#FreedomFriday: de beste financiële voornemens voor 2019

10 goede financiële voornemens

Gisteren schreef ik al over goede voornemens die je geld kunnen besparen of opleveren en vandaag wil ik er daar nog een paar aan toevoegen. En het zijn dit keer niet zomaar goede voornemens, maar voornemens die je helpen richting een financieel vrij leven. Als je ook maar iets wilt doen om komend jaar geld over te houden, kun je met dit lijstje beginnen.

Je hoeft ze natuurlijk niet alle tien direct op te pakken, maar als je er één of twee kunt afstrepen, ben je al mooi op weg.

1. Spaar 1000 euro bij elkaar

Dave Ramsey noemt dit een ‘emergency fund’, ofwel: een noodfonds. Met een potje van 1000 euro redt je het niet als je werkloos raakt, maar het kan je wél uit de brand helpen als je auto stuk gaat, je wasmachine het begeeft of als je ineens een onverwachte rekening binnenkrijgt.

Als je nu helemaal geen spaargeld hebt, dan is een potje van 1000 euro sparen misschien een lastige opgaven. Maar: onmogelijk is het niet. In dit artikel lees je bijvoorbeeld hoe je zelfs ongemerkt 1000 euro bij elkaar kunt sparen. En als dat je in 2019 lukt, dan ben je al verder dan een derde van alle Nederlanders!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Doe één extra aflossing op de hypotheek

Dit hoeft niet in één keer; je kunt het ook in 12 (of minder of meer) brokjes verdelen.

Als je elk jaar dat je hypotheek loopt één extra maandbetaling doet, dan verkort je daarmee de looptijd van je hypotheek met zo’n 4 tot 5 jaar. Dat betekent dat je die 4 tot 5 jaar geen aflossing meer betaalt, maar óók geen rente!

Wij willen zelf komend jaar weer voor 10 procent gaan en lossen onze hypotheek daarmee binnen 7 jaar af. Als alles volgens plan gaat 😉

3. Spaar voor je pensioen

Al is het maar een beetje! Met sparen gaat het vaak niet eens om de hoogte van het bedrag, het gaat om de gewoonte. Als je nu gaat sparen voor je pensioen, ook al is het maar een klein bedrag, dan wen je eraan om geld apart te zetten. En dat werkt na verloop van tijd verslavend.

Dit is typisch één van die goede financiële voornemens waar je nog héél lang plezier van kunt hebben!

4. Verklein je garderobe met minimaal een kwart

Deze mag je natuurlijk overslaan als je al een capsule wardrobe hebt. Maar heb je – zoals heel veel Nederlanders – eigenlijk schandalig veel kleding? Doe dan minimaal een kwart weg.

Hierdoor krijg je meer ruimte en heb je er bovendien meer plezier van. Je houdt zo immers alleen nog maar de artikelen over waar je helemaal dol op bent.

Bovendien is het ook nog eens makkelijker om je outfit voor de dag te vinden, dus het scheelt je nog tijd ook. En als je eenmaal tevreden bent met minder kleding, ben je ook minder geld kwijt aan het aanvullen van je kast.

5. Koop gewoon eens twee weken niets

(Noodzakelijke!) boodschappen uitgezonderd. En dan niet ‘dat doe ik wel een keer’, maar markeer nu meteen twee weken in je agenda waarin je niets koopt. Ik denk dat je behoorlijk verrast zult zijn met de resultaten van dit experiment.

Ik heb zelf ook even daad bij het woord gevoegd; ik wil dit eigenlijk meteen aan het einde van januari doen, tot half februari. Dat is een beetje selectief; dan heb ik als het goed is ook even geen verjaardagen e.d. En hoewel je natuurlijk kunt zeggen dat dat ook noodzakelijk is, vind ik het makkelijker om helemaal niets uit te geven, dan om steeds na te denken over wat wel ‘mag’ en wat niet.

Je kunt hier ook mee wachten tot de volgende No Spend November, maar je weet wat ze zeggen: van uitstel komt afstel.

6. Houd opruiming en verkoop voor X euro spullen

Stel voor jezelf een doel, bijvoorbeeld 100 of 250 euro en ga net zo lang verkopen via Marktplaats (of andere kanalen), tot je dat doel bereikt hebt.

Er zullen lezers zijn die al dusdanig bewust bezig zijn met het doen van (geen) aankopen, dat dit voor hen geen optie is. Maar voor al die lezers die nu denken: ‘Hmm… ik kan nog wel wat kwijt’ ? Ga ervoor!

Het resultaat is win-win: je hebt meer ruimte én meer cash. En nee, dat geef je niet uit aan nieuwe rommel. Stop het liever in een spaarpotje of gebruik het voor die hypotheekaflossing!

7. Probeer van één inkomen te leven

Zijn jullie met z’n tweetjes en hebben jullie allebei een inkomen? Dan heb ik een leuke uitdaging. Probeer eens een maand – of langer – van één inkomen te leven en het andere inkomen volledig te sparen.

Dat zal ongetwijfeld niet gemakkelijk zijn, zeker niet als je een hypotheek op twee inkomens hebt. Maar: kijk eens hoe ver je komt. Zelfs als het je lukt om ineens de helft van één van jullie inkomens te sparen, ben je misschien wel verder dan eerst.

8. Geef eens wat weg

Goede financiële voornemens om meer geld over te houden en geld weggeven… spreekt dat elkaar niet tegen?

