Wat ik moest inleveren voor een zuinig leven

Wat ik heb moeten inleveren voor zuinig leven

Als ik ’s morgens wakker word, dan volg ik een beetje hetzelfde ritme. Ik trek eerst lekker mijn geitenwollen sokken en joggingpak aan en stap vervolgens op de hometrainer om wat stroom op te wekken om heet water te koken. Dan haal ik mijn theezakje van de waslijn en loop ik door naar de keuken. Ik neem een bakje duivenzaad (mega-voedzaam) en draai de kachel eens lekker omhoog naar 11 graden. Genieten! Daarna even in Wim Hof-stijl een emmer regenwater over me heen gooien en dan ben ik écht weer klaar voor een nieuwe dag. Echt? Nee, natuurlijk niet. Zuinig leven is namelijk niet hetzelfde als voortdurend inleveren 😉

Zuinig leven = inleveren

Vroeger was ‘zuinig’ volgens mij best positief. Zuinige huismoeders stonden een stuk positiever te boek dan spilzieke vrouwen. Of mannen natuurlijk, maar volgens mij worden die op dat front een stuk minder nauwlettend in de gaten te houden.

Tegenwoordig is dat anders. Zuinig leven is inleveren. Althans, dat denken mensen snel. Wie zuinig leeft, weet dat dat wel meevalt. Zeker als het gaat om bewust zuinig leven en je hierin dus zelf een keuze maakt.

Onlangs had ik een ontzettend leuk gesprek voor een podcast, waarin onder meer dit ter sprake kwam. Wat ik heb moeten inleveren voor een zuinig leven.

Was dat lekker eten? Alle uitjes? Of misschien zelfs vrienden?

Ik moest er even over nadenken. En om eerlijk te zijn; denk ik nog steeds na over het antwoord op die vraag. Voor mij is de kunst van het zuinig leven juist dat je niet gaat inleveren. Althans, niet op de dingen die je leven nu leuk maken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Bewust kiezen

Centraal in die kunst van het zuinige leven is dat je leert bewust te kiezen. En daarvoor nog: je bewust te worden van je eigen drijfveren.

Waarom doe je wat je doet? Waarom koop je wat je koopt? En waarom wil je wat je wilt?

Als ik een totaal niet-wetenschappelijk onderbouwde schatting maak, dan denk ik dat 80 procent van wat je doet, koopt en wilt, onbewust is.

Je doet iets, omdat je het altijd zo gedaan hebt. Je koopt iets, omdat het kan. En je wilt iets, omdat je het ergens anders hebt gezien.

Maar niets daarvan zegt iets over wat jij uit het leven wilt halen. En het draagt er dus ook niet echt aan bij.

Zuinig leven kan dat wél doen. In mijn ervaring* zelfs op twee manieren.

1. Als je zuinig gaat leven, ga je kritischer naar je uitgaven kijken en zeg je vaker ergens ‘Nee’ tegen.

2. En doordat je dat doet, houd je meer geld over voor het maken van keuzes die wél bijdragen aan jouw levensgeluk.

Dat kan de keuze zijn om minder te werken, maar het kan bijvoorbeeld ook die opleiding volgen zijn. Of met je gezin een once-in-a-lifetime trip naar Disneyland maken.

* Disclaimer: hoewel zuinig leven ook een tijdlang noodzakelijk is geweest, is dit voor mij voornamelijk wel een vrije keuze. Je kunt het bovenstaande anders ervaren als dat voor jou niet het geval is. Ook even afhankelijk van hoe positief je hier zelf in kunt staan.

Wat ik heb moeten inleveren – en wat niet

Op weer terug te komen op de vraag wat ik heb moeten inleveren voor een zuinig leven: eigenlijk kom ik nog steeds nergens op uit. Althans; ik ervaar het niet als ‘moeten inleveren’.

Misschien maak ik andere keuzes dan voorheen. Ik woon nu bijvoorbeeld een stuk kleiner. Maar: die keuze werd gemotiveerd door de liefde, niet door geld. Nu ik terugkijk, ben ik er ontzettend blij mee, maar ik weet niet of ik dezelfde keuze had gemaakt als ik het alleen op basis van geld had moeten doen.

