Beleggingsupdate maart 2021: omhoog, omhoog, omhoog

beleggingsupdate maart 2021

Aan de ene kant lijkt de wereld naar de knoppen te gaan, aan de andere kant gaat er van alles alleen maar omhoog, omhoog, omhoog. Ik weet er natuurlijk ook niet alles van, maar dit voelt als een flinke bubbel-opbouw. Weerhoudt mij er niet van om tóch gewoon ook deze maand weer te beleggen, want de markt is uiteindelijk tóch niet te timen. In deze beleggingsupdate van maart 2021 neem ik ook weer eens mijn crypto’s mee. Die blijken het namelijk ook ineens weer enorm goed te doen. Nou ja, al even, maar ik was al even niet meer ingelogd geweest 😉

Beleggingsupdate maart 2021

Mijn financiële maand begint altijd rond het einde van de maand ervoor. Dan zet ik 425 euro opzij om te beleggen.

Die 425 euro wordt automatisch gestort op mijn beleggingsrekening – als dat gebeurt, krijg ik een mailtje. Dan kan ik het gestorte geld ergens in stoppen en een nieuwe beleggingsupdate schrijven – die van maart 2021 in dit geval.

Dat doe ik eigenlijk altijd vrijwel meteen, omdat ik elke kalendermaand een aankoop binnen de kernselectie wil doen, om zo geen transactiekosten te hoeven betalen.

Deze maand deed ik nog wat extra’s… ik maakte nóg 40 euro over. Maar daarover straks meer.

Eerst even op een rijtje hoe mijn beleggingsportefeuille eruit ziet.

Ik werk met een aantal accounts en investeringen:

 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Ik opende deze rekening goed een jaar geleden omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg. Echt gratis geld.
 • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag – meestal het bedrag dat ik aan FOR mag reserveren. Ik heb hier sinds kort ook een spaarrekening aan gekoppeld, waarop ik het gedeelte van de FOR-reservering stort dat niet belegd is.
 • Crowdfunding – een lopende investering in La Cubanita Almere (ik krijg momenteel alleen de rente uitgekeerd, vanwege de sluiting van de horeca)
 • Mijn enige écht ‘actieve’ account: een gewone beleggingsrekening. Hier stort ik dus maandelijks geld op.
 • Vastgoedinvestering: via familie heb ik een kortdurende lening voor een vastgoedproject lopen. Hierop krijg ik maandelijks 4 procent rente.
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en verder niets meer mee gedaan. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (ik geloof dat je met deze link zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin krijgt als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance. Ik zal dat straks ook nog even toelichten.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat ik deed voor maart 2021

Deze maand logde ik voor het eerst weer in op mijn crypto-accounts. Je moet weten; ik heb in 2017/2018 wel eens wat gekocht, redelijk richting het hoogtepunt. Ik heb daar toen ook wel het een en ander over geschreven.

In die periode ontdekte ik eigenlijk dat ik vooral een luie, passieve belegger ben: ik wil niet van alles in de gaten houden. Ik wil gewoon rendement met niet teveel gedoe.

Dus ik besloot mijn crypto’s te houden, maar er verder geen acht meer op te slaan. In de jaren die daarop volgden, deed ik dat dan ook niet. Ik weet dat mijn Coinbase-saldo op gegeven moment gedaald was van 300 euro naar 60 euro en de +- 500 dollar op Binance was ingekakt naar 120-200 dollar.

Je zult het vast hebben meegekregen: crypto’s zijn weer helemaal een hype en de Bitcoin breekt weer alle records. Dus ik dacht: laat ik weer eens inloggen.

Ik viel bijna van m’n stoel.

Die 60 euro was opgeklommen tot een goede 500 euro en die 120-200 dollar was ineens ruim 1.400 dollar. Blijkbaar zaten er toch wat muntjes bij die het goed deden.

En ja, die bij elkaar 200 euro vond ik niet zo spannend in mijn beleggingsportefeuille, maar nu we op zo’n 2.000 euro zitten, is het toch wel weer een interessante toevoeging.

Nu wilde ik er verder niets mee doen en weet ik ook nog niet of ik wel of niet ga verkopen, maar…. werd ik toch een béétje meegesleept en kocht ik voor 222 euro Bitcoin.

Op Coinbase brengt dit me op een totaal saldo van 685,03 euro. En het is misschien wel leuk om even het verloop te zien; hiernaast zie je de stijging van mijn portefeuille sinds maart 2020. In maart had je natuurlijk de corona-keldering (naast die keldering die al lange tijd daarvoor was ingezet) en sindsdien zie je weer een flinke toename.

Als ik écht handig was, had ik natuurlijk vorig jaar maart al bijgekocht, maar nogmaals: crypto’s zijn niet echt mijn ding.

Op Binance kan ik niet zo’n mooi grafiekje tevoorschijn toveren, maar daar waar nu die dik 1.400 dollar staat, stond een paar maanden terug dus heel lang 120-200 dollar…

Ik heb ook nog even gekeken waar de stijging vooral in zit, maar eigenlijk is alles met name de laatste weken wel enorm omhoog geschoten. Vandaar dat ik ook nog niet helemaal weet wat ik ermee ga doen. Toch cashen? Of gewoon lekker laten staan?

Zinvolle input is altijd welkom 😉

En de gewone beleggingen…

Daarnaast deed ik natuurlijk weer wat ik elke maand doe: inleggen op mijn account bij mijn favoriete broker. Ik besloot een keer wél transactiekosten te betalen én nog eens 40 euro extra over te maken, zodat ik weer 2 exemplaren van de XTRACKERS II GLOBAL GOV.BOND (LU0378818131) kon kopen.

