Het ochtend- en avondritueel dat voor mij wél werkt (+winactie!)

avondritueel dat werkt

Al jarenlang lees ik over ochtendrituelen en avondrituelen. Hoe levensveranderend die kunnen zijn. Hoe ze ineens voor die doorbraak zorgden. Met een vleugje afgunst wel, want in de praktijk blijkt het resultaat mij vooral aan te spreken. Niet speciaal het om 5 uur opstaan en doen. Dat is ook zo’n ding. Dat 5 uur opstaan en dan gewoon in 2 uur al sporten, mediteren, juicen en weet ik niet wat. Klinkt fantastisch. En ik ben ook een vroege vogel. Maar er blijkt toch echt altijd wel een reden te zijn om het niet te doen. Maar… sinds 1 juli heb ik een ochtend- en avondritueel dat ik daadwerkelijk volhoud! En nu ik dat al meer dan een maand doe, vind ik wel dat ik er wat over mag zeggen 🙂

Avondritueel anders bekeken

Een van de redenen waarom ik zo’n moeite heb met een ochtend- en avondritueel – of één van beiden – is dat ik meestal niet op een vast moment op sta en óók niet op een vast moment naar bed ga. Bovendien weet ik niet hoe ik opsta. Dat kan vroeg, fris, fruitig en ‘alleen’ zijn, maar het kan ook zijn dat we direct aan de bak moeten met flesjes enzo.

Avonden waren niet veel anders. Ook geen vaste momenten. En naast dat ik met een kind te maken heb, wil ik ook geen uren avondrituelen terwijl mijn man wil slapen. Overigens wil ik hen niet de schuld geven; toen ik met geen van beiden te maken had, deed ik het ook niet.

Bij mij viel het kwartje toen ik het idee las om zo’n ritueel niet te koppelen aan een tijdstip, maar aan een activiteit. Wat doe ik áltijd, elke dag? Naast eten? Naar bed gaan! Dus die Miracle Mornings liet ik eerst even aan me voorbij gaan: eerst maar eens kijken wat in de avond zou lukken.

Ik besloot te beginnen met journalen. En om te voorkomen dat ik zou blijven hangen in: “Dit was een leuke dag en nu wil ik slapen, doei”, begon ik met de Mindgym Journal van Wouter de Jong.

Lijkt dat je ook wel wat? Je kunt een exemplaar winnen! Check verderop in dit artikel wat je daarvoor moet doen.

Dat werkte best heel lekker, en zó snel, dat ik vond dat ik het ritueel ook wel wat kon uitbreiden. Met een stukje lezen (geen heel hoofdstuk, maar minimaal één paragraaf) en een meditatie. En die meditatie mag er dan eentje zijn waarop ik in slaap val.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Succeservaringen

Nu dat avondritueel zo lekker liep, merkte ik dat ik ook wel geïnspireerd raakte om tóch een ochtendritueel te implementeren. Iets wat ik al heel lang wil.

Of nou ja, dat ‘willen’ moet ik misschien even nader specificeren.

Ik wil het resultaat al heel lang heel graag.

Waar ik het dan over heb? Weer journalen. Maar eerst even waarom dat tot nu toe nog nooit zo succesvol is geweest.

Ik ga graag snel. Da’s altijd al zo geweest. Vroeger op school won ik de korte sprintwedstrijdjes en was ik altijd als eerste klaar met schoolopdrachten. En ook nu doe ik alles nog snel: lopen, denken, verbanden leggen, praten, een blog schrijven. Inmiddels weet ik dat dat komt door mijn Manifesting Generator-design. Destijds had ik er geen flauw benul van.

Dat snelle is ontzettend fijn. Het maakt dat je heel snel kunt schakelen en op een bepaalde manier ook gemakkelijk de vaart in je leven houdt. Het heeft echter ook een belangrijk nadeel: voor bepaalde groeistappen is vertragen en verstillen juist heel belangrijk.

Daar heb ik echter nog niet zoveel succeservaringen mee als met mijn snelheid. Dat maakt het voor mij dus ook een stuk minder aantrekkelijk om daar mijn tijd en energie in te steken.

