Verkopen via Vinted: mijn ervaringen en tips

verkopen via vinted mijn ervaringen

Verkopen via Vinted. Ik doe het al jarenlang heel af en toe, maar tegenwoordig steeds meer. De belangrijkste reden? Je kunt inmiddels niet alleen meer kleding verkopen via Vinted, maar ook boeken! En ook andere dingen, maar vooral die boeken vind ik een groot pluspunt. Ik heb namelijk heel veel boeken, ook Engelstalig (dus: grotere markt) en vind het altijd heel irritant dat mijn advertenties na verloop van tijd van Marktplaats verdwijnen. Dat is bij Vinted niet het geval, wat heel fijn is. In dit artikel deel ik mijn ervaringen over verkopen via Vinted en mijn belangrijkste do’s en don’ts.

Verkopen via Vinted, waarom?

Ik kan echt enorm genieten van dingen verkopen. Of misschien wel beter gezegd: van dingen verkocht hebben. Het voelt voor mij altijd als een enorme win-win-win: iets krijgt een tweede leven en ik krijg er ruimte én geld voor terug. Ik heb het enorm veel gedaan toen ik mijn vorige huis verkocht; toen lukte het me om een goede 5000 euro naast de verkoop binnen te schrapen, alleen met overtollige inboedel verkopen.

Vroeger verkocht ik dingen vooral via Marktplaats en Speurders en heel af en toe via eBay. Tegenwoordig zet ik eigenlijk het meeste meteen op Vinted. Waarom? Allereerst omdat er meer op kan. Eerst was het alleen kleding, tegenwoordig kun je er ook dingen voor in huis kwijt en vormen van entertainment. Boeken vallen in die laatste categorie, en dat vind ik geweldig!

Waar mijn advertenties op Marktplaats namelijk na zoveel tijd verlopen, blijven deze staan. Bovendien zit je niet met die hele discussie rondom verzendkosten, want dat wordt al via de app geregeld.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe werkt verkopen via Vinted?

verkopen via vinted advertentie plaatsenEigenlijk heel makkelijk. Ik gebruik de app, maak een advertentie aan en plaats ‘m direct. Met een prijs erbij, dat is wel zo handig. Vervolgens kunnen andere mensen je spullen zoeken, daarop bieden of ze meteen kopen.

Wil je trouwens vooral heel veel verkopen, misschien zelfs professioneel? Check dan ook even de Google Chrome-extensie Smarted. Die kun je koppelen aan Vinted, waardoor je zeker met opnieuw plaatsen (zie de tips onderaan) veel tijd kunt besparen.

Als je de app nog niet hebt, dan download je ‘m eerst en vul je een aantal gegevens in. De belangrijkste gegevens zijn natuurlijk je eigen NAW-gegevens, maar ook de verzendmogelijkheden die je hebt. Ik had eerst alles aan staan, tot ik iets verkocht en 10 km moest rijden om bij het dichtstbijzijnde punt te komen dat die verzending aanbood. Dan schiet je je doel een beetje voorbij, natuurlijk.

Inmiddels ‘doet’ het lokale tankstation alles, dus nu staat alles bij mij ook weer aan, maar toen heb ik een tijdje de meer exotische verzendopties (Homerr, Mondial Relay) uitgeschakeld.

Als iemand iets van je koopt, dan kun je in de app drukken op de knop voor een verzendlabel. Bij DPD en Mondial Relay moet je de labels nog printen, bij verzenders als Homerr en DHL kun je tegenwoordig met de code op je telefoon naar het pakketpunt om je pakket in te leveren. Doe dit binnen 5 werkdagen, anders wordt je verkoop automatisch geannuleerd.

Als je je verkoop zelf wilt annuleren…

Je weet nooit precies wanneer iemand iets koopt. Ik heb weleens gehad dat ik wat had verkocht, toen ik net op vakantie was. Destijds was ik vergeten mijn Vakantiemodus aan te zetten en ik kon niet binnen de gestelde 5 dagen verzenden. Ik heb ook weleens gehad dat ik iets verkocht dat al zó lang online stond, dat ik het in de tussentijd al naar de kringloop had gebracht.

Soms kan het voorkomen dat je je verkoop wilt annuleren. Hoe pak je dat aan? Je kunt natuurlijk gewoon het tijdframe voor versturen afwachten. Als jij niet binnen 5 werkdagen verstuurt, wordt de koop automatisch ontbonden. Dat is alleen niet zo fijn voor je reviews. Handiger is het om gewoon even contact op te nemen met je koper en aan te geven wat de situatie is.

Ben je bang voor negatieve feedback? Dan kun je natuurlijk altijd ook zélf even wachten met het geven van feedback. Of juist heel proactief je fout toegeven en zeggen hoe fijn de koper erop heeft gereageerd 😉

Je geld krijgen

verkopen via vinted verkopenJe verkoopt iets, dus je wilt natuurlijk ook gewoon geld verdienen 😉 Verkopen via Vinted gaat ook echt via het platform, je hebt dus geen financiële uitwisseling met de koper. Zodra je iets hebt verkocht en die ander heeft betaald, staat er een reservering in je account. Deze wordt vrijgegeven op het moment dat je verkoper:

  1. Het pakket heeft ontvangen en aangeeft tevreden te zijn, of
  2. Het pakket heeft ontvangen en twee dagen niet heeft gereageerd

Zodra het geld wordt vrijgegeven op je account, kun je het over laten boeken naar je bankrekening. Hoeveel tijd hier in totaal overheen gaat, hangt grotendeels af van de verzendmethode en de locatie van je klant; Vinted wordt door heel Europa gebruikt. En misschien ook daarbuiten, maar ik heb tot nu toe alleen Europese klanten gehad. Soms duurt de verzending al 10 dagen. Dan kan het dus wel tot een week of twee duren (of langer, want de koper heeft ook nog een dag of 5 om het pakket op te halen van het pakketpunt) voor je je geld krijgt. Het overschrijven van je account naar je bankrekening kost ook al snel een dag of 2.

