10 vragen die je helpen met je budget

Een financieel plan of budget maken bestaat uit meer dan wat sommetjes noteren. Ik heb 10 vragen voor je die je hierin gaan helpen.

Ik las laatst een leuke uitspraak: “Wachten met het opstellen van een budget of financieel plan tot je geld hebt, is hetzelfde als wachten met daten tot je getrouwd bent”. En zo is het: geld komt niet vanzelf aanwaaien en blijft niet plakken, als je er geen plan voor hebt. En of je dat plan nu een budget (dat is een beetje mijn allergie-woord) of financieel plan noemt… het is maar net wat voor jou het beste werkt. Maar hoe start je daar nu mee? Of hoe blaas je het plan waar je ooit mee begonnen bent nieuw leven in? Ik heb tien vragen voor je die je daarbij helpen.

Niets werkt als jij niet werkt

Voor we beginnen: niets werkt als jij niet werkt. Daarmee bedoel ik niet dat je nooit geld gaat hebben als je niet keihard zwoegt. Dat is eerder een hardnekkige overtuiging die je behoorlijk in de weg kan zitten, zoals je ook kunt horen in deze podcastaflevering:

Nee, wat ik hiermee bedoel: als je dit halfslachtig doet, in je hoofd, even tussendoor, dan gaat het niet werken. Vergelijk met het topsporters; zij krijgen ook niet de resultaten die ze krijgen als ze gewoon ‘eventjes bedenken wat leuk zou zijn’. Daar is echt wel een beetje toewijding voor nodig. En nee, dat betekent niet dat je de komende tijd alleen maar geld mag ademen.

Ik zeg alleen maar: als je dit half uurtje niet even kunt missen voor je financiële toekomst, kijk dan niet vreemd op als je over een half jaar of een jaar nog in precies dezelfde situatie zit.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De vragen die je helpen om je financiële plan/budget op orde te krijgen

Zit je klaar? Kopje thee of koffie erbij. Pen en papier. Toegang tot je bankzaken. Even geen mensen om je heen? Dan gaan we van start.

 • Welke drie impulsaankopen heb ik afgelopen maand gedaan?
  Een financieel plan maken draait niet alleen om iets bedenken, maar ook om inzicht hebben in hoe je met geld omgaat. Je impulsaankopen kunnen daar een interessante bijdrage aan leveren.
 • Hoeveel van wat ik de afgelopen maand heb gekocht heeft ook waarde voor de lange termijn?
  Ofwel: in hoeverre investeer ik als ik mijn geld uitgeef? Wees hierin een beetje kritisch naar jezelf. Een bloempot kan een duurzame waarde hebben, maar als je er al 34 hebt was je aankoop misschien toch eerder impulsief
 • Welke drie dingen zou ik komende maand uit mijn budget willen schrappen?
  Je zou hiervoor ter inspiratie natuurlijk je impulsaankopen kunnen kiezen, maar het kan ook zijn dat je een abonnement hebt dat je op wilt zeggen, of een overtollige verzekering. Dat zijn besparingen waar je dan elke maand de vruchten van plukt.
 • Is iets van wat ik gekocht heb in de afgelopen maand inmiddels goedkoper geworden?
  Tegenwoordig worden dingen vaak zo snel afgeprijsd, dat het heel slim kan zijn om gewoon eventjes te wachten voor je iets koopt. Zeker kleding is nooit veel langer dan anderhalve maand dezelfde prijs.
 • Hoeveel heb ik afgelopen maand uitgegeven aan uit eten gaan?
  Uit eten kost altijd meer dan zelf iets koken, maar het afgelopen jaar is het helemaal hard gegaan met de prijzen. Als je je daar niet bewust van bent, kan het snel gaan met je geld.
 • Had ik een concreet spaardoel en heb ik dit behaald?
  Zoals Dave Ramsey altijd zegt: als je geen plan maakt voor je geld, verdwijnt het. Nou ja, dat is mijn vrije vertaling. En mijn ervaring ook. Als je geen concreet spaardoel hebt, is de kans dat je het behaalt meteen een stuk kleiner.
 • Waar wil ik vanaf nu specifiek voor gaan sparen?
  Een spaardoel kan motiverend werken. Want waarom zou je elke maand geld overhouden, als je niets hebt waar je dat voor wilt gebruiken? Geld is uiteindelijk een middel. En ja, je kunt ook besluiten te gaan sparen voor vrijheid 😉
 • Hoeveel moet ik dan per week of per maand sparen?
  Een spaardoel maak je het liefst concreet. Dus: op die datum wil ik dat bedrag bij elkaar gespaard hebben, voor dit doel. Dan kun je het ook opsplitsen in maanden en weken en wordt het makkelijker om je voortgang te tracken.
 • Hoe kan ik volgende maand meer verdienen?
  Meer doen met wat je hebt is altijd goed, maar vergeet niet dat je het niet hoeft te doen met wat je hebt. Dat er altijd een mogelijkheid is om meer geld te verdienen. Daarover maakte ik ook deze gids met 60+ manieren om meer geld te verdienen. Probeer je extra inkomstenbron buiten je gewone baan te zoeken, zodat je wat extra onafhankelijkheid creëert.
 • Heb ik geld uitgegeven aan iets dat ik écht heel belangrijk vind?
  Ik zeg het nog maar een keer: geld is een middel. Het is niet het hoofddoel. Het doodshemd heeft geen zakken. En nog meer van die clichés die clichés zijn, omdat ze waar zijn. Geld geeft je de mogelijkheid om meer te creëren van wat je wilt in je leven, of in dat van anderen. Misschien heb jij een enorm hart voor dieren en is dat iets waar je geld aan uit wilt geven. Of gun je jezelf meer vrijheid en heb je daarom geld opzij gezet op je spaar- of beleggingsrekening. Alles is goed. Zolang je maar ergens geld hebt uitgegeven op een manier die echt iets voor je betekent.

Hoe scoor jij?

Sta vooral ook even stil bij wat je opvalt. Ben jij al bewust bezig met je geld? Zie je meteen al verbeterpunten of ben jij eigenlijk al wel aardig op track? De volgende stap is natuurlijk het maken van een écht financieel plan. Door deze vragen te beantwoorden zou dat een stuk makkelijker moeten zijn.

Kun je daar ook hulp bij gebruiken? Lees dan dit artikel: Slim budgetteren kun je leren.

Zijn dit vragen die jij jezelf regelmatig stelt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.