Bitcoin-bekentenis

Ik heb bitcoin. Zo, dat is eruit! Geen meervoud, eigenlijk niet eens enkelvoud. Vorige week schreef ik nog over de bitcoin-koorts die toen – met een stand van rond de 10.000 euro per bitcoin – een hoogtepunt leek te bereiken. Steeds had ik het idee dat ik gewoon te laat met instappen was. Tegelijkertijd bleef het lonken; het voelt bijna een beetje als een stukje geschiedenis dat geschreven wordt.

Toch gezwicht

Eigenlijk wilde ik erbij uit de buurt blijven. Als experts zeggen dat de bitcoin-bubbel op barsten staat, dan moet je dat gewoon voor waarheid aannemen. En dat doe ik dan ook wel. Dat er een bitcoin-bubbel is die zichzelf hard aan het opblazen is, is in mijn hoofd meer een feit dan een vraag. En toch besloot ik om er ook ‘iets’ mee te doen.

Eigenlijk werd ik getriggerd door de opmerking van Rose van Verlossende Aflossers. Zij zei:

“Ik denk dat als je nu 500€ kan missen en je in januari het er weer uit trekt dat je vast leuke winst pakt, na nieuwjaar zal er wel een tijdelijke dip komen.”

En toen dacht ik ineens: dat kan ik best proberen. Ik kan altijd in ieder geval het topje van m’n kleine teen in deze stroomversnelling steken. Als het wat oplevert, dan is het leuk en anders leer ik er ongetwijfeld wat van. En zolang je niet all-in gaat…

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mijn experiment

Mijn experiment is eigenlijk heel eenvoudig: ik heb voor €500 bitcoin gekocht via de website Binance (een andere bekende optie hiervoor is Litebit). Die heb ik laten overmaken naar mijn Coinbase-wallet. Op dat moment was die €500, minus de kosten, goed voor 0,05370527 BTC. Ja, je leest het goed, nog niet eens een bitcoinstuivertje.

Om eerlijk te zijn had ik er meteen al spijt van: letterlijk binnen een uur was er al €100 van mijn saldo afgesnoept. Ik heb mezelf echt moeten inhouden om niet heel snel alles weer op te nemen. Maar goed, als er één ding is dat ik zeker weet, is dat paniek en beleggen geen goede combinatie vormen. Dus ging ik even op mijn handen zitten en besloot ik het aan te kijken.

Mijn idee voor dit experiment bestaat eigenlijk uit twee onderdelen:

 1. Ik room bij een goede koers af richting de €500. Dat betekent dat ik op dat moment BTC verkoop voor Euro, zodat ik langzaam maar zeker mijn inleg veilig stel en – hopelijk – ‘gratis‘ BTC overhoud.
 2. Als de koers écht daalt, kan ik eventueel uit die EUR-wallet (want die heb je er ook bij) wat BTC bijkopen. Maar goed, als dat weer daalt, heb ik weer minder van mijn inleg veilig gesteld.

In de praktijk heb ik donderdag en vrijdag wat BTC verkocht en vrijdag ook weer wat aangekocht. Momenteel heb ik een dikke €150 veilig gesteld en heb ik omgerekend nog 0,0412 BTC over. Momenteel is dat meer dan €500, maar dat kan elke seconde weer anders zijn.

Is dit verstandig?

Ik ben natuurlijk sowieso geen beleggingsadviseur, maar los daarvan: zou ik dit adviseren? Nee. Ik wilde het gewoon proberen en vind dat als je ergens over schrijft, je ook moet weten waar je het over hebt. Maar mèn… Je moet écht stalen zenuwen hebben! De koers van de bitcoin kan per uur gewoon een paar duizend euro verschillen! Omhoog is dan natuurlijk fijn, maar het gaat alle kanten op. Dus ook naar beneden! En over dat heen en weer handelen betaal je natuurlijk ook kosten (in mijn geval het afromen óf het bijkopen op een lagere koers). Ter indicatie: dit zijn de koersschommelingen van één dag, lopend van €12.430 tot €15.683.

Koersschommelingen Bitcoin

Ondanks dat ik het heel leuk vind om zo wat te experimenteren en het eigenlijk ook heel goed gaat, is dit voor mij wel genoeg. Ik geloof niet dat ik het aan zou kunnen om mijn portefeuille met duizenden euro’s tegelijk te zien verspringen. Ik zou waarschijnlijk niet meer achter de computer vandaan komen en van schrik op het slechtst mogelijke moment verkopen.

