Mijn beleggingsstrategie (en hoe ik van bang naar believer ging)

Mijn Beleggingsstrategie

Een poosje terug schreef ik een aantal berichten over mijn beleggingsactiviteiten. Van hoe ik mijn rekening opende tot hoe ik de eerste concrete stapjes zette. En onlangs over het belang van in ieder geval bézig zijn met beleggen. En ik moet zeggen: dat is een behoorlijke omschakeling ten opzichte van een paar jaar geleden. Ik kreeg eerder al wat vragen (ik ben blijkbaar niet de enige die eerst niets van beleggen moest hebben) en besloot dat het daarom misschien wel leuk was om mijn beleggingsstrategie te delen. Want ja, die heb ik nu!

‘Ik ga nooit beleggen’

Oké, zo hardop zal ik het misschien nooit gezegd hebben, maar daar kwam het wel een beetje op neer. Beleggen was niet voor mij. Beleggen:

 • zorgt ervoor dat je veel geld kwijt raakt
 • is een enorm risico
 • is alleen misschien een eventuele optie als je echt geld teveel had

Nu ben ik niet dol op risico’s, raak ik niet graag geld kwijt en heb ik het ook niet snel écht veel te veel. Dan is de conclusie snel getrokken: ik ga nooit beleggen.

Maar: het hele idee van niet willen beleggen is ingegeven door angst. Nu schijnt dat voor mijn generatie redelijk logisch te zijn, omdat we in ons relatief korte leven al twee echt grote financiële crises hebben meegemaakt.

Nu had ik tot voor kort ook gewoon geen geld over om te beleggen. Ik spaarde flink voor mijn buffer en ik werkte hard aan het aflossen van mijn hypotheek. Natuurlijk had ik wel iets kunnen beleggen, maar ik durfde het gewoon niet aan. Bovendien vond ik het allemaal wat ingewikkeld.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De omslag

Toen ik vorig jaar mijn huis verkocht, de hypotheek helemaal afloste en ging sparen voor een nieuw huis, besloot ik me wel wat meer te verdiepen in beleggen. Was mijn angst reëel of was het eigenlijk nergens op gebaseerd?

Ik las best veel over beleggen, maar bleef de materie vrij ingewikkeld vinden. Bovendien heb ik een wetenschappelijke achtergrond en houd ik van feiten en zekerheden. Als die ergens niet echt in te vinden zijn, dan is het wel in beleggen. Maar als ik me door angst zou blijven laten leiden óf zou wachten tot ik het allemaal snapte, dan kwam er natuurlijk helemaal niets van terecht.

Thank you, Tony

De ommekeer kwam eigenlijk pas toen ik een interview hoorde waarin Tony Robbins (daar is hij weer, geweldige man) vertelde over zijn boek Unshakeable. Voor wie hem niet kent en niet weet wat hij doet: Tony Robbins had niet zo’n leuke jeugd en niet zulke goede voorbeelden, maar wel veel dromen. Toen besloot hij de mensen te bestuderen die al hadden wat hij graag wilde (denk aan: energie, geld, mogelijkheid om te geven). Hij zag daarin patronen, gebruikte ze voor zichzelf en deelt ze nu met anderen. En daar is hij ontzettend rijk mee geworden.

In Unshakeable vertelt Robbins wat je moet weten als je wilt beleggen. Gewoon praktisch, gezond verstand en wél gebaseerd op feiten. De feiten die hij noemt zijn:

 • We leven inderdaad in een behoorlijk heftige tijd, waarin veel gebeurt en wat mensen bang maakt. Maar: als je over een hele lange periode kijkt, dan laat de markt altijd een opwaartse trend zien (Mr. FOB heeft hier onlangs een mooi grafiekje van geplaatst)
 • Tijd maakt een enorm verschil (lees ook dit bericht over The Power of Compounding)
 • Je maakt pas verlies als je verkoopt
 • De grootste dips in de markt en de grootste plussen liggen historisch gezien meestal maar een dag of 10 uit elkaar. De markt timen is dus vrijwel onmogelijk.
 • Let op de kosten! Een procent extra aan kosten kan je jaren van je pensioen kosten

Als je geen zin hebt om te lezen, kun je ook een goede indruk krijgen door dit interview te bekijken:

Mijn beleggingsstrategie

Uit het verhaal dat Tony vertelde, destilleerde ik voor mezelf de volgende beleggingsstrategie:

