Hypotheekvrij in minder dan 7 jaar

Hypotheekvrij binnen 7 jaar

Een poosje terug had ik berekend hoe we – als we in dit huis zouden blijven wonen en optimaal gebruik zouden maken van de optie tot extra aflossen – in 7 of 8 jaar hypotheekvrij konden zijn. Het was een klein beetje nattevingerwerk, maar zag er in ieder geval al een stuk beter uit dan 26 jaar. Na de FIRE-meeting besloot ik om het eens preciezer uit te rekenen. Of beter gezegd: om de geweldige Excel-sheet van Geldnerd te downloaden en daar onze* gegevens in te vullen. Het resultaat was nóg vrolijker!

Hypotheekvrij binnen 6,5 jaar

Volgens de cijfertjes zouden we op deze manier binnen 6,5 jaar hypotheekvrij zijn. Of nét iets meer. De laatste storting zou pas in 2025 kunnen zijn (vanwege de jaarlijkse beperking van maximaal 10% per kalenderjaar aflossen), dus die zou dan plaatsvinden op 1 januari 2025.

Natuurlijk duurt 6,5 jaar nog een flinke tijd, maar tegelijkertijd valt het ook wel weer mee. Dan is vriend zelfs nog voor z’n 40e hypotheekvrij! Ik denk niet dat hij dat verwacht had toen hij dit huis kocht 😉 En ik ben in theorie nu natuurlijk sowieso hypotheekvrij, maar dat zal in de toekomst mogelijk nog veranderen.

Dat zou overigens zelfs nog een mogelijkheid zijn om nóg eerder hypotheekvrij te zijn. Het mooiste zou zijn als we – vanwege het feit dat we samen zijn – een soort loophole vinden waardoor we de boel open kunnen breken. Ik denk dan bijvoorbeeld aan:

a. Een hele nieuwe hypotheek met een lagere rente dan de 4,1% waar het nu de komende 16 jaar nog voor vast staat
b. Bijschrijving/helft van het huis kopen/?iets anders? Zodat die helft boetevrij kan worden afgelost, deels met het geld dat ik nog van mijn huis over heb

Hiervoor moet ik alleen nog wat meer onderzoek doen, want voorlopig kom ik weinig verder dan de standaard opties, die meteen ook weer beperkt zijn en (hoge) notariskosten met zich meebrengen.

Als iemand hier nog goede ideeën over heeft, dan houd ik me aanbevolen 🙂

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Kanttekeningen

Natuurlijk zitten er aan zo’n plan ook wat kanttekeningen. Het betekent bijvoorbeeld dat we hier waarschijnlijk voorlopig nog wel even blijven wonen. Niet erg; we zitten prima en bouwen zo mooi wat eigen vermogen op, terwijl de prijzen voor huizen die wij mooi vinden toch ontzettend hard stijgen. Als we dan wél zover zijn, kunnen we altijd kijken wat we gaan doen. We hebben het best regelmatig over het verhuren van dit huis, als we zelf ergens anders in gaan. Of misschien een vakantiehuisje erbij. Of misschien wel een studentenappartementje in Leeuwarden of Groningen. Dat is misschien wat minder praktisch omdat het niet naast de deur is, maar hier in de omgeving kom je niet veel verder dan gewone huizen (met dito prijzen) of vakantiewoningen (wat vaak weer veel werk met zich meebrengt).

Bovendien is aflossen niet het enige dat we doen. Ondertussen sparen en beleggen we gewoon vrolijk door. Het aflossen doen we met gezamenlijk geld, dat anders eigenlijk gewoon niets zou doen op de rekening. Nu is het natuurlijk wel zaak om dat gezamenlijke potje dan elk jaar minimaal te laten groeien tot die 10 procent. Maar; met steeds lagere lasten gaat dat op gegeven moment natuurlijk ook steeds makkelijker. En als het om 6,5 jaar gaat, dan is dat toch wel te overzien. Ik blog zelfs al langer dan 6,5 jaar 😉

Hoe lang duurt het nog voor jij hypotheekvrij bent?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

28 Comments
 1. Wij hebben straks in augustus 3 jaar een eigen, eigen huis ?oftewel hypotheekvrij. Onze ervaring is dat het erg veel rust geeft met een jong gezin. De kinderen gaan straks naar het voortgezet onderwijs, dankzij een hypotheek vrij huis kunnen we ze straks een studielening vrije start bieden. Met een hoge hypotheek denk ik dat dat niet zou gaan.

 2. Toevallig schreef ik daar vandaag ook een blog over. Ik kies er dus voor om níet versneld af te lossen, maar te beleggen.
  Wanneer ik zou aflossen zou ik mijn hypotheekschuld bij de bank om maart 2023 afgelost hebben. Bij beleggen ga ik in oktober 2022 de plus in.

  Net als bij Sjoukje van hierboven is dat voordat mijn dochter naar de middelbare school gaat.

