Bitcoin-koorts bereikt ook in Nederland hoogtepunt

Bitcoin-koers bereikt hoogtepunt in Nederland

Het is officieel: ook in Nederland heeft de Bitcoin-koorts een hoogtepunt bereikt. Sinds de afgelopen maanden steeds meer berichten over deze cryptovaluta naar buiten kwamen, zijn tienduizenden beleggers ingestapt, met ten minste tientallen miljoenen euro’s. Onderzoeksbureau TNS Kantar schat dat er inmiddels 135.000 Nederlanders zijn die deze cryptocurrency in bezit hebben. En die treffen het nog aardig: de koers schiet namelijk omhoog!

Koers bitcoin stijgt als een gek

De koers van de bitcoin stijgt namelijk als een gek. Toen ongeveer een maand geleden de familie Taihuttu bij De Wereld Draait Door verscheen, leken ze wat los te maken bij het Nederlandse publiek. In de maanden daarvoor had de bitcoin al een stevige stijging doorgemaakt, maar sinds die uitzending is de waarde van deze munt alweer vrijwel verdubbeld. Toen stond hij nog op ongeveer 5.800 dollar en nu is dat inmiddels meer dan 10.000 dollar.

Als je over een iets langere periode kijkt, dan is de stijging helemaal uitzonderlijk. Zo zag ik bijvoorbeeld het berichtje over Bram van Stadt. Deze nu 17-jarige jongen kreeg op zijn 13e van zijn oma 800 euro. Omdat hij niet zo goed wist wat hij ermee moest doen, besloot hij – op aanraden van zijn vader – bitcoins te kopen. Zijn 800 euro is inmiddels – afhankelijk van de koers *nu* natuurlijk – bijna twee ton waard.

Kijk, dat zet natuurlijk wel zoden aan de dijk!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wel of niet doen?

Is het nu wel of niet verstandig om ‘in’ de Bitcoin te stappen? Om eerlijk te zijn: ik heb geen flauw idee. Voor mij heeft deze hype alle kenmerken van een bubble, maar ik ben geen kenner. Bovendien: dit dacht ik een maand of twee geleden ook. Als ik toen was ingestapt, was mijn geld al meer dan verdubbeld. Rose van Verlossende Aflossers gaf me onlangs een aantal tips en schrijft er zelf ook regelmatig over. Zij is een poosje terug wél ingestapt.

Toch heeft me dat nog niet over de streep getrokken. Ik heb een bitcoin-wallet (want zonder kun je geen bitcoins bewaren), die heb ik ooit al eens geopend bij Coinbase. Jaren terug ben ik wel eens aan het ‘minen’ geweest, maar ik geloof niet dat dat wel eens wat op heeft geleverd. Overigens had ik toen moeten instappen, want toen waren ze ‘maar’ 130 euro. Overigens is dat instappen nu dus een stuk makkelijker, want je hoeft niet meer te minen, maar kunt ze gewoon kopen via sites als Binance of Litebit.

Als ik de koe in het achterwerk kijk, dan denk ik: ik heb steeds gedacht dat er geen toekomst in zat, en daardoor ben ik nu winst ‘misgelopen’. Tegelijkertijd denk ik dan ook aan de woorden van meester in beleggen Warren Buffet: “What the wise do in the beginning, fools do in the end.” Op het moment dat iedereen ergens aan meedoet, ben je volgens mij gewoon écht te laat.

Heeft bitcoin (de) toekomst?

Ik denk zeker dat bitcoin een bepaalde toekomst heeft. Het is een superslim systeem, dat op veel verschillende manieren gebruikt kan worden. Kort gezegd is het een manier om zonder centraal punt – zoals een bank – betalingen uit te voeren. Hierdoor is het makkelijker om ook bijvoorbeeld niet-traceerbare betalingen te doen.

Het systeem kent echter ook belangrijke beperkingen.

Er is geen onbeperkte voorraad met bitcoins en dat maakt dat de waarde steeds stijgt. Ik meen dat er momenteel ongeveer 21 miljoen ‘gemaakt’ kunnen worden. Des te meer ‘echt’ geld die bitcoins moeten vertegenwoordigen, des te hoger de waarde wordt. Dat is nu gunstig, want de waarde stijgt, maar het wordt daardoor tegelijkertijd op gegeven moment wel een beetje onoverzichtelijk. Dan wil je een frietje afrekenen en moet je daarvoor 0,0000582351 bitcoin afrekenen. Houd dan nog maar eens een budget bij!