 1. Ik begin er nu mee, omdat ik dan de tijd mee heb. Binnenkort word ik 33, dus ik zal nog tenminste 34 jaar voor 100% verantwoordelijk zijn voor mijn levensonderhoud.
 2. Ik open een rekening bij een partij die lage kosten rekent. Daarvoor kwam ik uit bij een beleggingsrekening bij DeGiro. Die rekenen geen beheerkosten. Aangezien die beheerkosten anders meestal een percentage zijn van je portefeuille, kan dat bedrag aardig oplopen.
 3. Het geld dat ik op mijn beleggingsrekening stort is geld dat ik écht kan missen. Op dit moment houd ik het vooral bij ‘gratis geld‘ en af en toe wat extra. Meestal maximaal €100 in de maand. Ik realiseer me dat dat niet echt zoden aan de dijk zet, maar zolang we nog geen nieuw huis gevonden hebben, wil ik geen geld vast zetten.
 4. Want: I’m in it for the long run. De enige reden dat ik er alleen geld in stop dat ik echt kan missen, is dat ik niet gedwongen wil worden om het op enig moment vroegtijdig op te nemen. Als ik er nu bijvoorbeeld €5000 in stop en we over een half jaar een nieuw huis vinden, dan kunnen we die €5000 daar goed voor gebruiken en kom ik ongetwijfeld in de verleiding het eraf te halen. Maar die €5000 kan met een rendement van 4% over 34 jaar wel bijna €19.000 waard zijn (belasting even niet meegerekend).
 5. Ik stop mijn geld vooral in fondsen en in aandelen die dividend opleveren. Fondsen waarover ik veel goede dingen heb gehoord zijn Vanguard en Blackrock. Qua aandelen vind je hier een lijstje met bedrijven die dividend uitkeren (en een historie). Verder gebruik ik ook een beetje mijn gezonde verstand. Naar mijn idee zijn bijvoorbeeld technologie, opkomende markten en duurzaamheid dingen die ook in de toekomst blijven groeien. Als een fonds daar een speciaal fonds voor heeft (zoals het Blackrock World Technology Fund), dan kies ik daar eerder voor.

Financiële vrijheid

Nu beleg ik nog niet zo lang en is mijn portefeuille van een paar honderd euro op dit moment nog heel bescheiden. Wel vind ik het een heel prettig idee dat ik op deze manier wat opbouw en ik geloof er heilig in dat er over 34 jaar een stuk meer in zit dan dat ik erin gestopt heb. En daarmee zet ik mooi weer een nieuwe stap in het opvolgen van het advies van miljardair en filantroop Warren Buffett: “Never depend on a single income. Make investment to create a second source”.

Hanteer jij een specifieke beleggingsstrategie?

Meer lezen:

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Ik weet niet of “dividendbeleggen” nou wel zoveel beter gaat zijn dan gewoon breed inleggen (indexbeleggen voor een totale markt of voor de hele wereld). Met deze strategie beperk je je namelijk tot bedrijven die (veel) dividend betalen, en niemand kan voorspellen of dat de meest winstgevende bedrijven gaan zijn van de komende 30+ jaar.

  Hou er ook rekening mee je tot nu toe in een gunstige markt hebt belegd. In het algemeen zijn beleggingen meer waard geworden de afgelopen maanden. Je gaat nog ervaren hoe het is om te beleggen op het moment dat de (zogenaamde) waarde van je beleggingen in elkaar zakt of dondert. Ik zeg zogenaamde, omdat je natuurlijk al geleerd hebt dat die waarde pas “echt” wordt op het moment dat je verkoopt. Maar ik kan je vertellen dat het niet leuk is als je van je 10.000 ingelegde euro’s ineens nog maar een waarde hebt van 6000 euro en zakkend…

  1. Dat merk ik dus nu al: begin van het jaar ging het behoorlijk omhoog en bleef het redelijk stabiel op dat niveau. Nu zit ik op amper de helft van het rendement van toen. Maar dat is juist een mooie oefening in ‘afblijven’.

   En over dividend: ik zou daar idd niet alles in stoppen, maar het is wel mooi om ook iets terug te krijgen zonder dat je verkoopt. Dat vind ik zelf dan wel een mooie combinatie. Op dit moment heb ik overigens alleen nog dividendaandelen in mijn favorietenlijstje staan, ik ga daar waarschijnlijk pas wat van aanschaffen als ik straks weer mijn maandelijkse bedrag overmaak.

 2. Ik beleg in indexfondsen, eerst deed ik dat bij Meesman (dat laat ik daar staan) nu bij Degiro ivm lagere kosten. Ook heb ik nog aandelen in het Groenfonds van Triodos. Ik zit te twijfelen om die weg te doen maar het karakter van dit fonds spreekt me ook erg aan, alleen de kosten zijn hoog en het rendement laag. Ga ik voor een goed gevoel of voor rendement? Ik ben er nog niet uit. Verder gewoon spaargeld en een groen deposito wat helaas volgend jaar afloopt. Dan moet ik met dat geld ook weer wat. Al met al een beetje een houtje/touwtjes strategie maar ik voel me er wel happy bij. Het zal inderdaad allemaal best nog weer een beetje gaan zakken, maar daar ben ik ook niet bang voor. Ik blijf gewoon maandelijks bijkopen en laat me niet afleiden door zakkende beurzen. Zijn de aankopen ook weer lekker voordelig en de markt kun je toch niet timen lees ik overal.