Maar op deze manier toch een beetje meedoen… Ja, dat vind ik toch stiekem best heel leuk.

Heb jij ook wel eens van dit soort experimentjes, die misschien niet eens heel verstandig zijn, maar waar je toch even geen weerstand aan wilt bieden?

(O, en ik krijg regelmatig vragen over of ik inmiddels een Bitcoin-crypto-cursus heb. Nog niet, maar je kunt wél hier een gratis cursus volgen)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

34 Comments
 1. Ik snap jou best. Volgens mij ben je voorzichtig genoeg met beleggen en staat er een hele grote som geld minder waard te worden op de bank (heb je al eens uitgerekend hoeveel die inflatie jou kost?).

  In jouw situatie zou ik het misschien ook wel gedaan hebben. Die 500 euro, dat is toch niet bijvoorbeeld 50% van je vermogen, of zo? Het is volgens mij veel minder zelfs, dan dat je een jaar geleden aan méér vaste lasten had dan nu.

  Ik had sowieso veel meer belegd als ik jou was. In het kader van risico spreiding misschien ook wel in bitcoin.

  1. Dat klopt inderdaad, het is natuurlijk nooit fijn om geld kwijt te raken, maar als dit wel ineens weg zou zijn, dan hoef ik daar gelukkig niet van wakker te liggen. Ik wil idd ook wel meer gaan beleggen, maar wil het er een beetje geleidelijk in stoppen. Vooral ook omdat ik het voor de lange termijn wil doen en we – op hopelijk kortere termijn – natuurlijk ook nog wat contanten voor een ander huis kunnen gebruiken.

 2. Hi.

  Ik heb ook de stap genomen maar dan naar Litecoin.
  Nu met een klein bedrag van 200 euro maar als ik de winst zie in 2 weken tijd….whouwww.
  Tevens aan het inlezen en docu kijken via Netflix.
  Buiten dat dit heel spannend ( en leuk ) is denk ik ondertussen echt dat dit mij flink wat geld gaat opleveren !

  Kunst is idd om je verstand te gebruiken en niet toe te geven aan meer inzet of te kopen /verkopen adhoc.

  Greets Syl

  1. Wat leuk!! Ik moet zeggen: ik zit er nu ook even achter en zie de litecoin inderdaad omhoog schieten! Zouden meer mensen daarop overstappen, omdat ze bitcoin te riskant vinden? In ieder geval supermooi als jij daar twee weken geleden bent ingestapt, want ik denk dat je dan al richting een verdubbeling gaat! Room jij ook af zodat je je inzet op een gegeven moment weer veilig stelt, of ga je gewoon kijken hoe ver dit je brengt?

 3. Wij hebben dit ook gedaan. Begin mei voor een klein bedrag ingelegd. Inmiddels die inleg eruit gehaald en we ‘spelen’ verder met de winst. We hebben er al een hoop lol om gehad in elk geval.

 4. Ik heb op 1 december voor 170 euro LC gekocht. Op dit moment sta ik op 93 euro winst ! Voorkoop ik nu dan ontvang ik dus 263 euro . De LC stijgt de afgelopen 24 uur giga ! Geen idee wat ik ga doen nu…. afwachten maar denk ik ( en ondertussen op Funda een leuke boerderij zoeken ) De voorspelling is dat de LC naar de maan vliegt ? . Buiten ook spannend is dit zo leuk om te doen .

 5. Haha ik ben er samen met zoon ook in gesprongen maar dan voor DigiByte, gaat ook alle kanten op maar ik kijk gewoon niet zo vaak en de voorspellingen zijn goed dus er van uit gaand dat het geld gewoon pleite is… zal het alleen maar mee kunnen vallen 😉

   1. Mijn zoon had ook de bc die heeft hij inmiddels er uit getrokken met een kleine winst.. hoorde goede berichten over de Digibyte vooral met wat ze in 2018 van plan zijn (investeren in bepaalde doelen) deze nog vrij onbekende nieuwkomer staat nog aan het begin en hij is ook erg wispelturig maar diegene die de bc voorspelde heeft ook goede berichten over deze munt, ga er altijd maar van uit dat we het kwijt zijn 😉 dan valt het alleen maar mee.
    Daarom kijk ik ook gewoon niet naar het up/down (doet mijn zoon wel) ergens in 2018 ga ik wel eens kijken waar het schip gestrand is.