  (aflossen is zó 2014! 😉 )

  Een mooi vooruitzicht!

  1. Hier is het dus eigenlijk en-en. Beleggen doen we vooral met eigen geld en aflossen met gezamenlijk geld. De hypotheek is inmiddels wel dusdanig laag, dat dat weinig moeite kost. Over dat beleggen volgt binnenkort weer een update 😉

   Waar ik dan trouwens wel even benieuwd naar ben; met welk rendement reken jij dan om te kijken wanneer je de plus in gaat met beleggen? Een vast percentage of kijk je bijvoorbeeld echt naar je eigen historische resultaten?

   1. Ik reken met 5,5% rendement per jaar. Dat is minder dan mijn eigen resultaat. Maar ik beleg pas 2 jaar…. zou wel erg optimistisch zijn als ik ervan uit zou gaan dat mijn veel hogere rendement zich doorzet.

    1. Nee, dat lijkt me idd netjes! Ik ga altijd van 4 uit om vooral niet te hoog te zitten, maar 5,5 kan denk ook prima. In veel andere berekeningen zie ik steeds rond de 8 langskomen, maar dan zit ik toch liever iets aan de veiligere kant.

 3. Ik zou bij lage hypotheekrente (< 6%) ervoor kiezen om het geld in andere dingen te steken. Bijvoorbeeld in verduurzaming van het huis, als je nog aanpassingen kunt doen met een terugbetaaltijd van minder dan 10 jaar. De opbrengst van dat soort investeringen is dan vast hoger dan het "verlies" aan hypotheekrente.

 4. De altijd leuke discussie beleggen versus aflossen begint weer op gang te komen 🙂

  Met 5,65% nog 13 jaar rente vast een no-brainer: We lossen al vanaf het afsluiten van de hypotheek 7 jaar geleden extra af en de laatste 3 jaar zelfs de maximale 10% boetevrij per jaar. Met het huidige tempo zouden we over 4 jaar klaar zijn. €230.000 in ruim 11 jaar afgelost.

  Alleen met de gewijzigde planning zal de 4 jaar worden verlengd naar 11 tot 12 jaar. Het voordeel van de 8 jaar extra aflossen wordt dan wel het bezit van 2 huizen. Ach, midden 50 met 2 hypotheekvrije huizen is beter dan de gemiddelde Nederlander.

 5. Wij nog lang niet. Ons hypotheekdeel met spaarhypotheek zit al maximaal volgestort en is dus gewoon nog 20 jaar uitzingen.
  Andere hypotheekdelen kunnen wel eerder afgelost zijn. Onze aflossingsvrije is nu voor de helft weg. Dus nog zo’n 5-6 jaar. Annuïteiten doen we nog niks mee nu.

 6. Hoewel aflossen ons veel goeds heeft gebracht (vooral rust in t hoofd, we hadden een top hypotheek) zijn we gestopt met extra aflossen.
  Onze hypotheek is nu zo n 20 % van de totale waarde van de woning, en de maandlasten heel relaxt.
  We hebben gemerkt dat een andere investering veel meer oplevert en gaan nog zo’n investering doen, het geld waar we eerder mee extra aflosten , gaat nu de investering in.
  Wel is het zo dat dit alleen maar kan omdat we eerst zoveel extra afgelost hebben, onze hypotheek was eerst zo hoog dat er nauwelijks wat overbleef,
  Dus fan van extra aflossen; Jazeker, raad het iedereen aan, als je extra afgelost heb krijg je ruimte om keuze s te maken.

  1. Mooi dat jullie 80% hebben afgelost! Ik kan me voorstellen dat je met lage lasten en zoveel extra gemoedsrust de rest even eerst laat zitten. Dan zijn er idd veel dingen die meer opleveren! Wie weet kiezen wij daar straks ook wel voor. Op zich is de hypotheek nu ook niet heel hoog/dringend, maar de rente betalen is gewoon zonde, vooral als je geld hebt dat verder niet veel doet (en je niet 100% belegd vermogen wilt hebben).

 7. als we niet extra aflossen nog 27,5 jaar. maar hoop wel volgend jaar of daarna extra te kunnen gaan aflossen. annuitaire hypotheek dus zou echt extra aflossen zijn. we lossen sowieso al elke maand af. heerlijk 🙂

 8. Als alles zo door gaat zoals nu, ben ik in 2021 hypotheek vrij. Maar de waarde van huizen stijgen enorm in Amsterdam. Ik denk erover te verkopen en te verhuizen naar een nieuwer en kleiner apt in een omliggende gemeente. Dan ben ik pas in 2031 hypotheek vrij waarschijnlijk. Dus ik weet niet wat het handigste is om te doen….

