Ontspullen: zo gaan er 2024 dingen de deur uit

Ontspullen staat dit jaar hoog op de agenda. Heel concreet: in 2024 wil ik afscheid nemen van 2024 dingen. Even wat minimaliseren!

Ontspullen, opruimen, ontrommelen, minimaliseren. Geef het beestje maar een naam. Ik heb al best wat flinke opruimfases in mijn leven gehad, maar uiteindelijk lijkt er toch steeds weer van alles z’n weg naar binnen te vinden. Niet in de hoarders-categorie, en misschien met een jong kind ook best logisch, maar wat mij betreft is het wel weer tijd voor een frisse wind. Dus vond ik een leuk project om zelf ook aan mee te doen: Decluttering 2024.

Waarom ontspullen?

Waarom zou je ontspullen? Waarom is het niet veel handiger om al die dingen bij de hand te houden, voor het geval dat je ze ooit nog eens nodig hebt? Dat is een goede vraag. Het antwoord daarop is voor mij heel simpel: ik geloof dat alles energie is en dat die energie begint te stagneren op het moment dat dingen ophopen.

Betekent dat dat ik helemaal niets meer wil hebben? Nee. Maar ik vind het wél belangrijk om een soort Marie Kondo-gevoel bij mijn omgeving te hebben. Dat ik er blij van word. Niet dat ik bijvoorbeeld overal klusjes zie liggen, of herinnerd word aan allerlei dingen waaraan ik helemaal niet per se herinnerd wil worden. Helemaal niet, of niet op dat moment.

Als er één ding is dat ik in de afgelopen jaren wel gemerkt heb, is dat spullen er als vanzelf inkomen, maar zéker niet als vanzelf vertrekken. Daarom dit project.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De verborgen voordelen van ontspullen

Geloof het of niet; er is heel veel onderzoek gedaan naar opruimen, ontspullen en minimaliseren. De algehele conclusie is duidelijk; je omgeving beïnvloedt je gevoel. Als alles om je heen een rommeltje is, dan is het ook makkelijk om chaotisch in je hoofd te zijn. Is je omgeving rustgevend, dan heeft dat ook invloed op je vermogen om gefocust bezig te zijn.

Daardoor kun je makkelijk creatiever zijn, kom je makkelijker in beweging (ook fysiek, dus wat dat betreft is het goed voor je gezondheid) en zorgt het ervoor dat je stressniveaus afnemen.

Wat mij vooral heerlijk lijkt: geen afleiding hebben van mijn omgeving, maar ongehinderd – ook mentaal – meteen aan de slag kunnen met hetgeen waar ik mee bezig wil. Dat is nu nog wel eens anders, al is het maar omdat je steeds tegen dezelfde dingen aanloopt en denkt: “Oh, dat moet nog even weg” of “dat moet nog even gedaan worden”. Ongemerkt zijn dat energielekken. Als je er daar 10 van hebt (en geloof me: dat heb je zó – denk even aan iets at stuk is, de was die nog opgeruimd moet worden, die flessen die nog naar de glasbak moeten, etc.), dan kan je energie al op zijn voor je überhaupt begonnen bent.

Als je merkt dat je daarin zit, dan is het handig om jezelf een flinke boost te geven. Dat doe ik met dit project.

Waarom bewaar ik dingen?

Ik denk dat iedereen om verschillende redenen spullen bewaart, hoewel er ongetwijfeld overlap zal zijn. Als je weet waarom je dingen bewaart, dan kan dat al helpen met het uitzoeken. Mijn belangrijkste redenen om meer te bewaren dan ik nodig heb, zijn:

 • Herinneringen (die ik blijkbaar niet kan of wil digitaliseren)
 • Omdat het ooit nog eens van pas gaat komen (en dan hoef ik het niet te kopen, kan zó fijn aanvoelen als je dan ergens iets vandaan tovert – tegelijkertijd is dat dus 1% van de gevallen en 1% van de spullen)
 • Omdat ik er veel geld aan uit heb gegeven (dit heeft zelfs een naam: sunk cost fallacy – dit wil zeggen dat je onterecht ergens aan vasthoudt, omdat het je ooit veel tijd of geld of energie heeft gekost)
 • Iets dat ik van iemand heb gehad, waar die ander dan moeite voor heeft gedaan, of wat misschien heel attent was (maar niet per se ‘mijn ding’)
 • Voor ‘straks’. In ons volgende huis. Dit is zeg maar de categorie die ongetwijfeld nog van pas gaat komen, maar niet op hele korte termijn.