Waarom? Al m’n trackers stonden zó hoog, dat ik eigenlijk maar gewoon van de gelegenheid gebruik heb gemaakt om weer wat obligaties toe te voegen om mijn portefeuille weer iets stabieler te krijgen.

Ik betaalde er 479,06 euro voor, inclusief transactiekosten. Mijn GAK voor dit product is hiermee weer een beetje naar beneden.

Het rendement

Ook deze maand weer een flinke stijging in rendement. Vorige maand zat ik hier nog op dik 4.600 euro in de plus, inmiddels is dat bijna 1.000 euro meer:

Ik beleg zelf voor de lange termijn. Hoe aantrekkelijk het dus ook kan zijn om nu mijn winst te pakken; ik doe het niet. Ik kan die winst wel verzilveren, maar als alles blijft stijgen en ik dan tóch weer wil instappen, dan heb ik natuurlijk mezelf te pakken.

Hetzelfde geldt voor verkopen met verlies; je kunt beter vasthouden (mits je een goede spreiding etc. hebt), want zolang je niet verkoopt, is je verlies ook niet concreet.

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Ik krijg daarover trouwens regelmatig vragen, bijvoorbeeld of ik het wel verstandig vind om te (blijven) beleggen op het moment dat de koersen zo stijgen.

Allereerst: wat ik vind, is mijn persoonlijke mening. Dat wil niet zeggen dat het waar is. Maar ik vind: de markt is niet te timen. Dus soms koop ik wat duurder, soms wat goedkoper. Ga ik echter wachten tot ‘hét moment’, dan koop ik waarschijnlijk maanden niets. Dat kost véél meer geld dan af en toe iets wat duurder aanschaffen.

Uiteraard wel in combinatie met het idee van de lange termijn. Als alles straks keihard crasht, dan heb ik nog 20+ jaar om het recht te trekken.

Mijn pensioenrekening stond vorige maand op 20.859 euro. Die staat nu op 21.199 euro. Mijn eigen inleg tot nu toe is 17.362 euro, dus dat betekent een totale plus van 3.837 euro.

Ik heb hier trouwens ook nog 482 euro staan om op een later moment te beleggen. Dat levert nu maar liefst 0,01 procent rente op. Jaja, kassa.

Dividend en kosten

Ik maakte deze maand 4,24 euro aan transactiekosten en betaalde ook 7,50 euro aansluitkosten voor 3 buitenlandse markten waarop ik actief ben. Ik kreeg 7,63 euro aan dividend uitgekeerd. Dit is allemaal al verwerkt in de bovenstaande saldi.

Totaalresultaat: ruim 9.200 euro in de plus, plus ongeveer 1800 euro aan crypto. Wordt al best een leuke pot zo!

Ik krijg trouwens regelmatig vragen over dit rendement. Dit is het totale rendement sinds ik zo’n 3 jaar geleden ben begonnen met beleggen. Je kunt het natuurlijk terugrekenen naar maand/jaar etc., maar omdat ik maandelijks inleg en die inleg óók nog steeds toeneemt, vind ik dat heel ingewikkeld worden. Ik ben nu eenmaal geen bèta-wonder 😉

Aandachtspunten voor volgende maand

Mijn aandachtspunten voor volgende maand blijven openstaan, want ik heb er deze maand niet aan gedacht om dit te doen:

 • Onderzoeken óf ik mijn volgende 20.000 euro bij een andere broker wil stallen vanwege de garantieregeling voor beleggingsrekeningen en zo ja, bij welke broker dan. Ik maak hier steeds geen haast mee, omdat dit niet echt voelt als een daadwerkelijk risico.
 • Kijken naar een beleggingsrekening voor onze spruit

Wil jij je geld in 2021 ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
 1. Hi Adinde,

  Ik heb deze week een experimentje met Crypto’s gedaan nadat ik twee jaar de stress van de cryptos even op zij had gezet. De schommelingen vind ik lastig en de gedachtes van: ”Had ik maar in 2014 toen ik er voor het eerst van hoorde al mijn geld in gegooid”. Ik ben benieuwd wat jouw mening is van de app Bots.io. Ik heb voor 50 euro geld in een bot gestoken en nu pas na een week 2,4 % rendement. Ze hebben veel meer kosten dan onze favoriete broker en de app is erg speels gemaakt. Maar ergens voelt dit voor mij wel als een manier om iets met cryptos te doen, risico te spreiden en vallen de kosten misschien wel mee door de snellere winsten (OF verliezen) die met cryptos zijn te maken.
  Voelt crypto voor jou dan ook wat meer als gokken dan als verstandig lange termijn beleggen? Ik ben benieuwd of ik binnenkort mijn speelgeld (crypto casino royale) ga verhogen.

  Fijn weekend!

 2. Ik ben ook in wat cryptos gaan zitten. Ik koos er 4 die alle vier na twee weken in de top 100 in de top 10 van stijgende waarde belandden. Dat had ik dus aardig voor elkaar. Ik kan niet zien waar jij in hebt geïnvesteerd en kan er dus ook niet iets zinnigs over zeggen. Naast Bitcoin en Ethereum zijn er nu ook andere munten die een soort Ethereum zijn.
  Af en toe bijlezen helpt.

 3. Sinds een tijdje koop ik elke maand voor een vast bedrag wat crypto. Hoewel ik het nog steeds wat “onbetrouwbaar” vind, wil ik het ook niet geheel links laten liggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.