En daar begin ik nu tegenaan te lopen: snelheid is geweldig om snel stappen te zetten. Snelheid heeft me bijvoorbeeld geholpen bij de basis van deze website: ruim 70.000 euro aflossen in drie jaar tijd. Het heeft me geholpen bij het opbouwen van mijn bedrijf én bij het creëren van ruimte om de volgende stap te zetten.

Nu voel ik aan alles dat dit niet is wat me de invulling van die volgende stap gaat geven. Dat is juist die rust. Die overigens óók in mijn Human Design zit.

Volgens HD kun je mijn zielsmissie heel kort samenvatten als: dingen onderzoeken, doen, slagen of onderuit gaan, reflecteren, lessen eruit trekken en daarmee anderen helpen.

Dat eerste doe ik prima. Maar als het punt van reflecteren aangebroken is, dan ben ik meestal alweer met wat anders bezig. (Overigens vind ik dat dan wel weer een stukje reflectie van mezelf – bloggen helpt daar dan toch wel bij 😉 )

Maar goed, een passend ochtendritueel dus. Zo snel als het kan, schrijf ik 3 pagina’s vol in een boekje. Als je daar meer over wilt weten, dan kun je even googlen op Morning Pages. Het is een principe dat groot is geworden door Julia Cameron, die ook The Artist’s Way schreef.

Het hoeft nergens over te gaan, mag wel. Ik stop er zelf ook altijd een aantal affirmaties in en gebruik soms ook journal prompts om op ideeën te komen. Soms heb je die 3 pagina’s zo vol, soms is het even ploeteren. Maar ook dát doe ik sinds begin juli (ben ik drie dagen later mee begonnen) trouw elke ochtend. Soms heel vroeg, soms wat later.

Waarom werkt dit avondritueel wel?

Nu vraag ik me wel eens af: waarom werkt dit avondritueel (en het gekoppelde ochtendritueel) wel? Ik denk dat dat twee redenen heeft:

 1. Ik heb geen vast tijdstip, maar een vast moment dat is gekoppeld aan iets dat áltijd gebeurt. Ik ga áltijd slapen en ik word áltijd wakker. En als ik dat niet meer word, hoef ik ook niet meer te journalen.
 2. Het is een non-negotiable: ik doe het. Misschien eens wat later dan gepland, maar ik doe het. Ook omdat ik nu eenmaal bezig ben en de ketting niet wil verbreken.

Het blijft natuurlijk de uitdaging om dit ook vol te houden in andere situaties, bijvoorbeeld op vakantie.

Overigens heb ik nog niet direct wereldschokkende inzichten opgemerkt. Wél merk ik een bepaalde rust en vind ik het steeds makkelijker worden om ook rustig dingen te doen. Ergens over na te denken in plaats van direct naar een oplossing te springen. Iets te laten voor wat het is. Het is zo, punt.

Voordelen van een avondritueel (of eentje in de ochtend)

Misschien fijn om sowieso nog even alle voordelen van een avondritueel of een ochtendritueel (of beiden) op een rijtje te hebben, zowel wetenschappelijk als empirisch bewezen:

 • Helpt je om rustig te gaan slapen (of juist rustig de dag te beginnen)
 • Vermindert spanningen
 • Zet de toon voor de periode die komt, of dat nu de nacht of de dag is
 • Misschien ga je er zelfs wel wat eerder door naar bed
 • Maakt je productiever
 • Helpt je het grote plaatje in beeld te houden (in plaats van gek te worden van details)
 • Maakt je bewuster van wat je allemaal tot je neemt (bv mediaconsumptie)
 • Geeft je de mogelijkheid om eindelijk eens die stapel boeken uit te lezen 😉
 • Zorgt ervoor dat jij de eerste en de laatste bent die de sfeer op jouw dat bepaalt
 • Geeft je meer focus
 • En meer motivatie
 • Geeft je meer het gevoel dat je je leven onder controle hebt
 • Verlaagt je stressniveau (en kan daardoor ook je relaties verbeteren, zéker met de mensen met wie je ‘s morgens te maken hebt)
 • Geeft je meer energie
 • Geeft je meer zelfvertrouwen

