Financiële onafhankelijkheid: kostenbesparingen vinden

Financiële onafhankelijkheid: kostenbesparingen vinden

Een poosje terug besloot ik eindelijk eens te beginnen met het op papier zetten van mijn strategie voor financiële onafhankelijkheid. Die eerste opzet kun je in dit artikel teruglezen. Eén van de stappen die ik aan de hand daarvan kon gaan zetten, was het onderzoeken van mijn kosten. Daar ben ik nu mee aan de slag gegaan. Hoeveel betaal ik en hoeveel kan ik daar eventueel nog op besparen?

Mijn kosten op een rijtje

Over het algemeen heb ik mijn privékosten wel redelijk op een rijtje. Zoveel zijn dat er niet. Zakelijk valt het ook wel mee, maar daar let ik soms iets minder op. Daarom heb ik eerst mijn papieren budget erbij gepakt en daarna even gekeken hoe zich dat verhoudt tot wat er daadwerkelijk van de rekening afgaat.

Hiermee kwam ik op het volgende overzicht:

Wat?Kosten
PrivéSportschool37,75
Overlijdensrisicoverzekering15,45
Pakketkosten bank1,30
Zorgverzekering99,92
Giften30,00
Gezamenlijke pot1100,00
ZakelijkAutoverzekering37,37
Brandstof150,00
Mobiele telefoon21,63
Motorrijtuigenbelasting39,00
Hosting e.d.20,00
Klein allerlei100,00

Hierbij gelden de volgende opmerkingen:

? Spaarbedragen heb ik niet meegenomen, omdat die in principe niet onder ‘kosten’ vallen. De enige uitzondering hierop is het deel voor de gezamenlijke pot. Daarvan wordt wél de helft gespaard. De kosten die verder uit die pot betaald worden, neem ik in een aparte blog onder de loep.

? In de zakelijke kosten heb ik mijn salaris niet meegenomen én de reservering voor de belasting achterwege gelaten. Mijn salaris dekt nu al de kosten en de reservering voor de belasting hangt helemaal af van de inkomsten. Ik werk straks met netto bedragen, dus dan moet er automatisch vóóraf rekening worden gehouden met die reservering. ‘Klein allerlei’ bestaat onder meer uit parkeerkosten, kosten voor e-mailsystemen en social media-planners en dergelijke.

Totaalplaatje

Privé: 1284,42 euro
Zakelijk: 368,00 euro
Gecombineerd: 1654,42 euro
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Eerste besparingen

Waar kan ik op besparen?

Sportschool: ik kom er de laatste tijd weer weinig aan toe, o.a. omdat ik ook met vriend een trainingsprogramma doe. Opzeggen scheelt ruim 450 euro per jaar. Krijg ik tóch spijt, dan kan ik me na de zomervakantie of rond de jaarwisseling zó weer aanmelden zonder inschrijfkosten.

Telefoonkosten: ik heb 7 facturen van de laatste tijd bekeken. Daaruit blijkt dat ik gemiddeld ruim 3GB per maand verbruik. De uitschieter is (ruim) 6 GB. Bellen doe ik gemiddeld 66 minuten per maand.

Als ik die informatie in deze vergelijkingstool gooi, dan blijkt dat ik bij Simpel een stuk goedkoper uit ben. Dan betaal ik 15 euro per maand als ik voor 10 GB kies (wat ik nu ook heb), of 10 euro per maand als ik voor 5 GB kies. Ik lees alleen online wel wat wisselende verhalen over hun service. Heeft iemand van jullie er ervaring mee?

Dit zou respectievelijk 140 of 260 euro per periode van 2 jaar kunnen schelen (de eenmalige aansluitkosten van 20 euro heb ik er dan afgehaald).

Hosting/domeinnamen: hiervan heb ik er onlangs al een aantal opgezegd. Momenteel heb ik nog twee url’s waar ik op dit moment niets mee doe, maar misschien wel wat mee wil gaan doen. Ik zou ze ook op kunnen zeggen… Eentje heb ik pas sinds eind vorig jaar, maar die andere heb ik al sinds april 2010. Het is ‘maar’ 9 euro per jaar, maar toch. Dan zit er toch alweer 72 euro in.

