Review: Je financiën goed geregeld

Een poosje terug kwam ik op de website van Cleo Scheerboom terecht, waar ik een reactie achter liet op een blogje dat ik erg interessant vond. Wat ik toen nog niet wist, was dat zij de schrijfster is van het boek ‘Je financiën goed geregeld voor Dummies’. Je snapt misschien al waar dit heen gaat: na een korte mailwisseling leek het ons een superleuk idee om een exemplaar van dit boek weg te geven aan één van mijn lezers. Maar voor je meedoet met deze actie, wil je waarschijnlijk wel even weten wát je dan precies wint. [Winnaar is inmiddels bekend!]

Voor dummies, ook voor mij?

Ik ben ongetwijfeld in veel dingen een dummie, maar laat mezelf toch graag geloven dat ik mijn financiële zaken redelijk op orde heb. Ik was dus ook wel heel benieuwd of dit boek me nog wat nieuws kon vertellen, of dat het veel bekend materiaal was. Gelukkig was dat eerste het geval; de opzet is – vind ik – vooral heel handig. Het is niet een boek met droge feitjes, maar het neemt je als het ware mee op een tocht, waarbij je begint met een droom (die je niet eens hoeft te weten, ook voor het achterhalen van die droom worden handvatten aangereikt), vervolgens gaat plannen en aan de slag gaat om die toekomst ook in financiële zin mogelijk te maken.

Het boek bestaat in totaal uit vijf delen, die ik hier kort zal beschrijven:

1. Ontdek je financiële dromen en start met plannen

In dit deel ga je bekijken wat jij nu hebt aan financiële dromen. Wat vind jij belangrijk? Maak je de juiste keuzes om die dromen te realiseren? Heb je een financiële planning? En zo niet; hoe ziet zo’n ding er eigenlijk uit? Ook wordt gekeken naar het realistische prijskaartje: hoeveel geld heb je nodig, wat zijn je prioriteiten en tot welke datum geef je jezelf de tijd? Of tot welke datum heb je de tijd nodig.

2. Regisseur van je financiële toekomst

In dit deel krijg je een stoomcursus met basiskennis over financiën. Je leest meer over bijvoorbeeld de impact van samenwonen/-leven of huwelijken op je vermogen, belastingen, je huis, sociale zekerheid, sociale verzekeringen, arbeidsongeschiktheid, enzovoorts. Ook leer je hoe je een persoonlijk financieel overzicht kunt maken, hoe je je eigen inkomsten en uitgaven in kaart brengt, hoe het zit met bruto en netto, hoe je je fysieke bezittingen meetelt bij je vermogen, hoe het zit met kapitaalverzekeringen, testamenten, veranderingen (scheiding, overlijden, arbeidsongeschiktheid), verzekeringen, enzovoorts. Dit kan wat droog overkomen, maar het hele deel is ook weer onderverdeeld in hoofdstukken, waardoor je er eigenlijk vrij snel doorheen gaat. Bovendien kun je zo makkelijk selecteren wat voor jou van toepassing is. Ik ben bijvoorbeeld niet getrouwd, maar voor mij is het hoofdstuk ‘Samenwonen met of zonder papiertje’ wel weer heel relevant. Wat ik hier ook heel goed aan vind, is dat er uitgebreid aandacht is voor veranderingen als werkloosheid of een relatiebreuk. Daar zit je natuurlijk niet op te wachten, maar het is goed om te weten wat je in zo’n geval kunt of moet doen.

3. Je financiële dromen realiseren

Dit is echt een deel voor mij; praktisch en doelgericht. Je strategie bepalen, eens kritisch kijken naar wat je hebt (en wat heb je nu echt nodig?), je schulden oplossen, mogelijkheden om je familie bij je financiën te betrekken, bijvoorbeeld als het gaat om schenkingen of familiehypotheken, je inkomsten en uitgaven optimaliseren, sparen en beleggen. Ook hiervoor geldt; duidelijke uitleg en je kunt er steeds uitpikken wat voor jou relevant of interessant is. Wat ik hier een pluspunt vind, is dat er niet alleen geroepen wordt dat je maar meer moet verdienen, maar dat er bijvoorbeeld ook benoemd wordt welke heffingskortingen er zijn die je kunt gebruiken om je inkomen te optimaliseren. Wist jij bijvoorbeeld dat als je in 1950, 1951, 1952 of 1953 geboren bent, je recht hebt op een werkbonus van maximaal €1119?

