The Power of Compounding

Volgens mij heb ik het laatst al een keertje laten vallen; ik luister in de auto tegenwoordig wel naar Tony Robbins. Voor wie hem niet kent; het is een Amerikaanse motivational speaker, maar wel eentje met wat realiteitszin. Motiverend, maar niet compleet tsjakka. Eentje die z’n invloed ook nog behoorlijk inzet ten behoeve van mensen die het kunnen gebruiken. En dan heb ik het weer niet over z’n speeches, maar bijvoorbeeld zijn geld.

De kracht van compounding interest

Een van de ’talks’ die ik afgelopen week beluisterde, was er eentje die draaide om de kracht van compounding interest, oftewel: rente-op-rente. Nu zul je denken: met die rente van vandaag sla je geen deuk in een pakje boter, ook niet als het op elkaar is. En dan heb je helemaal gelijk. Maar over het algemeen is het wel bijzonder. Hij gaf verschillende voorbeelden, waaruit blijkt dat tijd eigenlijk de belangrijkste factor is als je vermogen op wilt bouwen, of je dat nu sparend of beleggend doet. Je kunt beter van je 20e tot je 40e elke maand 100 euro opzij zetten voor je pensioen en het dan 25 jaar laten staan (ja, ik weet het, optimistisch. Ik mag waarschijnlijk tot mijn 75e), dan dat je van je 40e tot je 65e (5 jaar langer dus) hetzelfde doet en daarna direct met pensioen gaat. Als ik me niet vergis, dan werd dit voorbeeld letterlijk genoemd en hield de persoon in situatie 1 maar liefst 6 x zoveel over als de andere, terwijl die andere dus 5 jaar langer had ingelegd.

En wat dan fijn is, zeker als het gaat om pensioen of ‘later’: die factor van ’tijd’ heb ik nog wel. Ik ben net in de 30, dus heb zelfs tot mijn 50e of 60e nog een slordige 20 tot 30 jaar te gaan. En hoewel ik aan de ene kant houd van kleine stapjes, ben ik soms ook wel wat ongeduldig en kan ik vergeten dat kleine stapjes, consequent gezet, ook leiden tot hele grote resultaten. Voor mij is het belangrijk om dat in beeld te houden, juist omdat ik – in theorie – de tijd héb. En als je ziet hoe hard alles gaat, dan kan het moment dat dat niet zo is zó voor de deur staan.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Sparen of beleggen

Sparen doe ik natuurlijk al, dus in principe kan ik daar niet veel aan veranderen, maar geïnspireerd door zijn verhaal leek het me ook een goed idee om gewoon een beleggingsportefeuille op te bouwen, van bijvoorbeeld inderdaad 100 euro per maand. Met belasting op mijn spaargeld ga ik nu toch al in de min, dus dan kan ik net zo goed proberen ervoor te zorgen dat het toch nog wat oplevert.

Ik had me dus al aangemeld voor een beleggingsrekening bij DeGiro en twijfel nog of ik mijn kansen zal spreiden (voor zover daar dan sprake van is) en ook nog iets zal openen bij bijvoorbeeld Meesman (volgens mij een tip van een lezer) of Evie. Bij mijn beleggingsrekening bij DeGiro koop je zelf je aandelen enzo, terwijl dat dan bij die andere partijen voor je wordt gedaan. Maar weer tegen een vergoeding, dus dan moet je ook opletten. Die vergoedingen lijken namelijk vaak laag, maar kunnen er even goed voor zorgen dat je snel inteert op je vermogen. Ook daarvan had Tony een ‘mooi’ voorbeeld, hoewel ik me die nu niet letterlijk meer voor de geest kan halen.

Gratis geld of ‘echt’ geld?

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik erg in de verleiding kom om alles nu al op te starten, maar ik probeer me aan mijn plan te houden; gratis geld ervoor gebruiken. En vanaf 2017 kan ik het altijd opnemen in mijn maandelijkse budget. Voor nu ben ik eigenlijk allang blij als ik het jaar gewoon netjes uitzing, met alle feestdagen en activiteiten die nog op de planning staan…

Ben jij je bewust van de factor ’tijd’ als het gaat om je spaarplannen? En natuurlijk ook van alle andere plannen, want ook bijvoorbeeld een goede gewoonte bouw je vaak over tijd op, in kleine stapjes.

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. ik wil ook altijd te snel. En ben me zeer bewust van de tijdfactor. Ik ben eind 30 dus de tijd begint al te dringen, zeker als ik eerder wil stoppen dan die vermaledijde 70 jaar.

    Verder nog een tip: Je hebt bij Degiro ook de kernselectie van beleggingsfondsen en indextrackers. Die kun je kopen zonder aankoopkosten..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.