Financieel plan voor Q3 en Q4 2018: beleggen

Financieel plan voor Q3 en Q4: beleggen

Op financieel gebied ging het de afgelopen maanden zijn gangetje. Ik verdiende geld, ik spaarde geld en ik gaf geld uit. Dat laatste gebeurde overigens eerst, toen ik de voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting betaalde. Dat sloeg een behoorlijke krater in mijn zakelijke vermogen, dus dat wilde ik eerst weer aanvullen. Maar zoals dat gaat, knipper je twee keer met je ogen en zijn er alweer zes maanden voorbij. Hoog tijd voor een financieel plan voor de komende zes maanden! Vandaag: de beleggingen.

Beleggen

Ik wil de komende maanden meer gaan beleggen. Niet omdat ik denk dat de markt nu zo fantastisch is, of omdat ik geen enkele kans wil mislopen, maar simpelweg omdat mijn beleggingshorizon daar lang genoeg voor is. Ik probeer hierin in drie fases te denken:

Fase één

De eerste fase loopt tot 2030*. Dat duurt nog 12 jaar. Net iets minder dan de 15 jaar die ik eigenlijk als minimum heb, maar ook prima. Dit zie ik als een aanloopperiode en periode voor investeringen. En met investeren bedoel ik dan mijn beleggingen gestaag opschroeven. Het doel is om daarmee tot een FI Lite-inkomen te komen. Dividend, vastgoed, inkomen uit blogs; het kan van alles zijn. In ieder geval moet er na die periode echt structureel een inkomen binnenkomen uit dit soort bronnen.

Fase twee

Deze fase duurt nog een keer 10 jaar, tot 2040. In deze periode worden de investeringen in de portefeuille misschien iets teruggebracht, maar ze zijn er nog steeds. Ondertussen ga ik ervan uit dat het rendement doorloopt. Er komt zijn misschien al wat crises geweest, maar door deze langere beleggingsperiode maakt dat niet zo heel veel uit. Over het geheel genomen zal er een stijgende lijn zichtbaar zijn. Het is de bedoeling om het rendement in deze periode verder uit te breiden en te optimaliseren, richting FI Basis.

Fase drie

Na 2040. In 2040 zou ik 56 zijn. Eigenlijk is het de bedoeling om dan meer dan genoeg belegd vermogen te hebben om te gaan snoepen, om de periode tot een AOW te overbruggen. Als ik het wil, kan het dan. Wil ik het niet, dan is het ook prima. Fi Comfort.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Keuzes

Hoewel de fases nog niet compleet vaststaan, vind ik het wel prettig om een beetje een plan te hebben. Toch komen er nog heel wat keuzes bij kijken. Want in dit plaatje zou ik tot mijn 56e werken en dat zie ik niet gebeuren. Maar het ‘zie ik niet gebeuren’ heeft ook weer twee kanten. Ik ben niet iemand die niets doet. Dat zou de ondernemer in mij niet eens kunnen, denk ik. Grote kans dat ik nog tot m’n dood lekker aan het hosselen ben. Maar ruim voor die tijd wil ik wel heel duidelijk de mogelijkheid hebben om zélf te kunnen kiezen. Die zou ik het liefst al aan het einde van fase 1 hebben. Daarom is die eerste fase ook zo belangrijk; des te meer ik dan kan inleggen, des te meer de tijd voor me kan doen.

Hoe?

Mijn inleg op de beleggingsrekening stond tot nu toe op 275 euro per maand. Dat ga ik in ieder geval tot het einde van dit jaar verhogen naar 375 euro per maand. In de eerste instantie wilde ik mezelf daarvoor loonsverhoging geven, maar dat ga ik toch niet doen. Als ik meer privévermogen heb, dan valt dat namelijk onder de vermogensrendementsheffing. Wat ik op mijn zakelijke rekening heb staan, valt daar niet onder. En omdat ik als eenpitter jaarlijks afreken met de Belastingdienst, kan ik dat in feite op elk moment voor privé opnemen. Dit extra bedrag komt dus uit mijn spaarpotjes. Daarover binnenkort meer 🙂