En we hebben het hier natuurlijk óók over geld. Wat heeft je portemonnee aan zo’n avondritueel/ochtendritueel? Heel veel. Allereerst word je je bewuster van wat je doet, waardoor de kans op impulsaankopen kleiner wordt. Je beperkt vrijwel automatisch je mediaconsumptie, waardoor je minder geconfronteerd wordt met reclame (= behoefte creëren om iets te willen hebben). Helemaal fijn als dat gebeurt op de momenten dat je misschien door vermoeidheid niet zo sterk meer in je schoenen staat. En je kunt goede financiële gewoontes integreren in je routine, zodat je daar elke dag mee bezig bent.

Wat je zoal kunt doen

Ik heb natuurlijk een paar voorbeelden gegeven, maar er zijn nog veel meer dingen die je in zo’n ritueel kunt integreren. Denk aan:

 • een koude douche of duik in een ijsbad (Tony Robbins doet dit)
 • een potje basketbal spelen (dat doet Tim Draper, een bekende investeerder)
 • superkrachtige affirmaties oplezen (doet Muhammed Ali)
 • mediteren (doet zo’n beetje iedereen met geduld)
 • je telefoon een X periode niet aanraken (doet Arianna Huffington)
 • een paar yoga-oefeningen (je kunt van alles op YouTube vinden, ik kies blind een paar houdingen uit deze kaartenset)
 • iets heel bewust (mindful) doen. Kan ook gewoon je tanden poetsen zijn
 • de Wim Hof-methode doen
 • focussen op ergens dankbaar voor zijn
 • een puzzel maken
 • iets nieuws leren (en helemaal tot je nemen)
 • goed nieuws lezen
 • een dagboek bijhouden van hetgeen waarover je hebt gedroomd
 • iets aardigs doen voor een ander
 • wat creatiefs doen
 • bekijken hoe je gisteren met je geld bent omgegaan (héél goed om het vandaag wellicht anders te doen)
 • werken aan een side hustle
 • je bed opmaken

En zo kun je natuurlijk nog veel meer dingen bedenken. Een tip van mij: begin liever met één ding in plaats van met drie dingen. Als dat goed gaat, kun je het uitbreiden. Ik ben begonnen met de Mindgym Journal en heb het van daar uitgebreid naar het lezen en mediteren en vervolgens het ochtendritueel eraan geplakt. Was ik meteen met die hele set begonnen, dan is de kans groot dat ik het erbij had laten zitten. Kan voor jou anders zijn, natuurlijk.

WINACTIE: Mindgym Journal winnen?

Denk je nu: ik zou ook wel zo’n ochtendritueel of avondritueel willen, maar heb ook geen flauw idee waar te beginnen? Of ben je gewoon dol op boekjes, planners en ander schrijfgerei? Dan heb ik wat leuks voor je: ik mag namelijk een exemplaar van de Mindgym Journal weggeven 🙂 Hier kun je daar wat meer over lezen en bekijken.

In het kort: de Mindgym Journal geeft je elke dag een vraag om wat over te schrijven. Soms een makkelijke vraag, soms een prikkelende, soms een grappige. In ieder geval is het idee dat je er maximaal 5 minuten mee bezig bent en bij mij komt dat altijd behoorlijk uit. Vaak ben ik al wat sneller klaar.

En het leuke is: als je een vraag beantwoord hebt, mag je een streepje zetten op de cover. Die is voorzien van een connect-the-dots afbeelding. Ik heb er nu al een stuk of 40 streepjes op, maar geen flauw idee wat de afbeelding gaat worden.

Dat maakt het nóg leuker. Die streepjes zet je trouwens niet van 1-2-3 enzovoorts, dus vooruitwerken lukt niet 😉

Wat moet je doen om deze Mindgym Journal te winnen?

Zoals je hier gewend bent: bijzonder weinig. Laat hieronder even weten dát je wilt meedoen en waarom en dan voer ik volgende week (laten we zeggen: 19 augustus) een zeer onofficiële doch betrouwbare online loting uit.

