De financiële gevolgen van het Corona-virus (+ slimme tips)

de financiële gevolgen van het corona-virus

Het Corona-virus. Je kunt momenteel geen krant meer opendoen, geen tv meer aanzetten, zonder er iets over te horen. Sinds het een poosje terug ook in Nederland opdook, neemt ook het aantal besmettingen hier toe. En daarmee ook de paniek. Dat het virus eigenlijk vooral gevaarlijk is voor de groep mensen die óók met gewone griep flink alert moet zijn, lijkt daarin geen verschil te maken. Ergens snap ik dat ook wel: ik behoor zelf ook niet tot de risicocategorie, maar heb al wel wat financiële gevolgen van het Corona-virus ondervonden. Zo’n pandemie doet natuurlijk ook iets met de economie. In dit artikel zet ik de financiële gevolgen van het Corona-virus op een rijtje én geef ik wat slimme tips om jouw ‘verlies’ te beperken.

De beurzen kakken in

Net na mijn vorige beleggingsupdate, toen het virus weer ietsje dichter bij Nederland kwam, kakte de beurzen in. Zoals jullie weten kijk ik normaal gesproken maar één keer per maand op mijn rekening, om emotie er zoveel mogelijk buiten te houden.

Nu was ik toch even nieuwsgierig. En ja hoor, ook hier kwam de klap. Ongeveer drie dagen achter elkaar verliezen van tussen de 300 en bijna 800 euro per dag.

Dus ik heb natuurlijk meteen alles verkocht.

Grapje. Ik ben netjes op mijn handen gaan zitten en zag de koersen na die drie dagen weer wat opkrabbelen.

Kansen: dat de beurzen slechter presteren, biedt natuurlijk kansen. Het is als het ware uitverkoop. Zo lijkt goud ineens weer aantrekkelijker te worden. En de VWRL die ik amper 2 weken terug nog voor ruim 84 euro kocht, staat nu op 78 euro. En hij heeft zelfs net iets boven de 76 euro gestaan. gaat nu richting de 60. Ik check het bij de volgende update wel weer 😉

Wel blijft het natuurlijk belangrijk om te kiezen voor iets met goede spreiding, want er vallen momenteel ook veel bedrijven om.

(En mocht je het je afvragen; die actie met 1000 euro gratis transactietegoed is nu écht afgelopen, maar je kunt in dit artikel nog wel ontdekken hoe je alsnog tegen hele lage kosten kunt beginnen met beleggen. Direct een gratis beleggingsrekening openen kan natuurlijk ook).

Beleggen brengt natuurlijk wél risico met zich mee. Je weet nooit wanneer de markt op z’n hoogst of laagst staat en je kunt geld verliezen. Zo ga ik daar mee om.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Bedrijven vallen om

Laatst zag ik op het nieuws een ondernemer die vertelde dat zijn bedrijf in zwaar weer verkeerde. Hij en zijn 14 medewerkers maken stands voor beurzen, maar door het Corona-virus worden veel beurzen afgeblazen. Dan ga je in een paar maanden van een bloeiend bedrijf naar een noodlijdend bedrijf. Ik moet er niet aan denken…

Ook luchtvaartmaatschappijen hebben het zwaar. Het Belgische FlyBe ging al failliet. Zij vlogen vooral op Europese bestemmingen en er zijn maar weinig mensen die nu graag willen vliegen. Je wilt niet naar een bestemming waar het virus is, en je wilt waarschijnlijk ook liever niet op plekken zijn met héél veel andere mensen, waarvan je niet weet waar ze zijn geweest.

Kansen: dit betekent wel dat sommige producten en diensten een stuk goedkoper worden. Vliegtickets bijvoorbeeld. Bovendien kun je bij je tickets tijdelijk ook gratis wijzigen of een tegoedbon aanvragen, zodat je later kunt vliegen.

Nu een dealtje boeken, later verzilveren?

Zou ik wel even opletten dat je boekt bij een maatschappij waarvan je niet verwacht dat die omvalt. Of een hele goede verzekering erbij regelen. Let wel even op de voorwaarden, want in sommige gevallen valt een pandemie onder ‘overmacht’.

