Op vakantie met Corona

Op vakantie met corona virus

Toen dit jaar begon, had ik – net als ongetwijfeld veel andere mensen – alweer wat reisplannen gemaakt. In het voorjaar zou ik met vriendinnen naar Ibiza gaan, in de zomer mooi op vakantie met mijn man en in het najaar stond een nieuwe editie van FinCon op de planning, in Los Angeles dit keer. Dat loopt dus anders. Ibiza werd geannuleerd en Nederlanders staan nog steeds op de ‘zwarte lijst’ van Amerika. Dat betekent dat FinCon op losse schroeven staat en dat de reis naar Hawaii die al héél lang op mijn bucketlist staat dit jaar óók niet gaat gebeuren. Want zelfs áls we ergens in september wél de VS weer in mogen, dan ben ik waarschijnlijk zelf niet zo vliegfähig meer. Dus: maar even kijken naar andere manieren om op vakantie te gaan met Corona. Of beter gezegd: in de Corona-tijd.

Wel of niet op vakantie met Corona?

Als je Corona hebt, moet je natuurlijk sowieso thuis blijven, maar verder: wel of niet op vakantie met Corona? Ik heb mezelf die vraag wel gesteld en merkte dat er van alles op kwam:

 • Op vakantie voelt niet als ‘op vakantie’, als overal beperkingen zijn
 • Maar de beperkingen worden wél steeds lichter, dus ik moet vooral ook niet té dramatisch gaan doen
 • Dit jaar géén verre reis levert wél weer een aantrekkelijke besparing op
 • Die nog makkelijker te realiseren is als je ook om je heen geen verhalen hoort van prachtige reizen naar exotische oorden
 • Maar ja, even ertussenuit is óók lekker, zeker met een baby onderweg
 • En de hospitality-branche kan ook wel wat extra omzet gebruiken

Daarnaast is het natuurlijk nog de vraag wat er eigenlijk allemaal wel en niet mag.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Regels voor reizen tijdens Corona

Sinds 15 juni mag je weer reizen naar verschillende landen binnen het Schengengebied. Reizen naar Scandinavië, Engeland en Oost-Europa worden nog afgeraden, maar je kunt bijvoorbeeld wel – met risico’s – naar Duitsland, Frankrijk. Spanje, Italië, Griekenland, Oostenrijk, enzovoorts. Hier kun je het kaartje zien met de meest actuele updates.

Juist omdat dit weer kan, is het niet zo gemakkelijk je geld terug te krijgen als je toch besluit niet te gaan. Financieel gezien zit er dus wat meer risico bij en is het belangrijk dat je een goede reis- en/of annuleringsverzekering hebt. Je krijgt sowieso geen geld terug als je een vakantie boekt en het reisadvies voor jouw bestemming verandert ineens.

Vliegen kan ook weer, op beperkte schaal. Je moet dan vooraf wel een gezondheidsverklaring invullen, een mondkapje dragen tijdens het boarden en tijdens de reis en zo min mogelijk contact maken met andere passagiers en het personeel. Op de luchthaven moet je zoveel mogelijk 1,5 meter afstand houden.

En heb je vóór de terugweg klachten, dan kan het zijn dat je dus niet meer mee terug mag. Althans, niet direct.

Oh, en ‘men’ heeft nog geen idee hoe het dit najaar wordt. Of er een tweede golf komt, of het reizen weer ingeperkt wordt, enzovoorts. Dus wat nu kan, kan niet gegarandeerd over een paar maanden óók.

Op vakantie in Nederland tijdens de Corona-crisis

Naar het buitenland op vakantie brengt best wat voorbereiding met zich mee. Je moet je verdiepen in waar het enigszins veilig is én je moet in de gaten houden hoe het zit met de beperkingen op de plek van bestemming.

Misschien heb je wel een gezellige camping geboekt in het zuiden van Frankrijk, waar je alleen tussen 1 en 3 uur in het zwembad mag. Dan is dat misschien ook niet helemaal wat je ervan had verwacht.

Natuurlijk kun je in deze periode ook op vakantie in Nederland. Dan weet je in ieder geval goed welke beperkingen gelden én blijft er wat van dat vakantiegeld in eigen land hangen. Ook niet gek.

