Nieuwe gewoontes aanleren met de kettingmethode

Goede gewoontes aanleren met de kettingmethode

Ik had eerst ‘goede voornemens’ geschreven in plaats van ‘nieuwe gewoontes’, maar dat voelde – hartje zomer – toch niet helemaal goed 😉 Dat doet ook niet helemaal recht aan het onderwerp, want dit is juist iets dat je op elk moment in het jaar kunt gebruiken. Het gaat dan om de kettingmethode, waarover ik las in The Daily Stoic (voor wie het boek heeft; hierover staat meer bij 16 mei).

Oude gewoontes…

Ik ben de laatste tijd wat meer bezig met goede gewoontes. Met niet om half 6 opstaan om direct als een kip zonder kop achter de computer te kruipen, een hoop stress te hebben en aan het einde van de dag weer met dezelfde stress af te sluiten. Volgens mijn coach zou bijvoorbeeld een fijn ochtendritueel heel veel positieve verandering kunnen brengen. Maar: dat is best een uitdaging. Op die manier wakker worden is heel lang mijn gewoonte geweest. En ergens vind ik het ook nog wel een beetje fijn. Niet dat stress-gedeelte, maar wel het idee dat ik vroeg al van alles wegwerk, voor de wereld wakker wordt, als het ware.

Die gewoonte zou ik toch graag veranderen. Ik zit namelijk helemaal niet te wachten op die stress. Bovendien slurpt het veel energie, waardoor ik steeds minder toe kom aan de dingen die ik wél leuk vind. Mijn project in maart was wat dat betreft een goede pilot, nu wordt het tijd om dáár een gewoonte van te maken.

Epictetus over gewoontes

In zijn Discourses schrijft de Griekse filosoof Epictetus het volgende:

“If you don’t wish to be a hot-head, don’t feed your habit. Try a first step to remain calm and count the days you haven’t been angry. I used to be angry every day, now every other day, then every third or fourth… if you make it as far as 30 days, thank God! For habit is first weakened and then obliterated. When you can say ‘I didn’t lose my temper today, or the next day, or for three or four months, but kept my cool under provocation’, you will know you are in better health.”

Dat wordt aangevuld door een tip die de komiek Jerry Seinfeld ooit eens gaf aan een beginnend komiek. Hij gaf aan dat de jonge man het beste een kalender kon pakken en elke dag grappen zou moeten schrijven. Elke dag dat hij dat gedaan had, mocht hij een kruisje op de kalender zetten. Zo vormt zich langzamerhand een ketting, die je natuurlijk liever niet doorbreekt.

Waar Epictetus zich richt op het wegnemen van negatieve gewoontes, focust Seinfeld zich vooral op het creëren van positieve gewoontes.

Lees ook: #FreedomFriday: wat we van de Stoïcijnen kunnen leren

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

…en nieuwe gewoontes

Als ik dit dus een beetje wil laten slagen, dan is diezelfde tweeledige aanpak misschien wel handig. NIET direct achter de computer als ik wakker word en WEL dan iets anders doen. En wat dat ‘anders’ is, weet ik inmiddels. In het kader van dat nieuwe voedingsprogramma is het ook belangrijk om elke dag een half uurtje in de buitenlucht te bewegen en het lijkt me mooi als ik dat gewoon meteen ergens rond zes uur doe. Eerder wachtte ik nog wel eens ’tot het uitkwam’, of verving ik het door bijvoorbeeld later op de dag naar de bieb te fietsen, maar dat is niet handig. Dan komt er geen structuur in.

En aan de ene kant vind ik dat fijn. Ik vind het lekker om het idee te hebben dat ik zelf invloed heb op hoe m’n dag eruit ziet. Maar in de praktijk geeft dat eigenlijk helemaal geen vrij gevoel, want in de praktijk komt het erop neer dat ik vooral reactief bezig ben en niet echt constructief. Door direct ’s morgens iets voor mezelf/mijn eigen gezondheid te doen, heb ik in ieder geval vast een goede start van de dag gehad, wat er daarna ook komt.

