een maand wél mijn uitgaven goed bijhield. Zeker als daar een soort doel aan vast zit.

Daarom ga ik deze Kakeibo eens een maand op z’n Nederlands proberen, voor zakelijk, gezamenlijk én privé. In de Nederlandse versie. Dan komt het toch wat dichterbij huis dan in het Engels. En je kunt dit natuurlijk ook gewoon in een normaal notitieboekje doen hè, als je helemaal geen trek hebt in nieuwe spullen.

Had jij al gehoord van deze Japanse methode? En denk je dat het maken van een plan en het evalueren ervan wat toevoegt aan de oer-Hollandse Kasboekmethode?

O, en wat die Japanners kunnen, kunnen wij Nederlanders natuurlijk ook. De Financiële Strategie-planner is ideaal voor het bijhouden van je uitgaven en inkomsten, je aflosplannen, je spaarplannen én je toekomstdromen!

Kakeibo: zo sparen Japanners zich rijk
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

27 Comments
 1. Ja, ik zag dit boekje een paar weken geleden ook bij de Bruna liggen en was erg in de verleiding om het te kopen… uiteindelijk niet gedaan, want ik zag niet zoveel verschil met een kasboekje bijhouden en het kostte toch weer €15

  1. Oh, dan kan ik het daar mooi wel even inkijken dus 🙂 Volgens mij gaat het ook meer om het bewust zijn en het proces, niet specifiek om het hebben van zo’n boekje. Vandaar dat ik het zelf ook nog niet wil aanschaffen. Zo’n boekje zou voor mij juist alleen maar reden zijn om te denken dat ik goed bezig ben, ook al heb ik dan in feite nog helemaal niets gedaan.

   1. Ik probeer dat 1x per week te doen maar meestal stapelen de bonnetjes zich iets langer op. Langer als een maand wacht ik er in ieder geval niet mee. Ik loop ook minimaal 1x per maand mijn rekening langs met het kasboek in de hand of er nog iets is wat er niet in staat en voor de online betalingen.
    Het valt de laatste tijd wel altijd tegen wat ik heb uitgegeven, maar dat heb je met een verhuizing achter de rug. Om nog maar te zwijgen over de verzwakte ruggengraat na jaren verplicht besparen 😉

 2. Wij zijn nu aan het sparen vanaf afgelopen zomer. Eigenlijk al meerdere jaren,maar vanaf afgelopen zomer komen we ook echt niet aan ons spaargeld en zitten we nu op ongeveer 1/3 van ons spaardoel. Ik hou helemaal niks bij, maar denk dat hier zeker nog winst uit te halen is. Bedankt voor je tip. Ik ga me er eens in verdiepen.

 3. Ik weet in ieder geval wel wie er snel rijk worden, al die mensen die een boek schrijven over een trend !

  Nou ja niet van mij ,want ik koop zulke boeken echt nooit, snap ook nooit zo goed waarom andere mensen die willen besparen., minimaliseren enz. zulke boeken kopen wat i.p.v. te besparen en minimaliseren geven ze eerst geld uit of halen een boek in huis terwijl ze juist van spullen af willen.

  Hoe hard er ook geroepen word over een nieuwe hype of trend alles is al een keer uitgevonden en voor alles zijn er al mensen die de methode of techniek gebruiken , alleen niet iedereen schrijft er een boek over.

  Mijn kasboek ? Een leeg schrift met harde kaft waarin ik zelf een indeling ingemaakt heb. Kosten ? 2 euro ! per maand schrijf ik er mijn inkomsten in en verdeel mijn inkopen in categorieën zoals eten, kleding enz. Ik bewaar mijn kassabonnen en eens in de maand ga ik er even voor zitten en schrijf op wat ik gekocht heb. Door het in te delen in categorieën zie ik snel waar ik teveel aan uitgegeven heb en waar ik nog besparingen kan maken.

  Met besparen en minimaliseren is het toch vaak een kwestie van je gezonde verstand gebruiken en eventueel veel op internet te kijken naar tips van anderen , dan heb je als snel door waar jij eventueel de mist in gaat en wat je zou kunnen veranderen.

 4. Budgetten is de weg naar succes. Zelfs al geef ik al jaren ongeveer hetzelfde uit, ik houd het toch iedere maand bij in een boekje. Ik kijk net na het storten van het salaris wat de kosten van de komende maand zijn, beleg mijn vaste bedrag, vul de potjes zoals voor de katten en de ziektekosten (betaal ik per jaar), geef mezelf mijn maandbudget vooor variabele kosten (zoals boodschappen tanken en cadeautjes) en het eventuele restje gaat in de funpot. In dat laatste potje gaan ook mijn vakantiegeld en eindejaarsuitkering.

  Is de maand voorbij dan kijk ik wat de werkelijke kosten zijn geweest. Het restant van de rekening (als het er is) gaat in de overlooppot variabele kosten. Dit kan ik op een ander moment gebruiken als ik even niet toekom met mijn maandbudget.
  Ik bereken vervolgens wat mijn gemiddelde kosten per maand zijn tot dan toe. Ik kijk dan meteen ook hoeveel ik in mijn pensioenpot heb.

