Geldgeheim: “Wij belegden een ton aan overwaarde en verloren deze tijdens de crisis”

Geldgeheim: overwaarde beleggen

Als het al jaren goed gaat met de financiële markten, dan verwacht je niet dat daar ineens verandering in komt. En zeker niet op het moment dat jij nét een ton aan overwaarde in de beurs belegd hebt. Toch is dat precies wat P. overkwam. Hij besloot 100.000 gulden van de overwaarde van hun huis in de markt te beleggen en raakte dat kwijt tijdens de crisis.

“Het leek een goede tijd om te beleggen”

“Ik ben 56 jaar, ben al 33 jaar getrouwd en heb een zoon. Onze zoon woont niet meer thuis. Hoewel ik zelf heel gestructureerd omga met geld en al jaren een begroting bijhoud, ben ik tijdens de crisis heel veel geld kwijtgeraakt.

Ik besloot namelijk een deel van de overwaarde van ons huis te beleggen. Het ging toendertijd om een bedrag van 100.000 gulden.

En dat leek helemaal geen gek idee; het ging goed op de financiële markten en het was een goede tijd om te beleggen.

Tot dus die luchtbel knapte. We raakten veel geld kwijt.”

Totaal onverwacht

“Om eerlijk te zijn: die luchtbel knapte voor mij op een totaal onverwacht moment. Ik had niet verwacht dat de hele financiële markt ineens op z’n gat zou liggen.

Bovendien ben ik wel iemand die over het algemeen verstandig met geld omgaat. Het is niet zo dat ik dit destijds gedaan heb vanuit het idee van ‘meer, meer, meer’.

Ik zie dat tegenwoordig wel vaak om me heen. Dat mensen onverstandig met geld omgaan. Vaak is dat ingegeven vanuit materialisme; ze willen gewoon groter of beter hebben dan andere mensen. Daar houd ik niet van.”

“Geen commentaar van bepaalde mensen”

“Hoewel ik natuurlijk niet te koop loop met dit verhaal, ga ik er ook niet over liegen als mensen mij er iets over vragen. En mensen die in mijn ogen verstandig omgaan met geld, wil ik het ook best vertellen.

Waar ik het liever niet aan vertel zijn mensen die in mijn ogen niet met geld kunnen omgaan. Het soort mensen dat zelf vooral gedreven wordt door materialisme, maar tegen mij zou zeggen dat ik dom ben geweest.

Van die mensen kan ik dat dus écht niet hebben. Ik zit totaal niet te wachten op commentaar van mensen die zelf eigenlijk helemaal niet met geld kunnen omgaan.”

Bedankt voor je verhaal!

Lees hier de andere Geldgeheimen >>

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Overwaarde beleggen was heel normaal

Voor je nu denkt: overwaarde beleggen, wat een stomme actie! – je overwaarde beleggen was voor de crisis best heel normaal. Huizenprijzen rezen de pan uit en het leek alsof er nooit een einde zou komen aan de stijging. Noem het naïef, maar de vorige grote crisis, die van de jaren 80, was door de meeste mensen allang weer vergeten óf niet bewust meegemaakt.

Veel mensen die hun huis vóór de euro gekocht hadden, merkten in de jaren na de invoering van de euro dat de ‘waarde’ van hun huis soms wel verdubbeld was.

Bovendien waren de regels voor een nieuwe hypotheek destijds nog niet zo streng en was de bijleenregeling pas net van kracht (2004).

Als het in die tijd ineens leek of je een stuk rijker was dan je ooit was geweest, dan is het niet vreemd dat je kijkt naar manieren om daar iets mee te doen.

Beleggen met geleend geld

Inmiddels weten we beter: overwaarde is niets. Althans, niet tot je verkoopt. Voor die tijd geeft het je geen enkele garantie. En dat maakt het beleggen van je overwaarde in feite niets anders dan beleggen met geleend geld.

Ja, je hebt een onderpand van een bepaalde waarde, maar die waarde wordt pas definitief op het moment dat je verkoopt. En als dat in een periode is waarin huizen duurder zijn geworden, dan moet je er ook rekening mee houden dat een deel van die overwaarde weer weggestreept wordt, omdat het huis dat jij wilt kopen óók duurder is geworden.

