Milieuvriendelijk én voordelig schoonmaken – tips

Milieuvriendelijk schoonmaken: 10 tips

Het lijkt misschien handig om voor elk klusje het juiste schoonmaakproduct te hebben, maar erg goed voor het milieu is dat niet. Om nog maar niet te spreken over je portemonnee; er zijn producten waar je zo 4-5 euro voor neer mag leggen. En het resultaat? Echt niet altijd om over naar huis te schrijven. Dat moet toch beter, goedkoper en schoner kunnen? Ja, en wel zo! Ontdek hier handige schoonmaaktips voor milieuvriendelijk schoonmaken.

Handzeep/basis

Rasp wat (Sunlight/Marseille)zeep en laat dit smelten in een pannetje water op het vuur. De verhouding is 80 gram zeep op 5 liter. Als de zeep opgenomen is door het water, dan laat je het pannetje (niet op het vuur!) een nachtje staan. De volgende dag heb je een lekkere vloeibare zeep. Door wat soda toe te voegen, maak je hier een effectieve allesreiniger van (een zachtere allesreiniger maak je met baking soda/zuiveringszout) en door wat azijn toe te voegen, kun je er de ruiten goed milieuvriendelijk mee schoonmaken.

Ovenreiniger

Zet een kopje water in je oven en schakel de oven (of magnetron) een paar minuutjes in. Dit zorgt ervoor dat het vuil losraakt. Met een doekje kun je het vervolgens zo wegvegen. Hardnekkige aanslag op je ovendeur verwijder je door het in te smeren met een papje van soda en een beetje water. Een nachtje in laten trekken en laten uitharden en de volgende dag los krabben. Goed naspoelen en je bent klaar.

Glasreiniger

Vermeng een heel klein beetje zeep (of een kneepje afwasmiddel) met twee delen water en een deel azijn. Goed schudden en je bent klaar. Als je dit in een spuitfles doet, is het altijd klaar voor gebruik. 

Gootsteen ontstoppen

Heb je soda over van een klusje? Gooi het dan door de gootsteen. Goed in het putje proppen, kokend water eroverheen en je werkt aan het schoonhouden van je gootsteen. Als deze toch verstopt is, dan vervang je het water door azijn. Let op: dit kan wat gaan borrelen en stinken. Preventief schoonmaken is beter.

Wasmiddel

Rasp de zeep, net als voor de handzeep/basis. Voeg hier nog eens 20 gram (of minder, naar verhouding) soda aan toe en laat het eveneens smelten in heet water. Nachtje laten staan en overgieten (lees: scheppen) in flessen en je hebt lekker wasmiddel. Nog makkelijker: doe de geraspte zeep direct in een fles, voeg daarin de soda toe en giet vervolgens de juiste hoeveelheid kokend water uit de waterkoker of fluitketel erbij. Goed schudden, fles ondersteboven wegzetten en vanaf de volgende dag gebruiken.

Maar: kijk wel of dit een verstandige besparing is 😉 Lees hier mijn redenen om te stoppen met het gebruik van zelfgemaakt wasmiddel.

Overige tips voor milieuvriendelijk schoonmaken

– Baking soda en azijn hebben ongeveer dezelfde eigenschappen. Je kunt ze dus met elkaar afwisselen. Door elkaar gebruiken is niet nodig (of de bedoeling).
– RVS of andere glanzende dingen maak je schoon met een beetje olijfolie. Gewoon vetter maken dus (en daarna weer uitwrijven). Een rvs-doekje is ook een optie
– Het toilet reinig je met wat baking soda en een flinke scheut azijn. Deur open houden, want dit gaat behoorlijk borrelen en ruiken
– Houd je wel van een geurtje? Je kunt praktisch overal etherische olie aan toevoegen. Dat ruikt een stuk lekkerder

Onmisbaar

– Spuitflessen (kan ook een plantenspuit zijn)
– Trechter (vooral om b.v. de handzeep over te gieten)
– Aparte rasp voor zeep raspen (om te voorkomen dat je eten straks ook naar zeep smaakt)
– Je kunt ook veel andere dingen in het huishouden overbodig maken. Gebruik bijvoorbeeld eens wat vaker de bezem, in plaats van de stofzuiger. Scheelt stroom en levert meer beweging op.

