Creatief besparen met een minimum-maand

Creatief besparen met een minimum-maand

Sinds ik weer lid van de bibliotheek ben, leen ik er lustig op los. Een van de boeken die ik afgelopen weken mee naar huis nam, was Sta financieel sterk van Marieke Henselmans. Hierin beschrijft ze hoe ‘koopkracht’ geen algemeen concept is, maar iets waarop je zelf invloed hebt. Jij kunt zelf bepalen hoeveel je met je geld kunt doen. Als je maar bewuste keuzes maakt. Marieke adviseert daarom om je koopkracht te trainen. En dat kan bijvoorbeeld met een minimum-maand.

Zo werkt een minimum-maand

Het idee van een minimum-maand is dat je eens zelf kunt beleven hoe het is om een crisis mee te maken. Volgens Marieke hebben twintigers en dertigers die ervaring niet echt, althans, niet zoals in de jaren 80. Ik ben van 1984, dus de crisis waar zij het over heeft, heb ik inderdaad niet bewust meegemaakt. Toch denk ik dat de wereldwijde economische crisis van 2008 tot ongeveer 2012 óók best heftig was voor veel mensen.

Los daarvan, vind ik haar minimum-maand wel een heel goed idee. Het maakt je weer bewuster van hoe je met je geld omgaat, welke keuzes je maakt en welke dingen noodzakelijk zijn en welke dingen eigenlijk meer luxe zijn.

Zo is eten noodzakelijk. Maar elke dag kunnen kiezen wat je eet, is eigenlijk bést een beetje luxe. Iets waar ik niet dagelijks bij stil sta, maar wat wél zo is. En in een minimum-maand kan het zijn dat je daar óók geen ruimte voor hebt.

1. Bepaal je minimum

Als eerste bepaal je je minimum. En nee, dat mag je niet zelf kiezen. Je neemt 50 euro voor de eerste volwassene, 15 euro voor de tweede en 10 euro voor elk kind. Dit bedrag is bedoeld voor alles, behalve de vaste lasten. Dat zijn dus boodschappen, kapper, toiletartikelen, verjaardagen, kleding, uitjes, enzovoorts. Marieke zegt niets over huisdieren, dus ik moet er maar vanuit gaan dat wij met z’n tweetjes (en kat) op een minimum van 65 euro per week uitkomen.

Nu ga je natuurlijk niet direct als een gek boodschappen doen van het minimum dat je hebt. Dat zou je óók niet doen als je helemaal geen geld had. Dan eet je eerst de kast leeg en kom je met creatieve mogelijkheden om het winkelen tóch nog even een dagje uit te stellen. Je hebt dit bedrag immers niet alleen voor de boodschappen, maar ook voor onverwachte dingen.

Daarna kun je altijd nog een maaltijdplanning maken, folders uitpluizen, kijken naar geld-terug-acties, kijken wat er in het seizoen is en zorgvuldig de winkels waar je boodschappen doet selecteren.

Tips voor het goedkoop boodschappen doen:

• Maak een maaltijdplanning

• Pak geen kar, maar een mandje. Als je het zelf moet tillen, kies je zorgvuldiger

• Doe voor je bij de kassa bent je ogen dicht en probeer je te herinneren wat je in je mand hebt zitten. Denk goed na of de dingen die je je niet kunt herinneren wel écht noodzakelijk zijn

• Bekijk aanbiedingen, maar controleer altijd bij het schap of er geen goedkopere optie is. Onze hersenen denken vaak dat een aanbieding altijd voordelig is, maar dat is niet zo

• Maak een prijslijst van de artikelen die je het vaakst koopt én de prijzen ervan bij verschillende winkels. Zo kun je objectief bepalen of iets ook écht een goede aanbieding is. Vermeld ook altijd de inhoud, zodat je geen (spreekwoordelijke) appels met peren vergelijkt

• Bekijk heel goed de houdbaarheidsdatum, zodat je nog voldoende tijd hebt om het op te maken. En nee, je hoeft het niet altijd direct weg te gooien als het over datum is. Gebruik je neus, ogen en gezonde verstand en voorkom voedselverspilling