4. Zo houd je jouw plan op de rit

Hoewel ik vooral enthousiast wordt van deel 3, is deel 4 juist voor mij ook heel belangrijk. Want leuk, al die plannen, maar hoe houd je het op de rit? Zeker als het om plannen voor een wat langere termijn gaat? En je te maken krijgt met veranderingen? Hoe ga je om met meevallers? Hoe voorkom je dat je steeds als je meer verdient ook net wat meer gaat uitgeven? En hoe zit het met adviseurs; kunnen die nog wat voor je betekenen?

5. Het deel van de tientallen

Dit laatste deel is een combinatie van verschillende lijstjes met 10 dingen, bijvoorbeeld 10 tips om belasting te besparen, tien klassieke besparingstips, tien tips om je geldzaken te automatiseren, enzovoorts. Als je niet zoveel tijd hebt, dan kun je met het lezen van zo’n lijstje weer nieuwe inspiratie opdoen.

Conclusie: een leuk en interessant boek, voor iedereen die zich graag wat meer wil verdiepen in personal finance. Je kunt op een gemakkelijke manier eruit pikken wat voor jou interessant is en je kunt zelf kiezen hoe ‘diep’ je gaat. Als je net ‘nieuw’ bent met personal finance, dan heb je misschien eerst genoeg aan de tips over je uitgaven beperken of je budget opstellen. Als je dat allemaal op orde hebt, ben je misschien weer meer geïnteresseerd in informatie over beleggen of belastingen. Je kunt het boek gebruiken als leesboek, maar dankzij de handige inhoudsopgave is het ook gewoon een mooi naslagwerk. Wat mij betreft dus een aanrader.

En daarom kun jij er één winnen!

Wat moet je daarvoor doen?

Heel weinig. Ik ben zelf ook geen fan van ingewikkelde winacties, dus de enige vereiste voor deelname is dat je hieronder even aangeeft dat je het boek wilt winnen. En je mag natuurlijk dit bericht delen via social media, of je eigen blog, of een keertje extra de LLMM-Facebookpagina ‘liken’ (wat ik natuurlijk hartstikke leuk vind), maar dat hoeft niet per se. Ik zal op dinsdag 8 november de winnaar bekend maken!

Liever zelf bestellen? Dat kan ook:

Ik hoop dat jullie hierdoor net zo enthousiast over dit boek zijn als ik en dat ik er binnenkort iemand blij mee kan maken!

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

51 Comments
 1. Ik doe graag mee! Ik ben wel echt n dummie..maar we zijn goed bezig al zeg ik het zelf ?
  Dit jaar al goed afgelost..maar met mijn baan in loondienst nog een eigen bedrijf..man wia uitkering voor n deel..2 kleine kinderen..kan ik denk ik het boek goed gebruiken om meer inzicht en know how te krijgen. Leuke actie!

 2. Ik wil het boek ook graag winnen en denk dat ik eer hoop van kan leren. Ik heb al een doel, maar tegelijkertijd een aantal uitdagingen zoals een hypotheek, ardbeidsongeschiktheids en dat maakt het behalen van mijn doel een lastige, zo niet een onmogelijke, opgave. Mijn doel bijstellen wil ik nog niet, want ik ben nog aan het onderzoeken hoe ik het doel kan bereiken en dit boek kan mij daar bij helpen.

 3. Leuk, ik doe graag mee. Ik heb zelf ook wel eens contact gehad en wat heen en weer gemaild met Cleo toen ze nog met het boek bezig was. Uit je omschrijving blijkt dat t niet het zoveelste boek is op dat gebied. Lijkt me interessant om te lezen.