Bovendien kost het uitvoeren van de transacties veel energie en rekenkracht. Gisteren hoorde ik een expert vertellen dat voor het in stand houden van het bitcoin-netwerk evenveel energie nodig was, als een land als Ierland verbruikt. En qua transacties zouden er wereldwijd maar 6-7 per seconde gedaan kunnen worden. Dat is natuurlijk niet vergelijkbaar met het aantal transacties dat op de huidige manier uitgevoerd kan worden. Hierdoor kan het dus nooit een volledige vervanging worden van de vormen van geld die we nu kennen.

Wat vind jij van bitcoin?

Om eerlijk te zijn, denk ik dat ik de boot gewoon gemist heb. Als ik me er eerder in had verdiept, had ik nog bij die ‘wise‘ van Warren Buffet kunnen horen en ik kan nu vast ook nog een graantje meepakken, maar wel met een groot risico. Ik houd het voorlopig dus bij ‘gewoon’ beleggen.

Maar: ik kan er natuurlijk wederom helemaal naast zitten. Dat zou niet voor het eerst zijn 😉 Dus daarom ben ik wel benieuwd: wat vinden jullie van de bitcoin? En doe je er iets mee?

(O, en ik krijg regelmatig vragen over of ik inmiddels een Bitcoin-crypto-cursus heb. Nog niet, maar je kunt wél hier een gratis cursus volgen)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

29 Comments
 1. De late instappers gaan hier zoveel geld aan verliezen…. De winnaars zijn de miners en kopers van het eerste uur. Die gaan een keer cashen en dan heeft de rest het nakijken. Als het te goed is om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. 😉

  1. Dat denk ik ook. En voor die eerste instappers is het denk ik ook gewoon een kwestie van het ijzer smeden als het heet is en niet proberen precies het hoogste punt uit te kienen. Als ik jaren terug al had ingelegd, dan had ik nu zeker in ieder geval een deel verzilverd! Maar goed, ik houd ook wel van wat zekerheid.

 2. Ik denk er net als jij over: nu niet meer instappen. Helaas pindakaas. De vraag is natuurlijk of de mensen die inmiddels de waarde hebben zien verdubbelen, die waarde ooit daadwerkelijk gaan cashen. Het lijkt me een zenuwenspel. Wanneer moet je in vredesnaam uitstappen? Dit zijn van die dingen waar je bijna altijd spijt van krijgt, want je stapt nooit precies op het goede moment uit natuurlijk.

 3. Natuurlijk is dit een bubbel. Het heeft alle klassieke kenmerken ervan. En natuurlijk zal de gewone man weer het verlies gaan dragen wat de winst is van de mensen die dichtbij het vuur zaten en vroeg zijn ingestapt (en waarschijnlijk al genoeg geld hebben) De koers kan nog best verder stijgen 40.000 dollar eind 2018. 1.000.000 begin 2021? Maar uiteindelijk barst de bubbel, en zullen we over 10 jaar tegen elkaar zeggen: weet je nog die hype rond de bitcoin?

  1. Maar zeg jij dan eigenlijk dat je het geen gek idee zou vinden om nu nog in te stappen? Want als je op 10k/bitcoin instapt en hij gaat nog naar 40k of een miljoen, dan zit je evengoed gebakken. Ik heb juist het idee dat die barstende bubble geen jaar meer op zich laat wachten…

   1. Ik heb uiteraard ook geen glazen bol, het is altijd lastig in te schatten tot hoever de bubbel opgeblazen gaat worden. Zie de internetaandelen eind jaren 90. Dat duurde ook een paar jaar. Ik zelf stap absoluut niet in cryptovaluta omdat ik van mening ben dat de onderliggende waarde nul is en daar uiteindelijk de koers naar toe gaat, maar ondertussen kan de koers nog verder omhoog (?) Het evenwicht tussen vraag en aanbod is totaal weg door de enorme toestroom van “beleggers”. Dat zie je ook regelmatig op de aandelenbeurzen, uiteindelijk worden deze onevenwichtigheden door de markt gecorrigeerd, maar over – en onderwaardering kan soms lang duren. Een oude beurswijsheid stelt: als je kapper tijdens de knipbeurt over aandelen praat (in dit geval dus de bitcoin) zijn de laatste mensen ingestapt en is het tijd om uit te stappen. Maar ja, cryptovaluta believers zullen wel zeggen “This Time It’s Different”…