 6. Wat stoer zeg dat je dit hebt gedaan ?
  We hebben het er hier thuis ook over gehad, vrouwlief heeft zelfs al geld van de spaarrekening gehaald om BTC mee te kopen maar ik heb het nog steeds niet aangedurfd…het ging de laatste dagen zo enorm hard omhoog dat het voor mijn gevoel alleen maar kan kelderen, maar dat dacht ik bij de $7000, $8000 en $10000 ook al. Ik hoop dat je er een leuke winst uit weet te halen!

 7. Heb je voor jezelf een bedrag bepaald waarop je de bitcoin weer gaat verkopen? Of kijk je gewoon hoe het gaat lopen? Ik vind dat de koers wel heel erg fluctueert, dat maakt het wel heel erg gokken. Ben wel benieuwd hoe het verloop zal zijn de komende tijd!

  1. Niet speciaal, het is meer dat ik steeds wat wil afromen om uiteindelijk die 500 eruit te krijgen en wat ‘gratis’ cryptocurrency over te houden en daar weer verder van te kijken hoe het gaat lopen. Maar ik speel er ook een beetje mee. Ik had bijvoorbeeld gisteren idd wat veilig gesteld, maar dat heb ik nu via dezelfde wallet weer in wat litecoin gestopt. Ik bekijk het wel per dag even, als ik denk: dit is een mooie koers, dan haal ik er weer wat uit. En als hij dan weer daalt, dan kan het ook zijn dat ik het er weer in stop.

 8. De man kocht in 2014 0,015 BTC voor een tientje. Daarna kocht hij zo nu en dan eens wat. En ook een beetje Ethereum. Twee weken terug investeerden we €300 op BTC en €200 op ETH. BTC levert nu al een winst van 50% op en ETH gaat ook redelijk goed. Vanmorgen kocht de man 1 LTC en die stijgt ook de pan uit.

  Heb de man voorgesteld om eens wild te doen en een paar tientjes te investeren in NLG en EFL (gulden varianten). Kan je er van beiden 100 aanschaffen voor erg weinig. Een oudejaars staatslot is duurder. Gewoon een paar jaar laten staan…. worden ze ooit €1000 waard… kan je aardig inlossen op de hypotheek… 😉

 9. Ik loop een beetje gelijk op met Rose (zonder dat ik dat eerst wist trouwens). Heb zo’n 3 weken geleden voor t eerst cryptomunten gekocht. Precies een dag later crashte het een enigszins. Ik was op dat soort dingen wel voorbereid, dus heb het gewoon laten gaan.
  Na de mini-crash weer BTC bijgekocht. Die vervolgens de lucht in ging. Gisterochtend kelderde de BTC nogal, dus heb ik deze weer terug gewisseld naar andere crypromunten. Die vervolgens ook weer omhoog gingen. Heb nu op een inleg van €1000, 60% winst. Maar dat kan morgen zomaar weer anders zijn. Zag verschillende van mijn munten afgelopen dagen alle kanten opschieten; in een paar uur tijd kan (in mijn geval dus) het wel een paar honderd euro schelen. Misschien dat als het een paar duizend euro is, dat ik er dan wat gestresster van wordt. Vooralsnog vind ik het vooral een boeiend fenomeen.

  Mogelijk dat ik binnenkort mijn inleg veilig stel. Dan kan ik verder met de rest. Maar dat hangt wat af van de verdere ontwikkelingen.

 10. Ha ha dit doet mij zo denken aan de campingrally van 1997 en de dotcom (crisis) van rond de eeuwwisseling. Iedereen lijkt wel mee te doen in dit wereldwijde casino. Met beleggen heeft het mijn inziens niets te maken, meer met speculeren. Wat wel zo is, is dat je goed kan oefenen in het beheersen van je impulsen om te gaan verkopen als de koers naar beneden dendert. Dit kan je dan ook toepassen als de aandelenbeurs weer volatiel gaat worden. Veel mensen die de laatste vijf jaar zijn gaan beleggen in aandelen hebben hier namelijk nog geen ervaring mee en wie weet kan het bungiejumpen van BTC straks van pas komen als je ziet dat je aandelenportefeuille in een paar maanden tijd met € 30.000 in waarde afneemt.