Ik denk dat ik die laatste wel één van de lastigste varianten vind, want je weet dat je het nog gaat of wilt gebruiken, maar tegelijkertijd weet je ook dat het dus nog jaren ruimte in beslag kan nemen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan meubels uit mijn oude huis.

Ontspullen en minimaliseren: mijn plan

Natuurlijk weet ik inmiddels dat een leuk idee hebben niet hetzelfde is als het ook uitvoeren. Dus heb ik een plan gemaakt. Allereerst heb ik via de link in de intro een sheet gedownload (en uitgeprint en opgehangen) met 2024 vakjes om af te strepen. Dat soort dingen motiveren mij altijd énorm.

Verder heb ik twee concrete thema’s die me helpen om ruimte te maken:

 • Mijn boeken uitzoeken; ik heb momenteel stápels met ‘deze moet ik écht nu lezen’-boeken. Ik zet ze nu vaak al te koop voor ik ze heb gelezen, zodat ik een extra motivatie heb. Bovendien zet ik boeken steeds vaker op Vinted; die advertenties verlopen nooit en boeken lopen er best heel goed.
 • Zolder verbouwen. Daar kan nog een behoorlijke slag geslagen worden qua isolatie én het is natuurlijk fijn voor de ruimte. Momenteel staat die nog vol met heel veel kandidaten voor de 2024-lijst 😉

Ik zit inmiddels ‘al’ op zo’n 50 verwijderde artikelen* en hoop uiteraard (voor het) einde van dit jaar te kunnen melden dat ik er 2024 heb afgetikt. En dan volgt er ongetwijfeld iets over hoe dat verschil heeft gemaakt. Want dat merk ik nu al; hoe fijn het is om die frisse wind weer even te laten waaien.

Bovendien brengt het me op heel veel leuke ideeën. No spend-weken, eindelijk die capsule garderobe écht samenstellen, enzovoorts. Ik kijk ernaar uit! Is ook wel nodig, want 2024 dingen zijn er we; écht heel veel. Maar goed, een heel jaar (en ook nog een schrikkeljaar) is óók heel lang.

* Verwijderd kan van alles zijn: weggegooid, weggegeven, gedoneerd, verkocht, etc. Voor mij is het vooral belangrijk dat het WEG is.

Hoe tackel ik tegenslagen?

Een doel en een plan is leuk, maar vaak ontbreekt er een belangrijk ingrediënt als het gaat om een succesvolle voltooiing. Hoe ga je om met tegenslagen? Wat ik vaak doe als ik een actieplan maak, is dat ik ook stil sta bij de tegenslagen waar ik mee te maken kan krijgen en hoe ik daarmee omga.

Het kan bijvoorbeeld lastig worden. Als blijkt dat ik ‘maar’ 2025 dingen heb en niet met 1 ding achter wil blijven. Of als blijkt dat ik wel 20.250 dingen heb en die 2024 dingen helemaal geen zoden aan de dijk zetten.

Ook kan dit project makkelijk op de achtergrond raken. Het zal niet voor het eerst zijn dat ik een doel stel, dat ik daarna compleet vergeet.

Ik kan het oneindig gaan uitstellen, een beetje zoals ik tot nu toe heb gedaan. En ik kan me kapot gaan ergeren als alle lege ruimte wordt opgevuld door troep van kind en man :’)

Voor al deze dingen heb ik één oplossing: reflecteren. Ik neem de voortgang van dit project voortaan mee in mijn maandelijkse reflectiemoment. Dan blijf ik ermee bezig, kan ik kijken tegen welke blokkades ik aanloop én kan ik daar – op dat moment – een oplossing voor bedenken. Zo is het bijna ónmogelijk om dit project (zonder schuldgevoel!) te ‘vergeten’.

Heb jij wel eens een groter project rondom ontspullen/minimaliseren/opruimen gedaan? Heb je nog goede tips?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Zelf ben ik 2 jaar geleden begonnen met ontspullen daar was ik goed mee op weg, maar doordat het een lastig jaar was is er het afgelopen jaar toch weer veel mijn huis ingeslopen. Dat wil ik komend jaar weer gaan oppakken, want veel dingen heb ik echt niet nodig. Het heeft allemaal niet veel gekost en veel is gekregen of werd op mijn werk weggegooid wat ik dan weer zonde vind dus gaat het mee naar huis. Kon ik al veel beter nee zeggen tegen anderen word het nu tijd dat ik dat ook tegen mezelf ga doen. Nee, ik heb het niet nodig, nee ,ik ga het niet gebruiken. Het mag wel mee , maar dan moet ik het op weg naar huis gelijk afgeven bij de kringloop.