Heb jij een financieel plan voor (de rest van) dit jaar?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ik ga door op de ingeslagen weg van minimaal 57% van mijn inkomen beleggen. Mijn horizon tot opname is maar 5,5 jaar en ik ben nu ongeveer 5 jaar aan het beleggen. Mijn echte horizon is langer omdat ik over 5,5 natuurlijk niet alles in 1 klap op ga maken. Ik ga wel interen op mijn kapitaal omdat ik niet voldoende rendement ga hebben tegen die tijd om daarvan te leven. Dat geeft niet want over 5,5 kan ik al een beetje ABP pensioen opnemen. Dat gaat natuurlijk ten koste van mijn pensioen na mijn 68e, maar dat geeft niet, ik krijg tenslotte dan ook nog wat AOW en ik kan met circa 900 euro per maand toe. Ik maak me dus geen zorgen. Kom ik klem te zitten dan verkoop ik gewoon de boot ? (lees: mijn huis) en ga ergens piepklein wonen. Misschien doe ik dat toch ook wel als ik niet klem kom te zitten…. mijn huis is best aan de forse kant. Nu is dat wel lekker met 5 katten maar het plan is ook om deze veestapel (natuurlijk) af te bouwen. Ze zijn nu nog jong dus ik heb nog even. (Gelukkig) Minder katten zal in de toekomst ook geld schelen maar ik zal altijd minimaal 1 kat hebben, ik kan niet zonder.

  Zo fijn voor je dat jij al op jongere leeftijd zo’n plan kunt ontwikkelen, dat geeft je zo’n voorsprong omdat je zo lang de tijd hebt. Echt super voor je. ??

  1. Katten <3 En jouw plan is ook heel solide, hoewel ik inderdaad blij ben dat ik nog even heb, lijkt het me ook heel fijn om op gegeven moment gewoon te weten dat je als het ware 'op rozen' zit. Sinds wanneer beleg jij die minimaal 57% van je inkomen? Ik zit nu nog op een veel lager percentage, maar wil dat wel gaan opschroeven.

   1. Ik heb mijn percentage flink opgeschroefd zo rond 2010 toen mijn huis afgelost was. Ik was met versneld aflossen toen al een jaar of vijf bezig. Ik spaarde toen ook al goed maar geen idee hoeveel. In 2013 begonnen met beleggen bij een goed indexfonds wat geen echte broker is, daar sta ik goed in de plus. Dat geld laat ik ook gewoon staan en straks als eerste opmaken. In 2017 begonnen bij een online broker in indexfondsen. Daar gaat nu mijn meeste geld heen en blijf ik maandelijk stug inleggen. Dus eigenlijk ben ik al veel eerder met mijn plan begonnen, al was het toen nog niet zo duidelijk omlijnd. In 2005 versneld aflossen gestart en ben eigenlijk altijd al een consuminderaar geweest al is dat wel meer geworden rond 2000.

 2. Mooi plan! Denk je er wel om dat de liquide middelen die op je zakelijke (spaar) rekeningen staan een bedrijfsbestemming moeten hebben. Je kunt dus niet cash gaan oppotten in je bedrijf om enkel en alleen de VRH in privé te ontwijken.

  1. Wat finonaf zegt klopt. De accountant vroeg om een bedrijfsbestemming voor het zakelijke spaargeld. Er was bij hem al om gevraagd bij een klant door de belastingdienst. Heeft het geld geen bedrijfsbestemming dan moet daar alsnog vermogensbelasting over betaald worden, zoals ik van de accountant begreep.

  2. Klopt, maar het geeft je wel een leuke ‘marge’. Ik kan als eenpitter natuurlijk niet 3 ton apart gaan zetten en de BD ervan overtuigen dat ik écht daar zakelijk nog eens wat mee ga doen. Maar tot ongeveer een ton ofzo zou ik prima kunnen verdedigen. Ik zou best nog eens een trainingsprogramma willen volgen dat rond de 15.000 euro kost + vluchten etc., dus zit je snel op 25.000, een andere – zakelijke auto – eventueel een reserve om wél personeel aan te nemen. Er zijn geen harde regels voor; het gaat erom wat je kunt verantwoorden. En daar zit dan wel wat speling in.

