S. vertelt: “Dat we nu al een ton hebben afgelost op onze hypotheek, was een verrassing”

s. heeft al een ton afgelost op haar hypotheek

Extra aflossen op je hypotheek: de één is er totaal niet mee bezig, terwijl de ander aan niets anders kan denken. Zelf heb ik een periode gehad waarin extra aflossen geld-prioriteit nummer 1 was. Sindsdien kan ik me eigenlijk niet meer voorstellen hoe het is om niet af te lossen. Dat ik niet de enige ben, blijkt wel uit alle verhalen die ik van jullie te horen krijg. Vandaag deel ik hier het verhaal van S., die inmiddels een ton heeft afgelost op haar hypotheek. En die mijlpaal kwam eigenlijk zelfs een klein beetje als een verrassing!

‘Dat wil ik ook!’

“Mijn naam is S., ik ben 29 jaar en ik woon samen met mijn man, die ook 29 is. Ik werk 38 uur in de zorg, mijn man is ICT’er en werkt 40 uur per week. Samen verdienen we ongeveer 4.200 euro netto per maand.

We zijn inmiddels 2 jaar getrouwd. Ons huis – een hoekwoning in de Randstad – kochten we al in 2015. De prijzen rezen toen nog niet zo de pan uit als nu het geval is.

Destijds hebben we allebei 25.000 euro ingelegd voor de kosten koper. Daarnaast sloten we een annuïtaire hypotheek af van 198.600 euro. Dertig jaar, tegen een rente van 3,1 procent.

Ongeveer een half jaar nadat we dit huis kochten, begon het bij mij te kriebelen. Ik begon me meer te verdiepen in  las steeds meer aflos(succes)verhalen en kon maar één ding bedenken: DAT WIL IK OOK!! En het liefst zo snel mogelijk!

Uiteindelijk besloot ik onze hypotheek om te zetten. Ik betaalde een boete van 250 euro, maar kon de hypotheekrente toen wel aanpassen naar 1,94 procent voor 7 jaar. Maandelijks leverde dit direct al een besparing van 120 euro op. Die boete hadden we er dus snel uit.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het hoeft niet onnodig ingewikkeld

“En we lossen dus extra af. Om daar geld voor over te houden, leven we vrij zuinig. We eten en kleden ons minimalistisch. Ik ben bijvoorbeeld vegetariër (bijna veganistisch). Veel van de gerechten die ik maak, bevatten geen of weinig vlees.

Mijn man eet het wel eens als we uit eten zijn of bij mijn ouders eten, maar verder wordt het hier niet echt gemist.

Shoppen doe ik amper. Ik draag doordeweeks bijna geen make-up, soms eens lipgloss. Ons wasmiddel maken we zelf, we sporten via een familiepas, rijden in een autootje uit 2003, enzovoorts.

Ik denk dat je het leven soms ook onnodig ingewikkeld kunt maken. Wij zitten veel meer in de basis.

We houden onze inkomsten en uitgaven bij; het Excel-sheet waar die in staan werken we elk halfjaar bij. Vervolgens maken we dan een prognose voor dat jaar. We zien dan precies hoeveel er binnenkomt, hoeveel we kunnen sparen en wat er dus mogelijk is qua aflossingen.”

Een ton afgelost op de hypotheek

“En ik kan je vertellen: dat werkt. We zijn nu vijf jaar verder en hebben net vorige maand totaal een ton afgelost op onze hypotheek. Van onze oorspronkelijke hypotheek van 198.600 euro is nu dus nog ‘maar’ 98.600 euro over.

Ik vind het heerlijk om af te lossen. Daarom lees ik graag blogs als deze en droom ik over financiële vrijheid. Ik vraag mensen wel eens wat ze zouden doen met hun leven als ze niet meer hoefden te werken.

Veel mensen hebben dan geen antwoord. Ze hebben geen echte dromen, of een ‘doel’ in hun leven. Dat vind ik zó jammer.

Financieel vrij zijn geeft ontzettend veel rust en vrijheid. Het is onbetaalbaar als je wekker niet meer standaard om 7 uur gaat, maar je wakker wordt wanneer jij dat wilt. Dat je lekker kunt gaan sporten wanneer je wilt. Die taal kunt leren die je zo mooi vindt, dat soort dingen.”

Eerlijk in stilte

“Dat we zoveel aflossen houden we bewust stil in de omgeving. We zitten met z’n tweeën dan toch best op een hoop geld. Ons huis is laatst getaxeerd op bijna 400.000 euro.

Mijn ouders hebben wel het idee dat we hiermee bezig zijn, maar weten niet precies hoe of wat. Als er vragen komen, dan zijn we wel eerlijk, maar tot nu toe valt dat mee.