Vanuit boekhoudkundig perspectief misschien wel, maar… van geven word je eigenlijk bijna altijd rijker. En als je jezelf aanwent om eens wat vaker geld (of je tijd, energie of middelen) weg te geven, weet ik zeker dat je dat veelvuldig kunt terugverwachten.

Je hoeft natuurlijk niet direct met 10 procent van je inkomen te beginnen, maar betaal eens de boodschappen van iemand die bij je in de rij voor de kassa staat. Of doneer wat aan het plaatselijke asiel.

En wil je het wel iets grootser aanpakken en bijvoorbeeld maandelijks een goed doel ondersteunen? Dan kan het zijn dat je daarvoor in aanmerking komt voor belastingaftrek. Vergeet ‘m dan ook niet op te nemen in je Financiële Strategie-planner, als je die hebt!

9. Ga beleggen

Oké, dit is een van die financiële voornemens met een disclaimer. Als je géén spaargeld hebt of je kunt je spaargeld niet gedurende (hele) langere tijd missen, dan is dit geen verstandig idee.

Heb je wél een potje ‘over’, dan kun je overwegen om te beleggen. Ik doe dit zelf al een paar jaar via DeGiro, vanwege de lage kosten en het gemak. Het afgelopen jaar is de koers behoorlijk gestegen en sinds oktober/november van dit jaar is er juist een daling in gezet. En dat betekent dat je dus lager kunt inkopen dan bijvoorbeeld vier maanden geleden.

Als je hier meer over wilt weten, kun je ook altijd even mijn beleggingsupdates lezen.

10. Maak een budget

En tot slot: maak nu eindelijk eens een budget! Stel dit niet langer uit, maar doe het gewoon. Je hebt echt geen enkel excuus om het niet te doen! In dit artikel lees je bijvoorbeeld hoe je slim kunt budgetteren, in de sectie met gratis tools vind je onder meer een budgetvoorbeeld, een verjaardagsbudgetplanner en een boodschappenbudget.

En als je het écht goed wilt aanpakken, dan kun je ook altijd nog gaan voor de Financiële Strategie-planner, (waarvan de prijs overigens volgend jaar omhoog gaat).

Het maakt niet uit of je het doet: of je nu het Achtste Wereldwonder in Excel maakt of gewoon alles noteert op de achterkant van een gebruikte envelop. Het is vooral belangrijk dát je het doet. Dat je even stilstaat bij je inkomsten en uitgaven en op basis daarvan plannen maakt en conclusies trekt. En het hoeft niet perfect te zijn; meestal is ‘prima’ een stuk beter 😉

Want zonder overzicht kom je nergens.

Heb jij goede financiële voornemens voor het komende jaar?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Ik vind ze allemaal leuk! Ik krijg zin om mijn kledingkast uit te mesten nu. Wat betreft financiën: we hebben beneden nog enkel glas, en gaan nu eindelijk actie ondernemen om daar wat aan te doen. Ook willen we nog steeds graag zonnepanelen om onze maandlasten uiteindelijk omlaag te krijgen.

 2. Een mooie top 10 hoor!
  Hoe doe ik het: Kijk standaard elk jaar wat voor het komend jaar de beste keuze is. Neem elk jaar alles qua verzekeringen,contracten,betalingen enzv onder de loep is er een wijzing mogelijk die binnen mijn voorwaarden valt en er financieel toe doet dan maak ik daar gebruik van.
  Bijvoorbeeld met panelen op dak kan ik kiezen stroom over dan elektrisch verwarmen anders met gas.
  Voor dit jaar stand stroom o kwh verbruikt gas 209 m3 verbruikt.
  Per 2019 overstap met 270 euro bonus geregeld. Ga dan 23 euro per mnd betalen is 276 euro voor 2019 min 270 euro bonus is 6 euro voor heel 2019 is 0,5 euro per mnd. (Nauwelijks last van duurder wordende energie)
  Verder koop ik weinig maar indien nodig dan ga ik voor goede kwaliteit. (hoeft er ook niets weg)
  Door doelen te stellen kun je veel bereiken waardoor je steeds meer toe kan met minder maar je toch zeer prettig kan leven. Voor 2019 volg ik met een tevreden gevoel het inmiddels ingesleten pad. (doelen stellen is daardoor al jaren niet meer nodig.

 3. Dank je wel voor de goede tips. Alleen ga ik niet de boodschappen betalen van een willekeurige klant achter mij… dat is onzinnig, misschien is het wel een kettingroker of een funshop liefhebber. Dan geef ik het liever aan een goed doel om bomen te planten of plastic op te ruimen.

 4. Als ik mijn garderobe verklein heb ik al helemaal niks meer, moet juist eens aanvullen 🙂 Ivm klussen en bruiloft zal er van extra aflossen niets terecht komen voorlopig.

  Wel lekker aan het opruimen, levert niet heel veel op maar alle beetjes zijn mooi meegenomen en een heerlijk opgeruimd huis wat makkelijker schoon te houden is.

  Goede voornemens: minder gemak aankopen (waspoeder ipv dure pods, voorgesneden groenten, pakjes en zakjes, zelf vakantie boeken ipv via reisbureau etc). Ook de kantine kan wel wat minder. Minder lang douchen (vooral uit milieu oogpunt) En hopelijk vriend meekrijgen in consuminder gedrag. Die is het tegenovergestelde wat met geld omgaan betreft dus dat is nogal een uitdaging..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.