   1. Maar denk er wel aan dat het niet genoeg is om dat voornemen te hebben. Je zal het ook dienen uit te voeren, anders kan de Belastingdienst het met terugwerkende kracht alsnog als onzakelijk zien.

 3. Dat klinkt als een mooi plan! Ik heb ook een soort van plan voor dit jaar, per inkomsten die binnen komen heb ik precies opgeschreven waar dat geld naartoe gaat, zoals ‘hypotheek betalen zonder werk’ rekening die ik weer aangevuld wil hebben tot 6 mnd. En natuurlijk verhuisgeld sparen en daarnaast ook mijn bufferrekening weer vullen. Dus genoeg te doen! Gelukkig zijn er wel al redelijk wat extra inkomsten gekomen dus punt 1 daar ben ik al heel goed mee op weg!

 4. Wel leuk dat je over jaren en niet over savingsrates of minimale opbrengsten praat. Het gaat dus meer over periodes in je leven en de tering naar de nering zetten?

  1. Ja, eigenlijk wel 🙂 En tegelijkertijd houdt het natuurlijk allemaal verband met elkaar. Lukt het me om mijn kosten te verlagen, dan gaat mijn savings rate automatisch al omhoog. Hetzelfde bij hogere inkomsten. Hoewel het dan natuurlijk wel een uitdaging blijft om ook lifestyle-inflatie geen kans te geven 😉

 5. leuk! wij beleggen ook maandelijks. 100 euro dus ietsje minder. vorig jaar oktober oid begonnen. eindelijk :p

  onze, of vooral mijn (mn man bemoeit zich er niet zo mee zolang t goed gaat :p) is de spaardoelen vullen.. dat gaat prima. om het wat overzichtelijker en makkelijker te maken stort ik komende maand de meeste spaardoelen vol tot t doelbedrag. dan blijven de spaardoelen huis en auto over om daarna t spaargeld over te verdelen. voor volgend jaar nog iets hogere doelen, maar zal snel vol zitten. dus gaan zeker de goede kant op. nog meer lucht voor tegenvallers (zonder dat t ten koste gaat van spaardoelen, al voelt dat al fijner dan in de schulden komen door tegenvallers uiteraard)
  en eventueel wat meer uitgavne aan wensen ipv noodzakelijk. heerlijk vooruitzicht
  en uiteraard duo dan nog meer versneld aflossen (wil er gewoon vanaf.. want voor de rente hoef ik niet op te schieten 0,12%… ) en daarna eventueel extra aflossen op de annuiteitenhypotheek 😀 (al staat ons huis zeker niet onder water.. nog 219.000 hypotheek en huis zal makkelijk 275/300.000 waard zijn in deze tijd 😀 heerlijk!! (maar ook de woz is gewoon 230.000 ) als t een paar jaar zo blijft gaan als nu.. kunnen we een flinke slag maken 🙂 (maar ja als zzper is neits zeker haha)

  1. Leuk dat jullie ook begonnen zijn! Ik ging toen ook eerst met 100 euro in de maand, dat is een heel mooi bedrag om mee te starten. Je kunt het beste gewoon beleggen met geld dat je echt wel voor langere termijn kunt missen, zodat je het niet op een heel ongunstig moment ‘verplicht’ uit de markt hoeft te halen. Vind ik dan. Zelf spaar/reserveer ik ook nog steeds meer dan dat ik beleg, maar dat wil ik wel langzaam omkeren.

   1. ik hou ook bewust wat meer spaargeld aan omdat ik zzper ben en mijn inkomen dus ook “opeens” kan wegvallen en ik nergens recht op heb (bij ziekte of werkloosheid) bewust geen verzekeringen voor maar spaargeld. (lasten gaan ook omlaag als ik echt zonder werk kom.. zoals de huishoudelijke hulp, de boekhouder en een deel boodschappen valt dan allemaal weg zouden t dan kunnen redden van mans inkmen dat scheelt)
    merk wel dat ik dat wel eens vergeet als ik met anderen vergelijk 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.