• Kijk niet alleen naar de onderste schappen; tegenwoordig staan veel goedkope producten ook juist bovenin het schap. Net buiten bereik van kleintjes zoals ik 😉

• Goedkoop is niet altijd viezer of slechter. Groenten en fruit van de Lidl komen al jaren als beste uit de test en hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor goedkopere koffiepads, vaatwasblokjes en bepaalde koeken. Probeer het gewoon eens, je kunt altijd de volgende keer weer iets anders kiezen

• Kijk ook eens bij de boer of buurtgenoten met een tuin; vaak kun je daar veel goedkoper én gezonder ‘winkelen’

• Experimenteer eens met vleesloze maaltijden. Beter voor het milieu, beter voor de dieren, beter voor je portemonnee en – volgens sommige experts – ook nog beter voor jou

Deze tips gebruikte ik zelf ook toen ik me nog aan een strak budget van 20 euro per week hield. Je zou het niet zeggen, maar bewust boodschappen doen kan écht enorme besparingen opleveren.

2. Wonen en werken

De minimum-maand is ook bedoeld om al je kosten eens langs te lopen. Grote kans dat je woonkosten het hoogst zijn. Je huur of hypotheek, energie, water en andere uitgaven noemen we vaste lasten, maar de kans bestaat dat er nog best iets op te besparen valt. Door over te stappen, je hypotheek af te lossen of door simpelweg minder te verbruiken.

Kijk ook eens of er misschien extraatjes zijn vanuit de gemeente waar je recht op hebt. Dit kun je onder meer testen via Rechtopgeld. Hier word ik niet rijker van; mijn enige recht is me vrijwillig verzekeren bij het UWV. Maar dat is prima; dat betekent dat ik volgens de gemeente gewoon al hartstikke rijk ben.

Zijn er nog abonnementen die je kunt oversluiten of zelfs helemaal laten zitten? Voor veel abonnementen, waaronder die bij je energieleverancier, geldt dat je na de afgesproken contractperiode per maand mag opzeggen. Check dus vooral eens of dat niet goedkoper kan! Ik bespaarde met 5 minuten werk bijvoorbeeld 132 euro per jaar door mijn telefoonabonnement te verplaatsen naar Simpel.

3. Vervoer

Wat is jouw favoriete vervoer? De auto? Motor? Fiets? Of misschien gewoon lekker de benenwagen? Waar lopen je – door de besparing op de sportschool – zelfs geld kan opleveren, kan een auto je per maand honderden euro’s kosten.

Het kan zijn dat je vanwege je werk de auto niet de deur uit kunt doen. Maar wat je wél kunt doen, is eens kijken of je hem deze maand wat vaker kunt laten staan. Ik gebruik hem bijvoorbeeld niet meer voor ritjes naar de bibliotheek of winkel in het naastgelegen dorp. Dat is maar een paar kilometer, maar tóch merk ik het in het aantal keer dat ik bij de tank sta. Boodschapjes verdeel ik ook wel eens over meerdere dagen. Dan kost het me meer tijd, maar ik beweeg dan ook meer.

Heb je twee auto’s? Bekijk dan eens of je het ook met één exemplaar zou redden. Eventueel met een dienst als SnappCar, waarbij je een auto met anderen deelt. Of kun je misschien goedkoper/kleiner rijden?

4. Uitjes

Je kunt natuurlijk een maand thuis blijven, maar daar is misschien niet zoveel aan. Bovendien is dat ook niet iets dat 12 maanden in het jaar vol te houden is. Wees dus creatief in je uitjes. Denk aan gratis uitjes, thuis alvast even een drankje met vrienden doen en daarna pas uitgaan, een vast budget (contant!) meenemen, tickets of etentjes regelen via sites als Groupon, het gebruik van een stadspas (niet overal en ook standaard voor iedereen verkrijgbaar), met je biebpas én korting naar de bios, gratis festivals bezoeken, enzovoorts.

