Beleggingsupdate januari 2024

beleggingsupdate januari 2024

Als je belegt, kan het je bijna niet ontgaan zijn: de afgelopen periode zijn de rendementen echt weer even door het dak geschoten. Nu is dat aan het einde van het jaar niet vreemd, maar gezien de dips van de afgelopen tijd, is het wel weer even fijn om het te zien. Hoewel het bijna weer onrustig kan maken, want moet je dan niet even je winst pakken…? In de beleggingsupdate van januari 2024 neem ik je mee in wat ik afgelopen tijd heb gedaan met mijn beleggingen en wat mijn plannen zijn.

Beleggingsupdate januari 2024

Op de 24e van de ‘vorige’ maand begint mijn financiële maand. De financiële maand januari begint dus eigenlijk in december. Dan gaat er automatisch geld naar mijn beleggingsrekening. Vervolgens krijg ik per mail bericht dat er geld gestort is, ga ik een opdracht inplannen en probeer ik zo snel mogelijk de beleggingsupdate te schrijven. Nu viel dit allemaal een beetje samen met de kerstdagen, waardoor er wat vertraging zat op het doorvoeren van mijn order. Maar ach, better let as net, zoals ze hier in Friesland dan zeggen.

Laten we weer beginnen met het overzicht. Oh, en let op: met beleggen kun je je inleg verliezen:

Ik investeer in:

 • De enige account waar ik echt ‘actief’ beleg: een gewone beleggingsrekening. Hier gaat dus mijn maandelijkse storting heen.
 • Pensioen – voor mijn pensioen. Hierop stortte ik af en toe een FOR-reservering. Helaas bestaat de FOR nu niet meer, maar dat potje natuurlijk wel.
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (met deze link krijg je zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Coinmerce. Dit stond eerder bij Binance, maar die zijn van de NL markt af.
 • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, dat me gratis 65 euro én koerswinst heeft opgeleverd (deze actie is verlengd en kan je momenteel 125 euro opleveren).
 • Duurzaam beleggingsaccount – deze heb ik in 2021 geopend en hier heb ik in één keer een groter bedrag in gestort, zodat ik geen maandelijkse inlegverplichting heb.

Ook beginnen met beleggen? Start hier en open je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In januari deed ik dit voor mijn beleggingen

Ik ben géén beleggingsexpert en houd van eenvoud én maximaal rendement tegen minimale kosten. Daarom let ik op een aantal dingen:

 • Hoe is de verdeling in mijn portefeuille; kan ik beter voor obligaties of voor aandelen (in mijn geval beiden ETF’s) gaan?
 • Zijn er koersdalers die interessant zijn om juist nu aan te schaffen?
 • Levert hetgeen waar ik naar neig ook dividend op? Dat is immers een vorm van passief inkomen.

Qua beleggingen stak ik deze maand geld in Vanguard FTSE All-World High Div Yield UCITS USD (ISIN: IE00B8GKDB10). Ik kocht er 6 van, voor 56,487 euro per stuk. Daarvoor betaalde ik 1 euro aan transactiekosten. Ik had er hier al 6 van, die het op zich redelijk goed deden. Voor de aanschaf zat ik overigens wel wat boven mijn GAK (die staat met deze aankoop op 55,5445 euro), maar je kunt niet altijd alles in de uitverkoop hebben, denk ik dan maar.

Huishoudelijke mededeling

De AFM wil ook graag dat ik mijn belang hierin benoem en daar sta ik een beetje dubbel in. Aan de ene kant is het natuurlijk zo dat als allemaal mensen deze ook gaan kopen, dat wat voor de koers doet (meer vraag = in de regel koersstijging). Dat is theoretisch gezien een belang. Tegelijkertijd zit ik daar natuurlijk helemaal niet op te wachten, want dan zijn we dus met z’n alleen de koers kunstmatig aan het oppompen, zonder dat de onderliggende waarde meestijgt. Daar heeft volgens mij niemand wat aan.

Dus wellicht ten overvloede, maar ik zeg het toch: dit is wat ik deze maand gedaan heb, omdat het voor mij goed voelde. Doe zelf vooral wat voor jou goed voelt. En laat je vooral niet meeslepen in allerlei hypes. Beleggen doe je – althans, dat is mijn visie – in de basis niet op koersen, maar op achterliggende bedrijven, visies, groeipotentie, etc.

Tot zover deze huishoudelijke mededeling 😉

Het rendement

Het rendement tot nu toe zie je in deze tabel:

AccountInleg (totaal)Huidige saldoVerschil
Centraal Beheer522 euro606,22+ 84,22
DEGIRO31.328,81 euro41.129,46 euro+ 9.800,65 euro
Pensioenrekening17.844 euro22.976 euro+ 5.132 euro
Meesman10.000 euro10.703 euro+ 703 euro
Goud700 euro726,64 euro+ 26,64 euro

* De crypto’s heb ik uit het overzicht verwijderd. De inleg daarvan had ik sowieso nooit goed geregistreerd en nu met een ledger + verschillende accounts is dat bijna niet bij te houden.

Zoals je ziet: goed in de plus. Ook eindelijk weer eens bij Meesman, waardoor ik toch wel aan het denken werd gezet. Zou ik dat potje – dat eigenlijk een beetje onder verwachting presteert – niet beter opheffen en het geld op een leuk renderende spaarrekening in het buitenland zetten? Of als extra cash houden? Met de aankoop van een nieuwe auto is dat op zich ook best wel lekker. Toch heb ik dat vooralsnog niet gedaan. Het is niet nodig om het als cash te hebben en als ik naar de statistieken kijk, was vooral 2021 heel erg slecht. Op zich was het rendement in 2023 bijvoorbeeld niet eens zo heel slecht:

Waardeontwikkeling portefeuille meesman

Voorlopig laat ik het dus nog even staan. Even aankijken. Mijn strategie blijft dus ook nu weer helemaal hetzelfde. Ik hanteer een Buy & Hold-strategie, omdat:

 • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig (wanneer doe je wat?)
 • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
 • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Pieken en dalen horen bij langetermijnbeleggen. Door goed te spreiden, te letten op de kosten en

Dividend en kosten

Ik betaalde dit keer 1 euro transactiekosten. Dat is tegenwoordig nieuw bij DEGIRO. Omdat mijn aankopen binnen de kernselectie vallen, bleef het bij dat bedrag.

Daarnaast ontving ik ongeveer 130 euro dividend. Die had ik nog niet binnen toen ik mijn aankoop deed, dus die telt de volgende keer op bij mijn inleg.

Aandachtspunten voor volgende maand

Ik wil niet zeggen dat ik dit komende maand al gedaan moet hebben, maar ik ben ook een beetje om me heen aan het kijken voor een extra account, zodat ik mijn beleggingen nog wat meer kan spreiden. Daarnaast wil ik ook even kijken naar een verdere optimalisatie, het liefst met zo min mogelijk inspanning. Maar ook dat hoeft niet per se komende maand al.

Wil jij je geld ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Gratis eBook Beleggen voor Beginners of training?

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Daarnaast heb ik dit – en meer – ook in een online training over Beginnen met Beleggen gestopt. Die loodst je in twee modules door de basics heen en helpt je om een start te maken met je eigen beleggingsportefeuille. Iets voor jou? Je kunt ‘m hier meteen aanschaffen.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Nu de lasten zo laag zijn, vindt mijn man het fijner om wat meer speling te houden, financieel. Ook met oog op rondkijken, overwaarde, dat soort dingen. Snap ik op zich ook, dus het zal dit jaar niet 0 worden, maar ik weet ook niet of we voor de volledige 10% gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.