  1. Heb je ook nog belastingvoordeel op dat Groenfonds of niet? Anders klinkt het niet heel aantrekkelijk. Dan zijn er vast ook wel fondsen te bieden die en-en hebben, dus lage kosten en normaal (of iig beter) rendement. Die kosten schijnen heel veel verschil te maken, zeker over de langere termijn.

   1. Ik beleg bewust niet in oliemaatschappijen etcetera. Rendement is leuk, maar er zijn grenzen. Geld verdienen aan de wereld vernielen is gewoon echt geen goed idee, ook al zijn kosten laag en rendement hoog!

 3. Ik wil gaan beleggen in indexfondsen maar ik vind het nogal moeilijk. Ik had eens een dagorder geplaatst maar dat ging mis (verkeerde prijs of zo?) Enfin, ik ga er nog dieper induiken als ik er de tijd voor heb.

  1. In dat geval zou een beleggingsrekening openen bij BrandNewDay voor jou misschien een goed idee zijn? Zeker de moeite waard om een kijkje te nemen, vind ik.

 4. Ik denk dat je nog best kunt verdienen de komende tijd aan de bubbel op de aandelenmarkten. Maar het is wel een bubbel. Ik heb er geen trek in. Wist je dat bedrijven nu heel goedkoop geld lenen en dat niet investeren maar gebruiken om eigen aandelen op te kopen en zo lijkt het dus beter met het bedrijf te gaan dan in werkelijkheid het geval is.
  Zodra de banken niet anders kunnen dan de rente te verhogen dan gaan de beurzen zwaar onderuit. Ja, of ze bedenken nog een andere creatieve manier om geld te blijven printen. Hyperinflatie? Zou me niets verbazen.

  Ik heb ook een docu gezien met Tony Robbins. Inspirerende man.

 5. Ik heb alleen die docu op Neflix gezien ‘I’m not your guru’.
  Ik weet niet of het voor de korte termijn is als de bubbel barst en dat we daarna gewoon weer verder gaan. Na de vorige crisis (die naar mijn idee nog steeds niet afgelopen is) zijn er geen schulden/bankenproblemen opgelost. Ze zijn alleen maar groter geworden. Fascinerend ook hoe dit dan verder gaat. Een volledig failliet van het monetaire systeem zoals we het nu kennen?
  En dan ben ik heel nieuwsgierig naar het vervolg.

 6. Ik ben tegenwoordig bezig met crowdfunding. Ook leuk en er zijn best goede rendementen mee te halen.
  Misschien ook iets voor jou?

   1. Investeren is altijd een risico. Het is dus belangrijk dat je het verwachte resultaat berekend. Op die manier weet je of dat je een juiste investering doet ongeacht het eindresultaat. Dit geldt natuurlijk voor elke manier van investeren. Bijna op ieder platform wordt geadviseerd dat je niet meer dat 10% van je beleggingskapitaal moet investeren in crowdfunding.
    Verder wil ik je graag complimenteren voor de leuke stukjes die je schrijft.

    1. Dank je! En klopt hoor, ik merk alleen dat ik het met crowdfunding toch al snel wat teveel gedoe vind. Bij een aantal collegabloggers die er heel actief mee bezig zijn, zie ik dat zij steeds uitkomen op rendementen van ongeveer 4%. Mooi natuurlijk, vergeleken met spaarrekeningen, maar dat betekent dat best een deel van de leningen niet of maar gedeeltelijk wordt terugbetaald. Dan steek ik dat geld persoonlijk liever in fondsen voor de lange termijn. Dan vertrouw ik erop dat die 4% ook wel komt, maar heb ik er toch wat minder omkijken naar.

     1. Zo is er voor elk wat wils. In welke fondsen investeer jij zoal? Zelf doe ik zoals gezegd aan crowdfunding maar ook in goud en andere edelmetalen. Mijn directe interesse gaat uit naar ETF’s en in de nabije toekomst wil ik ook in vastgoed gaan doen. Al met al een leuke spreiding van mijn beleggingskapitaal denk ik.
      Maar voorop ben ik bezig met het aflossen van de hypotheek. De centjes zijn er maar de boeterente die ik moet betalen maakt het niet rendabel om het direct af te lossen. Maar over 27 maanden is het gedaan en wonen we hypotheekvrij.

     2. Goed bezig, over 27 maanden hypotheekvrij zijn! Ik volg op het moment vooral de fondsen van Vanguard en Blackrock (o.a. algemeen fonds en technology). Als we straks samen een huis hebben, wil ik idd me eerst daar weer op richten, dat is net wat dichter bij m’n bed. Maar goed, dat kan nog wel heel eventjes duren, zoveel aanbod is hier niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.