Verkopen via Vinted en… belasting betalen

Een vraag die ik regelmatig tegenkom: moet je ook belasting betalen over wat je via Vinted verkoopt? Het ligt er een beetje aan. Als je dit als handeltje doet, dan zou je dit eigenlijk wel moeten doen. Dan is het namelijk gewoon een business en dan ben je gericht op het maken van winst. Vanaf januari 2024 geeft Vinted de Belastingdienst bovendien de mogelijkheid om mee te kijken; als jij voor meer dan 2.000 euro verkoopt óf meer dan 30 artikelen, dan gaat er automatisch een seintje naar de Belastingdienst. Dat betekent niet meteen dat je ook moet betalen, maar het is wel goed om te weten.

Verkoop jij gewoon je eigen dingen, ben je niet gericht op het maken van winst en wil je gewoon lekker opruimen? Dan ben je voor de Belastingdienst geen ondernemer en hoef je dit niet mee te nemen in je aangifte inkomstenbelasting.

Ik kan niet helemaal helder vinden hoe het zit als je dit privé doet, maar – op een andere manier – wél ondernemer bent. Dat is natuurlijk bij mij het geval. Aangezien ik vooral gericht ben op opruimen, niet inkoop én ook niet bepaald winst maak, zie ik dit als een privéaangelegenheid. Ik zou het niet eens ‘hobby’ willen noemen 😉

Over het geheel genomen: mijn ervaringen met verkopen via Vinted

Over het algemeen vind ik Vinted een fijne manier bieden om spullen te verkopen, zeker nu het assortiment een beetje wordt uitgebreid. Geen gedoe met de verzending (als in: mensen die dan toch weer afhaken), geen gedoe met onderhandelen (kan wel, mensen kunnen bieden, maar het is aan jou of je daar wel of niet iets mee doet) en alles wordt vrij veilig geregeld.

Je moet wel relatief lang op je geld wachten, scherp zijn in de verzendmethoden die je aanbiedt én je kunt ook behoorlijk pech hebben. Zo verkocht ik ooit een rok aan iemand in Frankrijk. Toen die uiteindelijk aan kwam, bleek het pakje doorweekt te zijn geweest, waardoor er vlekken op de rok waren gekomen. Lang verhaal kort: ik kon de rok weggooien en kon ook fluiten naar mijn geld. Nu ging dat om relatief weinig geld, maar het is wel balen.

Het feit dat daar én een veel groter bereik én niet-verlopende advertenties tegenover staan, vind ik weer heel veel goedmaken. Bovendien levert het leuk en relatief makkelijk geld op, terwijl je ook nog opruimt.

Tips om meer te verkopen via Vinted

Wil jij ook verkopen via Vinted en daar zoveel mogelijk uithalen? Dan heb ik een aantal tips voor je.

  • Zorg altijd voor goede foto’s en een duidelijke advertentie. Dat maakt dat mensen makkelijker kopen (ze weten immers precies wat ze kunnen verwachten) én het zorgt voor betere feedback. De kans dat ze namelijk krijgen wat ze denken gekocht te hebben, is zo ook een stuk groter.
  • Zie je dat een bieder in de buurt woont? Dan kun je overwegen om buiten het platform om een deal af te spreken. Een tijdje terug verkocht ik een boek aan iemand waarvan ik later zag dat zij het boek op precies hetzelfde postpunt op had gehaald, als waar ik het ingeleverd had. Beetje zonde natuurlijk, want dat kost allemaal extra tijd en geld. Onlangs had ik een bieder voor een bundel, die ook redelijk in de buurt woonde. Toen heb ik aangegeven dat het ook mogelijk was de boeken op te halen. Tip: laat ze dan wel vooraf betalen en zet de advertentie op ‘Gereserveerd’. Als het onverhoopt niet doorgaat, hoef je die niet opnieuw te plaatsen.
  • Check de pakketformaten: veel spullen passen prima in ‘klein’. Het scheelt de koper vaak een bak geld als die maat juist gekozen wordt.
  • Zet iemand jouw product op een favorietenlijst? Stuur dan direct een berichtje. Eventueel kun je diegene zelfs een beetje korting aanbieden.
  • Gebruik bundels; je kunt mensen dan korting bieden als ze meerdere artikelen uit je assortiment kopen. Hoef jij maar één keer naar de post en het motiveert die ander om meer te kopen. Scheelt immers ook weer in verzendkosten.
  • Hier ben ik te lui voor, maar ik kwam hem meerdere keren tegen bij mensen die het wat professioneler aanpakken: je advertentie af en toe opnieuw plaatsen, bijvoorbeeld in de avond of in het weekend, als veel mensen de app bezoeken. Je advertentie voor de eerste keer plaatsen doe je trouwens ook het beste op vrijdagavond of zondagavond.
  • Wees vriendelijk in je communicatie en denk er ook aan om feedback te geven. Grote kans dat jouw feedback dan ook positief uitpakt, waardoor anderen het weer fijner vinden om bij jou te kopen.

Verkoop jij via Vinted? Heb je nog goede tips?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.