7 niet-alledaagse manieren om je aan je budget te houden

manieren aan je budget houden

Je had het zó mooi voor elkaar: al je inkomsten en uitgaven op een rijtje. Een plan voor wat je met je geld ging doen. En toen kwam het ‘echte leven’ er tussendoor en bleek de theorie een stuk makkelijker dan de praktijk. Je aan je budget houden kan een behoorlijke uitdaging zijn. Gelukkig zijn er trucjes die je kunt gebruiken om het voor jezelf makkelijker te maken. Ik deel de mijne met je! Waarschuwing: het zijn niet de standaard tips!

1. Let op je woorden

De eerste tip: let op je woorden. Ik heb hier eerder al een keer geschreven over hoeveel gemakkelijker het werkt als je je budget geen budget noemt, maar een financieel plan. Deze podcast gaat daar ook over.

Het klinkt bijna te onnozel voor woorden, maar zo werkt het wel. Vergelijk het met ‘gewone’ communicatie: als dat misloopt, is het vaak niet eens om de inhoud, maar om de ‘verpakking’. Je wordt boos op de ander, omdat deze chagrijnig op jou reageert. Je schiet in verzet, op het moment dat iemand zegt dat jij iets moet doen.

C’est le ton qui fait la musique: het is de toon die de muziek maakt.

Dat geldt voor je budget ook. Hoewel een budget veel voordelen heeft, heeft het woord voor veel mensen een negatieve lading.

De oplossing: gebruik het niet. Kies voor financieel plan, spaarplan, winstplan, asset-allocatie, of welk ander woord je maar kunt bedenken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Geef elke euro vooraf een bestemming

Misschien heb je het in mijn interview in Genoeg (winter 2019) wel zien staan: ik houd geen kasboekjes bij. Ik schrijf niet achteraf op wat ik heb besteed, maar plan van tevoren waar mijn geld naartoe gaat.

Zodra mijn salaris van mijn zakelijke rekening wordt overgemaakt, wordt alles verdeeld. Op een tientje of twee na.

Een deel gaat naar de gezamenlijke rekening, een deel gaat naar mijn beleggingsrekening, een deel naar de buffer en ik zet nog wat apart voor reserveringen. In mijn geval zijn dat reserveringen voor de vakantie, de zorgverzekering en het huis (daarvan schiet ik bijvoorbeeld de jaarlijkse aflossing van 10 procent voor, zodat we optimaal kunnen profiteren van het rentevoordeel).

Het idee: wat je niet hebt, kun je ook niet uitgeven. Natuurlijk staat het wel op de spaarrekening, maar die heb ik bewust bij een andere bank. Even spontaan spenden is er dus niet bij.

3. Vind een fantastisch doel voor je geld

Veel mensen leven van salarisstrookje tot salarisstrookje. En weet je: dat kan ontzettend goed werken. Als je een leuk inkomen hebt, dan kun je je vaste lasten betalen zonder je aan je budget te houden. En dan blijft er nog wat over voor een spontaan etentje, lekkere koffie bij de koffiebar, een leuke broek, een avondje stappen, een paar tijdschriften…

Het enige waar géén geld voor overblijft, is voor je spaarrekening.

Je blijft eigenlijk een beetje steken. Je leeft dagelijks best luxe, maar die grotere dingen, waar meer geld voor nodig is, blijven buiten bereik.

Een budget opstellen en je hier aan houden wordt een stuk leuker als je een geweldig doel hebt. Zo sprak ik laatst iemand met heerlijke vakantieplannen voor over een maand of twee. Ik herinnerde me direct weer hoe goed dat kan werken: jezelf gedurende een korte periode op financieel rantsoen zetten, om bijvoorbeeld over twee maanden op een tropisch strand te zitten.

4. Kijk verder dan geld

Wanneer je geen geld uitgeeft, houd je geld over. Maar kijk eens wat verder dan dat. Toen ik me écht aan mijn budget moest houden vanwege een torenhoge hypotheek, merkte ik dat op de centen letten allerlei voordelen met zich meebracht:

 • Ik bedacht andere manieren om me te vermaken, waardoor ik minder in de stad (en dus: in de verleiding) kwam. Heerlijk voor je creativiteit én het maakt je een stuk minder afhankelijk van iets dat buiten jezelf ligt;
 • Minder dingen kopen = minder zooi in huis = minder opruimen/schoonmaken = meer tijd voor jezelf. Het mooie was: dat gaf me dus een véél beter gevoel dan welke ’troostaankoop’ dan ook!
 • Meer positiviteit en groei. Want een hoop commerciële dingen boeien je gewoon niet meer. Ik geef nog steeds geld uit, maar voor 80% gaat dat om investeringen. In ervaringen/belevenissen of bijvoorbeeld in coaching.

Kijk eens wat je aan je budget houden jou op zou kunnen leveren. Is er iets dat je nu niet doet, omdat je te weinig geld of tijd hebt? Dikke kans dat een dingen-detox je daar meer ruimte in kan geven.

5. Twee-minuten-regel

Deze kwam ik jaren geleden eens tegen bij David Allen, de auteur van het boek Getting Things Done. Zijn idee is dat je alles wat je binnen twee minuten kunt doen, ook moet doen.

Ik pas die regel ook toe op mijn financiën:

 • Ik neem elke dag 2 minuten de tijd om mijn bank-app te checken, rekeningen te betalen en ze weg te sorteren. Geeft een goed gevoel over waar je staat en die 2 minuten kun je altijd wel missen
 • Sta ik in de winkel met iets in m’n hand dat ik eigenlijk niet wilde kopen? Terugleggen en over 2 minuten terugkomen. Meestal vergeet ik het. Makkelijk bespaard!
 • Ik neem wekelijks even 2 minuten de tijd om te kijken wat er nog in de koelkast ligt, zodat ik mijn maaltijdplanning daarop kan aanpassen (scheelt bakken met geld op boodschappen! – en tijd!)
 • En ik denk vaak even twee minuten na voor ik de deur uitga, zodat ik precies weet wat ik ga doen én dat ik alles heb wat daarvoor nodig is. Dat scheelt me behoorlijk wat overbodige ritjes (en dus geld, tijd én stress).

Denk eens na over hoe jij de twee-minuten-regel kunt invullen. Begin bijvoorbeeld eens met die eerste twee mogelijkheden.

6. Focus je op inkomsten, niet op uitgaven

Wat je aandacht geeft, groeit. Bij je aan je budget houden, ligt de focus vaak op uitgaven. Je wilt immers niet meer uitgeven dan gepland is.

Maar wat als je die focus verschuift? Als je niet de nadruk legt op wat eruit gaat, maar op wat er binnen komt?

Daag jezelf eens uit om in een maand 50 of 100 euro extra te verdienen en laat je creativiteit de vrije loop. Gebruik mysteryshoppen, vul enquêtes in, check of je kunt besparen op je verzekeringen, verkoop spullen op Marktplaats, draai wat extra uurtjes op je werk.

Je zult merken: als je aandacht verschuift naar meer verdienen, ben je helemaal niet bezig met (meer) uitgeven.

7. Word écht goed voor jezelf

Ik heb je gewaarschuwd: je zou niet de standaard tips krijgen. Deze laatste is er eentje die ik proefondervindelijk heb geleerd.

Vaak word je met het idee van ‘je bent het waard’ gestimuleerd om geld uit te geven. Maar als je écht goed voor jezelf bent, dan kan je kijk hierop weleens veranderen.

Toen ik een paar jaar geleden helemaal bij min dertig af moest beginnen, had ik het financieel ook niet breed. Sterker nog: ik had geen cent. Of nog minder. Ik had namelijk al mijn spaargeld meegegeven aan mijn ex en geld geleend om een pelletkachel te kopen. Wel fijn, er in de winter een beetje warmpjes bij zitten.

En naast dat ik niet veel geen geld had, was die periode me ook niet in de koude kleren gaan zitten. Of ik nu wilde of niet: ik moest wel goed voor mezelf gaan zorgen. Dat betekende: genoeg slapen en rust houden, gezond eten, sporten en alleen doen/kopen waar ik écht blij van werd.

Dat ritme zorgde ervoor dat ik ineens enorm veel geld overhield. Ik sliep veel, waardoor ik eigenlijk maar weinig tv keek (of reclames zag). Rust houden leerde me om mijn eigen omgeving veel meer te waarderen en dankbaar te zijn voor alles dat ik wél had. Ik at gezond (from scratch) en bespaarde veel geld op voorbewerkte spullen en suikers. M’n sportschoolabonnement zorgde voor entertainment in de avonden (overigens ook ideaal om daarna lekker te slapen). Door die drie dingen voelde ik me steeds meer mezelf, waardoor het makkelijker werd om alleen ‘ja’ te zeggen tegen dingen die me blij maakten.