Ik heb nog steeds een auto. En die laat ik het liefst ook regelmatig staan, zodat ik een beetje aan mijn beweging kom. Want sinds ik me heb uitgeschreven bij de sportschool, kan ik die beweging natuurlijk ook vinden in een rondje in de buurt lopen. Of op de fiets naar de supermarkt of bibliotheek.

Ik eet ook lekker. Vind ik zelf dan. Voor kaas ga ik het liefst naar een Kaaspakhuis (7-8 euro per kilo, voor alle soorten. Zalig!). Vlees kopen we biologisch via een boer. En als het een beetje kan, probeer ik pakjes en zakjes te mijden en zoveel mogelijk vers en met het seizoen mee te eten. En zo min mogelijk weg te gooien.

Ik heb nog vrienden. Dezelfde als ik de afgelopen jaren had én nog een aantal extra. En waar de uitjes eerst vooral ‘naar de stad’ waren, zijn ze nu diverser. Skeeleren, wandelen, Ladies Night in de bios, Groupon-uitjes of gewoon gezellige avondjes thuis. Voor zuinig leven heb ik vooralsnog niet hoeven inleveren op vrienden óf sociale activiteiten.

Ik heb nog kleding. Oké; daarmee was het de afgelopen jaren wel iets dramatischer gesteld, maar dat kwam ook omdat ik compleet in de verkeerde kleuren zat. Nu ik in een jaar tijd mijn zomer- én wintergarderobe goed aangevuld heb, hoop ik daar voorlopig weer even vanaf te zijn. Want nee, ik heb inderdaad niet elke maand nieuwe kleding nodig.

Ik heb een inrichting. ‘We’ natuurlijk. Maar gewoon: een gezellig huis, met spullen die we mooi vinden. Alleen geen interieur dat maandelijks of elk seizoen verandert. Vind ik niet echt ‘inleveren’, want ik word alleen al moe van de gedachte om dat steeds aan te moeten passen. Maar dat is natuurlijk persoonlijk.

Ik ga nog steeds op vakantie. Ook ‘wij’ natuurlijk. Nieuwe plekken ontdekken vinden we leuk, dus een deel van het geld dat bespaard wordt via bovenstaande acties, gaat naar het maken van mooie reizen. Maar ook bijvoorbeeld naar het aflossen van de hypotheek, waardoor er wéér meer overblijft.

En soms vliegt het geld er ook gewoon uit. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Dankzij dat zuinige leven was er in 2019 bijvoorbeeld ruimte voor een geweldige bruiloft met een zálige huwelijksreis naar een prachtig resort op de Malediven.

Goedkoop? Nee. Onbetaalbaar? Zeker. Dus eigenlijk ook best een beetje zuinig, als we daar met z’n tweeën de komende 70 jaar van kunnen genieten 😉

Zuinig leven = gaan voor kwaliteit

Wat ik wel gemerkt heb: je verschuift steeds je grens een beetje. Misschien vind je het nu bijvoorbeeld wel heel normaal én fijn om alleen voorgesneden groenten te kopen. Of: je boodschappen of zo’n luxe maaltijdbox aan de deur bezorgd te krijgen.

Dan klinkt zuinig leven met ‘zelf boodschappen doen én snijden én geen pakjes en zakjes gebruiken’ natuurlijk als inleveren. Want waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan?

Maar als je ziet wat die boxen of voorgesneden producten kosten, en wat voor troep er af en toe in die pakjes en zakjes zit… Ja, ook die pakjes en zakjes waarop staat dat er géén troep in zit. Dan zie je al heel snel dat je er op twee manieren voor betaalt. Met je geld én met je gezondheid.

En ga je het dan wél zelf doen, dan levert het je op vijf manieren wat op. Je houdt meer geld over, je krijgt meer gevoel voor smaken en combinaties, je wordt creatiever, je eet gezonder én koken kan ook nog eens een hele goede mindfulnessoefening zijn.

Meestal gaat dat niet in één keer, maar in kleine stapjes. Je komt een keer laat thuis, je box is niet bezorgd of de supermarkt is al dicht en je hebt tóch honger. En Thuisbezorgd kan je adres niet vinden. En honger dus. Je duikt de kast in en maakt met een paar ingrediënten een heerlijke pastaschotel. En terwijl je lekker uitbuikt op de bank, voel je je ineens beretrots op jezelf. Gemotiveerd om dit vaker te doen. Want hoe moeilijk was dit nu?

De meeste mensen hebben beperkt de tijd en beperkt geld.