Daarnaast zijn er verschillende bedrijven die deze periode aangrijpen om extra korting te geven. Een overzicht van de meest actuele acties vind je hier.

Sommige mensen denken overigens dat dit wel eens het startschot kan zijn van een nieuwe recessie. Ook dát biedt weer kansen…

Winkels raken leeg leger

Voor winkeliers lijken dit wél goede tijden te zijn. Zelfs hier in hartje Friesland zijn de schappen met handzeep leeg. Ik betrapte me zelf ook al bijna op hamstergedrag.

Dit is wel een beetje een vervelende. Een beetje als zo’n bankrun; je denkt dat het niet nodig is om te hamsteren, maar ziet dan toch ineens lege schappen. Dan komt er zo’n oerinstinct los van: ik ook!!

Voor je ’t weet sta jij dan ook met 3 dozen bruine bonen bij de kassa, die – als straks blijkt dat dit helemaal niet nodig was – nog 6 jaar in de kast staan te verpieteren.

Kansen: ik vond dit wel een mooi moment om mijn eigen voorraadkast en vriezer eens een beetje op te ruimen.  Wat zit er in? Wat moet er op? Zijn er nog basics die ik mis? En in plaats van dat het wekelijkse kassabonnetje hoger werd, werd het daardoor juist lager.

Ook is dit een mooi moment om je eens te verdiepen in meal prepping. Scheelt je – als dit overwaait – ook weer veel tijd!

Daarnaast hebben steeds meer winkels te kampen met leveringsproblemen, omdat veel spullen uit fabrieken in China komen, die momenteel niet operationeel zijn. Misschien een goed moment om eens na te denken of je die nieuwe gadget wel écht nodig hebt, of dat je dat geld beter in je spaarpot/beleggingen kunt stoppen.

Overigens is hamsteren dus écht niet nodig; er is geen tekort aan voedsel. En ik denk dat we met z’n allen óók geen kunstmatig tekort aan voedsel willen creëren…

Dingen worden duurder

Of: de goedkopere varianten zijn niet meer verkrijgbaar, omdat die massaal in China worden geproduceerd.

Dat is natuurlijk minder, want dan kun je ook minder doen met je geld. Maar bekijk het eens van de andere kant: misschien is het ook wel een manier om kwaliteit van spullen te verhogen en de manier waarop we ermee omgaan te verbeteren.

Hoe zuinig ben jij op spullen die je veel geld hebben gekost? En hoe ga je om met de spullen die je bijvoorbeeld voor drie dubbeltjes bij de Action haalt?

Als niet alles meer zomaar voor weinig geld verkrijgbaar is, zou dat zomaar ook eens een positieve impact kunnen hebben op het milieu. Wie weet wat het doet voor kringloopwinkels. Voor afvalbergen.

En voor onze mindset. De bergen spullen die je in huis hebt nemen namelijk niet alleen ruimte in je huis in, maar ook in je hoofd. Het zou zo maar kunnen dat al die spullen ervoor zorgen dat jij je dromen nog steeds niet najaagt. Of dat je misschien niet eens meer weet wat ze ooit waren…

Als het je lukt om daar weer anders naar te kijken, heeft het Corona-virus ook wat positieve financiële gevolgen: je geeft zelf minder uit én je kunt wellicht iemand anders blij maken met jouw overbodige spullen.

Sociale onthouding

Om te voorkomen dat het virus zich zó snel verspreidt dat de zorg het niet aan kan, wordt sociale onthouding aanbevolen. Geen contacten met mensen als het niet strikt noodzakelijk is. Dus: thuiswerken voor veel mensen.

Kansen: je bespaart in ieder geval kostbare reistijd én reiskosten. En daarnaast is dit natuurlijk hét perfecte moment om jezelf eens wat beter te leren kennen.

Als je merkt dat sociale onthouding ervoor zorgt dat je tegen de muren opvliegt, onderzoek dan waar dat aan ligt. Wat mis je precies? Hoe kun je daar anders mee omgaan? Train je creatieve brein, zodat je nóg flexibeler wordt in bijzondere situaties. Heb je altijd weer profijt van!

Het Corona-virus heeft grote financiële gevolgen

Hoe je het ook bekijkt: het Corona-virus heeft grote financiële gevolgen. Hoe groot die op de lange termijn zullen zijn, valt nog te bezien.

Je ziet nu weer een keer goed hoeveel invloed de Chinese economie eigenlijk heeft op de wereldeconomie. Hoeveel bedrijven vertrouwen op wat er in China wordt gemaakt. En hoeveel er stil staat als een land met zoveel inwoners stilstaat.

Toch denk ik dat het belangrijk is om ervoor te waken dat we de gevolgen met z’n allen nóg groter maken door paniekvoetbal te gaan spelen. Angst maakt vaak veel meer slachtoffers dan het oorspronkelijke probleem.

Er zijn gelukkig blijkbaar al medicijnen die lijken te werken tegen het Corona-virus. En ik let er natuurlijk wel een beetje extra op: het vaker handen wassen, uit de buurt blijven van zieke mensen, het niet opzoeken. Eten heb ik sowieso altijd voor een paar dagen in huis. Die gewoonte heb ik meegenomen uit mijn vorige huis, waar ik een aantal keer een paar dagen ben ingesneeuwd.

Voor het virus ben ik qua gezondheid niet zo heel erg bang. De economie krabbelt denk ik ook wel weer op. Het enige wat me wél een beetje schrik aanjaagt, is de toenemende paniek en hysterie…

Hoe zit dat bij jou? En merk je überhaupt al iets van de uitbraak?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Net zoals jij, doe ik eventjes helemaal niets anders. Mensen, en dus ook ik, hebben allerlei vooroordelen waardoor we kansen denken te zien die er niet zijn. Of kansen wegwuiven terwijl ze er wel zijn. Stick to the plan!
  Ik moet wel heel eerlijk zeggen dat als we niet zover vooruit hadden geboekt, we misschien niet aankomde zomer naar Vietnam zouden gaan 🙂

 2. Je zegt dat de handzeep helemaal op is in Friesland. Nou, hier in Drenthe niet hoor. Ik had ook al gelezen dat er een run is op handzeep en wilde toch 1 flacon op voorraad regelen. Onze discounter supermarkt heeft gewoon volle schappen met handzeep. En dat terwijl er mensen in quarantaine zitten met het Coronavirus op 20 km. afstand.

 3. Bij mij hier in de Randstad zijn er nog geen echte veranderingen te merken. Het enige wat ik doe is mijn handen wat vaker wassen dan dat ik eerder deed. Verder check ik de beurskoersen ook wat vaker dan voorheen. Dit laatste helpt niet en zorgt voor meer onrust bij mij dan nodig. De nieuwsgierigheid op dit punt wint het van het verstand!

 4. Het coronavirus heeft me over de streep getrokken om toch te starten met beleggen. Heb wat aandelen Aegon, ING, KLM, KPN en ABN gekocht. Als ze in 3 maanden bijna kunnen halveren kan het ook de andere kant op

 5. Anti-bacteriële gel of zeep houdt geen virus tegen. Gewone zeep is goed genoeg, altijd al geweest. Je krijgt juist minder weerstand door dat antibacteriële spul omdat het ook de goede bacteriën dood. In Sneek is nog voldoende zeep, hoor mocht je omhoog zitten ? mensen maken elkaar gek. Aan een gewone griep overlijden meer mensen, maar dan is er geen massahysterie. Mijn zoon gaat haf maart met school op uitwisseling naar Duitsland, die reis gaat gewoon door. De vakantie van mijn collega naar Italië is afgeblazen door de reisorganisatie. Ze was wel gewoon van plan geweest om te gaan.