Verzekeringen

Zorgverzekering check ik elk jaar en kan ook maar één keer per jaar gewijzigd worden.

Autoverzekering: ik dacht dat die niet goedkoper kon, maar zie nu dat ik via Geld.nl nog ongeveer 6 euro goedkoper uit kan zijn als ik me via De Nederlanden van Nu of InShared verzeker. Nu heb ik met die laatste wel ervaring, maar met die eerste niet. Iemand hier wel toevallig?

Oh, en ook niet geheel onbelangrijk: any thoughts als het gaat om die aanvullende modules? Ik heb nu bijvoorbeeld ‘ongevallen in-opzittenden’ (iemand die het waagt om op mijn auto te gaan zitten, kan inderdaad maar beter goed verzekerd zijn…). Elke verzekeraar lijkt echter weer een ander ‘meest gekozen’ pakket te hebben.

Doorpakken

Ik ga me nog even iets verder verdiepen in de opties en wil dit allemaal voor eind maart geregeld hebben. Als ik zo snel even reken, scheelt het me dan bij elkaar in ieder geval weer 50 euro in de maand, 600 per jaar en 6000 over een periode van 10 jaar 🙂

Zie jij nog mogelijkheden voor kostenbesparingen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

29 Comments
 1. Wat goed dat je dat allenaal op een rijtje zet. Moet ik ook echt eens gaan doen. Ik heb wel bedacht dat ik mijn personal training a 130 euro in de maand en mijn sportschool a 35 euro in de maand ga opzeggen. Ik kom er niet aan toe. Momenteel heb ik het te druk (2 baantjes, school, stage en mijn eigen blog).

  1. Meteen een mailtje sturen dan 😉 En ik ga het niet alleen roepen, ik ga het zelf ook meteen doen 🙂 Anders blijf ik er maar tegenaan hikken! En inderdaad, ik kom er nu gewoon niet aan toe, zeker niet als ik ook al drie keer per week hardloop met vriend.

 2. Ik ben een jaar verzekerd geweest bij de nederlanden van nu, niks mis mee. Ik ben er echter weg gegaan omdat ik bij de anwb nog goedkoper uit was. Ik heb een polis, dat als je veilig rijdt, je per kwartaal nog wat geld terug krijgt. Ik heb voor het monitoren een dongel in mijn auto. Ik heb wel gemerkt dat je wel heel secuur en voorzichtig moet rijden om geen aftrek te krijgen. Ik ga het een jaar proberen en als het me niet bevalt ga ik er weer weg.

  Het is zeker de moeite af en toe eens overal doorheen te lopen en te bekijken. Ik denk steeds dat er niets meer te bezuinigen valt, vind ik tich nog iets. Ik zou ook zeker ieder jaar overstappen voor je energie. Dat is toch ieder jaar weer een premie.

  1. Ik zit helaas niet bij de ANWB (ik heb deze service al via de dealer), maar ik ga dit eens even voor vriend bekijken; die is er wél lid van. Die zou misschien weer minder geneigd zijn om zijn rijstijl aan te passen, maar dit kan wel net de juiste motivatie zijn… Leuke tip! Ik zie dat je bij hen ook nog korting krijgt bij in één keer betalen!

  1. Ja idd, dat zie ik ook… Wat bedoel je trouwens met ‘heel secuur’ rijden? Ik ben wel even benieuwd of dat voor mij haalbaar zou zijn… Zoals ik het nu zie, scheelt het zonder lidmaatschap alsnog een paar euro met mijn huidige verzekering, zeker als ik in één keer zou betalen.

 3. Nou, ik ben een hele rustige automobilist en in de eerste ‘beoordeling’ die ik kreeg stond alles op groen, de beste score. De tweede keer kreeg ik oranje voor het niet vloeiend genoeg nemen van de bochten. De andere 3 punten waren nog wel groen. Je wordt op 4 punten beoordeeld. Dat bochten nemen, daar ben ik dus nu op aan het letten, al was ik me er niet van bewust dat het niet goed zou zijn. Als je rijstijl echt heel slecht is moet je zelfs de eerste 10% korting terug betalen. Dat gaat me niet gebeuren, maar ik denk dat mensen met een ‘sportieve’ rijstijl (snel optrekken, soms te hard rijden, veel remmen, hard de bochten door) niets aan deze verzekering hebben. Je zou dan zelfs geroyeerd kunnen worden. Zoals ik al zei, als het me erg gaat irriteren en ik geen gewoonte van een ‘groene’ rijstijl voogens hun normen kan maken, dan stop ik er weer mee.

