Je best doen

Meer dan je best kun je niet doen. En ik heb m’n best gedaan. Of jij hebt je best gedaan. Ik hoor het mezelf en anderen vaak genoeg zeggen. En nu zat ik gisteren in de auto en bedacht ik: ik doe eigenlijk heel vaak helemaal niet m’n best. Sterker nog, ik doe eigenlijk alleen m’n best als ik het héél héél héél belangrijk vind. En dat is helemaal niet zo heel vaak.

Waarom dat zo is? Geen idee. Of tenminste, ik kan wel wat bedenken. Het zal wel voortkomen uit een combinatie van gemakzucht en dat het fijn is om in je achterhoofd te hebben dat als je wél je best doet, het altijd nog beter kan. Een beetje in het kader van: niet proberen, dan kom je er ook niet achter dat je het niet kunt. Terwijl dat tegelijkertijd betekent dat je er dus ook niet achter komt dat je het wel kunt, of hoe goed je iets wel niet kunt als je wél je best doet.

Dus: ik heb mezelf voorgenomen om eens wat vaker m’n best te doen. En dan écht m’n best. Niet meteen in alles, gewoon in kleine stapjes, maar wel eens wat vaker. Gewoon eens kijken hoe dat bevalt. En ook kijken naar wat dat inhoudt. Hoe werkt dat eigenlijk, als je écht je best doet?

Doe jij altijd je best? Of roep je het vaak, maar weet je ergens in je achterhoofd best wel dat je beter kan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. ik doe ook maar weinig mijn best. Ik doe wel mijn best om afspraken na te komen en op tijd te zijn, maar in mijn werk is als ik gewoon maar wat doe (voor mijn gevoel) het meestal al goed. De opdrachtgever is erg blij, en ik heb me wel vermaakt.
  Maar misschien komt het gevoel van niet mijn best doen wel van een hoge lat (er kan altijd meer, en beter) en leuk werk hebben (waardoor het niet voelt als werk of moeite doen). Je best doen, klinkt namelijk ook wel wat als 'moeizaam, niet leuk, toch doorgezet
  Ik ben er nog niet uit.
  Puckie

  1. Dat van werk komt me heel bekend voor: 'De opdrachtgever is erg blij, en ik heb me wel vermaakt'. Misschien is het ook wel een soort gebrek aan uitdaging. Want waarom je best doen als je er zo ook wel doorheen komt. En in veel gevallen mensen dan nog heel blij zijn ook? Waarom dan inderdaad moeite doen. Maar niet m'n best doen is dus heel makkelijk, maar ook niet echt stimulerend ofzo.

 2. Ben je niet een beetje te streng voor jezelf? Zo was ik namelijk vroeger, ik legde de lat altijd te hoog voor mezelf vanuit mijn perfectionisme. Ik vond altijd dat het nog beter kon… Hier werd ik ook niet gelukkiger van.
  Nu probeer ik anders te denken, maar soms steekt dat perfectionisme toch nog de kop op.

  1. Ik vind het juist al heel snel wel goed genoeg, omdat ik dan dus blijkbaar niet zoveel zin heb om mijn best te doen. Op zich niet erg, maar ik denk ook wel dat het goed is om jezelf in ieder geval op bepaalde vlakken (denk aan werk) wat uit te blijven dagen. Al is het maar om je hersenactiviteit wat op peil te houden…

 3. Maar das toch niet zo gek, zoals jij het doet? Dat heet intrinsieke motivatie. 😉
  En ik herken het maar al te goed. Als iets mij interesse heeft, pik ik het zo op en is het zo gebeurd. Daar pluk ik de vruchten van als ik die energie heel gericht inzet. Ik doe dus vaak een bepaalde klus als ik er zin in heb en dan doe ik automatisch mijn best.
  Alle andere dingen die me niet interesseren, probeer ik zo snel of min mogelijk te doen. Ik besteed er zo min mogelijk aandacht aan. Ik hoef niet alles leuk en goed te kunnen. Zei de (ex?) perfectionist.

  1. Intrinsieke motivatie, dat is een mooie! En inderdaad, je hoeft niet alles leuk en goed te kunnen, maar als ik voor mezelf praat, dan zou het niet gek zijn om me wel eens iets meer in dingen te verdiepen/meer dingen aan gaan, om te kijken óf ik het leuk en goed WIL kunnen, om dan vervolgens ook iets te hebben waarvan ik het de moeite waard vind om er m'n best voor te doen. Een beetje uitdaging zeg maar.

  2. Noem eens een voorbeeld, wat bedoel je precies?
   Ik denk dat die dingen ook wel vanzelf komen als je je ogen open houdt. De dingen waar je blij van wordt en en die je met twee vingers in je neus doet, zijn vaak de dingen waar je het moet zoeken. Ja echt joh, wist ik ook niet. :p En daar kan je je dan in verdiepen en meer uitdaging zoeken. Of nouja, zo doe ik het dan een beetje voor mezelf.

 4. Je zult nog versteld staan van wat je kunt doen als je wel je best doet… al zijn het maar heel kleine dingetjes…. zo leuk om dit te ontdekken bij jezelf…
  Ik wens je een fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

 5. Ik leg de lat altijd behoorlijk (te) hoog, en het lastige is dat omdat ik dat voor mezelf doe dat bijna ook van anderen verwacht (maar inmiddels ouder en wijzer) maar vandaag volledig onderuit geschoffeld voor iets wat we jaren aan het opbouwen zijn geweest en een absoluut 'my best wasn't good enough' gevoel nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.