 9. Wij hebben ons eerste huis in november gekocht en concentreren ons op dit moment op extra aflossen, ook omdat wij een starterslening van de gemeente hebben van €25.000 die we binnen 3 jaar weg willen hebben voordat hij geld gaat kosten.
  Als wij enkel voor aflossen (en de nodige verbouwingen) zouden gaan moet de gehele hypotheek met 15 jaar afgelost zijn, rond de tijd dat mijn man pensioen leeftijd heeft bereikt.
  Maar ik wil in de toekomst ook gaan beleggen, ik weet alleen nog niet wanneer precies.
  Ik denk dat als de hypotheek op de helft van het oorspronkelijke bedrag zit dat dat een mooi moment is, sowieso blijven we dan via de annuïteiten nog aflossen.
  Omdat ik uit ervaring weet dat het leven er niet altijd hetzelfde uitziet en ons inkomen ook niet, heb ik het niet compleet uitgestippeld, maar bekijken we het jaar voor jaar.

 10. Wij lossen momenteel niet extra af op de hypotheek. Als de studieschuld is afgelost houden we maandelijks een bedragje over dat we dan weer in de hypotheek kunnen steken. Erg hard gaat het niet, maar het is even niet anders 🙂

 11. Van die sheet snap ik geen bal, maar dat zal aan mij liggen want ik ben gewoon heel slecht in wisknudde en lastige rekensommen. Maar anders had ik natuurlijk nog niet geweten wanneer ik hypotheekvrij ben omdat de verhuizing er al vrij snel aan zit te komen. Maar daarna wil ik zeker eens gaan kijken in hoe verre wij ook lekker veel (meer dan nu) extra kunnen gaan aflossen om dat hypotheekbedrag zsm zo laag mogelijk (en liefst helemaal) afgelost te krijgen!

  1. Dat is bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek misschien wel even goed om op te letten; hoeveel je per jaar boetevrij mag aflossen. Ik mocht altijd 20%, maar vriend slechts 10%. Dat had ik liever andersom gezien, omdat je dan in ieder geval meer ruimte hebt, voor als je wilt. Als jij ook het liefst zo snel mogelijk wilt, kun je het beste zo’n hoog mogelijk percentage daarvoor hebben. En misschien je eventuele rentevaste periode daarop afstemmen. Zo heeft vriend die destijds ‘voor de veiligheid’ op 20 jaar gezet, maar als we hem NU zouden kunnen wijzigen, had ik hem naar 5 (of evt. 10) gehaald. Betaal je veel minder rente en het aflossen binnen die periode was voor ons ook haalbaar geweest.

   1. Thanks voor de tip! Daar zal ik zeker op gaan letten. De rente is wel natuurlijk nu extreem laag, heel veel lager zal het niet worden denk ik. Dus is het dan niet juist verstandig om hem voor lange tijd vast te zetten? Of betaal je dan in verhouding meer rente dan wanneer je hem voor kortere tijd vast zet? Altijd goed om wat meer te weten over dit soort dingen!
    Op dit moment denk ik nl niet dat we binnen 20 jaar zouden kunnen aflossen. In elk geval niet het hele bedrag. Al zullen we dan wel een heel eind in de buurt komen en mss als we het sneeuwbaleffect kunnen gaan inzetten dat het nét zou lukken. Maar dan zou b.v. 15 jaar rentevast ook ideaal zijn voor ons. Maar ik zal wel eens informeren wanneer we voor de hypotheek gaan informeren hoeveel dat scheelt 10 jaar of 15 jaar! Ben ik wel benieuwd naar.

 12. Sinds 2014. En ook vrij van huisonderhoud, huizenmarktzorgen, hypotheekrentezorgen en andere geldgerelateerde zorgen. In plaats van het te beleggen, leen ik een deel van mijn overtollige geld uit via kiva, aan mensen die niet elke maand gegarandeerd een bedrag op hun rekening krijgen zoals wij. Het maakt het leven een stuk aangenamer. Ik heb alleen geen huis aan het einde van de looptijd. Maar aangezien rondreizen in een wintergeisoleerde camper of wonen op een boot lijkt me het geweldig en dat kost geen tonnen.

  1. Huisvestingskosten blijf je dan houden, maar tegelijkertijd zijn er inderdaad zoveel andere opties die veel minder geld kosten.. Zo’n camper lijkt mij ook geweldig, al is het maar voor een paar jaar ofzo. En met je huis kun je natuurlijk óók niet begraven worden.

 13. De rendementen van beleggen die hier genoemd worden roepen bij mij een vraag op. Beleg je met 10000 euro of 200000 euro? Dat maakt nogal een verschil. Met grote bedragen worden mensen voorzichtiger. Mijn voorbeeld:
  Naast ons huis met (kleine) hypotheek hebben wij ook 6 jaar geleden een appartement gekocht voor 150000 euro dat verhuurd wordt. Het levert een beperkt rendement op, maximaal 5.5% netto, maar met zoveel geld wil ik niet in aandelen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.