Heb jij nog handige schoonmaaktips die voordelig, praktisch en milieuvriendelijk zijn?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Hallo, was jij gisteren de lady bij kassa groen?
  Je geeft precies de zelfde tips door,was trouwens erg leuk om te zien en brengt vast meer mensen op idee om het roer om te gooien.Ik hou me aanbevolen voor meer tips…..

  1. Ja, daar ben ik inderdaad dol op.

   @ de eerste anoniem: nee, dat ben ik niet, heb haar ook gezien en vond het erg leuk, vandaar dat ik wat van haar tips + wat dingen die ik zelf al wel deed heb samengevoegd tot een blogje! (Vandaar ook het 'met dank aan o.a. Kassa Groen, dat Anoniempje 2 in haar blinde vlek lijkt te hebben)

 2. Ik ben dol op deze post! Marseille zeep doe ik al, heb het ook aangekaart bij de verdubbeldame en zij doet ook mee! Top tips! Groetjes Manon

 3. Goede tips, ik heb nog wel een tip die je er aan toe kan voegen gebruik voor het schoonmaken regenwater en sluit je wasmachine en wc aan op regenwater. In regenwater zit geen kalk wat ook nog beter is voor je spullen.
  Groetjes Dreadlocks

  1. @Dreadlocks,

   leuk die uitzending bij kassa groen over wc/wasmachine op regen water, wc gezien maar wie heeft er allemaal een dakteras om zo voeldoende waterdruk te krijgen,zelfde geld voor wasmachine laat je er niet met tuin slang inlopen heb je echt wat bar nodig. Ook verbruik/besparing van die mensen is niet genoemd had graag vergelijk gemaakt. Dat zachte regen water is helemaal niet goed voor je wasmachine want daar houd je lagerkruis niet van dus je moet wel wat toevoegen. Zag er leuk uit dat item maar zitten veel haken en ogen aan en werkt niet zomaar.

  2. Wij hebben onze wasmachine en wc wel op regenwater, hoe mijn man dat precies gemaakt heeft weet ik niet. Onze wasmachine doet het trouwens prima op regenwater.
   Groetjes Dreadlocks

  3. @Dreadlocks,

   Het kan wel,maar je hebt wel een pomp nodig en vaak ook een filter nodig om water te filteren zeker bij grote hoeveelheden regenwater opslag anders ruikt je wc/was machine naar riool de bekende putlucht (lang stilstaand regenwater) maar dat zachte water is over het algemeen niet goed voor je lagerkruis je moet ook heel weinig wasmiddel gebruiken en tijdig kookwas etc om vetluis te voorkomen.hebben jullie regentonnen of groter ?

 4. Vegen met de bezem vind ik nou juist een stuk lichter gaan dan het zware stofzuigen, maar om nu te gaan stofzuigen voor de broodnodige beweging gaat wat ver he;)
  Goeie tips, enne baking soda is ook goed voor het schoonschrobben van zwart uitgeslagen voegen.

 5. Ik las deze tips gisteren bij Sjouke van het blog ' niet dromen maar doen'….Ik ga ze ook op mijn blog posten één van de dagen…
  zo kan ik ze zelf makkelijk terugvinden en misschien hebben anderen
  ook nog iets aan deze tips…
  liefs

 6. Heb de tip opgevolgd om een soda-papje op de ovendeur te smeren. NIET DOEN!! Er zit bij mij iets van een metaal tussen het glas (is normaal denk ik), dat is er helemaal op gaan reageren! 🙁 Kan nu niet meer fatsoenlijk door het glas kijken en durf de oven niet meer aan te doen, bang dat het glas kapot gaat of er stoffen vrijkomen.. :S Denk ik goedkoop schoon te maken, mag ik n nieuwe ovendeur gaan bestellen :'(

 7. Bedenk me dat ik waarschijnlijk het verkeerde goedje heb gebruikt. Ik heb namelijk gewone sodakristallen (natriumcarbonaat) gebruikt die je hier in elke winkel kunt kopen. Maar ik lees op sommige sites dat je baking soda (natriumbicarbonaat), wat moeilijk te verkrijgen is in nederland, moet gebruiken voor allerlei huishoudklusjes..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.