En wil je wat verder weg, dan kun je denken aan een fietsvakantie, huizenruil of je kunt je Google-skills loslaten op hele goedkope vliegtickets. Als je daarvan houdt, gebruik deze maand dan vooral ook eens om je te verdiepen in Travel Hacking!

5. Prioriteiten

Onder deze stap valt eigenlijk al het voorgenoemde, maar je kunt er ook nog meer onder scharen. Marieke gaat hierin bijvoorbeeld in op het onderwerp ‘kinderen’. En dan vooral ‘je wilt toch het beste voor je kind’. En als we de commercie moeten geloven, dan is ‘het beste’ ook vooral het duurste en bij voorkeur elke week of maand wat nieuws. Anders heeft je kind ongetwijfeld een rotjeugd waar hij/zij nooit meer overheen komt.

Bedenk hoe jij het wilt doen, wat voor jou werkt en voel je daar niet schuldig over. Voel je niet schuldig als je wel werkt en voel je niet schuldig als je niet werkt. Voel je niet schuldig als je tweedehands speelgoed en babyspullen koopt en laat je goed informeren over wat nu écht nodig is. En hetzelfde geldt als kinderen ouder worden: ze hoeven echt niet altijd het nieuwste van het nieuwste. Dat kunnen ze later waarschijnlijk zelf namelijk óók niet altijd direct betalen. Dan kun je ze beter een goed voorbeeld geven in het stellen van prioriteiten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Financieel sterk en creatief

Een minimum-maand, maar ook het goed onder de loep nemen van je inkomsten en uitgaven, helpt je aan overzicht. Het geeft je de mogelijkheid om meer geld over te houden een buffer op te bouwen. Zodat je niet bij een onverwachte kostenpost in de problemen komt. Of zodat je misschien wel wat kunt sparen (ook al zijn de huidige hoogste spaarrentes niet heel indrukwekkend) of beleggen. Dat laatste doe je natuurlijk niet met al je geld: ook al is de rente laag, het blijft belangrijk om wat contanten achter de hand te houden. Als je je werk kwijtraakt tijdens een volgende crisis, wil je waarschijnlijk niet tegelijkertijd op een dieptepunt van de markt ook je aandelen of zelfs je huis moeten verkopen.

Een minimum-maand – of überhaupt wat minder geld uitgeven – maakt je ook creatief. Wat kun je koken van wat er gewoon in je kast ligt? Kun je nog kleding repareren of vermaken, of moet je echt wat nieuws kopen? Misschien kun je het zelfs wel verven! En als je in huis ergens op uitgekeken bent, dan kan een likje verf wonderen doen. Besteed eens wat meer zorg en aandacht aan de spullen die je al hebt, zodat je er zeker van kunt zijn dat die nog een ronde mee gaan. Leg een moestuintje (of moestuinbak) aan. Ga lekker wandelen in je omgeving. Kijk eens of je geen dingen en diensten met mensen in je omgeving kunt ruilen. Deel je spullen met een ander en leen ze als jij wat nodig hebt. Dat is niet alleen leuk voor je sociale contacten, maar houdt ook de stroom met spullen die jouw huis in komt wat binnen de perken. En daarmee óók je opruim- en schoonmaakwerk. Want meer en groter is nu eenmaal niet altijd beter 😉

Moeten of willen

Nu realiseer ik me ook dat er een groep mensen is die niet kan kiezen voor een minimum-maand. Voor wie het elke maand minimum-maand is. Als dat voor jou geldt, dan kun je alsnog wat hebben aan de tips in dit artikel. Misschien heb je wel recht op een extra tegemoetkoming (punt 2) en misschien was je ook nog niet op de hoogte van de vele mogelijkheden om ook gratis eropuit te trekken (stap 4).

Of misschien kun je zelfs jouw goede tips wel delen met anderen. Hoe houd je het leven in een consumptiemaatschappij leuk, als je maar weinig te besteden hebt of juist weinig wilt besteden?

Andere leestips van Marieke Henselmans:

P.S. Direct praktisch aan de slag? Anja van Minimalist Dutchie heeft nét een mooi artikel gepubliceerd over hoe je de krater die de vakantie in je financiën heeft geslagen kunt dichten. Je leest het hier >>

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Altijd goed om daar weer eens naar te kijken. Volgens mij is dat bedrag dat Marieke noemt ook ongeveer wat je per week aan leefgeld hebt als je in de schuldsanering zit.