Wat je daarmee doet, is dus belangrijk. En een zuinig leven kan je helpen om steeds beter te ontdekken wat nu écht van waarde is. Wat je levenskwaliteit verhoogt. Dat is voor mij bijvoorbeeld de reden dat ik tóch een auto heb, maar geen maandelijkse update in mijn interieur. Wél mooie reizen maak, maar niet elke dag een hap van de dag in de supermarkt haal.

Dat laatste kost overigens niet alleen een hoop geld, maar ook veel tijd. Een beetje voorbereiding op dat front kan je dus helemaal dubbele winst opleveren 😉

Heb jij het gevoel dat je dingen hebt moeten inleveren omdat je zuinig bent gaan leven?

Wil je dit artikel later (nog een keer) lezen? Bewaar ‘m dan op Pinterest:

Wat ik inleverde voor een zuinig leven

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Je hebt zuinig en zuinig. Ik ben behoorlijk prijsbewust en heb gezorgd dat ik ultralage woonlasten heb. In 2018 heb ik niets uitgegeven aan kleding op een pyjama en twee beha’s na. Ik mis er niets aan.
  Maar als een van mijn kinderen een buitenkansje krijgt en daar 1600 euro voor nodig heeft geef ik dat meteen, gewoon omdat het kan en omdat ik blij ben voor haar. Ik heb niet het gevoel dat ik wat dan ook mis door mijn geld niet onnadenkend uit te geven, ik ben vooral blij dat ik de _keuze_ heb wat ik met mijn geld doe en wanneer en hoe.

 2. Je hebt zuinig en zuinig. Ik ben behoorlijk prijsbewust en heb gezorgd dat ik ultralage woonlasten heb. In 2018 heb ik niets uitgegeven aan kleding op een pyjama en twee beha’s na. Ik mis er niets aan.
  Maar als een van mijn kinderen een buitenkansje krijgt en daar 1600 euro voor nodig heeft geef ik dat meteen, gewoon omdat het kan en omdat ik blij ben voor haar. Ik heb niet het gevoel dat ik wat dan ook mis door mijn geld niet onnadenkend uit te geven, ik ben vooral blij dat ik de _keuze_ heb wat ik met mijn geld doe en wanneer en hoe.

 3. Haha, die intro, heerlijk! Ik zou op zich wel naar mijn werk kunnen fietsen, maar heb een auto echt nodig ivm een hobby die met het ov onmogelijk uit te voeren. En ik geef toe: naar mijn werk ga ik ook echt liever met de auto. In elk geval voorlopig, wie weet of het nog verandert.

  Verder herken ik veel in je verhaal over keuzes maken. Ik denk dat mijn persoonlijke voorkeuren en zuinige opvoeding daar ook veel bij helpen. Ik vind maaltijdboxen en bezorgmaaltijden meestal echt bizar duur, en ik speel liever een avond spelletjes met vrienden bij iemand thuis dan dat ik in een kroeg ga zitten.

 4. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar bewust versus onbewust gedrag. Best leuk en interessant voor jou denk ik, gezien de onderwerpen waar je over blogt.

  Via Wikepedia kom je denk ik een heel eind maar mocht je behoefte hebben aan de juiste zoekwoorden dan weet je me te vinden…. 😉

 5. Geweldige intro, ik lag dubbel. Ik ga bewust met mijn geld om, maar zuinig kan ik het niet noemen. Ik heb eigenlijk altijd het gevoel dat ik alles kan doen wat ik wil. Ik spaar eerst, zet een deel opzij voor de boodschappen/ vaste lasten en van wat er over blijft doe ik alles wat ik wil. Alleen op=op, dus als ik er in de eerste week voor kies om naar een welness te gaan, naar de bios en uiteten. Dan moet ik vermoedelijk een weekje wachten aan het eind van de maand als ik jurkjes in de sale zie. Echt inleveren vind ik dat niet. Fijn ook dat jij het niet als inleveren ervaart! Keep up the good work ?

 6. Geweldige intro, ik hou er van! Wij proberen ook zuinig te leven, al geven we er niet alles voor op. Als ik ons vergelijk met sommige mensen doen we het best goed denk ik. En we hebben het gelijk dat we een vrij energiezuinighuis hebben!