 2. Vier jaar geleden heb ik ‘100 dozen en zakken’ project gedaan. Ik geloof dat Teunie van eenvoudig leven dat toen deed. Ik kwam tot 55 bananendozen en vuilniszakken. Meeste voor de kringloop.
  Toen ging mijn ex uit huis en ging ik er ruim overheen 🙂

 3. Tot grote tevredenheid werk ik al jaren met het Flylady systeem (flylady.net) waarbij Diane in Denmark een goed voorbeeld is op Youtube. Mijn huis is opgedeeld in zones en elke week kom ik weer in een nieuwe zone. Daar moet ik bepaalde schoonmaakklussen standaard doen (zoals deze week de douchecel boenen) maar kan ik ook extra taken aanpakken qua schoonmaak of opruimen/wegdoen van dingen. Deze week ga ik dus weer stoeien in mijn berging, want dat is in mijn huidige zone. Vorige week was het de keuken en heb ik 1 keukenkastje met 3 planken helemaal leeg gehad, uitgezocht, schoongemaakt en opgeruimd. Aangezien je rouleert, hoeft niet alles in 1 keer, maar gaandeweg in de loop van de tijd kom je wel aardig rond in je huis.

 4. Na twee verhuizingen binnen korte tijd zou je denken dat we wel opgeruimd hebben… maar toch denk ik dat we zo aan de 2024 dingen zijn … wat doe je bijvoorbeeld met drie flesjes anti bacterieel spul (geen zeep) uit de corona tijd. Is best nog goed maar gebruiken we niet. Of schroefjes.. inderdaad! Stomtoevallig dus idd zaterdag twee dingen (een haak en van die klemmetjes voor een elektra snoer) opgesnord die we hadden liggen maar die eigenlijk gewoon weg zouden moeten… Of glasplaatjes van een billy (halve..?!) in gepakt nog, door de vorige bewoners laten liggen.. (begrijp ik eigenlijk wel)..
  Enfin, ik doe het ook stapsgewijs. Alles wat ik nu weer ergens neerzet (de vloer moest leeg omdat ie geverfd gaat worden) gaat nog s door mn handen en wegdoen is het devies! Maar wishmeluck want vooral papier (en potloden en pennen en zo) is een hardnekkige… wat dacht je van kaartjes, leeg en super leuk om op te sturen, ooit…

  1. Heeeeeel veel succes!! Zo herkenbaar ook, van die kaartjes! Dat zit er bij mij ook nog erg van vroeger in; toen bewaarden we ‘stomme’ kaarten voor prijsvragen die je destijds nog met de post opstuurde. Maar die tijd is allang voorbij, en de tijd dat je echt regelmatig kaartjes stuurde via de ouderwetse post ook wel een beetje. Dan is een Greetz oid ook wel heel makkelijk…

 5. Teunie, Flylady, jij, allemaal inspiratie om op te ruimen. Ik ben een enorme opruimer. Vorige zomer zei ik tegen mijn man dat ik de komende 5 jaar ga opruimen. Gezien ons grote huis en tuin een goede termijn. Helaas is hij eind november plotseling overleden. Ik weet dat ik van hem alles weg mag doen wat ik wil, maar ik merk nu dat ik geheel op mijn gevoel af moet gaan. Dus ik ruim op, maar niet op mijn normale voortvarende manier. Meer in etappes, stap voor stap. En alleen de dingen waarvan ik voel dat ik ze kan aanpakken. Denk aan eten dat hij graag at, maar ik niet. Het opmaken van 2 persoonsporties in de diepvries. Dat vind ik dan wel confronterend maar ook fijn als het weg is. Gelukkig heb ik veel lieve vrienden en familie met hongerige tieners, dus alles komt van pas. En de 15 doosjes nieuwe tandenstokers hebben ook hun weg al gevonden. Ik had nooit kunnen denken hoe anders nu alles is. Sommige dingen gaan veel gemakkelijker en sommige zijn moeilijker. Dus ik doe alles stap voor stap.

  1. Hoewel ik gelukkig niet in exact jouw situatie heb gezeten, heb ik in andere situaties wel ervaren dat opruimen wat dat betreft ook echt een vorm van verwerking kan zijn, en dan vond ik het idd ook heel fijn om dat op mijn eigen tempo te doen, op mijn eigen manier, voor wat ik op dat moment kon doen en wat ik op dat moment wilde doen. Superknap dat je ondanks dat grote verlies tóch in beweging blijft, toch die stappen blijft zetten, en daarin heel goed naar je gevoel luistert. Heel veel sterkte <3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.