Maar: ook hier is het goed opletten. De anderhalvemeter-regel geldt natuurlijk overal. Op campings zijn inmiddels de gezamenlijke douche-, was- en toiletvoorzieningen weer open, dus je kunt ook weer met een tent of een gewone caravan – zonder toilet enzo – naar de camping.

Drukte mijden is nog wel het devies, evenals een mondkapje dragen in het OV. Dat geldt overigens ook voor de veerboten die naar de Waddeneilanden gaan.

In principe mogen in Nederland ook alle horecavoorzieningen, zwembaden, winkels en (binnen)speeltuinen weer open, maar het staat exploitanten wel vrij om daar andere keuzes in te maken. Ook goed om dat even te checken dus.

Onze zomervakantie in 2020

Ik moet heel eerlijk zeggen: ik had helemaal niet zoveel trek in de zomervakantie. Natuurlijk ook een beetje ingegeven vanuit een luxe positie; ik werk al jaren gericht aan het creëren van meer vrijheid in m’n leven. Dat betekent óók dat ik het zeker leuk vind om nieuwe dingen te zien en te ontdekken, maar dat ik zelden het gevoel heb dat ik echt weg moet.

Ik werk niet het hele jaar naar de vakantie toe, om het zo maar te zeggen.

En omdat ik niet per se weg hoef om het weg zijn, gebruik ik vakanties het liefst om nieuwe culturen te ontdekken. Om andere landen te zien. Om in een hele andere sfeer te zitten.

Nu zouden we dat natuurlijk wel kunnen doen; er zijn in Europa nog meer dan genoeg landen en regio’s die ik nog niet heb bezocht. Maar ja: risico’s. En daar heb ik zwanger dan weer niet zo heel veel zin in.

Dus wij blijven lekker in Nederland. Niet helemaal thuis; we gaan wat weekendjes en dagen weg. Naar het strand, naar het bos, naar de stad. En als alles mee zit in september nog een keertje naar de Ardennen.

Wat dat is dus wél leuk: je kunt hele leuke deals scoren in deze periode. Ons stad-uitje combineren we met onze 1-jarige trouwdag (heet dat zo?!) en konden we bijvoorbeeld extra goedkoop boeken vanwege een actie.

Hetzelfde geldt voor de Ardennen; daarvoor betalen we dankzij een babybox ook maar de helft van het bedrag dat we normaal gesproken kwijt zouden zijn voor een lang weekend.

En dan kwam ik van de week ook nog deze deal tegen, waarbij je een voucher kunt kopen voor een overnachting voor 2 personen in een Fletcher-hotel, voor 34,95 euro. Die is nog te verzilveren tot en met 30 juni 2021 (en eens een keer inclusief reserverings- en servicekosten), dus ik denk dat ik daar ook nog een leuk hotel mee uitzoek. Da’s namelijk nog goedkoper dan de aanbieding die ik van ze kreeg in één van die gratis Babyboxen…

We zitten nu totaal – voor 4 kortere uitjes – amper op de prijs van een vliegticket naar de VS. Ook wel eens lekker 😉 En zo kijken we gewoon maar weer even naar de voordelen.

Wat zijn jouw plannen voor dit jaar? Ga jij ‘lekker’ op vakantie met Corona, of pak je het dit keer toch anders aan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Ik zou op vakantie gaan naar Duitsland in juni en dat is geannuleerd door de busorganisatie. Nu hebben we weer geboekt voor volgend jaar, omdat we toch onze eigen slaapkamers willen in het hotel. Op hoop van zegen dat het volgend jaar wel kan. Verder ga ik niet als alleenstaande een alternatief boeken deze zomer. Ik zou niet weten waar ik naar toe zou willen met deze leefregels. Want zoals je aangeeft in jouw eerste punt: het voelt niet als vakantie met de beperkingen.
  Blijf maar gewoon in mijn eigen plaats, met bezoeken aan bibliotheek, dierentuin en ik kan naar een zwemplas in de buurt.

 2. Op vakantie met corona zou ik niet doen. Op vakantie tijdens corona is al een ander verhaal 😉 Maar net als jij had ik geen vakantieplannen voor dit jaar, en ik heb ze ook nog niet alsnog gemaakt. Ik hoorde trouwens van een collega dat Giethoorn of de Kinderdijk nu hartstikke leuk en heerlijk rustig waren!

 3. Ik zou naar mijn Canarische vriendinnen gaan in de herfst, maar heb omgeboekt naar volgend jaar. Was zelfs nog 56 euro (per persoon) goedkoper ook). Waarschijnlijk omdat we dan op een andere dag vliegen. In plaats daarvan gaan we nu een midweekje naar een bungalowpark. Heel wat anders dan 3 weken naar je vriendinnen en de zon, maar toch iets. Even ontspannen en niks moeten sinds de laatste vakantie in herfst 2018 is wel zo prettig.

  1. Dat scheelt weer! Ik ben wel heel benieuwd hoe de prijzen zich gaan ontwikkelen; ik had het gevoel dat het allemaal duurder zou worden, maar misschien valt het mee. Deze korting heb je in ieder geval maar vast weer binnen. En idd… een midweekje naar een bungalowpark is héél anders dan 3 weken naar je vriendinnen en de zon, maar even iets is toch ook wel heel fijn.

 4. Gefeliciteerd met je zwangerschap…genieten…! Wij vliegen volgende week vrijdag naar Spanje…huis met zwembad in de bergen en 20 minuten rijden naar rustig strand…kijk er enorm naar uit! We gaan zelf koken…niet naar restaurants, drukke steden etc. en nemen de Coronaregels in acht! Vliegveld 1,5 meter afstand, mondkapje en plastichandschoentjes. We wilden dit jaar naar Georgië…dat zal moeten wachten…

  1. Dank je! Oh, en dat klinkt ook heerlijk! Ik ken iemand die laatst voor een weekje vanuit Spanje naar Nederland is geweest en die zei dat het daar op zich goed te doen is. Inderdaad, wel de mondkapjes enzo, maar in vergelijking met hoe het was… Fijne vakantie!

 5. Even iets is idd wel prettig, even lekker in een andere omgeving zijn heb ik wel ff nodig. Wellicht komt die prijsstijging nog, ik denk dat nog lang niet alle gevolgen nu al merkbaar zijn. Ook niet in de reisindustrie. Ik denk dat de prijzen zullen beginnen met stijgen zodra Corona onder controle is. Nu proberen ze mensen natuurlijk nog te stimuleren om toch op vakantie te gaan.

 6. Nederland en corona.
  Sluit gezonde mensen op, organiseer een (op geen enkel wetenschappelijk bewijs gebaseerd feit) 1,5 meter samenleving, laat mensen verplicht (nee, geen medische en beschermende mondkapjes!) in het OV dragen enz.
  Ondertussen worden grote aantallen zieke mensen niet behandeld of geopereerd, sterven mensen van eenzaamheid.
  En worden mensen met kanker ZONDER mondkapje in het ziekenhuis door verpleegkundig personeel behandeld (dus mensen met geen enkele weerstand meer) want dat is GEEN protocol.

  Geschreven in memoriam aan mijn kort geleden aan acute leukemie overleden vader.

 7. Ik beviel van ons zesde kindje op de dag dat de lockdown begon. Opa en oma konden zelfs geen raambezoekje brengen, want ze wonen over de grens. Die werd gesloten. Inmiddels zijn de grenzen weer open. Wij stappen deze week met z’n achten in de camper die – na een jaar reizen – de hele Coronatijd stil heeft gestaan. Gewoon lekker van speeltuintje naar speeltuintje ? In Duitsland mag je overal 24 uur staan.

 8. Ja, ik denk dat de busreis geannuleerd werd omdat ze geen 1,5 meter kunnen aanhouden in de bus. Normaal zit je met een gezelschap van 40 mensen in de bus en ga je elke dag op pad voor excursies. De reden heb ik niet specifiek gehoord van de annulering, maar het heeft vast met afstand houden te maken.

 9. Wij gaan op vakantie naar Spanje. Aangezien mijn schoonfamilie daar een vakantiehuisje heeft, brengt het wat minder risico’s met zich mee. Daarnaast huren we daar een auto, zodat we niet afhankelijk zijn van het OV. Het is nog steeds een risico, maar ben er wel aan toe om even het land uit te zijn. 🙂

 10. Net op vakantie geweest, naar Zwitserland. In een appartement, weg van de drukte en dat was prima. Restaurants waren open en hebben afwisselend zelf gekookt en uit eten geweest (tafeltjes stonden uit elkaar). Verder veel gewandeld en wat liggen zonnen. Wel met de auto gegaan, vliegtuig met veel mensen voelt voor mij niet prettig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.