Geld verdienen met mystery shopping

Geld verdienen met mystery shopping

Ik krijg elke twee weken ongeveer een mailtje van een bureau voor Mystery Shopping. Wie niet weet wat het is: als mysteryshopper bezoek je een winkel, voer je een bepaalde opdracht uit (bijvoorbeeld iets kopen of een vraag stellen, en vul je er daarna een vragenlijst over in. Je krijgt daarvoor een vergoeding die meestal ergens tussen de 10 en 40 euro ligt. Best leuk. Maar hoe kom je nu aan zo’n klus? En levert het wel écht iets op? Ik deel mijn ervaringen graag met je!

Bijgewerkt: 28 oktober 2018

Mystery shopping: van veel naar weinig

Ik kreeg ooit als student mijn eerste ‘baantje’ als mysteryshopper. En dan noem ik ‘baantje’ tussen aanhalingstekens, omdat het meer losse klusjes waren. Destijds werkte ik vooral voor een Deens bureau. Eén opdracht staat me nog heel goed bij; daarvoor reed ik met mijn ov-studentenkaart van Groningen naar Deventer en bezocht ik op één dag drie shops. Na een aantal weken kreeg ik daarvoor maar liefst 140 euro op mijn rekening bijgeschreven.

Helaas is het met de tarieven niet zo gunstig meer gesteld; dit soort bedragen zijn eerder uitzondering dan regel. Toch kun je met mystery shopping nog een leuk bedrag bijverdienen.

Inschrijven bij bureaus voor mysteryshopping

De beste manier om aan opdrachten voor mysteryshopping te komen, is door je in te schrijven bij bureaus die zich hiermee bezig houden.

De meest bekende bureaus zijn:

Ik heb zelf bij alle bureaus ingeschreven gestaan, maar deed uiteindelijk het meeste met MultiValue en met AQ Services.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat verdien je met mystery shoppen?

Hoeveel je per klus verdient, hangt echt af van het bureau en het type opdracht. Voor eenvoudige opdrachten, waarbij je naar een winkel gaat, mogelijk een vraag stelt, maar niets hoeft te retourneren, krijg je meestal zo’n 7,50 tot 12,50. Ook krijg je in sommige gevallen een vergoeding van een aankoop. Die aankoop mag dan bijvoorbeeld maximaal 5 euro zijn.

Is de opdracht iets uitgebreider en moet je ook iets retour brengen, dan krijg je hiervoor vaak iets meer. De bedragen liggen dan meer rond de 15 tot 20 euro.

Als het echt een opdracht is waar je waarschijnlijk wel een uurtje mee zoet bent én je gegevens moet achterlaten, zoals een bezoek aan een autodealer, dan kunnen de vergoedingen oplopen tot zo’n 40 euro.

Lees ook: Ga Hosselen!

Waar let je op bij het accepteren van opdrachten?

Je kunt natuurlijk elke opdracht aannemen die je ziet staan. Dan verdien je het meest, maar moet je misschien ook wel eens dingen doen die je niet zo prettig vindt. Daarom adviseer ik je om vooral de opdrachtomschrijving goed te lezen, alvorens je je inschrijft.

Waar ik zelf bijvoorbeeld niet dol op ben:

 • Klussen waarbij ik iets moet kopen en het direct weer moet retourneren. Want wat voor reden geef je dan op? Dit geldt ook voor opdrachten waarbij iets niet direct terug moet, maar waarbij de winkel zo ver uit de buurt ligt, dat je niet nog een keer wilt rijden
 • Opdrachten die ver weg zijn, waardoor een deel van de beloning al op gaat aan reiskosten
 • Opdrachten die een behoorlijk uitgebreid pakket aan leugens van me vragen
 • Klussen waarbij je een verplichte aankoop moet doen die maar deels vergoed wordt. Je krijgt dan betaald om te winkelen, maar houdt er geen geld aan over.

Zelf kies ik het liefst opdrachten die echt een beetje bij me passen. Dat zijn dus de supermarktklusjes. Die leveren niet het meeste op, maar ik moet dan tóch al naar de supermarkt en krijg er dan nog voor betaald ook, zowel in aankopen als in ‘extra’.

Pro tip: meld je niet altijd direct aan, maar wacht even. Als de bureaus de opdrachten niet gevuld krijgen, gaat de beloning omhoog 😉

Uitvoering en betaling

Krijg je een opdracht toegewezen? Lees dan vooraf heel erg goed de briefing. Je moet namelijk na afloop een hele uitgebreide vragenlijst invullen. Als je dan bepaalde onderdelen niet hebt uitgevoerd of gecontroleerd, kun je ook die lijst niet goed invullen. Doe dit ook als je een soortgelijke opdracht al vaker hebt gedaan. De briefing kan tussentijds veranderd zijn.

Lees daarnaast de instructies voor het invullen van de vragenlijst. Heel vaak mag je bijvoorbeeld niet aangeven of het gaat om een ‘hij’ of een ‘zij’. Je moet dan schrijven over ‘de verkoopmedewerker’. Als je de vragenlijst niet goed invult, bestaat de kans dat deze afgewezen wordt. Dat kan invloed hebben op je score en toekomstige opdrachten. Bovendien duurt het dan langer voordat je uitbetaald krijgt.

Die uitbetaling kan sowieso wel aardig lang op zich laten wachten. Meestal is er één uitbetalingsronde per maand. Als je die net gemist hebt, kan je wachttijd dus oplopen tot een week of zes, zeven. Ik heb tot nu toe nog niet meegemaakt dat de betaling uit is gebleven. Wat dat betreft dus alleen maar goede ervaringen.