 6. Mensen er is al een geneesmiddel, maar dat is goedkoop en zal nooit bekend worden. Het is Vitamine C! Google maar eens op DSM, er zijn tonnen vitamine C poeder naar China gegaan en de eerste patiënten zijn al genezen door een infuus van vitamine C! Zelf kun je ook een hoge dosis innemen, teveel plas je toch uit.
  Werkt niet alleen bij Corona , maar bij elk virus. Heb het zelf al uitgeprobeerd en het werkt?

 7. Vooral niet hysterisch doen. Is mijn reactie. Ik koop gewoon normale weekboodschappen zoals elke week en ga geen extra dingen inslaan. Nergens voor nodig. Op het werk bij ons worden er ook nog gewoon grappen over gemaakt, zodra iemand hoest; oh corona? Maar dat zijn vooral de nuchtere Amsterdammers onder ons die de grappen maken. Er zitten er wel een paar tussen die dus wel zijn gaan hamsterren. Daar moest ik stiekem echt om lachen. Zoals je al schrijft de paniek is groter dan het probleem zelf.
  Ik moet op mijn salaris wachten, maar wil wel even van de uitverkoop op de beurs gebruik maken! Dus hopen dat het nog even laag blijft staan!

 8. Eerlijk gezegd merk ik er nog maar weinig van. Maar ik denk dat dat nog wel komt. Ik merk dat je vooral heel goedkoop op vakantie kunt. Vliegtickets zijn echt heel goedkoop. Of je nu naar Spanje of Amerika gaat. Dat is dan wel weer een voordeel.

 9. Helaas zit ik zelf wel in een risicocategorie door een primaire immuunstoornis (door een dna-fout werken mijn witte bloedcellen niet tegen virusinfecties). Ik ben moeder van een kleuter en een baby-op-komst.
  Tegen gewone griep word ik gevaccineerd, maar als het vaccin niet goed matcht dan zit ik met een longontsteking of hersenvliesontsteking in het ziekenhuis.
  Ik hoop dan ook dat iedereen goed zijn handen blijft wassen, de rivm-adviezen volgt en vooral kalm blijft.
  Dat doe ik zelf ook. Behalve een extra doosje paracetamol hebben we gewone boodschappen gehaald en ook deze maand een EFT aangeschaft (lekker goedkoop vorige week). Rustig blijven draagt tenslotte het meeste bij aan een leuk leven.

 10. Ik zou graag eft’s hamsteren haha, maar moet net als iemand anders, wachten op salaris.
  En verder kijk ik zo min mogelijk in mijn belegging apps, beetje struisvogel politiek.

  Ik woon in Brabant en ben vandaag toch maar thuis gaan werken. De poezen vinden dat heel gezellig…

 11. Ik zit al tien jaar in een niet zo makkelijke situatie en mis een maatje (M,V) met wie ik goed kan praten. Mijn vriend kan sinds eind 2009 niet meer dialogeren (op 39 jarige leeftijd: cva > afasie, 1/2 zijdige verlamming). Ik probeer er niet teveel bij stil te staan maar zo’n kroontjesvirus maakt het niet makkelijker. Een beetje de angst dat hulp weg zou kunnen vallen en de realiteit dat anderen reageren in de trant van: “Opzouten jij, wij hebben het nu ook moeilijk!” *** Gisteren leek het even of ik in een Amerikaanse film zat. Ik zag vanuit de wagen volle parkings bij supermarkten en een oudere vrouw die zenuwachtig een winkelkarretje twee keer ontsmette. Zonder te gaan winkelen reed ik huiswaarts, blij dat ik nog genoeg in huis had. *** Wie hier thuis voor zijn partner blijft zorgen, wordt het erg moeilijk gemaakt. Je geraakt nauwelijks aan een persoonlijk assistentie budget en als je het dan toch vastkrijgt, komt een bijstandsorganisatie de dikste graantjes brutaal wegpikken zonder je bruikbare informatie te geven. Geef je daardoor dan teveel uit, krijg je laconiek te horen dat je die “€ 2700 uit eigen middelen moet bijpassen”. Sorry voor dit wat minder vrolijk bericht uit Vlaanderen. De groeten, Diederik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.