  1. Heb jij dat toen gehad, een waardedaling vam 30.000 euro in een paar maanden? Dan moet je volgens mij idd écht heel goed op je handen kunnen blijven zitten! En dit is idd meer speculeren dan beleggen. Het is niet zo dat je, zoals bijvoorbeeld bij een Google ofzo, een groeiend bedrijf hebt dat ervoor zorgt dat de koers omhoog gaat. Het is puur een vraag-en-aanboddingetje, waarbij de vraag nu door een hype flink opgeblazen wordt.

   1. In de kredietcrisis 2008-2009 gingen er inderdaad in een paar maanden dat soort bedragen van mijn portefeuille af, heb toen bijgekocht waar ik achteraf gezien erg blij om ben. Maar destijds in die markt was wat je kocht de week erna weer 5%-10% minder waard. En dan moet je je juist focussen op de lange(re) termijn, en ervan overtuigt van zijn dat het ooit weer goedkomt.

 11. Voorlopig blijf ik er even ver vandaan. Maar wel erg benieuwd hoe het jou afgaat!
  Zoiets moet je inderdaad alleen doen met speelgeld, wat je bereid bent te verliezen. Bij winst is het mooi meepakken!
  Overigens kan niemand voorspellen wat de toekomst gaat doen. Ik heb zelf ook het gevoel dat de bubbel een keer moet barsten, maar wie weet wanneer dat gaat gebeuren, als het al gebeurt. En tot die tijd… alles kan.

 12. Leuk dat je er voor uit durft te komen. Zolang je het een belevenis is is het ok.

  2 tips:

  1. Hodl en kijk er volgend jaar weer naar, waarom? Ga er over lezen zie mijn twitterlijst in mijn blog.
  2. Buy the dip! Beheers je FOMO en koop dus niet in de stijging. De munten gaan nog een aantal keer Nasr beneden klappen maar zullen herstellen. De wereld gaat er nog massaal naar toe.

  Adine zin in een vrouwen bitcoin overlegclubje via besloten fb groep alleen voor vrouwen? Miek en ik willen zo af en toe ervaringen delen. ? bij ja zet ik wel een groepje op.

  1. Hele goede tips! En ja hoor! Ik ben nog echt een beginner, dus weet niet of ik veel kan bijdragen in kennis, maar in ieder geval misschien wel qua ervaring, zo met mijn experimentje! En dan kunnen we misschien wel een beetje bij elkaar de FOMO onderdrukken 😉

 13. Wij hebben 3,5 bitcoin. Gekocht met de buy en hold strategie. Toch is het erg veel geld waard, dus af en toe lichte twijfel over verkoop. Omdat we dikke winst hebben raakt de fluctuerende koers ons niet echt. We hebben de coins wel naar ons toegehaald, de Wallet verstrekkers kennen niet de bescherming als bij banken.
  eigendom geeft ook weer zorgen.
  Naast btc ook een aantal ethers gekocht.

 14. Juni 2017 begonnen met 3500 euro aan cryptomuntjes, verdeeld over allerlei kleine munten om de kansen te spreiden en verliezen te beperken voor zover dat kan. inmiddels een portfolio opgebouwd van 19000 in totaal waarbij mijn inleg van juni al weer 2 keer op mijn spaarrekening staat.
  Koersschommelingen ga je mee leren leven al is het wel raar om te zien dat de ene dag het zomaar een maandsalaris lager kan zijn als de andere dag.
  Gaan er nu een paar koersen door het dak dan hebben we hier afgesproken dat we 10 procent van de hele hypotheek eruit halen en aflossen voor dit jaar.

  1. Wat gaaf dat je die inleg alweer twee keer op je spaarrekening hebt! Is die 19000 die je nu in je portefeuille hebt dan ook helemaal pure winst, of zit die 7k daarin? Ik merk inderdaad zelf ook dat het omgaan met koersschommelingen steeds makkelijker wordt. Eerst kijk je nog om de haverklap, maar nu denk ik: ik zie het wel. Ik heb een redelijk gespreid portfolio opgebouwd, niet met veel geld, en als ik het kwijt zou raken, dan raak ik het kwijt. Maar: ik geloof wel in de technologie, dus ik denk dat het nog wel mee zal vallen. Het is dan alleen even de vraag of ik mijn geld op de juiste paarden heb gezet 😉

   Zou trouwens echt mooi zijn als je gewoon je hypotheekaflossing op die manier kunt doen. Hopelijk gaat het die kant op!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.