Tip: snel je doucheputje schoonmaken

Lange haren en doucheputjes zijn geen goede combinatie. Zelfs als je na het douchen alles netjes leegplukt, is er genoeg dat toch naar beneden weet te schieten, om daar vervolgens de boel te verstoppen, of in ieder geval een poging daartoe te doen. De laatste tijd viel het me al op dat het water steeds minder snel weg liep, dus besloot ik het putje eens wat beter te bekijken. En wat ik altijd wel gezien heb, maar wat nooit echt tot me doorgedrongen was: er zit een schroef in! Dat biedt mogelijkheden…

Gewapend met een schroevendraaier en handschoenen ging ik op onderzoek uit. Dat was vrij kort en heel effectief: je draait de schroef eruit (goed opletten dat je die niet per ongeluk in de afvoer laat vallen) en gebruikt de schroevendraaier om het (meestal) zilverkleurige roostertje op te wippen. Als het goed is (of juist niet) zie je nu ook viezigheid zitten. Ik heb de schroevendraaier gebruikt om dat eruit te halen en weg te gooien, maar je kunt het ook vast wel met je handen doen. Als je daar zin in hebt.

Daarna nog even het roostertje netjes schoongemaakt en weer teruggeschroefd: klaar! Doucheputje schoon en hopelijk weer goed weglopend water. Mijn volgende badkamer wordt er eentje met inloopdouche, dat is volgens mij nog veel makkelijker!

Maak jij je doucheputje wel eens op deze manier schoon? Of heb je misschien nog wel een betere tip? 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Sinds we een zeefje in ons doucheputje hebben, hebben we nooit meer een verstopte afvoer gehad! Na de douchebeurt het zeefje schoonmaken en je hebt geen haren meer in de afvoer.

 2. Wij hebben een douchegoot. Iedere keer loose haren weggooien en eens per maand met een oude tandenborstel of zo alle per ongeluk toch weggespoelde haren-met zeepresten-klont er uit halen. Zo nu en dan sodakorrels in het putje helpen ook heel goed. Maar tegen meerdere langharige huisbewoners is het putje niet bestand op den duur.

 3. Toen mijn dochter nog thuiswoonde was het drama. Ze heeft lang krulhaar. Doucheputje was regelmatig geheel volgelopen. Vanaf dat ik ontdekte wat het euvel was, ben ik iedere 1e v.d. maand dit in mijn routine gaan meenemen. Even het putje uhm…schoonmaken. Brrrr…

  Nu heb ik nieuw doucheputje met schroef dus in de gaten houden dat ik nu een schroevendraaier erbij neem. Maar zonder langharige dochter in huis, veel minder opbrengst.

  1. Ik geloof wel dat dat scheelt ja! De lange haren werken niet mee, maar ik heb ook het idee dat b.v. conditioner meer blijft hangen en minder doorspoelt. Als je dat combineert met lange haren (en zeker krulhaar!), dan kun je helemaal je lol op.

  1. Die ontstopper werkte bij mij op het laatste niet echt meer, dus als noodmaatregel kun je dan alsnog bovenstaande gebruiken. Ik heb er ook wel eens (vraag me niet waarom) een oude stofzuiger op gezet, maar dat was ook geen succes. Alles loopt nu weer super door in ieder geval 🙂

 4. Niet alleen putje van de douche, ook de gootsteen en wastafelputjes en de zwanenhalzen worden elk kwartaal wel schoongemaakt.
  In de keuken ligt er inderdaad ook een zeefje om het ergste op te vangen. Helaas kan dat niet in de douche.

  Wist je dat koffieprut goed is om door de gootsteen te spoelen? Maakt de afvoer van binnen schoon. Gewoon elke dag een keer de inhoud van koffiefilter legen en met wat water wegspoelen.

  Groet,Greet

  1. Nooit gehoord, goede tip! Ik drink alleen nooit koffie, dus heb ook geen filters om leeg te gooien, maar andere lezers vast wel!

   Ik heb hier trouwens laatst ook de zwanenhals van de wasbak losgedraaid, een inmiddels vergaan ringetje vervangen en inderdaad de boel leeggehaald. Was meteen weer een stuk frisser!

 5. Als je bij de afvalscheidingswijzer koffieprut invult staat er dat koffieprut niet door de gootsteen weggespoelt mag worden, omdat dit een verstopping kan veroorzaken.

 6. Ik heb na lang zoeken een zeefje / roostertje gevonden! Ik heb een lange douche goot met in het midden een 4cm doorsnede buis. Ik had geen zeefje wat haren kon opvangen en daarom na een aantal jaar vaak verstoppingen. Een standaard afvoerput zeefje werkte niet, die zijn 7 cm doorsnede en er past maar 6 cm in de goot! Ik had er een van plastic op maat geknipt, maar die had erg kleine gaatjes en raakte steeds verstopt. Nu heb ik een rond plaatje gevonden met 18 ronde gaatjes en een handvat. Het valt een stukje in de buis, laat genoeg water door ook als er haren inzitten. Je kunt de haren er uit halen met je vingers of het zeefje aan het handvatje omhoog halen. Ik zet de nrs erbij zodat ik iemand misschien ooit tijd kan besparen.
  (Sanit) Siebeinsatz Strainer 04.045.00.0000
  En op een aparte sticker tu769323 en tu955823 is nieuw nummer. Ik heb hem gekocht bij een bouwmarktje in nieuwehorne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.