Minimalisme op vakantie

Minimalisme op vakantie

Je hebt mensen die maar 100 dingen hebben. Of misschien 105 dingen inclusief onderbroeken. Zo iemand zal ik nooit worden. Althans, niet zonder dat er een bom op al mijn bezittingen valt. Maar ik werk wel graag aan ‘minder’. Voordat ik verhuisde ging er bijvoorbeeld heel veel de deur uit, maar ook nu kijk ik nog regelmatig om me heen of er niet iets weg kan. Laatst bedacht ik me dat het misschien wel heel slim was om mezelf hierin te laten inspireren door de vakantie.

Ik ga op reis en neem mee…

(Vrijwel) niemand neemt alles wat ‘ie heeft mee op vakantie. Je kiest wat kleding, je pakt de basics aan toiletspullen, gaat misschien een keer voor eBooks in plaats van echte boeken en dat was het dan wel ongeveer. Natuurlijk heb je dan op je vakantieadres meestal ook wel het één en ander. Een paar pannetjes, een beperkte hoeveelheid bestek, wat keukengereedschap. Genoeg, maar niet te veel. En voor de meeste mensen lijkt dat geen probleem. Wij redden ons er in ieder geval altijd wel mee. En oké, dan is het wel fijn als je thuis weer een aantal van je eigen ‘luxe’ producten kunt gebruiken. Maar het is niet noodzakelijk.

En als je op vakantie met minder kunt, waarom dan niet thuis?

Meer tijd

Aan de ene kant denk ik dat het op vakantie makkelijker is om je te behelpen, omdat je dan meer tijd hebt. Geen vaatwasmachine? Doe je het toch even met de hand. Geen wasmachine? Even een teiltje en een sopje en je bent er ook klaar voor. Twee kookpitjes? Voor een lekkere tapas-maaltijd heb je niet veel meer nodig.

Tegelijkertijd realiseer ik me ook dat dat een excuus is. Als je namelijk thuis minder tijd kwijt bent aan dingen opruimen, schoonmaken, onderhouden of werken om die dingen te bekostigen, dan heb je hier óók meer tijd! En niet alleen in je vakantie, maar gewoon altijd.

Het lijkt dan bijna een beetje een kip-en-het-ei-verhaal. Kun je pas dingen weg doen als je meer tijd hebt om zonder te kunnen, of houd je automatisch meer tijd over als je die dingen niet hebt?

Ik ga voor mezelf eens een test doen met het laatste uitgangspunt. Bij de volgende opruimronde zal ik eens wat kritischer kijken naar de spullen die ik heb en mezelf niet alleen de vraag stellen of ik er nog blij van word, maar ook of ik het de moeite waard zou vinden om het mee te slepen op vakantie. Ik heb het idee dat dat wel eens een behoorlijk verschil zou kunnen maken!

Merk jij ook dat je op vakantie met veel minder spullen toe kunt dan je thuis misschien als ‘essentieel’ betitelt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Nou, ik kan hier wel de reactie plakken die ik laatst ook al bij Mariimma achter heb gelaten, dus dat ga ik ook doen 😉
  Geplakt: Wij gaan vrijwel nooit op vakantie, maar zijn nu 3x in Denemarken geweest voor Legoland en dan verblijven we in een huisje. En iedere keer staan we er weer versteld van hoe weinig je eigenlijk nodig hebt en vragen we ons af waarom we thuis dan zoveel spullen hebben, om vervolgens thuis tot de conclusie te komen dat er ondertussen echt niks meer weg kan ?
  Minimalisten zijn we niet, maar de overtollige ballast is de laatste jaren wel de deur uit gegaan. Ik ben nu een tevreden mens mét al mijn spulletjes ?

 2. Ik denk dat er bij mij/ons best nog wel wat weg kan. Maar…. op vakantie heb ik alleen maar rekening te houden met ons tweetjes. Thuis komt er nog wel eens visite/mensen mee eten…. dus meer bestek/servies nodig. Maar ik ben mij ervan bewust dat er bij ons nog best veel weg zou kunnen, maar aangezien het af en toe gebruikt wordt en ons absoluut niet in de weg staat, waarom zou ik het dan weg doen.

 3. Ja héél herkenbaar…. in de vakantie leven wij in een oud volkswagencampertje van 8 vierkante meter, en dan tel ik het gedeelte onder het stuur ook mee (=ruimte om snel iets weg te proppen, immers…).

  En ja… dan hebben we véél minder spullen en ik mis niks!
  Toch komt het ook tijdens de vakantie voor, dat we aan het einde van de vakantie een aantal spullen – kleren vooral – niet gebruikt hebben….

