#FreedomFriday: zuinig leven als ideaal

#FreedomFriday: zuinig leven als ideaal

Toen ik voor de eerste keer eens goed naar mijn geldstromen keek en zocht naar manieren om te bezuinigen, zag ik dat als iets tijdelijks. Ik had op dat moment een torenhoge hypotheek en door de crisis – we praten dan over een jaar of 7-8 geleden – was mijn inkomen gehalveerd. In de eerste instantie wilde ik vooral mijn maandlasten verlagen en voorkomen dat de bank mijn huis onder m’n gat zou verkopen. En toen ik me steeds verder verdiepte in financiële vrijheid, dacht ik: “Een paar jaar doorbijten en dan pluk ik daar de rest van m’n leven de vruchten van.” Wat ik toen niet gedacht had, was dat zuinig leven ook wel eens een ideaal zou kunnen worden. What happened?!

Zuinig leven is niet zielig

‘Zuinig’ is niet meer wat het ooit geweest is. Vroeger was het een deugd, als je zuinig kon zijn. Als je ervoor kon zorgen dat je langer met je geld, je voorraad meel of je kleding kon doen.

Als je het tegenwoordig over ‘zuinig’ hebt, dan kun je bijna rekenen op medelijden. Zuinig is zielig. Want dan kun je niet doen wat je wilt. En dan ben je vast arm. En zielig.

Maar is dat wel zo?

Vanaf het moment dat ik zuiniger wilde gaan leven, kwam ik verschillende dingen tegen die ik niet bepaald handig aanpakte:

Zo loste ik bijvoorbeeld niet af op de hypotheek, waardoor ik over de gehele looptijd het huis eigenlijk twee keer betaald zou hebben én nog met een schuld van 200.000 euro zou achterblijven.

Ik werkte veel om dat te kunnen betalen, maar stond niet teveel stil bij mijn gezondheid of mijn plezier in het werk. En laten we het erop houden dat het met beide aspecten niet de goede kant op ging.

Door dat vele werken werd mijn sociale wereldje ook een stuk kleiner. Nu is dat iets dat ik – als introvert – zeker kan waarderen, maar er zijn grenzen. Zelfs voor mij.

Als compensatie voor dat vele werken en gebrek aan plezier kocht ik spullen. Waar ik dan vervolgens vanwege een gebrek aan tijd en aandacht niets mee deed.

Die minder handige acties zorgden dus voor stress, minder vrije tijd, minder tevredenheid, minder gezelligheid én hoge kosten.

En in de eerste instantie was vooral dat laatste een probleem. Van die kosten moest ik af. En als dat betekende dat ik op al die fronten nóg een beetje moest inleveren, dan was dat maar zo. Althans, dat was mijn idee. Dus ik begon met wél aflossen en keek vanaf daar verder.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zuinig leven als uitdaging

Nu had ik het geluk dat ik uit een redelijk zuinig nest kom. Zuinig doen vind ik niet eng. Misschien heb ik mezelf een fractie van een seconde zielig gevonden, maar daarna zag ik toch vooral de uitdaging.

Bovendien ben ik zo’n weirdo die enorm blij worden van besparingen. Niet eens om het geld, maar omdat je dan zelf blijkbaar creatief genoeg bent om een alternatief te vinden. Ergens geld tegenaan gooien is gemakkelijk, zelf iets doen is de uitdaging.

Die uitdaging ging ik aan.

In de afgelopen jaren probeerde ik van alles uit: een moestuin, zelf wraps maken, zelf wasmiddel maken (en toen niet meer), lekkende dakpannen vervangen, aflossen op de hypotheek, koken zonder pakjes en zakjes, eigen kruidenmixen maken, goed eten inslaan in Duitsland, meer fietsen, gezellige avondjes thuis organiseren, minder willen, een boodschappenbudget, zakgeld (oké, dat was een hele blauwe maandag) en vast nog veel meer dingen.

Het ene experiment was duidelijk succesvoller dan het andere, maar ze hebben wel allemaal wat met elkaar gemeen.

Eigenlijk was alles op financieel vlak een verbetering en op niet-financieel vlak minimaal hetzelfde, maar vaak óók een duidelijke verbetering.

Zuiniger leven leverde me meer tijd op, meer geld, meer handigheid, meer grip op mijn geld, meer zelfredzaamheid, meer waardering voor wat ik heb, meer het gevoel dat geld dingen leuk en makkelijk kan maken, maar dat het niet noodzakelijk is om dingen leuk en makkelijk te maken.

Kortom, zuinig leven bleek eigenlijk een stuk leuker dan ik dacht. Het had onverwacht veel voordelen, die ik eerder eigenlijk nog niet gezien had. Dus zodra ik bepaalde dingen financieel gezien wél weer makkelijker kon, wilde ik die niet eens meer.

