Beleggingsrekening geopend

In het kader van ‘je geld voor je laten werken’, heb ik van de week eindelijk maar eens een beleggingsrekening geopend. Ik had wat goede dingen gehoord over een beleggingsrekening bij DeGiro, waar de kosten heel laag zijn, je geen ‘bewaarkosten’ betaalt en je gewoon overal in kunt beleggen. Klonk wat mij betreft wel goed, vooral die bewaarkosten. Nu moest je, om je account echt te activeren, ook een zogeheten ‘Passendheidstoets’ maken, waarbij je aangeeft hoeveel verstand je hebt van verschillende onderdelen. Toen ik die invulde, schrikte het me allemaal wel een beetje af. Je wordt heel veel gewaarschuwd voor het risico van beleggen en er werden best wat (voor mij dan) ingewikkelde termen naar boven gehaald, zoals ‘Contracts for difference’ e.d.

Maar goed, eens moet de eerste keer zijn en als ik het nooit probeer, dan kom ik er natuurlijk nooit achter.

Wat is nu het plan?

Ik ben over het algemeen gewoon behoorlijk van zekerheid. Het is – zeker in de eerste instantie – niet mijn bedoeling om met veel geld te gaan beleggen. 1) Omdat dat een risico met zich meebrengt en 2) omdat ik er gewoon op dit moment nog relatief weinig verstand van heb.

Ik weet echter dat er mogelijkheden zijn die iets minder kennis vragen, bijvoorbeeld beleggingsfondsen. Als ik daar rustig mee begin, dan kan ik mijn kennis misschien ook een beetje opbouwen, zonder dat ik elke dag naar die koersen hoef te kijken. Dat moet ik denk ik sowieso niet doen, want het is ook meer wat voor de lange termijn.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat stop ik erin?

Eerst eigenlijk gewoon even helemaal niets. Het is mijn bedoeling om straks mijn ‘gratis’ geld erin te stoppen, bijvoorbeeld verdiensten via Recyclix (als dat door blijft lopen), verdiensten via Euroclix en AdSense-gelden. Waarschijnlijk wordt dat allemaal pas in 2017, maar dan heb ik de rekening in ieder geval vast aangemaakt. En aangezien dat toch geen geld kost, zeker niet als je er niets op hebt staan…

Naast beleggen wil ik me komende tijd (of waarschijnlijk ook pas volgend jaar) ook wat meer verdiepen in crowdfunding. Tot nu toe heb ik dat één keer gedaan, maar dat was bij bekenden en die investering kreeg je al binnen een jaar terug (met 10% rente!). De periode van 5 jaar die je veel vaker ziet, heeft me tot nu toe wel afgeschrikt. Aan de andere kant; als ik straks ook wat meer aan de lange termijn wil denken en niet in wil teren op mijn spaargeld, dan moet je met die rente van vandaag de dag toch iets.

Doe jij aan beleggingen? En hoe pak je dat aan? Laat je het door iemand doen, of koop je persoonlijk je aandelen aan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
  1. Mijn hele Amerikaanse pensioen is in aandelen. Zo gaat het daar gewoon, zelf heb ik aandelen in an index fund, en kan Vanguard index fund (ook verkrijgbaar in NL) aanbevelen. In 2001 en 2011 (post9/11) verloren die investeringen veel geld, maar over de lange termijn gaat het nog altijd goed, en zijn deze verliezen ook weer hersteld. De markt houd niet van onzekerheid, dus ik zal blij zijbalk de verkiezingen in de VS achter de rug zijn, voor meer dan alleen die reden. -Marjolein

  2. Zo herkenbaar. Ik ben ook erg van de zekerheid. Maar ik realiseer mij ook wel dat als ik echt iets leuks voor later op wil bouwen er dan toch echt rendement gemaakt moet worden..
    Ik denk erover om iedere maand een paar honderd euro te gaan beleggen. Vind het super spannend.

  3. Toevallig gister weer wat informatie opgezocht over beleggen. Ik denk dat ik er niet genoeg van weet en wil weten om zelf te gaan beleggen. Misschien maar weer in een beleggingsfonds bij de bank, de spaarrekening levert zo weinig op.

  4. Toevallig gister weer wat informatie opgezocht over beleggen. Ik denk dat ik er niet genoeg van weet en wil weten om zelf te gaan beleggen. Misschien maar weer in een beleggingsfonds bij de bank, de spaarrekening levert zo weinig op.

  5. Ik beleg via fondsen via de ASN en de triodos. Paar jaar terug wat geld ingestopt wat ik "overhad" en nu ben ik voorzichtig bezig om maandelijks wat te beleggen, € 100 per fonds of zo, geen wereldbedragen. Want op spaargeld verlies je sowieso, met de lage rente en de vermogensrendementsheffing, en ik zou wel graag iets eerder dan met 68half met pensioen willen… Ik ben ook niet zo van het verliezen, maar bij deze banken heb ik dan in ieder geval het gevoel dat ik iets goeds doe met mijn geld.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.