Geld en Relaties: het verhaal van Mark

Geld en relaties: het verhaal van Mark

Vandaag hebben we weer een nieuwe aflevering in deze serie: het verhaal van Mark.

Als het gaat om geldzaken, dan heb je meestal niet alleen met jezelf te maken. Jij kunt je wel strak aan een budget houden, maar wat als je een spendende partner hebt, of in een vriendengroep zit die graag elke week (met jou!) uit eten gaat? Of misschien vind jij wel dat geld moet rollen, terwijl je partner zorgt voor een strak budget. Geld en relaties kunnen best ingewikkeld zijn en vragen om compromissen. In deze serie Geld & Relaties lees je hoe lezers van LekkerLevenMetMinder dit aanpakken. Heb jij goede tips voor ze? Deel ze gerust onder dit bericht.

En wil je zelf ook een keer (anoniem) meedoen? Meld je dan hier aan.

Wie ben je?

“Ik ben Mark van Lineaire hypotheek (versnel) naar nul, 43 jaar en gescheiden. Ik heb geen kinderen en heb een vaste baan in het voortgezet onderwijs.”

Welk idee van geld en relaties heb jij van huis uit mee gekregen?

“Ik heb altijd geleerd dat je geld spaart en dat je dat niet zomaar uitgeeft. Toen ik een jaar of 6 was, kreeg ik voor het eerst zakgeld: 75 (gulden)cent per week. Vanaf mijn 14e had ik mijn eerste folderwijk, daarna volgde mijn (wekelijkse) krantenwijk.

Vanaf mijn 17e heb ik zes jaar lang vakken gevuld bij de C1000 en verdiende ik daarnaast nog bij met vakantiebaantjes.

We gingen eigenlijk elk jaar wel op vakantie. Wel begon dat eerst in de regio en breidde het ‘vakantiegebied’ zich langzaam maar zeker uit over de rest van Nederland. Op een gegeven moment hebben we ook wel vakanties in België en Luxemburg gevierd én zijn we één keer naar Engeland geweest.”

Vind je dat jij makkelijk kunt praten over financiële zaken, of dat nu met je partner, familie, vrienden of anderen is?

“Ik vind van wel. Mijn ex-vrouw had een allergie voor alles dat met geld te maken had. Dat is ontzettend onhandig als je als zelfstandige volwassene wilt functioneren. Erover praten moest in 99 procent van de gevallen van mij komen en was meestal een behoorlijk frustrerende bezigheid.”

Als je een relatie hebt (gehad): hoe pakken jullie de financiële zaken aan?

“Eigenlijk deed ik vrijwel alles op dit gebied. En dat werkte  uiteindelijk ook best heel goed. Maar net toen we alle rekeningen en andere zaken ‘gefuseerd’ hadden, gingen we scheiden…”

Hoe ga jij met geld om als het in relatie staat tot vrienden, collega’s of kennissen, bijvoorbeeld tijdens een uitje?

“Ik deel het liefst het eindbedrag door het aantal deelnemers. Maar: ik zorg er wel altijd voor dat ik niet degene ben die de rekening het meest heeft opgestuwd. Fooien geef ik alleen ter afronding naar een heel (en deelbaar) bedrag. Als ik pin, geef ik gewoon geen fooi.

Geld uitlenen doe ik nooit. Hooguit eens aan mijn ouders of broer, als die ernaar zouden vragen. De laatste keer dat ik een (klein) bedrag uitleende, kreeg ik als reactie: “Ik hoop dat ik eraan denk het terug te geven.” Ik was verbijsterd… Zo werd dus vooraf al duidelijk dat ik waarschijnlijk een paar keer om het geld mocht gaan bedelen.

Zelf lenen doe ik zelden. Ik heb van mijn ouders wel een bedrag geleend voor de aankoop van dit huis, maar dat bedrag heb ik hen binnen twee maanden terugbetaald.”

Hoe belangrijk vind je het om binnen relaties – met wie dan ook – te communiceren over geld?

“Dat vind ik wel heel belangrijk, maar dit anoniem doen via een blog kan ook een mooi alternatief zijn.”

Heb je wel eens ruzie (gehad) over geld?

“Ik heb nooit echt specifiek ruzie gehad over geld, maar wel over geldZAKEN. In mijn vorige relatie kwam elk initiatief op dat gebied van mijn kant. Bovendien werd ik dan alsnog vaak tegengewerkt.”

Wat is wat jou betreft de gouden regel als het gaat om geld en relaties?

“Wees eerlijk en zorg voor transparantie.”

Zijn er dingen die je in de toekomst anders zou willen aanpakken?

“Dat heeft de aangepaste wetgeving inmiddels al voor me gedaan 🙂 Vanaf nu is trouwen niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Ik zie mezelf voorlopig niet weer opnieuw trouwen, maar als het wél zover komt, dan is op dat vlak in ieder geval het één en ander al geregeld!”

Bedankt voor het delen van je verhaal, Mark!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Lees meer persoonlijke geldverhalen

Wil je meer persoonlijke geldverhalen lezen? Je vindt ze in de reeks Geld en Relaties en Geldgeheimen.

Wil je zelf je geldverhaal delen? Dat kan natuurlijk ook. Om het je zo makkelijk mogelijk te maken, heb ik hiervoor verschillende formulieren gemaakt. Je kunt ze invullen waar en wanneer het jou uitkomt. En als je wilt; helemaal anoniem.

Deel hier jouw persoonlijke geldverhaal voor Geld & RelatiesGeldgeheimen of Aflossings(succes)verhalen.

Je deelname wordt gewaardeerd!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Leuk om terug te lezen!

    Ik was nog vergeten een link naar mijn website te vermelden, wellicht dat je die nog wilt toevoegen?

    fijne week!

    groetjes,

    Mark

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.