7 tips om te besparen tijdens het online shoppen

7 tips om te besparen tijdens het online shoppen

De allervoordeligste aankoop is natuurlijk de aankoop die je helemaal niet doet. En dat geldt zeker voor spullen die je niet nodig hebt. Maar soms heb je gewoon wél wat nodig. Of wil je het zó graag hebben, dat je het geld ervoor over hebt. Dan wil dat natuurlijk niet automatisch zeggen dat je er ook de hoofdprijs voor wilt betalen. Met deze 7 tips kun je ook tijdens het online shoppen geld besparen.

1. Meld je aan voor de nieuwsbrief

Veel winkels doen er alles aan om hun klanten op de hoogte te houden van de laatste nieuwtjes. Maar om dat te kunnen doen, hebben ze natuurlijk wél je e-mailadres nodig. En daarom belonen ze je als je dat aan ze geeft. Met een eenmalige korting van een X bedrag of X procent. Als je ergens een bestelling wilt plaatsen, loont het zeker de moeite om je even aan te melden voor de nieuwsbrief.

Vergeet niet om je daarna óók weer af te melden, zodat je niet onnodig in de verleiding wordt gebracht om meer te kopen dan je nodig hebt.

2. Let op dynamische prijzen

Winkels worden steeds slimmer in het bepalen van hun prijzen. In sommige gevallen zijn die zelfs dynamisch, wat wil zeggen dat niet iedereen dezelfde prijzen te zien krijgt. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak bij vliegtickets; als je op bepaalde tijdstippen kijkt of als via cookies in je browser te zien is dat je een bepaald tarief eerder hebt opgevraagd, dan kan het zomaar zijn dat je een hoger tarief te zien krijgt dan je buurman, die dit ticket voor het eerst opzoekt.

Je kunt dit voorkomen door af en toe even je geschiedenis wissen, je cookies te verwijderen en uit te loggen van het account bij die desbetreffende site.

3. