Slow Fashion Summer

Slow Fashion Summer

Op de Facebook-pagina van Eline van Mergendise las ik van de week een berichtje over ‘Slow Fashion Summer’. Dat klonk interessant genoeg om even te onderzoeken. Tegenwoordig kopen we meer kleding dan ooit, die we vervolgens veel minder vaak dragen. We hebben dus eigenlijk gewoon veel meer dan we nodig hebben en veel prima kleding verdwijnt – na amper gebruikt te zijn – op de afvalberg. Of in de kringloopwinkel natuurlijk, dat zou beter zijn. Via het platform Collaction werd daarom opgeroepen tot een Slow Fashion Summer. Als je meedoet, koop je vanaf 21 juni tot 21 september géén nieuwe kleding. Daarmee bespaar je dan een enorme berg aan afval, water en CO2-uitstoot.

De regels

Het ‘officiële’ project is natuurlijk al van start gegaan. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je niet alsnog mee kunt doen. Eigenlijk heeft het project maar één regel: geen nieuwe kleding kopen. Je mag kleding ruilen, je mag het tweedehands kopen. En het is natuurlijk vooral een geweldige kans om je garderobe eens wat beter te bekijken. Ben jij net als de gemiddelde wereldburger en draag je misschien maar 20% van je garderobe? Dan haal je er natuurlijk lang niet alles uit!

Lees ook: Over het kwaad dat ‘Action’ heet

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waarom?

Behalve dat het natuurlijk dood- en doodzonde is dat je geld – waar je toch een stukje vrijheid voor inlevert – uitgeeft aan dingen die je eigenlijk niet of heel weinig gebruikt, is het ook ontzettend slecht voor het milieu, al die ongebruikte kleding. De mode-industrie is zelfs de tweede meest vervuilende sector ter wereld. Dat is toch bijna onvoorstelbaar? De mate waarin kleding echter ‘geconsumeerd’ wordt, is vergelijkbaar slecht als wat we doen met plastic flessen en tasjes.

De NOS maakte hier overigens nog een interessant filmpje over:

Ik doe mee met de Slow Fashion Summer

Ik weet dat er al heel veel lezers zijn die heel bewust bezig zijn met (geen) kleding kopen. Of sowieso al alles in de kringloopwinkel kopen. Omdat ik daar zelf nog niet helemaal bij hoor, vind ik dit een heel leuk project. Eigenlijk is het niet eens echt speciaal nodig, want ik volg immers op dit moment al de Uber Frugal Month én ik wilde sowieso geen kleding kopen tot 1 november. Maar: het is wel leuk om dan niet alleen te weten dat ik een hoop geld bespaar, maar ook nog eens een bijdrage lever aan een mooiere wereld.

Bovendien heb ik natuurlijk makkelijk praten; mijn kast is net weer helemaal aangevuld. Overigens wil ik wel mijn best doen om minimaal 80% (en liever nog 100%) van de inhoud te dragen. Daarom heb ik een week of wat geleden een lintje aan mijn kledingstang gehangen; alles wat ik gedragen heb, verschuif ik naar achter het lintje. Zo zou ik na een jaar precies kunnen zien welke kleding ik een jaar niet gedragen heb en dus weg kan.

Daarnaast wil ik sowieso eens wat vaker naar de kringloopwinkel. Misschien niet hier in de buurt (de kans op echte pareltjes lijkt me hier wat minimaal), maar misschien wel een keer in de stad. Maar vooral wil ik tijdens deze Slow Fashion Summer toch niets kopen. Dan stimuleer je de vraag ook niet.

Was jij je ervan bewust dat mensen tegenwoordig dus niet alleen veel meer kleding kopen, maar het ook veel minder vaak dragen? Wat vind je van een initiatief als Slow Fashion Summer?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
  1. Ik denk dat veel mensen toch favorieten hebben en je kunt niet 173 favorieten hebben. Als je dan iets meer hebt dan een capsule wardrobe, heb je volgens mij automatisch dat je bepaalde kleding ongemerkt toch heel lang niet draagt.

 1. Voor mij zou zo’n slow fashion summer helemaal niets toevoegen. Grote kans dat ik sowieso niets koop.
  Maar voor wat betreft je opmerking over kleding kopen bij de kringloopwinkel: er is nog een tussenstap en dat is kleding kopen bij een tweedehands winkel. Ik heb wel eens bij de kringloop gestaan met kleding in mijn hand en vastgesteld dat dat niets voor mij is. Die muffe geur en de grote hoeveelheid vale en afgewassen kleding lieten mij subiet weer omdraaien. Maar in onze vorige woonplaats ging ik wel met veel plezier naar de tweedehands kledingwinkel. Daar werd alleen kwalitatief goede kleding ingenomen van bekende merken. Daar lukte het me vaak om hele mooie koopjes te scoren. Echt het uitproberen waard.