Beleggen vormt in principe altijd een risico. Als je kijkt hoe de markt zich in de afgelopen 100 jaar heeft ontwikkeld, dan is er één stijgende lijn te zien. Maar als je kijkt naar kleinere periodes, dan wisselen pieken en dalen elkaar af. Soms gaat het jaren goed, soms gaat het jaren slecht. En soms heb je een enorme piek en een enorm dal in een periode van slechts twee of drie jaar.

Op het moment dat je belegt met geleend geld, dat op een zeker moment moet worden terugbetaald, verlies je een stukje van de vrijheid om te kiezen wanneer je weer uit de markt stapt.

Bovendien; als het niet om je eigen geld gaat, dan is het misschien wel nóg lastiger om kalm te blijven op momenten dat de markt dipt.

Ik weet natuurlijk niet precies waarin P. belegd heeft, maar er is een reële kans dat hij dit geld alweer lang en breed terugverdiend had, als hij de desbetreffende beleggingen nu nóg had.

Maar probeer daar maar eens aan te denken op het moment dat je je overwaarde ziet verdampen!

Wat is wijsheid qua beleggen?

Beleggen blijft voor veel mensen iets heel spannends. Ik kon er tot een jaar of twee geleden ook niet echt enthousiast van worden. Ik had teveel negatieve verhalen gehoord en het voelde voor mij als gokken met geld dat ik niet overhad. En als ik op enig moment al dacht overwaarde te hebben om hiervoor in te zetten, dan ben ik achteraf helemaal blij dat ik het niet gedaan heb. Ik leverde onder de streep alleen maar in…

Toen ik mijn huis verkocht en wél wat meer financiële speelruimte begon te krijgen, besloot ik me hier toch eens in te verdiepen. Want: spaarrente is ook niet meer wat het geweest is. En om nu jaarlijks in te moeten leveren… dat trok me ook niet bepaald.

Mijn idee over beleggen is hierdoor een stuk genuanceerder geworden. Ja, het brengt risico’s met zich mee. Maar: je bent zelf het grootste risico. Als je je laat leiden door angst of hebzucht, dan verlies je – vrijwel gegarandeerd – geld.

Met een langetermijnbenadering én de juiste uitgangspunten, is het een ander verhaal.

Die uitgangspunten zijn wat mij betreft:

Beleg alleen met geld dat je kunt missen. Niet omdat je het kwijt raakt, maar omdat je op geen enkel moment (voor zover je dat kunt plannen) gedwongen wilt worden om het uit de markt te halen.

Je verliest pas als je verkoopt. Een dalende koers is vervelend, maar zolang je niets doet, kan die koers ook weer stijgen. Op het moment dat je verkoopt, maak je je verlies concreet. Kies dus liever voor Buy & Hold.

Ja, er komt weer een nieuwe dip, crisis, hoe je het ook wilt noemen. En nee, die kun je niet timen. Ook al denk je van wel of zeggen mensen dat dit wél kan. Niet geloven.

Een crisis of dip hoeft niet slecht te zijn; je kunt het ook zien als uitverkoop. Omdenken! En om te voorkomen dat je nét misgrijpt, kan het een goed idee zijn om gewoon structureel en op een vast moment in te leggen. Zit je soms wat duurder, soms wat goedkoper, gemiddeld prima.

Je hoeft niet de hele dag naar koersen te loeren; als je investeert in indextrackers, dan heb je als het ware een klein plukje van de top X aan beste bedrijven van een bepaald land (of soms zelfs van de wereld). Je winsten zijn misschien niet zo groot dan wanneer je nét op het juiste moment in Amazon geïnvesteerd had, maar je bent ook niet alles kwijt als één bedrijf over de kop gaat.

Kosten maken verschil. Ik zit zelf daarom bij DeGiro; lage kosten en dus meer rendement voor mij.