     1. Staan een paar mooie punten in, vooral over dat (niet bereid zijn tot het) brengen van offers. Ook wel weer wat gekleurde stemmingmakerij, zoals dat over die actie op de A7. Die had voor ‘de Friezen’ niets te maken met wel of geen zwarte piet, en alles met geen demonstraties op een kinderfeest, waarbij demonstranten op mooie plekjes staan waar ook kinderen Sinterklaas hadden kunnen zien. Ik heb begrepen dat ‘ze’ (de mensen die tegen zwarte piet willen protesteren aanstaande zaterdag alsnog naar Dokkum komen en hier in de buurt worden mensen massaal opgeroepen om NIET naar Dokkum te gaan, geen confrontatie aan te gaan, die mensen gewoon hun gang te laten gaan en hen de kans te geven hun recht op vrijheid van meningsuiting uit te oefenen.

      Kijk, dát vind ik dan wel weer volwassen.

     2. Stukje naar mijn hart. Het is zo lekker makkelijk een ander of iets de schuld te geven van de situatie waarin je je bevindt. (Terwijl de situatie, zeker als je in Nederlands woont prima is) Kan jezelf lekker lui achterover leunen zonder dat je je eigen verantwoordelijkheid hoef te nemen.

     3. Benieuwd wie de “gewone man” straks de schuld gaat geven als de bubbel barst… 😉

 4. Ken mensen met 400 bitcoins (gekocht toen t net nieuw was). Die hebben dus flinke winst. Ik doe het niet maar mij man wel.
  Ik durf het ook niet eerlijk gezegd.

  1. Wow, dan zit je inderdaad lekker! Toen kosten ze ook nog bijna niets, dus dan kun je je er ook geen buil aan vallen. Maar toch; toen een risico genomen en dat betaalt zich nu terug. Is je man er trouwens nu dan mee bezig, of heeft die ze ook al wel iets vroeger gekocht?

 5. Altijd iets doen wat goed voelt en als je een avontuur aangaat voor een gok dan wel je verlies kunnen (financieel ook) nemen. Verder is alles meegenomen.

  Voor mij zijn de afgelopen weken een studie waar ik veel van leer over beleggen en de terminologie, spijker zelfs mijn Engels bij. Maar zie ook een nieuwe industrie komen en ja er zal genormaliseerd worden.

  Mooie van deze wereld is de ideologie en anarchisme wat speelt tegen de gevestigde banken en overheden. Er is genoeg gezonde concurrentie om alles beter te maken in gebruikersgemak, veiligheid en duurzaamheid.

  Ik denk dat als je nu 500€ kan missen en je in januari het er weer uit trekt dat je vast leuke winst pakt, na nieuwjaar zal er wel een tijdelijke dip komen.

  1. Het systeem vind ik ook heel mooi idd, ze nemen eigenlijk iets dat inmiddels heel gewoon geworden is, een bank, en zeggen: nee joh, dat is niet nodig! Dit is beter! En natuurlijk heeft het de steun van de massa ook nodig, om bekender te worden en te groeien. Aan de andere kant zie ik ook wel haken en ogen, zoals jij ongetwijfeld ook tegenkomt in je onderzoek. Dan is het inderdaad keuzes maken, misschien een gokje wagen en vooral bij je gevoel blijven. Ik ben heel benieuwd hoe de koers verder doorzet, of juist keldert. Ik denk dat het niet lang meer kan duren, maar dat dacht ik een paar maanden terug dus ook al, dus ik zat er al eerder flink naast 😉

   Als ik ze gekocht had op 130, had ik ze waarschijnlijk allang weer verkocht op 1000 ofzo!

   1. Ach je moet ook tegen je verlies kunnen als je de boot hebt gemist. Achteraf weet je het pas echt. Uiteindelijk komt macht en belangen in het spel en kijken de kleine knikkers naar de grote knikkers, geloof dat de ideologie ok vergaat en dat banken en overheden hier heus zeg van gaan profiteren. Maar nieuwe technologie is mooi, het brengt ook mooie dingen.

   2. Aan Jacqueline, dat is een mooie insteek van je man, zal ik ook gaan doen. Beheers je meteen je behoefte naar meer, en is alles extra alleen maar mooi meegenomen. Met de voorspelling dat het echt nog meer waard kan worden moet dubbelingen makkelijk haalbaar zijn in 2018. En dan doneren wij weer aan charity ?