Heb jij wel eens aan mystery shopping gedaan en heb je tips/ervaringen die je kunt delen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Na verloop van tijd merkte ik dat degenen die mijn rapporten controleerden steeds meer naar kleinigheden zochten, die eerder goedgekeurd werden. Ik begon voor het tweede jaar op dezelfde plek te komen.
  Als ik toch ergens anders moest zijn, nam ik een klus daar in de buurt aan en bedacht me dat ik op die manier de autokosen drukte.
  Veel succes.

 2. Ik doe wel mee aan een variant ervan: vragenlijsten invullen voor wetenschappelijk onderzoek. Volgens de organisatie die er achter zit behoor(de) ik tot een interessante doelgroep. Maarr, net als Opnieuw Begonnen hierboven opmerkt ben je na een tijdje wat minder gewild, en wordt het minder interessant. Groet, Hsm.

 3. Ik heb het een tijdje gedaan. Nog altijd ingeschreven. Vaak zijn de bezoeken toch vrij ver uit de buurt. Maar soms is het wel in de buurt. Dan kijk ik even of ik er tijd voor heb op dat moment en of ik dat niet erg vind om te doen.
  De laatste tijd komt de timing steeds heel slecht. Maar het is regelmatig best leuk om te doen.

 4. Ik vond het heel veel uren geren en gevlieg voor heel weinig geld. Hier is het een dag lang winkels bezoeken. Per winkel 10 minuten. In de auto rapport invullen terwijl je collega naar de volgende winkel reed. Ik dacht dat ik het wel leuk zou vinden totdat ik door had dat het van hot naar her vliegen was voor bitter weinig geld.

  Hoe jij het omschrijft klinkt het beter.

 5. Ik ben ook mystery shopper, maar ik krijg al een hele tijd geen opdrachten (bij shopcontrol). Mag ik vragen waar jij mystery shopper bent? Zou ook graag weer wat opdrachten doen. Ik vond het altijd erg leuk om te doen.

  Roxanne

  1. Ik heb het ook een poosje voor Shopcontrol gedaan, maar daar heb ik al een tijd niets van gehoord. Ik krijg nu in ieder geval mailings van AQ Shoppers oid. En ik heb ook een tijdje voor een Deens bureau gewerkt, maar daar kan ik niet meer op de naam komen. Daar hoor ik overigens ook nooit meer iets van, dus voor hetzelfde geld bestaat dat niet meer.

 6. Ik ken iemand die het met veel plezier doet, meer voor de lol dan voor het geld. Maar zelf lijkt het me helemaal niet leuk, om verplicht te gaan winkelen eerlijk gezegd. Ik heb ook een klikken voor geld account, maar daarvan staat de oproep tot consumeren me erg tegen. Wat jij doet, heeft ook te maken met het toetsen van de servicegerichtheid van het personeel en dergelijke. Dus inhoudelijk interessanter.

  1. Klikken voor geld doe ik ook, maar puur om het klikken, ik weet toch van mezelf dat ik niet eens de aanbieding bekijk, laat staan iets koop. Als ik wel iets online 'moet' kopen, bijvoorbeeld een cadeautje ofzo, dan kijk ik wel altijd of het via een eigen referral link kan. Dat levert soms toch weer wat op.

  2. Hoeveel verdien je eigenlijk op jaarbasis met klikken? Ik klik ook onder het motto: alle kleine beetjes helpen. Ik denk zo'n 175,00 – 200,00 per jaar er mee te verdienen. Zet het direct op de spaarrekening en over 5 jaar is het toch 1000,00. Wat ik ermee ga doen??? Sparen!

  3. Ik denk dat ik ook op zoiets zit, maar eerder aan de €175 kant. Ik heb ergens rond oktober een uitbetaling van €70 gehad, daarvoor was het zeker een jaar geleden. Nu gaat het tegenwoordig iets harder en zit ik op dit moment weer op €50 aan clix. Ik laat het altijd staan tot ik het nodig heb, maar ben eigenlijk nooit hoger gekomen dan een wisselkoers van 140%. En 'nodig' is dan voor verbouwingen/aflossingen/spaarprojecten, niet voor een nieuw truitje, om maar iets te noemen 😉

 7. Ik doe zelf aan mysteryshopping via Helion Research; al een aantal keren gratis naar de kapper geweest (ze betalen de behandeling en daarnaast krijg je nog een vergoeding…ha!) en een paar keer electronicazaken bezocht, á 10-15 euro per keer. Het tikt echt wel lekker aan; ze betalen ook relatief snel -meestal heb je binnen zes weken wel je vergoeding binnen.

 8. Ik heb het van de andere kant meegemaakt: gecontroleerd worden door mystery-shoppers. We hadden het op een gegeven moment door omdat ze altijd na het afslaan van de kassa om een extra produkt vroegen, en dan moest je uit je hoofd de prijs uitrekenen. (We hebben het nu over 1994 ofzo 😉 )

  1. Ik had ook het idee, dat de verkoopsters al wisten in welke maand ze het konden verwachten. Als ik later in die winkel kwam, merkte ik dat het allemaal minder klantvriendelijk was.

   Misschien dat de verkopsters ook aangeslten zijn bij mystery shoppers, om te weten wanneer ze ze kunnen verwachten?

  2. Het is ook al bijna een jaar hetzelfde scenario, als het niet langer is, dus op een gegeven moment zal het echt wel eens ter sprake komen/dat ze weten om wie het gaat, al is het alleen al door dat scenario. Vind ik niet zo handig, want dan prik je er toch zo doorheen?

 9. Ik ben een jaar lang mysteryshopper geweest bij mysterydhoppen.nl maar het heeft mij weinig opgeleverd. Daarnaast moest ik heel lang wachten (en zeuren) voordat ik mijn geld kreeg. Wat ook de reden is dat ik ermee ben gestopt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.