Doe je mee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek de route naar jouw rijke leven


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

47 Comments
 1. Klinkt goed! Ik schrijf al dagelijks in een journal, maar ik blijf steeds hangen in dezelfde routine daarbinnen, en vind dat het nog wat oppervlakkig blijft. Hopelijk kan de Mindgym Journal daar verandering in brengen, zodat ik kan groeien met het journalen.

 2. Wauw, dit boek klinkt mega interessant! Ik heb veel goede intenties maar er echt een goede routine van maken lukt helaas nog niet. Met dit boek kan ik daar hopelijk verandering in brengen!

 3. Dit klinkt als echt een boek waarmee ik verder kan komen in mijn mindset! En zo leuk, dat je de voorkant zelf mag afmaken! Ik doe heel graag mee voor dit gave boek ☺️

 4. Ik ben heel benieuwd! Ik probeer sinds half mei een ochtendroutine op te bouwen, naar tot nu toe met zeer wisselvallig effect. Ben benieuwd of ik met behulp van en journal wel een routine weet te krijgen!

 5. Ik loot ook heel graag mee.
  Sinds een maand douche ik elke ochtend koud.
  In het begin kon ik niet eens adem halen van de kou. En ik merk nu dat het steeds beter gaat, dus het is tijd om mijn ritueel uit te breiden met Mindgym.
  Het boek heb ik al eens gelezen, dus zou het wel goed voor mijn zijn om het eindelijk in de praktijk te brengen

 6. Super fijn om rust te kunnen creëren! Ik geef hem aan mijn zoon. Die gaat op eigen benen staan en is erg druk in zijn hoofd, waardoor hij onrustig is en chaotisch. Hij is erg zoekende naar een manier om hier goed mee om te gaan en overzicht te krijgen maar vooral om die te houden. Hij maakt al mooie stappen maar de valkuilen blijven. Ik weet zeker dat hij met een exemplaar van Mindgym Journal heel blij gaat zijn. En ik dan ook weer want ik gun hem dat zo!

 7. Misschien dat dit wel werkt. Ik was een agenda/dagboek begonnen maar juist als routine fijn is verwatert bij mij de routine. Zou een mooi (iets verlaat) verjaardags cadeau aan mezelf zijn.

 8. Dat klinkt goed! Starten met een nieuwe gewoonte moet mij ook wel lukken. Ik ben het boek Miracle Mornings aan het lezen en wil graag met het Mindgym journal gaan beginnen!

 9. Yeah, ik schrijf iedere keer als het een periode slechter gaat (nu). Maar hoe kan ik zoiets een vaste routine geven dagelijks als ik 4 dagen om 04:05 moet opstaan en dan een reeks late diensten en dan nachten werk? Dat onregelmatige zorgt er voor dat ik weleens vastloopt.Heel benieuwd hoe ik dit kan takkelen.

  1. Mij helpt het dus heel erg om het te koppelen aan een moment dat altijd voorkomt. Ondanks die onregelmatigheid, ga je elke dag naar bed, toch? Wellicht kun je daarmee beginnen. Dus niet avond, ochtend of middag, maar voor je naar bed gaat. Wat bij jou waarschijnlijk op al die dagdelen kan voorkomen.

 10. ik zou ook wel zo’n ochtendritueel of avondritueel willen, ik geloof dat het wat structuur in mijn dagen zal brengen.
  Lijkt mij fijn!

 11. Wat een leuke winactie! Ook goed bedacht van Wouter met de connect-the-dots dat zou mij echt motiveren haha! Wil heel graag journallen maar weet niet goed hoe te beginnen dus dit zou top zijn ?

 12. Ik loot graag mee. Ik denk veel na over routines en rituelen, maar hoop dat dit journal mij helpt er ook daadwerkelijk uitvoering aan te geven.

 13. Ik loot ook graag mee! Ik ben echt een slow-starter ‘s morgens, dus het lijkt me heerlijk om via dit boekje en een ochtendroutine mijn ochtenden wat productiever (proberen) te maken.

 14. Wat leuk! Heb wel al een routine maar merk dat ik vaak toch ongeveer hetzelfde schrijf, denk dat dit een goede manier is om er nog meer profijt van te hebben

 15. Doe graag mee aan de loting voor het boek! Het zou een mooie aanvulling zijn op de avondroutine die ik probeer te ontwikkelen als gewoonte.