 6. Artikel vandaag in DFT: (gekopieerd i.v.m. abonnement)

  Bitcoin is klassieke bubbel’
  Door DORINDE MEUZELAAR
  20 min geleden in FINANCIEEL

  AMSTERDAM – Meedoen aan de bitcoinmanie is zeer riskant. De enorme koersstijging kent geen enkele logische onderbouwing. Cryptomunten hebben sowieso weinig nut, ook niet als betaalmiddel.

  Dat zegt Ron Berndsen, hoogleraar Financiële Infrastructuur aan de Universiteit van Tilburg. Tot voor kort werkte hij ook bij De Nederlandsche Bank waar hij als experiment de DNBCoin ontwikkelde.

  „Dit is het prototype van een klassieke financiële bubbel. Die koers gaat zo idioot hard omhoog. Het wachten is op het moment dat die in elkaar klapt”, stelt Berndsen. De koers van de bitcoin spoot dit jaar omhoog van $1000 naar ruim $11.000. Met gevoel voor understatement: „De fundamentals van de bitcoin zijn niet zodanig gewijzigd dat die deze koersstijging rechtvaardigen.”

  „De bitcoin heeft waarde zolang je er beter mee kunt betalen dan via de gewone infrastructuur. Dat gaat op voor landen zonder goed betalingsverkeer. Voor Nederland en veel andere landen dus niet. En het heeft waarde voor financiering van criminele activiteiten.”

  Berndsen: „Wat we geleerd hebben van ons experiment met de DNBCoin is dat een cryptomunt minder geschikt is voor een algemeen betalingssysteem. De energieconsumptie is een van de grote nadelen.” Het maken van de munt vergt zeer veel computerdenkkracht en vreet daarmee energie. „De bitcoin kost nu al evenveel energie als de economie van Marokko.”

  „Een ander nadeel is de snelheid”, zegt de oud-DNB’er. „Voor internationale betalingen buiten kantoortijden was de bitcoin een alternatief. Want een buitenlandse overboeking doen op zaterdag kan nu nog niet. Maar vanaf volgend jaar valt dat voordeel weg als de Europese lidstaten dat geregeld hebben.”

  Het DNB-experiment begon twee jaar geleden. „We waren een soort startup binnen DNB. We koppelden vijf laptops aan elkaar.” En voor DNBCoin werd de broncode van bitcoin aangepast. In fase twee simuleerde DNB de eindfase van de munt. Van bitcoins kunnen er maximaal 21 miljoen gemaakt worden. „Dat moment wordt bereikt in 2140, dan stopt de uitgifte van nieuwe bitcoins. Wij hebben met onze munt bestudeerd wat er gebeurt als je bij die limiet zit.”

  Toen eenmaal was geconcludeerd dat een cryptomunt voor het betalingsverkeer te veel nadelen heeft, ging het experiment een nieuwe fase in. Er wordt nu alleen nog gekeken naar het nut van de onderliggende technologie, de blockchain. „De vraag is of we met toepassing van blockchain een infrastructuur kunnen bouwen die beter bestand is tegen cyberaanvallen.”

  Voordeel van blockchain is dat een transactie niet slechts op één centraal punt wordt goedgekeurd maar door meerdere autoriteiten. „Als iemand nu geld overmaakt van een Nederlandse bank naar een buitenlandse, keurt de ECB dat goed. Dat is kwetsbaar voor kwaadwillenden.” Berndsen verwijst naar een hack van de centrale bank van Bangladesh begin 2016. „Mensen zijn toen binnengedrongen en konden betalingen doen.”

  „Wat we kunnen overnemen van de blockchaintechnologie is dat meerdere mensen moeten besluiten of een betaling klopt”, zegt Berndsen. „De data van die transacties staat ook op meer plekken over de wereld verspreid. Dat maakt het ook veel moeilijker om in te breken.”

  Momenteel onderzoeken banken, pensioenfondsen en andere organisaties de mogelijkheden van blockchain. „Het overgrote deel van die projecten zijn in naam blockchain, maar zijn dat niet. Vaak is er dan toch één centrale autoriteit die transacties goedkeurt. Dat is redelijk old school.”

  Toch ziet Berndsen nog ’legio toepassingen’. „Je kunt dit ook buiten de financiële wereld gebruiken. Je kunt van een product van grondstof tot eindfase vastleggen welke bewerking is gebruikt en wat de kwaliteit is. Dat moeten de betrokken partijen dan accorderen. Zo zou een consument bijvoorbeeld kunnen controleren of een product kinderarbeidvrij is of groen geproduceerd.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.