  1. Ik ben benieuwd hoe het je dan over een paar maanden bevalt.. Ik ben op zich een hele rustige rijder, uit laten rollen, rustig optrekken en dat soort dingen, maar ik rijd ook wel regelmatig iets harder dan mag. Aan de ene kant denk ik: dit motiveert mooi en rijdt waarschijnlijk ook een stuk zuiniger, aan de andere kant denk ik dat die irritatie inderdaad ook bij mij wel een belangrijk dingetje zou zijn.

   1. Je zou het gewoon eens een jaartje kunnen proberen als hij nu roch al goedkoper is. Zo te horen kun je met joiw rijstijl al een eind komen denk ik.

 4. Goed bezig! Zelf stap ik vanaf eind volgende maand over naar Robin Mobile. Daar is alles onbeperkt, de beperking zit ‘m in de snelheid. Ik denk dat ik daar na een tijdje gebruik wel iets over ga schrijven op mijn blog 🙂

  1. Ik ben benieuwd hoe dat gaat bevallen! Daar had ik inderdaad ook naar gekeken, maar die is toch net nog wat duurder dan Simpel. Daar is dan weer niet alles onbeperkt, maar ik bel/sms vrijwel niet, dus het gaat mij vooral om internet. En als ik dan 5 of 10 GB heb (bij voorkeur toch wel 10), dan ben ik ook min of meer ‘onbeperkt’. Dat is bij hen dan weer 15 euro, terwijl Robin ‘m bij mij voor 19,95 aangeeft.

   Ik ben alleen nog niet helemaal om, want ik hoor hier en daar wel wat klachten over het netwerk…

 5. Dit moet ik ook echt eens doen ? op boodschappen kan je ook veel besparen. Je kan online of in de winkel coupons vinden of kijken wat er die dag in promotie staat. Natuurlijk us dat even wat werk. ?

 6. Wat goed dat je het bekijkt over 10 jaar, dan zie je pas hoeveel inpact een kleine besparing kan hebben. 50 euro per maand klinkt niet veel, maar 6000 euro in 10 jaar is gewoon hetzelfde maar klinkt veel heftiger. Ik moet ook maar weer eens alle kosten op een rijtje zetten.

  1. Deels eens. Ik heb mijn abbo met diezelfde reden ook opgezegd, maar ben toen in de koude en natte maanden een behoorlijk aantal kilo aangekomen (Ik hou nou eenmaal van eten). Simpelweg omdat ik me niet kan motiveren om hard te lopen als het regent en koud is. Inmiddels zit ik voor een tientje per maand bij f4f, sport ik 3 a 4 dagen per week en dat vind ik een hele goede investering in mijn gezondheid.

   Verder vind ik alle mobiel abonnementen boven de 10 euro echt weggegooid geld, mijn ORV is maar 1.88 per maand en kies ik voor maximaal eigen risico en de goedkoopste zorgverzekering van 74.95. Dat kan ik ook doen omdat er niks aan mijn gezondheid mankeert.

 7. Zou ik eigenlijk ook eens moeten doen. Ik betrap me er op dat ik in de supermarkt dikwijls iets goedkoper neem maar als ik dan iets ga drinken met vrienden maakt het allemaal niet uit. Weet eigenlijk niet of ik wel wil weten hoeveel daar aan op gaat!

  1. Het is misschien ook door het ene (wat goedkopers in de supermarkt pakken), dat je het andere (niet opletten bij drinken met vrienden) kunt doen. Tegelijkertijd kun je je ook afvragen of je het op die manier inderdaad wilt doen. Als het bewust gaat, is het prima. Als het onbewust is, dan kun je eens nadenken of je alles dan op zo’n moment wel helemaal wilt laten gaan, of dat je misschien ook daarvoor een budget in gedachten zou houden. Dat hoeft niet heel strak te zijn, maar als je altijd 100 euro op een avond uitgeeft, kan het misschien een leuke uitdaging zijn om te zien of je het met 90 euro ook redt. Als je toch niet echt oplet, denk ik dat je daar helemaal niet zoveel moeite voor hoeft te doen!

