Zo lukt een budget opstellen je wel!

Een budget opstellen saai, onmogelijk en vervelend? Dat ligt aan de methode die je gebruikt. Hier vind je altijd een die wel bij je past.

Afgelopen week hadden we het tijdens de maandelijkse live call in de Ontwikkel JOUW Money Flow-community onder meer over waar je geld heen gaat. En hoe je ervoor zorgt dat het niet zomaar alle kanten opvliegt. Heel eerlijk: dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zeker als je niet zo dol bent op de standaard kasboekjes en budgetten. Dat begrijp ik trouwens helemaal, want dat is ook niet mijn favoriete methode. Gelukkig zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden én kun je dus ook op verschillende manieren een budget opstellen. In dit artikel neem ik er vier met je door.

Wat is een budget opstellen?

Nog even kort: een budget opstellen is niets anders dan een plan maken voor je geld. Idealiter kijk je namelijk niet naar waar het is gebleven, maar geef je actief aan waar het van jou naartoe mag gaan. Hiervoor kun je ook een budgetplanner gebruiken.

Methode 1: de envelopjes

De allereerste methode is de methode die vroeger veel gebruikt werd: het envelopjessysteem. Overigens kan dit ook zonder enveloppen, dan is het gewoon een ‘cash systeem’.

Bij deze methode pak je het overzicht van je uitgaven en inkomsten. Alle uitgaven stop je per categorie in een envelopje. Is het envelopje leeg, dan kun je niets meer aan die categorie uitgeven.

Het voordeel hiervan is dat het geld heel zichtbaar is en dat je veel duidelijker de op=op-boodschap krijgt. Het nadeel is dat dit nooit 100% kan werken, omdat je nu eenmaal bepaalde lasten ook via je bankrekening moet betalen.

Je kunt uiteraard wél voor een hybride systeem kiezen, waarbij je bijvoorbeeld uitgaven als die voor kleding, boodschappen en de kapper via een envelopje doet en je vaste rekeningen digitaal betaalt. Dan zou je in feite eigenlijk nooit je pinpas meer hoeven te gebruiken.

Voor mij werkt deze methode half. Ik vind het best handig om af en toe 1 bedrag voor boodschappen te pinnen (verder is er weinig dat hier cash ook echt structureel uitgaat), maar het doet me dan wel weer een beetje zeer als ik dan niet terechtkan bij de pinkassa en langer moet wachten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Methode 2: 50/30/20

Bij de eerste methode kijk je naar wat jij wilt en wat mogelijk is. Bij deze 50/30/20-methode kijk je naar welk aandeel van je geld je uitgeeft aan welk onderdeel. Deze methode wordt vooral in Amerika veel gebruikt, wat ook wel te zien is aan de verdeling. Je kunt ‘m natuurlijk wat dat betreft zelf wel aanpassen.

In dit geval wordt uitgegaan van 50% van je inkomen voor wat echt nodig is. Denk hiervoor aan je woonlasten, vervoer (van en naar je werk bijvoorbeeld), eten, enzovoorts. Dit is trouwens een maximum, minder is altijd prima. Idealiter gaat overigens maximaal 30% van je inkomen naar je woonlasten.

Dan wordt er maximaal 30% gereserveerd voor wat je wilt en wat niet echt noodzakelijk is. Denk hiervoor aan reizen, kleding, de kapper, etc. De dingen die het leven misschien net even wat leuker en makkelijker maken.

Tot slot heb je dan nog 20% over voor sparen, aflossen en beleggen.

Als je ervan uitgaat dat veel Nederlanders helemaal niet sparen, zou die 20 procent natuurlijk een enorme stap in de goede richting zijn. Wanneer je 20 procent van je inkomen spaart, zou je gemakkelijk elke vijf jaar een jaar vrij kunnen nemen. Best leuk, toch?

Vind je 20% nog teveel, dan kun je ook beginnen met 10%.

Tip: bekijk je huidige uitgavenpatroon eens en kijk hoe de verdeling qua percentages dan eigenlijk is. Je kunt er ook voor kiezen om die balans gewoon elke maand of elke twee maanden met 1% te verschuiven. Dan kun je langzaam toegroeien naar iets dat jouw doelen echt ondersteunt.

Methode 3: als-je-je-doel-maar-haalt

Dit is een beetje de methode die ik het liefst hanteer. Hierbij stel je een financieel doel en zit je goed zolang je dat doel behaalt én je uitkomt met je inkomen. Dit is een hele flexibele manier van budgetteren, want het geeft je de mogelijkheid om aan alle knoppen te draaien die er zijn.

Je kunt wat aan je vaste lasten doen, je kunt wat aan je variabele lasten doen én je kunt juist je best doen om meer te verdienen.

Wat ik zo fijn vind aan deze methode, is de flexibiliteit. Daarnaast houd ik ervan dat het uitgangspunt niet is dat er één taart is die verdeeld moet worden, maar dat je ook taarten kunt bijbakken. Alleen uitgaan van wat er is voelt voor mij toch wat meer als een insteek vanuit schaarste.

Methode 4: tot de nul

Oftewel: Zero-based budgetting. Dit is de methode waar vooral Dave Ramsey een enorme fan van is. Logisch, want hierbij vertel je letterlijk elke euro wat hij (of zij?) moet doen. Geen cent gaat zomaar verloren. Op papier heb je aan het einde van de maand dus standaard 0 euro over. Elke euro die nog wél beschikbaar is, heeft namelijk alsnog weer een bestemming gekregen. Je spaarpot, je beleggingspot, noem maar op.

Het voordeel van deze methode is dat je vaak onverwacht tóch meer geld hebt dan je denkt. Normaal gesproken komt het geld van zo’n Marktplaats-verkoop misschien op je lopende rekening, koop je een extra patatje en is het weg. Je let er niet zo op. Of aan het einde van je financiële maand heb je nog een paar tientjes op je rekening, waardoor je de maand erna niet hoeft na te denken over het ticket voor dat ene festival.

Met de Zero-Based budgetting methode denk je overal over na. Alles heeft een bestemming.

Het nadeel van deze methode is dat je alles écht goed in de gaten moet houden. Idealiter combineer je deze methode met de enveloppenmethode; dan weet je immers precies wat er aan het einde van de rit nog in de enveloppen zit en kun je dat bijvoorbeeld standaard afstorten naar je spaarrekening of naar een rekening voor reserveringen.

Budget opstellen: niet altijd leuk, wel belangrijk

Een budget opstellen is niet altijd leuk, maar het is wel heel belangrijk. Zeker als je geen flauw idee hebt waar je geld heengaat. Of misschien wel nog erger: als je het denkt te weten. Geloof me: dan is het meestal niet zo.

Ik heb met mensen gewerkt die dachten 1000 euro aan inkomen te hebben, om vervolgens te zien dat het eigenlijk 2100 euro was. Ik heb met mensen gewerkt die dachten 300 euro aan boodschappen uit te geven, terwijl dat wel 800 euro per maand bleek te zijn.

Wat dat betreft: meten is weten.

Maar als je het een keer ziet, als je het een keer weet, wordt het veel makkelijker om te sturen en om ervoor te zorgen dat je eindelijk eens wat overhoudt. En zoals je ziet; met methode 3 kan dat nog vrij flexibel. Als je die combineert met Pay Yourself First, maak je het jezelf (ik spreek uit ervaring!) ook nog eens veel makkelijker.

Wie weet komt die droomvakantie of droomauto dan ineens een stuk dichterbij…

Welke manier gebruik jij om je budget op te stellen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.