  Ik vind het leuk om te doen, ik heb daar geen boek voor nodig en jij ook niet denk ik zo. 😉

 5. Hier had ik nog niet over gehoord. Zelf hou ik gezn kasboek bij maar denk dat ik dit maar eens moet gaan doen zodat ik kan zien waar alle uitgaven naartoe gaan

 6. Ik had nog nooit gehoord van de Japanse methode. Ik houd geen kasboekje bij of zo, maar ik hou wel in de gaten dat ik mijn financiën wel op orde houd. Dat wil zeggen: niet meer uitgeven dan nodig is, af en toe natuurlijk wel een keer wat leuks kopen omdat het kan. Maar daarnaast ook elke maand een bepaald bedrag op de spaarrekening zetten.

 7. Kan zeker werken voor veel mensen! Ikzelf kan nog niet eens een dagboek bijhouden, laat staan een kasboek 🙂 Ik zou het wel eens willen proberen, maar ik denk dat ik het na een tweetal weken al zou opgeven.

 8. Als ik het zo lees is het niks nieuws. Je hebt bijvoorbeeld ook de methode achter de You Need A Budget software, waarbij het doel is ‘give every dollar a job’ door al het geld wat je binnen krijgt te categoriseren. En dan mag je wat schuiven met het toegekende geld in de categorieën als je ergens boven budget uitkomt maat ergens anders onder.

  Dit klinkt een beetje als YNAB-light. Geef het een mooi Japanse naam om het een beetje mysterieus/Oosters en de ‘Japanse kunst van’ te kunnen noemen, en het meteen een mooie marketing truc om je super hippe boek mee te verkopen.

  Misschien ben ik iets te cynisch? Het zal vast wel nuttig zijn en misschien ‘klikt’ het beter bij sommige mensen.

 9. Wij sparen voor de kinderen en ook een beetje voor ons zelf..ons huis is onze grootste spaarpot, dat is al bijna afbetaald. Altijd wel interesse in een nieuwe spaarmethode al lijkt me dit gewoon een kasboekje, hoor.

 10. Ik gebruik de Kakebo sinds januari en het bevalt mij goed. Ik hield nooit een kasboek bij omdat het me gewoon niet boeide en toen ik het wel bijhield er al snel de brui aan gaf (saai). De Kakebo helpt mij echt om mijn inkomsten en uitgaven goed in kaart te brengen op een manier die beter bij mij past. Op dagen dat ik geld uitgeef schrijf ik het diezelfde dag nog in de Kakebo en aan het eind van de week weet ik precies wat er nog over is voor de volgende week/weken. Voor mij is het op deze manier beter te overzien.

 11. Hoi Adine,

  Grappig dat de Japanners hier een benaming voor hebben.

  Het is een gewoonte die ik zelf ook gebruik.
  Het geeft me overzicht om hier elke maand tijd voor vrij te maken.

  Per maand zijn mijn uitgaven toch weer anders.
  De maandelijkse rekening zijn er altijd natuurlijk. Maar de ene maand heb ik meer uitgaven voor bijvoorbeeld feestjes, verjaardagen en andere dingen dan de andere maand.

  En als je dan een spaardoel hebt is het goed om alles op te schrijven. Het beste moment om hier tijd voor vrij te maken is nadat mijn salaris is gestort.

  Even een paar minuten tijd vrij maken geeft mij echt veel rust.

 12. Google spreadsheets heeft hier ook al een mooie template voor.
  Daar vul je je beginbalans in en je geplande uitgaven. Vervolgens kan je al je daadwerkelijke uitgaven invullen en kan je mooi zien waar je meer uitgeeft dan geplanned, en waar je bespaard hebt!

 13. Nooit van de term Kakeibo gehoord, maar de manier van sparen klinkt me wel bekend. Leuk om te lezen!
  Wat ook helpt is een (klein) bedrag direct na het storten van het salaris automatisch over te laten boeken naar een aparte rekening. Hiermee kan je automatisch sparen voor een leuke vakantie of gewenste aanschaf van een product.

 14. Klinkt als wat ik zelf al een tijdje doe. Elke 1e van de maand pak ik m’n liquiditeitsoverzicht (geïnspireerd door die van Geldnerd) erbij. Dan neem ik al m’n uitgave-categorieën uit m’n Rabo app daarin over. Alles wat ik de vorige maand onder budget ben gebleven, gaat naar een afzonderlijk potje. Het potje steeds zien toenemen motiveert :).

  Daarnaast scherp ik dan meteen het budget voor de komende maand aan (bijv. voor het aantal uitstapjes dat ik te doen heb of aantal cadeautjes dat ik verwacht te kopen), zodat m’n budget bij de activiteiten past (i.p.v. heel generiek is). Natuurlijk wel handig te blijven monitoren of het maandgemiddelde van het hele jaar het generieke budget niet overschrijdt ;).

 15. Een excel-sheet die je gewoon opmaakt naar eigen goeddunken is ook handig. Je kan hem altijd makkelijk aanpassen als je toch iet vergeet. En erna kan je altijd een pivottable maken zodat je echt jaaroverzichten per post kan maken.

  Een tip: betaal zoveel mogelijk met de kaart en werk per week je Excel bij. Bang dat je te veel gaat uitgeven: kies voor een rekening waar je niet onder nul kan gaan en spaar al een vast bedrag op het moment dat je loon gestort wordt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.