 2. Ik vind dit soort dingen heel goed, vooral omdat het zorgt voor bewustzijn van mensen. Ook als het niet lukt om die drie maanden lang geen kleding te kopen, is iemand die meedoet er wel meer mee bezig.

  Voor mezelf schat ik de kans erg klein in dat ik sowieso nieuwe kleding koop in die drie maanden. Dat doe ik toch al alleen als ik het echt nodig heb 😉

  De kringloopwinkel bezoeken is zeker een goed idee. Je moet er wel rekening mee houden dat het aanbod ook hier per week kan verschillen (als net iemand met jouw maat en een goede smaak kleding heeft ingebracht is het aanbod voor jou heel anders dan als diegene een maat groter of kleiner heeft bijvoorbeeld). Je moet vooral veel geduld hebben. En in je achterhoofd dat je thuis een wasmachine hebt 😛

 3. Wat ik wel eens begrepen heb is dat er vroeger twee seizoenen waren als het ging om nieuwe kleding. Dat verschoof langzaamaan naar 4 seizoen en later naar 10-12 seizoenen. Tegenwoordig hangt er wekelijks wel wat nieuws in de winkels. Dat maakt het voor consumenten natuurlijk ook interessant om toch weer naar de winkel te gaan. Er is altijd wel iets nieuws.

  1. Dat speelt denk ik inderdaad ook een grote rol. Vroeger gingen wij in de voorjaarsvakantie en in de herfstvakantie naar Dordrecht. Van tevoren moesten we dan alles in onze kasten passen, m’n moeder maakte een lijstje van wat er nog bij moest en dan die kant op. Nu lijkt het elke twee maanden wel uitverkoop te zijn van een voor-, tussen- of na-seizoen, naast de ‘echte’ seizoenen… Fijn voor de korting, maar dan heb je inderdaad wel continu nieuwe dingen waar je ‘nee’ tegen moet (wilt) zeggen.

 4. Ik hoop oprecht dat mensen er echt bewuster door worden.

  Ik koop alleen nog in de kringloop of krijg tweedehandsjes van mijn moeder of zus. Eigenlijk heb ik ook veel te veel kleding maar ik doe haast niets weg en draag nog (hele leuke) dingen van jaren terug. Als je niet gevoelig bent voor mode is dat een makkie. 😉

 5. Ik hoop oprecht dat mensen er echt bewuster door worden.

  Ik koop alleen nog in de kringloop of krijg tweedehandsjes van mijn moeder of zus. Eigenlijk heb ik ook veel te veel kleding maar ik doe haast niets weg en draag nog (hele leuke) dingen van jaren terug. Als je niet gevoelig bent voor mode is dat een makkie.

 6. Hoi, ik heb al eens eerder gereageerd op een item over kleding kopen. Ik koop om de vier jaar een jaar lang helemaal niets. Door een andere reageerder (Ineke volgens mij) ben ik nu ook van plan om na het jaar niet meteen te gaan kopen, maar alleen de dingen te vervangen waar ik niet zonder kan. Voorlopig heb ik nog voldoende goede kleding en dus ook niets nodig. Vervangen hoeft ook nog niet zo snel denk ik. Tweedehands is lastig voor mij, ik ben 1.88 lang en heb maat 38. Lang en dun dus, met grote (maat 45) voeten. Niet erg gangbaar in de kringloop. Meeste kleding die ik bezit is van goede kwaliteit en gaat daardoor ook best lang mee. Groet Nicolet

 7. Tip voor leuke tweedehands kleding:
  In Groningen zit een Leger des Heils kledingwinkel, nette kleding. Ook verkopen ze schoenen en tassen. De opbrengst is uiteraard voor dit goede doel!

 8. hou niet zo van die challenges van alles of niets… mn kids groeien gewoon door en zullen in sept weer lange broeken aan moeten bijv.. of nieuwe schoenen omdat de oude te klein zijn ?
  zelf merk ik dat mn smaak veranderd.. van vooral shorts naar ook jurkjes bijv.. gun mezelf dat ook om te kopen… nodig is t niet maar gun mezelf dat dus wel… 😉

 9. Wij zijn hier dol op de kringloop, ook de winkels van woord en daad! Haal er zulke pareltjes vandaan. Je moet alleen geluk hebben en goed zoeken! Even in de wasmachine en voila je eigen luchtje zit er aan! Afgelopen weken, jurkjes van Steps bijna nieuw. Zo goed als nieuwe rode pumps van marco polo, vestje van geisha, jump suite met bloemen.Spulletjes van de only en H&M. En allemaal onder de 10, of 5 euro. Ik koop slleen met de vraag of ik het anders ook zou kopen. Kopen om te kopen probeer ik te vermijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.