Meer geld, tijd en ruimte in december

Meer geld, tijd en ruimte in december

Meer geld, tijd en ruimte. Als er één maand in het jaar is waar ik daar extra veel behoefte aan heb, da is het wel december. Hoewel ik de gezelligheid altijd erg leuk vind en de kerstboom het liefst al op 1 december neerzet, ervaar ik de drukte in die maand toch ook regelmatig als behoorlijk overweldigend. De uitjes, de voorbereidingen, maar ook het gegeven dat het de laatste maand van het jaar is. Alsof het de laatste kans is om 2019 af te sluiten. Ik heb me ooit eens voorgenomen om december voortaan vrij te plannen. Tot nu toe lukte dat nog niet, maar voor dit jaar heb ik wel een alternatief: meer geld, tijd en ruimte creëren in december.

Decemberdrukte

Eigenlijk heb ik weinig te klagen. Op gemiddeld drie kerstvieringen na (mijn beide ouders en de ouders van mijn man) hebben we niet eens zoveel extra uitjes. Geen Sinterklaasintocht, geen pakjesavond, geen kerstvieringen op school.

Maar toch sluipt het er bij ons ook in: drukte. De kerstboom opzetten, zorgen dat je toch even wat extra lekkers in huis hebt, plannen maken voor het nieuwe jaar, de boekhouding bijwerken, kijken wat er écht dit jaar nog moet gebeuren, kijken of er nog investeringen zijn voor dit jaar, omdat dat belastingtechnisch weer aantrekkelijk is, de autoverzekering van man checken, onze beider zorgverzekeringen checken, etentjes, afspraken…

Een paar jaar geleden las ik in de nieuwsbrief van een Amerikaanse blogger dat zij december altijd vrij nam. Die maand gebruikte ze volledig om het jaar te overzien, van alles te plannen voor het nieuwe jaar en gewoon te genieten van december.

Ik weet niet meer wie het was, maar ik weet nog wel dat dat idee me enorm aansprak. Een hele maand om eens goed na te denken over dingen. Om echt wat op papier te zetten. Om de haast uit het komende jaar te halen.

Volgend jaar ga ik dit doen. Bedenk ik nu ik dit opschrijf. Ik heb nu 11 maanden om me daarop voor te bereiden, planningtechnisch en financieel. Daarover later meer 😉

Voor nu houd ik me bij een light-versie. Meer geld, meer tijd en meer ruimte in december.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Meer geld in december

December is voor mij vaak een gekozen dure maand. Ik doe dan zakelijk nog een aantal investeringen, zodat mijn winst wat naar beneden gaat en ik minder belasting hoef te betalen. Dat is dan weer fijn bij de aangifte in het voorjaar. Vorig jaar kreeg ik toen bijvoorbeeld nog een leuk bedrag terug.

Dit jaar heb ik al mijn investeringen er wel op zitten, dus gebruik ik deze maand om mijn budget weer even scherp te stellen.

 • Kan ik nog wat oversluiten?
 • Kan ik nog besparen
 • Is het handig om ergens te schuiven?

Zo wordt bijvoorbeeld de zorgverzekering sowieso weer wat duurder, waardoor ik het waarschijnlijk niet meer red met de 100 euro per maand die ik nu opzij zet om de premie per jaar te betalen.

Ook wil ik even kijken naar wat handig is ten opzichte van aflossen in 2020. Gaan we weer voor de 10 procent in januari, of sparen we eerst nog wat meer om te herstellen van de kosten van de bruiloft en huwelijksreis?

Meer tijd in december

Dit zal een uitdaging worden, want eigenlijk staat er al veel te veel gepland. Maar de periode tussen kerst en oud en nieuw is van mij!

Naast de kerstuitjes en verjaardagen heb ik dan twee afspraken staan, plus sporten. En meer komt er niet bij. Ik heb het meteen in mijn agenda gezet 😉

Meer ruimte in december

minder spullen meer geld december
Het begin is er. Ik had de kaart ook even minimalistisch moeten afdrukken, zonder roze veeg 😉 Aan het einde van de dag kijk ik wat ik kan afstrepen!

Dit is de laatste en eigenlijk de aanleiding voor het schrijven van dit stukje. Mijn moeder zal vast in haar vuistje lachen als ze dit leest, maar ik kan dus niet zo goed tegen rommel. Zeker niet als ik het al druk heb; dan zorgt dat voor extra onrust.

Inmiddels heb ik het idee dat er dit jaar weer behoorlijk wat het huis in geglipt is aan spullen die ik niet hoef te hebben. Die ik niet WIL. Omdat ze ruimte innemen en daardoor voor extra ballast zorgen.

Ik heb al een paar keer eerder geschreven over leven met minder spullen en hoe goed dat bevalt. Maar ongemerkt (ook weer: zeker met zo’n bruiloft, als je het idee opvat om ook veel zelf te maken!) komt er in een jaar toch weer veel het huis binnen.