Mijn ‘ketting’ is een digitale ketting; via Runkeeper kan ik precies zien wat ik aan beweging doe en inmiddels heb ik al een mooie streak van 6 dagen.

Zijn er bepaalde vaste dingen die jij bijvoorbeeld elke dag of elke week doet? Of goede gewoontes die je juist graag zou willen hebben?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. … ja… die kettingmethode wordt veel toegepast door bedrijven die er baat bij hebben dat mensen bijv. iedere dag ergens inloggen en dat dan registreren.

  Als je dan ook nog een groepje vrienden hebt bij wie je kunt zien of zij ook iedere dag wel een schakel aan de ketting hebben toegevoegd… dan is het “verslavende effect” nog groter.

 2. Zo werkt de app Headspace inderdaad ook. Maar bij mij werkte het ook andersom: toen ik zag dat mijn vrienden hun ‘streak’ verbroken hadden, dacht ik: dan mag ik het ook! 😉

 3. Goede gewoontes moeten ook gewoon groeien en kleine stapjes werken beter dan grote. Ik stond als ik moest werken, altijd een half uur van te voren op. Onder de douche springen, eten pakken en de deur uit. Langzamerhand ben ik steeds meer tijd gaan nemen ‘s morgens. Eerst noodgedwongen omdat ik meer tijd nodig had voor de verzorging van mijn katten maar steeds meer omdat ik het ook gewoon lekker vind. Ik sta nu twee uur voordat ik de deur uit moet op. Ik verzorg de katten, maak hun bakken schoon maar drink ook op mijn gemak koffie en heb tijd om nog wat te lezen, zo heerlijk. Doordeweeks komt dat neer op dat ik om kwart over 5 opsta, het is dan ook nog superstil in de buurt, dat is echt heel fijn. Ik ga daardoor ook vroeger naar bed maar dat schijnt ook goed te zijn. Maar zoals ik al zei, het is langzamerhand gekomen en nu zou ik niet meer anders willen.

  Ook boodschappen deed ik vroeger met de auto, nu altijd lopend. Je moet wat vaker gaan maar ik knoop er meteen een langere wandeling aan vast, heb ik meteen mijn beweging, want ik hou niet zo van sport. Naar het werk lopen of fietsen. Zo beweeg ik iedere dag ‘noodgedwongen’ en vind ik het niet erg meer. Soms vraag ik me af waarom ik nog een auto heb, gebruik hem alleen voor naar de dierenarts en buiten de stad, maar dan is hij meteen wel weer superhandig.

  Nu nog de goede gewoonte aanwennen van minder snoepen. ? Ben wel niet te zwaar maar zou gezonder zijn. Dat heb ik nog niet onder de knie. ?

  1. Dit is inderdaad het mooist, als je op zo’n manier geleidelijk op dingen over kunt schakelen. Dat is ook een beetje de reden dat ik nu eerst met het wandelen begin. Dat is al wat makkelijker nu ik iets vaker de fiets pak. Zonder auto wil (kan) ik (nog) niet, maar ik merkte van de week wel dat ik hem eigenlijk al een week niet gebruikt had.

   Kwart over 5 is wel heel vroeg! Zet je dan ook de wekker, of word je vanzelf wakker?

 4. Die stoïcijnen waren zo gek nog niet!!

  Bedankt voor het zetje. Ik begon ook altijd mijn dag met hardlopen (man in de bouw… vroeg weg, en ik had dan nog een paar uur “over” voor ik moest gaan werken) en dat was altijd echt een perfecte start. Ik doe het al jaren niet meer, want ik kan moeilijk de kinderen alleen thuis laten… Maar ik zou natuurlijk best iets anders kunnen doen, een korte meditatie of wat oefeningen via YouTube ofzo. Ik ga meteen op zoek!!
  Succes met je streak 🙂

  1. Jij succes met iets leuks vinden! Want begrijp ik het goed dat je die uren nog wel over hebt, maar nu even aan huis gebonden bent? Er staat best een hoop op YouTube. En anders misschien even kijken voor een hardloopbuggy? 😛 Heb je ook meteen krachttraining erbij!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.