Heeft sparen nog zin? Revisited…

Je krijgt steeds meer rente op je spaargeld, maar door de inflatie wordt het ook steeds minder waard. Hoe doe je dat momenteel slim?

Een paar jaar geleden schreef ik een artikel met de titel ‘Heeft sparen nog zin?‘. Toen kwam die vraag vooral voort uit het feit dat je bijna geen cent rente meer kreeg op je spaargeld. Inmiddels is dat weer anders; de spaarrentes kruipen langzaam weer omhoog. Maar: hetzelfde geldt voor de inflatie. Met het verschil dat die niet zo langzaam is gestegen. Dus ik vroeg me wederom af: heeft sparen nog zin? En hoe kun je slim omgaan met je geld, als er zoveel zo snel verandert?

Sparen en inflatie

Nu de spaarrente weer wat harder stijgt, lijkt sparen weer aantrekkelijker. Maar: we hebben tegenwoordig weer met hele andere omstandigheden te maken. Het leven wordt duurder, waardoor er voor veel mensen simpelweg minder te sparen is én de inflatie is zo hard toegenomen, dat je 1000 euro van een paar jaar geleden nu ineens een stuk minder waard is geworden.

Even voor de duidelijkheid: dat is inflatie. Dat je met hetzelfde geld minder kunt doen. Daar zit dan ook nog een andere kant aan; met inflatie gebeurt het vaak ook dat lonen stijgen. Juist omdat mensen minder met hun geld kunnen doen, hebben ze meer geld nodig om rond te kunnen komen. Dat stimuleert onderhandelingen, stakingen en weet ik niet wat. Daar zit óók weer een andere kant aan: als lonen omhoog gaan, gaan loonkosten ook omhoog. Die worden uiteraard weer doorberekend, dus zo kom je in een vicieuze cirkel van verhogingen terecht.

Maar goed, laten we het vandaag even hebben over het deel van je spaargeld. Hoe kun je daar nu het beste mee omgaan in deze tijd? Hoe haal je er toch het maximale uit?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

1. Bepaal (opnieuw) je financiële doelen

Voor je een (her)start maakt met je spaarstrategie, is het natuurlijk belangrijk om te weten wat je eigenlijk wilt met spaargeld. Wil je gewoon een leuke buffer hebben, of spaar je voor een specifiek doel, als een noodfonds, een grote aankoop of je pensioen? Als je je doelen specifiek bepaalt, kun je in je strategie óók meenemen hoe je daarmee omgaat als de wereld om je heen verandert.

2. Stel een flexibel budget op

Als er steeds grote veranderingen zijn, dan is een flexibel budget ook wel een vereiste. Normaal gesproken kijk ik eens per jaar naar mijn financieel plan, maar tegenwoordig mag dat best wat vaker. Vaste lasten wijzigen nogal eens. Door regelmatig te kijken hoe het staat met je inkomsten en uitgaven, kun je ook zien hoe je kunt besparen, meer kunt verdienen én welke ruimte er is om te sparen. Kies voor budgetteren tot de nul en check je plan wat vaker óf laat ruimte voor veranderingen.

3. Zoek naar de beste spaarrekening

Met de huidige stijgende spaarrentes is het belangrijk om de beste spaarrekening te vinden. Verschillende banken bieden verschillende rentetarieven en voorwaarden aan. Wil je het maximale uit je spaargeld halen, dan is het belangrijk om hier zorgvuldig naar te kijken. Je kunt daarin ook overwegen om uit te wijken naar het buitenland.

4. Pay Yourself First

Dan, het sparen zelf. Pay Yourself First is daarvoor echt een geweldige methode die ik al jarenlang gebruik. Je kunt er hier meer over lezen, maar de korte versie is: je maakt éérst geld over naar je spaarrekening en daarna ga je pas rekeningen betalen en dingen kopen. Stel automatische overboekingen in om regelmatig geld naar je spaarrekening over te maken. Door dit automatisch te laten verlopen, zorg je ervoor dat je consistent spaart, zelfs op de momenten dat je er niet echt op let.

5. Diversifieer je spaarstrategie

In een veranderend economisch klimaat is het slim om je spaargeld te spreiden over verschillende spaarvormen. Denk aan een noodfonds, een pensioenrekening of beleggingsrekeningen. Diversificatie kan je helpen om je spaargeld te beschermen tegen mogelijke risico’s. Houd rekening met het risico dat je wilt lopen en welk percentage je van je spaargeld op toegankelijke spaarrekeningen wilt en hoeveel je voor de korte en lange termijn zou willen beleggen.

6. Houd je voortgang bij

Houd je voortgang bij. Dit is niet altijd het leukste werkje – zeker niet als je even niet zo goed op koers ligt – maar wel ontzettend belangrijk om op tijd bij te kunnen sturen als je merkt dat dingen anders lopen dan verwacht. Het houdt je scherp en je zult daardoor toch sneller wél dan niet een stijgende lijn gaan zien.

7. Duik in investeringsmogelijkheden

Naast sparen op een traditionele spaarrekening, kan het de moeite waard zijn om te investeren. Verdiep je er eens in en kijk of er ook andere mogelijkheden voor je zijn. Zelf heb ik bijvoorbeeld naast spaargeld ook crypto (volatiel), NFT’s (volatiel) en diverse beleggingen (meer rendement dan spaargeld, maar ook iets meer risico). Daarnaast onderzoek ik of investeren in vastgoed een mooie optie kan zijn. In het verleden financierde ik ook crowdfundingsprojecten, maar die rendement-risico-ratio vond ik een beetje minder aantrekkelijk.

En blijf op de inflatie letten

De inflatie is in de afgelopen tijd gewoon heel hard gestegen. Dat maakt het enerzijds fijn om spaargeld te hebben, want je hebt dan wat vlees op de botten. Anderzijds keldert de waarde van je spaargeld hard en weegt dat niet altijd op tegen het stijgende rendement op je spaarrekening. Blijf dus continu kijken naar de verhouding en pas je plan op basis daarvan aan. Als je wat over hebt, kan het interessant zijn om ook iets te beleggen, zodat je geld iets meer inflatie-proof is. Zou ik het wel op een verantwoorde manier doen natuurlijk 😉

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.