 7. Hier ook altijd bewuste keuzes. Vakantie is mijn ding waar ik me echt op verheug dus daar bespaar ik ook niet op. Eens in de 2 jaar gaan we gewoon lekker op vakantie, ik verheug me nu alweer op de vakantie van 2020!
  Maar voor die tijd nog even verhuizen en qua andere uitjes doe ik het nu wel even extra rustig aan, ook een bewuste keuze. Ik kijk nu gewoon waar ik nét even een beetje meer kan besparen. Maar het moet wel leuk blijven uiteraard.

 8. Ik ben echt enorm veranderd de laatste jaren en ben van een ‘koop maar raak want geld genoeg’ naar ‘heb ik dit nu echt nodig??’ nauwelijks nog iets kopen. Vorig jaar 3 nachtponnen want echt nodig, maar verder niets. Ook geen spullen! Huis is leuk ingericht en hoeft ook niet steeds anders. Keuken vol genoeg en niets meer nodig. Koken alles vers en niet met pakjes en zakjes. Maken ook alles zelf als het kan (denk hummus, salades, falafel etc). Geld over voor vakanties, en voor eventueel eerder stoppen met werken of minder werken wanneer dat een rol gaat spelen. Nu nog niet want nog fit, gezond en plezier in het werk. Ben alleen maar rijker op alle gebieden geworden door zuiniger te gaan leven. En het totaal niet het gevoel dat ik heb ingeleverd! Heb meer tijd over en minder keuzestress!

 9. Weer een heel leuk artikel dat je aan het denken zet. Ik ben ook bewust zuinig(er) aan het leven en toevallig zei mijn moeder deze week nog iets in de richting van “je mag ook wel een beetje genieten hè?”. Dat is ook zeker waar! Ik vind het nu soms vooral wat lastig om te bepalen waar die grens ligt. Besluit ik om zuiniger te leven? Dan kan ik daar een tikkeltje in doorslaan en baal ik over sociale uitjes die gepland staan of auto ritten die ik moet maken (want benzine). Ben het er wel mee eens dat “inleveren” ook zeker wat oplevert.

 10. Veel dingen voelen inderdaad niet als inleveren. Maar ik herken mij heel erg in de reactie van Sanne. Ben zo doorgeslagen met het besparen, dat ik op vakantie elke dag baal hoeveel geld het wel niet kost en er niet van geniet. Of bij een hap van een dure bonbon van favoriete chocoladewinkel denk “daar gaat weer 2 euro”. Ben nogal een controlfreak en het lukt maar niet om de balans te vinden. Genieten lukt niet.

 11. Een stukje gemak leveren wij in. Want als iets nu op of kapot is, rennen we niet gelijk naar de winkel maar proberen we het te (laten maken) of een alternatief te vinden.
  Nieuwe aankopen doen we weinig meer. Nu struin ik eerst uren op marktplaats voor de juiste aankoop of dagenlang langs allerlei kringloopwinkels.
  Kant en klaar maaltijden eten wij niet meer. Maar we koken met vers. Dat betekent dus eerst een poos in de keuken staan om te snijden en te koken.
  Brood en koek bakken we zelf.
  En ja, deze keuzes kosten meer tijd en planning.
  Maar laat ik er nou meestal echt van genieten en er energie uit halen.
  Voor mij precies goed zo.

 12. ik ben bewuster geworden qua uitgaven maar heb niet het idee dat ik heel veel moet inleveren. Ik doe nog steeds leuke dingen met de kinderen en vriendinnen, alleen kijk ik nu of het met een kortingsactie kan (zoals dagje uit via de jumbo), voor een leuke prijs (jaarabonnement voor de speeltuin voor de kids wat ik er met 6 bezoekjes al uit heb) of gewoon simpel naar het strand of bos wat niet zo veel geld kost. Maar ook hou ik thuis filmavonden met mijn kinderen (inclusief in de woonkamer slapen), pof ik wat popcorn in de magnetron. Met vriendinnen spreek ik regelmatig bij 1 v ons thuis af, gezellig en niet duur. Het gaat om de quality time, niet zozeer of het geld kost. Tuurlijk gaan we soms uit lunchen of dineren, daar geniet ik dan extra van.
  Voor mezelf geniet ik vd simpele dingen, in de tuin of op de bank met een boek of een strandwandeling met het zonnetje en de wind op mijn gezicht. Je hebt niet veel nodig om vh leven te genieten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.