We willen de komende jaren graag 19.000 euro per jaar blijven aflossen. De toekomst moet uitwijzen of dat haalbaar is. Tot nu toe lukte het altijd, maar we staan inmiddels ook open voor gezinsuitbreiding. Dan kunnen er natuurlijk ook financieel dingen veranderen.”

Over 5 jaar hypotheekvrij

“Ik hoop in ieder geval van harte dat we over 5 jaar hypotheekvrij zijn. Misschien dat we dan gaan sparen voor zonnepanelen.

Als je nu nog twijfelt over extra aflossen op de hypotheek: gewoon doen. Al begin je met 500 euro per twee maanden, of per half jaar. Je ziet de maandelijkse kosten slinken als boter in een hete pan.

Het is echt een keuze die je maakt voor jezelf, je toekomst en misschien wel die van je gezin.

Wij hadden nooit verwacht dat we dit zo konden bereiken – een ton afgelost op de hypotheek! – en hebben totaal niet het gevoel dat we er één boterham minder om hebben gegeten.”

Bedankt voor het delen van je verhaal, S.!

Wil jij jouw aflosverhaal ook delen? Meld je dan aan via deze link >>

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. De zaken financiëel goed op de rit zo te zien en super dat jullie zoveel kunnen aflossen per jaar.

  Wel iets dat mij triggerde, je wilt misschien zonnepanelen na het aflossen van de hypotheek. Als je circa 19k per jaar kunt aflossen, waarom zou je deze investering jezelf niet eerder gunnen? Voor 5 tot 6 duizend euro (incl. installatie) heb je echt je hele dak vol liggen met zonnepanelen (maar dan ook echt vol, waarschijnlijk passen er niet eens zoveel panelen op je dak en ben je goedkoper uit). Doe je uiteindelijk 3-4 maanden over het aflossen van je hypotheek, maar je haalt hier uiteindelijk ook rendement uit namelijk middels een lagere energierekening.

  Uiteindelijk zijn het natuurlijk keuzes waar je jezelf het prettig bij moet voelen, maar ik kon het niet laten dit met je te delen.

 2. ik zou juist nu investeren in zonnepannelen en daaarna pas weer aflossen op de hypotheek.. nu zijn de regelingen en de salderingsregels nog positief….

  verder positief verhaal 😀 wij lossen niets extra af ivm laag rendement. we zijn meer gaan beleggen etc (annuitaire hypotheek dus we blijven niet mtet een schuld zitten oid, hebben een hypotheek met nhg dus ook de rente gaat niet omlaag door aflossen en een aceeptabel maandbedrag (933 bruto, 820 netto per maand) bewuste keus om nu niet extra af te lossen misschien in de toekomst wel.

  vorig jaar zonnepannelen aangeschaft. 13 stuks. leverenden vorig jaar 400kwh meer op dan door de verkoper voorspelt!!! ons maandbedrag was over het afgelopen jaar slechts 50 euro per maand voor gas en energie…!! hiervoor 140 per maand. flnke besparing dus!
  (de aanschaf was 6000 bruto incl een raam dichtmaken en een schoorsteen verwijderen, hiervan kregen we 1000 btw terug dus 5000 netto voor 13 pannelen. afgelopen jaar 12*90 1080 euro bespaard op de gas en energierekening.. we doen dus 5 jaar over het terugverdienen en hierna maken we 90 euro per maand winst. dit haal ik niet snel met aflossen op de hypotheek 😉

 3. Besef dat je, als je kinderen krijgt, toch weer een wekker gaat moeten zetten. Je geeft in ieder geval ongeveer de eerste 15 jaar van het leven van dat kind heel veel vrijheid op.

  Ik vind het zo jammer dat mensen denken dat dit bij het leven hoort. Het is zo fantasieloos. Oh ja, we nemen kinderen.

  Denk goed na voordat je het doet; of het echt iets is wat jij moet doen. Het betekent immers ook weer onvermijdelijk méér milieuvervuiling en overbevolking – en dat hebben we echt niet meer nodig op deze aarde.

 4. Bijzonder commentaar…..

  En over feiten gesproken: Zolang Nederland een te laag geboortecijfer heeft en de groei van de wereldbevolking voor het grootste gedeelte uit toename van levensverwachting komt, boeit het niet aantal nieuwe kinderen niet zo hard.

 5. Wij lossen 10 procent extra en de normale rente en aflossing pj af. Ik denk niet dat we gaan investeren in zonnepanelen omdat we heel weinig energie verbruiken. Je woz waarde gaat er ook door omhoog, dus dat verdienen we bijna niet terug. Het idee erachter om klimaatneutraal te worden vind ik wel mooi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.