  Volgende maand ga ik deze uitdaging trouwens aan… De vakantie was erg veel te duur uitgevallen.

  1. Leuk dat je deze uitdaging aan gaat! Bij ons begint de financiële maand morgen weer en ik wil hetzelfde doen. Ik denk dat het inderdaad wel een beetje overeenkomt met het leefgeld in de schuldsanering. Ik dacht dat dat ongeveer 70 euro in de week was, maar ik kom online ook wel wat lagere bedragen tegen. Het hangt blijkbaar vooral af van hoe hoog je schulden zijn en in welk stadium je zit. Als je bijna klaar bent, gaat het blijkbaar wat omhoog.

 2. Hmm, best een leuk idee om uit te proberen. Maar die tip over een boodschappenmandje sla ik over. Wij halen 1x per week boodschappen voor 6 personen. Dat gaat echt niet vier weken achtereen in een mandje passen, vrees ik. Vooral niet omdat het voor zoveel personen vaak de moeite loont om voor bepaalde zaken bulkverpakkingen te kopen…

 3. Onze vakantie valt door de lira reuzemee qua kosten. Wij genieten extra van bezoekjes aan de kapper, pedicure en eyelashesmevrouw, haha.

  Klinkt als de Buy Nothing New Maand, ga me zeker aanmelden!

 4. Er worden stukjes nepwimpers tussen je eigen wimpers geplakt, geen mascara nodig. Mijn dochter houdt van dat soort dingen.

  Nadeel, bij thuiskomst vinden we alles duuuuuur. En slechte service. Maar nu genieten van de laatste dag!

 5. Hier doe ik vaak boodschappen voor veel minder dan 50 euro. Toch eet ik zeer gezond en gevarieerd, met vlees, vis, vegetarisch, veel groente, veel fruit, veel biologisch. In een dure week zit ik wel eens op 50 euro, maar dan heb ik ook vaak zaken in de voorraad gekocht. Van dingen die ik altijd gebruik maak ik gebruik van de aanbiedingen 1+1 gratis, zodat ik nooit meer dan de helft betaal daarvoor. Waardoor ik andere weken soms maar 10-20 euro uitgeef.
  Tips: maximaal eens per week boodschappen doen, niet meer, menuplanner maken, aanbiedingen bekijken, boodschappenlijst maken nadat je eerst door koelkast, vriezer en voorraad bent geweest om te zien wat er nog is. Vijf maaltijden met vers plannen, twee van voorraad of restjes (als er dan wat tussen komt, ziekte, een uitnodiging, een huisgenoot die als verrassing chinees besteld, ligt er niets te bederven). Eerste dagen van de week het meest bederfelijke eten (vis, bladgroenten, zacht fruit). Daarna de robuustere groente en fruit en vlees ed. Tenslotte de voorraad en restverwerking. Niets weggooien, dus eventueel invriezen of klaarmaken en invriezen, of creatief verwerken. Afsnijsels en botten en korstjes van de Parmezaanse kaas bewaren voor bouillon, die heel geconcentreerd maken en in losse porties invriezen. Zelf je brood bakken. Zelf jam maken en vlierbloesemsiroop etc. Alles zelf koken. Zie ook Koken met Karin. Veel makkelijke en zeer smakelijke recepten zonder pakjes en zakjes. Of Save with Jamie.
  Gebruik alles, kook afgepast. Ik rook of drink niet (alleen wat wijn voor in gerechten) snoep niet, maar áls ik wat te vieren heb, bak ik zelf iets lekkers. Toetjes zijn hier ook iets dat ik alleen maak als ik eters heb. Frisdrank komt hier ook het huis niet in , evenmin als flessenwater. Ik heb een maximaal boodschappenbudget van 200 euro per maand. Maar doorgaans blijf ik steken onder de 150 euro. Dat is minder dan wat je krijgt in de schuldhulpverlening.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.