  Ik geloof dus ècht dat het zeker mogelijk is om met die 100 spullen te leven. Maar of ik dat kan…?! Ik denk het niet….

 4. Ik verbaas me er ook altijd over dat we met z’n 10-en op vakantie kunnen gaan met onze tourcaravan (en een paar tentjes) en dat alle spullen die we voor 2 weken nodig passen in twee auto’s en de caravan. Eenmaal weer thuis gaat er dan vaak wel het e.e.a. de deur uit, maar na een week ben je weer gewend aan alle luxe en comfort die we op vakantie best konden missen.

 5. Ja hoor, heel herkenbaar. Ik had het er met mijn vriend over tijdens onze laatste vakantie. We hadden 2 bordjes, bekers, lepels, vorken etc. Theekop kon ook gebruikt worden voor onze sapjes, en in een frisdrank glas past ook prima wijn en bier… We zijn thuis al flink aan het opruimen geweest en hebben echt niet veel meer qua keukenuitzet.

  Deze vakantie zijn we met 1 koffer weggegaan….ook omdat de prijzen per koffer gewoon belachelijk zijn geworden. Dus alles in 1 koffer en wat denk je…ruimte en gewicht over! Zelf ná de vakantie met souvenirtjes erin ( lees flessen drank ). En nog kleding wat niet gedragen was…. Het kan best, je red je altijd wel met datgene wat je hebt meegenomen. Even een andere mindset maken…..

 6. Ik mis best dingen op vakantie waarvan ik dan weer extra geniet als ik thuis ben. Op vakantie voelt het dan toch wat behelpen.
  Misschien heb ik thuis niet zoveel extra spullen.
  Ik denk dat men over het algemeen genomen toch makkelijker is op vakantie omdat niemand je ziet. Thuis wel. Dan komt er toch regelmatig iemand aanwaaien. En dan wil je geen kleren met vlekjes voor de 3e dag aan. Of een afgespoeld kopje thee neerzetten waar je net nog melk uit gedronken hebt.
  Ik ben er zelf wel gevoelig voor wat anderen van mij/mijn huishouden denken. Ik wou dat het anders was maar helaas.

 7. Ik heb een keer een backpack gevuld voor bijna 4 weken vakantie. Deze woog een slordige 8 kilo. Daarbij had ik wel een dag rugtas bij mij die ook nog eens 3 kilo woog. Al met al komt je met een gewicht van 15kg een heel eind met wat je echt nodig hebt denk ik.

 8. Ik heb gemerkt dat sinds ik minimaliseer, in de zin van wil ik dit nog wel in huis hebben, of heb ik liever meer rust en ruimte, ik ook veel minder televisie ben gaan kijken. En dat geeft heel veel tijd en dus ruimte om te besteden aan dingen die ik leuker vind om te doen.
  Op vakantie in een (klein-) tentje neem je over het algemeen ook geen tv mee, (sommige mensen wel, ik weet het), maar mij heeft het geholpen om van mijn tv-kijk verslaving af te komen. Ik heb nu meer tijd voor leuke dingen en meer rust in mijn kop.
  Grtjs, Astrid C.

 9. Missen doe ik ook niets op vakantie, maar thuis iets meer keuze is wel fijn, vind ik. Maar heb thuis dan weer geen kasten vol dingen die ik niet mis. Maar kan met drie kinderen reizen met twee handbagagekoffers en nog het gevoel hebben dat ik te veel meeneem. Draag nu ook al maanden drie lange rokken, drie shirts en ballerina’s. Waarom dan meer willen meenemen als je niet naar IJsland ofzo gaat.

 10. Toevallig ben ik net mijn keuken door gestruind om dingen weg te doen die ik al 4/5 jaar niet of nauwelijks gebruikt heb. Heb weer 2 plastic tassen vol neergezet voor de kringloop! Wie weet zijn anderen er dan blij mee.
  Maar sommige dingen kan ik op vakantie ook missen omdat het maar van korte duur is. Zoals mijn airfryer of zo die gebruik ik thuis bijna wekelijks, maar op vakantie ga ik toch uit eten (tussen de middag) en mijn avondeten zit erbij, dus dan heb ik dat al niet nodig.
  Maar bijvoorbeeld kleding daar hebben we vaak wel vrij veel van, ik denk ook omdat we het snel zelf zat zijn en het dan niet meer leuk vinden, terwijl het een ander waarschijnlijk niks uit maakt als we vaak hetzelfde dragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.