Tijd maakt verschil. Ik zou willen dat ik 10 jaar eerder begonnen was, al was het maar met 50 of 100 euro in de maand. De voorsprong die ik dan gehad zou hebben, kan ik nu waarschijnlijk niet meer inhalen. Maar: beter op m’n 32e begonnen dan op m’n 42e. En anders weer beter op m’n 42e dan op m’n 52e.

Zou jij overwegen om je overwaarde te beleggen?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Oef, zoveel verliezen, dat is wel zuur.Ik snap wel dat je er niet mee te koop loopt en commentaren liever mist.
  Dapper dat je het hier wilde vertellen.

 2. Auw…. Knap dat je hierover wilt vertellen. Laat maar weer zien dat leverage altijd gevaarlijk kan zijn. Zeker als je deze leverage gebruikt voor de beurs!
  Geen mogelijkheid gehad om niet te verkopen? En waarom de beurs, niet vastgoed of obligaties. Iets dat niet zo fluctueert? Leverage heeft de potentie om relatief veilig gebruikt te worden om toch extra rendement te maken.
  Maar het blijft altijd een risico natuurlijk!

 3. Wow wat een bedrag, pijnlijk om zoveel te verliezen!
  Met alles wat ik nu weet en in de huidige markt zou ik nooit mijn overwaarde beleggen. Maar idd alleen beleggen met geld wat ik voor lange tijd kan missen. Maar deze man zou nu waarschijnlijk precies hetzelfde zeggen!
  Momenteel doe ik nog niet aan beleggen omdat ik gewoon eerst mijn spaarrekeningen goed wil vullen én omdat er nog steeds een verhuizing in het vizier is. Daarna wil ik ook weer veel extra gaan aflossen om de maandlasten omlaag te krijgen. Maar tzt wil ik toch wel geld gaan beleggen wat ik kan missen. Als ik ook begin op mijn 32e heb ik nog 2 jaar de tijd voordat ik moet beginnen 😉

 4. Je moet inderdaad niet beleggen met geld dat je op korte termijn nodig hebt. Maar wat ik mis in dit verhaal, is waarom je dan geld verloren hebt. Dan heb je, met al je financiële kennis, dus op de bodem van de markt verkocht. En dan ben je niet alles verloren, maar de helft. Zoveel vragen dus.

  Ik vind het onderwerp goed, maar het artikel had wel wat meer uitgediept mogen worden. Nu mist de boodschap een beetje naar mijn mening.

 5. Kleine voorbeelden. Wanneer iemand aandelen Fortis en Imtech gekocht heeft hoeveel is er dan nu over. Wij kennen mensen die alle vertrouwen hadden in Fortis en wees nou eerlijk wie had van te voren kunnen bedenken dat dat zo af zou lopen.

 6. Ik ken iemand, wiens moeder Fortis aandelen had. Ze stonden ooit op 30 euro en waren gezakt naar 30 cent. En dichterbij heb ik een broer en zus die voor 50 duizend gulden PTT aandelen kochten, omdat ze een financiële meevaller hadden gehad. Ze weigeren nog steeds op feestjes te vertellen, hoeveel ervan over is.

 7. ik ken ook iemand die op oudere leeftijd meer dan een ton is kwijtgeraakt met beleggen.
  Ik ben zelf ook actief geweest, kostte me veel tijd en stress om het bij te houden, geen verlies geleden, maar vind sparen veel fijner en relaxter. Als ik €2000,- per maand spaar, dan kan ik nooit met beleggen per maand verdienen, zo simpel is het.
  Al die mensen die in crypto zijn getrapt, pure hebzucht en gokken.

  1. Wat vervelend zeg, dat je zoveel geld kwijt bent geraakt met beleggen! Sparen is inderdaad een stuk relaxter dan actief beleggen. Zelf ben ik meer van het passief beleggen – meestal wat minder rendement, maar een stuk relaxter. En hoewel ik een klein beetje crypto heb, voelt dat voor mij ook te volatiel om daar vol op te gaan. Zeker gezien de talloze opties die er zijn en de onzekerheden rondom (veranderende) wetgeving op dat vlak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.