In het kader van meer ruimte in december (en eigenlijk ook meer geld én meer tijd) ga ik dus vanaf nu weer opruimen. Een X aantal spullen per dag. Om het een beetje leuk te maken, haal ik de minimalistenbingo hiervoor weer van stal. 30 dagen, 30 vakjes en als ik ze allemaal heb afgestreept, ben ik 456 465 dingen ‘armer’.

Of rijker in dit geval 😉

Ik heb zelf niet speciaal regels hiervoor, behalve dat het niet écht afval mag zijn. Dus niet die lege melkverpakking. Maar een tas flessen naar de glasbak telt voor mij wél als ding. Oh, en soms combineer ik. Een pakketje ministeck telt niet voor 278 items, maar voor één. Weggeven/verkopen telt uiteraard ook. Als het maar weg is.

Ik wil eerst de wat ‘grotere’ dagen volkrijgen, die zijn het lastigst. Mijn formulier ligt inmiddels uitgeprint klaar, inclusief de eerste items waarvan ik afscheid neem.

Hoe zorg jij in december voor meer geld, tijd en ruimte, of heb je daar totaal geen behoefte aan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Wat een leuk idee, die bingo 🙂 Ik vind december ook vaak lastig. Afgelopen twee maanden was het heel druk met werk (altijd in oktober en november) en nu kabbelt het een beetje. De laatste dingen afronden inderdaad goed kijken naar volgend jaar. Ik heb net het boek van Tony Robbins van de bieb gehaald, dus ik ga een beetje studeren. En als de kerstvakantie begint, gaan we meestal ook flink opruimen en klusjes doen die we veel te lang uitstellen. Vorig jaar hebben we in deze periode de zolder opgeruimd/leeggehaald, geverfd en laminaat gelegd. Maar nu een jaar later ligt er alweer troep haha.

 2. Per jaar heb ik zo’n 5 weken vakantie, maar rond de kerst neem ik altijd een week op. Omdat je met weinig dagen opnemen relatief lang vrij bent. Dit jaar neem ik er twee op. Om uit te rusten en mijn zonden van het afgelopen jaar te overdenken… Wij hebben het geluk dat we geen verplichtingen hebben. We zijn dus met de kerst lekker met zijn tweeën.
  Onze periode van ruimte maken is meestal in het voorjaar tijdens de traditionele voorjaarsschoonmaak. Vind ik vaak zat 🙂
  Hoe ga jij er mee om als een ander uit goede bedoelingen spullen in huis haalt?

  1. Heerlijk vooruitzicht, die twee weken! En hoe ik daarmee omga… Ik probeer het in de eerste instantie sowieso te voorkomen. Hebben we het echt nodig? Zouden we niet dit of dat doen met ons geld? Ik moet zeggen: mijn man is niet zo’n materialist, dus die sleept relatief weinig mee; hij is alleen soms nogal makkelijk van dingen nieuw kopen (die ik dan onzin vind). Als hij dan dus wél echt per se iets wil, dan focus ik me gewoon eerst maar even op mijn troep en probeer ik daarin het goede voorbeeld te geven.

   Het ligt trouwens ook wel een beetje aan die goede bedoelingen. Als hij steeds dingen voor mij zou meenemen waar ik niet op zat te wachten, dan zou ik het wel vriendelijk aangeven.

 3. Interessant om te lezen. Zelf ben ik vooral bezig met ontspullen en dingen te verkopen via Marktplaats of UW. Het geeft zoveel rust. En daarnaast is het veel leuker om een ervaring te krijgen dan spullen waar je niets mee doet.

 4. Ik houd permanent van tijd en ruimte, ook als het geen december is : ) Dat indachtig, houd ik december ook vrij rustig. Dat lukt aardig. En daarna volgt de oase van rust van het grijze januari.

 5. Ik zet elke maand wat geld opzij voor december (15/20euro) Dan ben ik steeds maar een klein beetje ‘kwijt’ ipv een hele grote hap vh budget in november en december. Ik heb 2 kinderen die nog in sinterklaas geloven en voor kerst koop ik wat voor mijn neefje en nichtjes. Dit jaar heb ik ook een kleinigheidje voor mijn ouders, broer en zussen (+partners). Het spaarbedrag is meteen het budget voor sinterklaas en kerst.
  Ik begin eind september/begin oktober al wat cadeautjes voor sinterklaas te verzamelen. Ik ben eind november klaar, dus ik hoef niet in de laatste week de drukte in. Ik denk dan al rustig na voor kerst en ga daarvoor aan de slag. En omdat ik dus geld opzij heb gezet hoef ik me geen zorgen te maken dat ik in december geld tekort kom. Qua agenda heb ik het meestal redelijk rustig. Op het werk heb ik vaak overuren, dus plan ik mezelf minder in. En aangezien ik al parttime werk…….:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.