 4. Heel graag, ben al goed op weg. Ik vind het nog steeds moeilijk om mijn financiële strategie te bepalen en dat is volgens mij erg belangrijk.
  Dus doe heel erg graag met deze winactie mee.

 5. Ik doe graag mee, nu mijn huishouden in korte tijd gewijzigd is van 6 personen naar alleenstaand ( en het inkomen meer dan gehalveerd is en de woonlasten zelfs zijn gestegen)kan ik nog wel wat tips gebruiken! Jeannette B te H.

 6. Nou graag! En als ik niet win haal ik het denk ik wel een keer bij de bieb.
  Ik heb mijn financiën ook aardig op de rit, maar ik zou er graag nog een keertje actief mee aan de slag gaan om het spaarbedrag nóg wat hoger te krijgen.

 7. Heel graag loot ik mee, niet voor mezelf want hier loopt het volgens mij wel goed, maar voor een gezin dat ik goed ken, om hen een steuntje in de rug te geven.

 8. O wat een leuke actie! Ik doe graag mee. Met onze kleine tweelingmeiden is het nodig om de financien eens goed onder de loep te nemen. Dit was al een goed voornemen om in januari mee te starten. Dit boek zal me hierbij zeker helpen!

 9. Wegens ziekte is ons inkomen serieus gezakt. Eerst waren de financiën regelen een noodzaak, nu zie ik er echt de lol van in. Het boek zal le nog wat wijsheid kunnen bijbrengen, denk ik 🙂
  Groetjes,
  Nans

 10. Vooruit, daar doe ik aan mee (meeste acties laat ik aan me voorbij gaan). Ik ben een halve dummie. Tot nu toe heb ik orde gebracht in onze financiën zonder hulp van boeken, zonder apps of programma's. Ben heel ver gekomen met bezuinigen en budgetteren, maar zit nu een beetje op een dood spoor. Misschien toch tijd om naar adviezen van anderen te luisteren.

 11. Ik doe graag mee! Ons huishoudboekje is flink op de schop gegaan door verkoop en koop van woningen en kan wel wat handvatten gebruiken. Hartelijke groet, saskia

 12. Leuke actie! Ook ik houd van acties, die niet ingewikkeld zijn opgezet.

  Toch doe ik niet mee. Niet omdat ik er niets van kan leren, maar als ik de reacties hierboven lees gun ik het anderen meer dan mijzelf.

 13. Ik zou dit boek heel graag winnen. Ik heb pas een huis gekocht en nog heel veel verbeterpunten en wensen, dus wat orde in de financiële chaos is hard nodig! Groetjes, Mandy

 14. Hoi, Ben ik nog op tijd om mee te doen? We gaan over een half jaar trouwen en over welke financiële effecten dit heeft weet ik nog maar een klein beetje.

 15. Wat leuk! Ik doe graag mee. Mijn financiele droom heb ik redelijk helder en er wordt ook volop voor gespaard, maar ik laat vast hier en daar een steek vallen. Dit boek lijkt me een goede kans om de plannen weer eens scherp te stellen!

 16. Ik doe mee om mijn blinde vlekken op gebied van financien te ontdekken. En mocht ik winnen:daarna geef ik het boek gewoon weer door:-)

 17. Al jaren houd ik mijn financiën heel goed bij. Dit is begonnen na mijn scheiding en sinds dien weet ik precien wat erin en eruit gaat (Al 15jaar in schriftjes). Ik doe graag mee, want er staan vast nog verbeterpunten in het boek en men leert altijd!!!

 18. Ik las bij Cleo over je actie. Ik heb het boek al (nog niet gelezen, kuch), dus ding niet mee hoor. Maar wie is er nu zwanger van een meisjestweeling dan? Want daar schreef ze over in haar blog…. Ik lig een aantal weken qua blogs achter, wellicht heb ik wat gemist.

 19. O, ik moet ook hoognodig aan de slag met mijn financiën. Wat te doen met mijn hypotheek en spaargeld? Aflossen of niet? Spaargeld potten of juist uitgeven? Lastig, lastig…. dit boek zou ik goed kunnen gebruiken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.