Het zuinige leven beviel – en de vruchten die ik daarvan plukte – beviel me eigenlijk veel te goed. Bovendien leek zuinig leven ook wel eens de vrijheid op te kunnen leveren die ik zo waardeer.

Zuinig leven als ideaal

Net zoals een dieet je niet helpt om de rest van je leven slank te blijven, helpt ‘even doorbijten’ je niet aan een rijk leven. Niet in geld en niet in blijheid of vrijheid.

Een zuinige levensstijl doet dat wel. En dat is niet zielig. Want het levert je enorm veel op. Daarom zie ik een zuinig leven voor mezelf steeds meer als ideaal.

Maar laat ik dan nog wel even héél duidelijk zijn over wat ik als ‘zuinig’ zie. Voor mij bestaat zuinig leven niet uit armoede, beperkingen, niets kunnen doen, zorgen over geld, altijd ‘nee’ moeten zeggen.

Zuinig leven is voor mij bewust omgaan met wat je hebt en met wat er is. Of dat nu de inhoud van je eigen voorraadkast is (geen verspilling!) of het milieu (pak liever de fiets dan de auto). Bewust keuzes maken en ook gewoon eens ‘nee’ zeggen. Maar ook: door die bewuste keuzes tijd, energie én geld overhouden voor dingen waar je van groeit. Waar je blij van wordt. Die je een leuker mens maken. Minder materialistisch zijn, minder lasten op me nemen, meer vrijheid creëren en meer ‘echt’ leven.

Dat klinkt bést heel ideaal.

Wat vind jij van zuinig leven: een ideaal of vooral toch wel zielig?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ik vind het niet zielig. Net zoals ik het ook niet zielig kan vinden als mensen niet ‘op vakantie’ kunnen gaan. Als je een dak boven je hoofd hebt en voldoende te eten, dan ben je wat mij betreft al een heel eind.

 2. Besparen kan je inderdaad veel opleveren, wat verder gaat dan een vollere portemonnee! Het geeft je opties en flexibiliteit die je niet hebt als je elke maand 90-95% van je geld opmaakt.

  Niet allerlei spullen kopen is vaak ook nog beter voor het milieu, mag ook gezegd worden!

 3. Zuiniger leven is niet ziellig, sterker nog het maak je sterker om niet in een ratrace te verzanden. Het geeft mij onafhankelijkheid. Het geeft mij keuzes om te kiezen. Het geeft mij de mogelijkheid om te focussen op wat ik belangrijk vind in mijn leven. Zuiniger leven heeft geleid dat mijn partner eerder met pensioen kon, toen hij zich niet meer kon vinden in zijn werk. Die vrijheid is goud waard. Wat was bij ons belangrijk een dak boven het hoofd ( nu hypotheek van 10 procent van de waarde van de woning) bewust omgaan met energie (zonnenpannelen, goede fiets) genieten (iedere dag in het bos, niet meer mee in de ratrace), goed eten ( geen pakjes, zakjes).

 4. Toevallig gisteren de balans opgemaakt tav mijn “besparingen “.
  Ook niet omdat het financieel moet, maar omdat ik het zonde van mijn tijd vind om te gaan werken om andere mensen /bedrijven van mijn energie te laten profiteren.
  Zoals mijn verzekering, energie maatschappij, hypotheek verstrekker, etc etc.

  Nou mijn besparing levert me afgelopen jaar 130 euro per maand op.
  Ik heb het dan alleen over afgelopen jaar!
  Niet de dingen die ik al jaren doe of de investeringen die ik de jaren van te voren heb gedaan. Zoals isolatie, pelletkachel, zonnepanelen, tanken bij onze zuider buren en boodschappen doen bij onze ooster buren, moestuin, kippetjes.
  Mijn omgeving denkt vaak dat het veel moeite allemaal kost en wordt er moe van als ze eraan denken, maar ik ben diegene die minder kon gaan werken, die in het voorjaar lekker staat te schoffelen in een heerlijk zonnetje terwijl ze op een muffig kantoor zitten.
  Zuinig Zijn Zielig? Echt niet!