 16. Ik doe graag mee aan de verloting van deze mindgym journal! Dit zou een hulpvolle manier zijn om journallen te integreren in mijn avondroutine en er resultaat van te behalen op een leuke manier.

 17. Leuke winactie, ik doe graag mee. Mijn avondroutine is op dit moment all-over-the-place, dus een moment om te grounden is zeer welkom en ik denk dat dit boek wel eens kan helpen.

 18. Leuk! Was net aan het denken welke nieuwe gewoontes ik aan mijn dag wil toevoegen (want ben niet tevreden met mijn ‘fladder dagen’. Wie weet dat zo’n Mindgym wel eens een goed begin zou kunnen maken!

 19. leuke actie en lijkt me een heel interessant boek, dus ik doe graag mee met de winactie. Ik laat me zelf makkelijk afleiden en routines inslijpen lukt nauwelijks. het advies van een dagboek helpt bij mij niet, omdat ik inderdaad niet verder kom dan een korte zin met net niets die ik ook dan dagelijks kan herhalen.

 20. Ik doe graag mee met de winactie! Ik journal in de ochtend en avond (als ik opsta en nadat m’n dochter op bed ligt, inderdaad op verschillende tijden ;-)) en dan beantwoord ik vragen die ik her en der vandaan heb, onder meer bij Tony Robbins en Brendon Burchard. Soms bedenk ik er zelf één bij. Dus lijkt me interessant om weer nieuwe inspiratie op te doen qua vragen, want de meeste heb ik al twee jaar. 😉

 21. Dit klinkt als een boek voor mij. We hebben net onze 2e zoon gekregen en ben nu meer in de overleef stand met een kleuter en een pasgeboren baby. Ik denk dat goede routines hierbij goed kunnen helpen.

 22. Ik doe mee! Ik probeer al maandenlang om als ochtenritueel in te voeren dat ik een glas water drink (om het vocht dat je ‘s nachts tijdens het slapen verliest aan te vullen). Maar ik krijg het maar niet voor elkaar om dit ritueel er in te krijgen.

 23. Wat leuk, ik doe graag mee met de actie!
  Als leerkracht heb ik vakantie en heb ik zo mijn eigen ontspannen routine in de ochtend.
  Na zes weken zomer vakantie wil ik dit voortzetten.
  Heerlijk de dag beginnen, rustig maar toch in actie. Efficiënt doorpakken naar het werk. Een leerkracht die lekker in z’n vel zit, heeft het meest oog voor de kinderen. Ziet ze. En kan een voorbeeld zijn voor de klas.
  Oh yeah, ik krijg er al bijna weer zin in bij leve het onderwijs.

 24. Ik heb dit boek via jou al een tijdje op het oog. Lijkt me inspirerend om op te pakken! Winnen zou net de katalysator kunnen zijn om dit proces in gang te zetten.

 25. Dit lijkt mij een mooi moment om vanaf mijn nieuwe levensjaar goed bewuster te gaan leven. Meer in het hier en nu ipv op termijn. Het leven is vandaag en morgen, niet vanaf morgen.

 26. Zeker, wellicht kan dit Boek net dat zetje zijn om de dagen productiever te maken. Dan er niet meer alleen over te lezen, het ook te gaan ervaren!

 27. Ik vind het best knap dat je zo snel een routine onder de knie krijgt en toch ook aardig consequent. Wow best veel reacties al. Toch doe ik ook graag mee. Ik denk dat z’n boekje mij gaat helpen om wat beter in m’n vel te komen zitten. Ik probeer te schrijven, naar routine?: nee! Wellicht dat het met wat extra kaders makkelijker gaat dan een blanco vel papier hahaha. Hoezo writersblock?

 28. Ik doe graag mee met de winactie! Ik ben momenteel bezig met zelfbewustwording en ik denk dat dit boek mij hier heel erg mee gaat helpen! Helemaal om een stukje rust te vinden aan het einde van de dag met mogelijk wat zelfreflectie. ✨

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.