 8. Het is soms verbazend waar je nog allemaal op kan bezuinigen. Leuk zo’n overzicht. We hebben onlangs onze overlijdensrisicoverzekering onder de loep genomen en verhuist naar een ander. Iets waar ik normaal nooit aan gedacht zou hebben, maar waar de bank ons op attendeerde. Hebben daarmee toch zo’n 20 euro per maand mee bespaart. Toch weer mooi meegenomen.

   1. Hmm die 20 moest 15 zijn zie ik net (even snel opgezocht). We zitten nu op 56 euro per jaar voor 2 personen. De mindering in kosten zit hem met name in dat we jaarlijks betalen, andere maatschappij (van Interpolis naar Dela) en dat we enkel het minimum (66k variabel) verzekeren wat annuitair wordt afgebouwd. Dus hoe ouder we worden, hoe minder we krijgen uitgekeerd.

    Dat laatste is een heel bewuste keuze en kan natuurlijk per persoon verschillen. Wij hebben de OVR verzekering vooral voor de hypotheek , maar verwachten dit bijvoorbeeld niet echt nodig te hebben omdat we zelf al vermogen opbouwen.

 9. Kijk of je verzekeringen of abbo’s per jaar kan betalen vaak krijg je dan korting.
  Waarschijnlijk zitten er ook verzekeringen in je gezamelijk pot van 1100….
  Kijk of je pakket korting kan krijgen door ze bij de zelfde verzekeraar onder te brengen.
  Is de concurrent goedkoper en wil je niet wisselen…. bel je huidige verzekeraar op en zeg dat ze te duur zijn…. vaak zullen ze kijken wat ze kunnen doen voor je en is wisselen niet meer echt nodig 🙂

  Kijk of je de levensverzekering helemaal in 1 keer met extra korting kan betalen dan zijn je maandelijkse kosten lager.

  Verder zou je de pot allerlei kunnen behoorlijk kunnen verminderen / halveren en kijken of je het daar mee red.
  Kijk zo wie zo wat je hier uit betaald en probeer het te benoemen in nieuwe potjes.

  Brandstof kun je tanken op vaste actie momenten in de week bij pompstations in je buurt. Scheelt vaak wel 15-20 ct per liter. Hier is ook een tankservice app voor op je telefoon te zetten. Dan heb je altijd de goedkoopste 🙂

  Een extra 50-100 euro besparing zou moeten kunnen.
  Sterkte!

  1. Mooie tips, dank je! Er zitten inderdaad wat verzekeringen in de gezamenlijke pot, waar misschien hier en daar toch nog weer een paar euro te winnen is. En op jaarbasis scheelt dat ook weer. We kijken ze regelmatig even na! Dat van die levensverzekering wist ik niet, maar hoe bepaal je dan het bedrag? Mijn verzekering werkt zo: als ik voor mijn 69e het hoekje om ga, dan is er een vast bedrag dat wordt uitgekeerd. Gebeurt dat op mijn 38e, dan betaal ik natuurlijk van 39-69 niet meer. Hoe is dat vooraf in te calculeren? Maar sowieso een goed idee om eens te informeren, voor hetzelfde geld is het daar ook mogelijk om per jaar te betalen en betaalkorting te krijgen. Dat risico is dan iets beperkter.

   1. Ik vraag me af of de looptermijn zo lang is…. Die van mij was na mijn 47ste zo wie zo premie vrij…. maar dit zal per verzekeraar en verzekeringsproduct anders zijn.

    1. Misschien heeft het ook te maken met het bedrag? Ik had volgens mij geen keuze in looptijd, anders had het inderdaad ook wel wat korter gekund. Ik hoop toch zeker wel dat het met die leeftijd niet meer per se nodig is om wat extra’s achter te laten. Maar dat zal ws idd per verzekeraar verschillen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.