 5. Mijn fietstochtjes “de boer op” om mijn groenten en melk en zo te halen, schelen me de sportschool, én ik ben in de natuur. Het koken zonder pakjes en zakjes, bouillon trekken, jam maken enzovoort, maken me blij (het is dan ook wel handig dat ik goed kan plannen) Toen de kinderen klein waren en we niet op vakantie konden, zette ik tenten in de tuin en kampeerden we daar. Met boeken uit de bieb verzonnen we een mooie vakantie bij elkaar, een Spaanse week,met een film van Bassie en Adriaan en hun Spaanse woordjes, en paella, een Belgische week, met een stapel Suske en Wiske’s en patatjes natuurlijk. We zijn heel Europa door gereisd op die manier. Wat hebben we daar plezier van gehad. Niks zielig dus.
  Ik leer mezelf vaardigheden, koken, naaien, klussen, zagen of neem bij iemand les om het te leren. Ik neem daardoor weinig diensten af, dus geen bezorgmaaltijd, geen klusmeneer/mevrouw, geen broekeninkortservice. Dat scheelt flink in de portemonnee, maar ik voel me daar ook prettig bij, tevreden, dat ik het zelf kan. Dat is ook een vorm van onafhankelijk zijn.

 6. Ik ben ook zuinig en vind dat leuk, zelfs met mijn redelijk sobere leven ben ik nog erg rijk. Het leukste vind ik nog als ik bedacht heb dat ik iets moet kopen omdat ik het echt nodig heb, ik toch een andere oplossing vind met spullen die ik al heb, of het komt opeens langs omdat iemand het weg doet. Dat geeft voldoening. Je gaat ook steeds minder nodig hebben, heb ik gemerkt.

 7. Ik gebruik al jaren de blog naam “Meer door minder” en het is zeker zo dat het zo economisch mogelijk omgaan met geld,spullen,voeding enz zorgt voor een tevreden leven maar geenszins geeft het een gevoel van zuinig te leven.
  Wel van vrijheid en geluk.

 8. Zeker niet zielig! Helemaal niet wanneer je er zelf voor kiest. Mij levert het juist extra geld op, waardoor ik nu een stuk minder stress heb omdat ik een buffer heb en omdat ik geld over hou voor dingen waar ik wél waarde aan hecht.

 9. Absoluut een ideaal, waar ik veel mee bezig ben. Veel kleine stapjes maken samen een grote stap. Heel eerlijk: ik denk soms bij mensen in mijn omgeving die juist erg veel spenderen ‘ach, wat zielig’. Vooral omdat je ziet dat het ze echt niet gelukkiger maakt.

 10. Ik leef van een minder dan modaal inkomen en volgens mijn omgeving moet ik dus zuinig leven. Ik ga niet op vakantie, heb geen auto, geen koophuis, dus dat zijn alvast een aantal minder grote uitgaves. Ik ga op de fiets naar mijn werk (schoonmaak) dus beweging krijg ik genoeg en daar hoef ik dus niet voor naar de sportschool scheelt ook weer geld. Verder ben ik erg goed in het verzamelen van dingen die ik in huis en tuin kan gebruiken, vaak 2e hands ,maar ook gratis door op te letten wat anderen weggooien. Ik trek liever een trui aan dan de verwarming hoger te draaien en let op dat ik verder ook zuinig met energie omga. Voor velen is dit dus zuinig zijn , voor mij is het slim omgaan met wat ik wel heb , waardoor ik gewoon lekker naar de slager en groenteboer, kaasboer kan en dus lekker en gezond kan eten. Ik kan mijn dochter regelmatig iets toestoppen en op zijn tijd iets leuks met haar ondernemen, zoals uit eten gaan, naar de film of een leuke workshop volgen. Als ik kleding nodig heb voor mijn werk koop ik dat vaak 2e hands of in de uitverkoop. Maar voor uitgaves zoals schoenen en een winterjas kies ik voor een duurdere en kwalitatief betere optie zodat ik er lang mee toe kan. Ik vind het dus geen zuinig leven, maar een fijne levensstijl die mij gelukkig maakt.

 11. Sparen en zuinig levenis er met de paplepel ingestopt, dus ik weet niet beter en ben er blij mee en niet zielig!
  Ben nu 52 en pluk er de vruchten van, de hypotheek is afgelost en werkt nog maar een paar uur.
  Zielig zijn de mensen met een goed inkomen en daar niet van rond kunnen komen!

 12. voor mij is zuinig leven een ideaal, maar wel in combinatie met geld uitgeven aan dingen waar je van groeit maar ook van geniet. Ik heb pas bijvoorbeeld een abonnement op de speeltuin in onze stad genomen voor de kinderen, met 6 bezoekjes heb ik dat er al uit maar kan een heel jaar naar de speeltuin. Ik ben nu bijna 2 jaar een alleenstaand werkend moeder van 2 kinderen, een jaar geleden zijn mijn ogen open gegaan mbt opletten waar ik mijn geld aan uitgeef. Dat heeft me per maand een besparing van zo’n €175 opgeleverd, zo’n €2000 wat ik per jaar meer kan sparen. We komen niks tekort en we doen nog steeds leuke dingen met elkaar, ondanks de besparingen. Kortom: ik let op maar geniet met volle teugen vh leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.