Dat vond (en vind) ik best een openbaring. Ik was namelijk gewend dat alles wat te maken had met lief voor jezelf zijn en goed voor jezelf zorgen, geld zou kosten. Dat blijkt dus helemaal niet zo te zijn. Wie weet ligt daar voor jou ook nog een kans. Want als je al die dingen schrapt die je nu misschien koopt om jezelf ’te verwennen’, wordt het misschien ineens een stuk makkelijker om je aan dat budget te houden.

Zorg dat er meer is

Ik had het al even over het verder kijken dan het geld. En hoewel ik al bij de 7 ben, wil ik je toch nog wat meegeven. Vergeet nooit dat geld slechts een middel is om te doen/zijn/bereiken wat je wilt.

Je kunt het niet met je meenemen als je doodgaat. Betekent dat dat je het niet hoeft te hebben? Of niet te veel?

Ik weet niet, dat ligt aan jezelf.

Ik heb de afgelopen jaren hard gewerkt aan vermogensopbouw, mijn money mindset en slimmer worden met geld. Daardoor kwam er ruimte voor prachtige reizen, kon ik mijn gewone werk een jaar op ‘pauze’ zetten om mijn droombedrijf op te bouwen en groei ik als een malle. Ik vind dat heerlijk en moet er niet aan denken om terug te stappen in mijn leven van pak ‘m beet 7 jaar geleden. Zelfs geen minuut!

Dus ja, ik vind het het waard om bewust om te gaan met m’n geld en te kijken naar hoe ik daar het maximale uit kan halen. Niet om dood te gaan met tien miljoen op de bank, maar om juist alles uit het leven te halen.

Welke tip om je aan je budget te houden spreekt jou het meeste aan? Wat zou jou nog wat op kunnen leveren?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Interessante tips! En juist tof dat ze niet standaard zijn: ik zou bij het zoveelste artikel met dezelfde tips (bij anderen dus, niet bij jou) wel zo’n waarschuwing willen zien in de trant van “je leest hier waarschijnlijk niks nieuws als je al langer interesse hebt in personal finance”, haha.

  Wat voor mij wel blijft, is dat ik dus – op dit moment – echt niks kan met het idee van vooraf budgetteren. Tuurlijk weet ik wel zo’n beetje wat mijn vaste en variabele uitgaven zijn in een maand, maar ik heb absoluut niet de behoefte om heel veel extra geld uit te geven. Juist doordat ik weet dat ik aan het einde van de maand “verantwoording” aan mezelf moet afleggen, kan ik heel bewust keuzes maken rondom mijn uitgaven. En dat betekent ook dat ik vaak bewust geld uitgeef aan wat leuks, omdat ik weet dat ik dat eerder te weinig doe dan te vaak.

  1. Als dat voor jou werkt: ook perfect! Het is – vind ik dan – de kunst om een manier te vinden die voor jou werkt. Voor de één is dat een nauwgezet kasboek bijhouden (dat werkt bij mij niet), voor de ander vooraf gewoon alles wegsluizen (dat werkt voor mij wel!) en voor jou is het aan het einde van de maand ‘verantwoording afleggen’. Ben trouwens wel benieuwd hoe je dat aanpakt!

 2. Leuk dit artikel! Tenminste idd niet van die standaard tips die je al tig keer gelezen hebt en allemaal al lang toepast 😉 Focus op inkomsten vind ik een hele goede, dat ben ik ongeveer halverwege dit jaar extra veel gaan doen en dat werkt zo lekker!

 3. Leuk artikel! Een doel hebben (it starts with why) en een plan helpt mij het meeste. Niet om er strak aan vast te houden, maar om een oog op de toekomst en de reden te houden. Dat motiveert mij en houdt me ook bij ds les.

 4. Ja, ik vind het ook best inspirerend om te lezen, waar ik nu direct aan denk. Een zwemuitje kost mij misschien wel enkele euro’s per week, maar geeft je zoveel meer dan een prul van enkele euro’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.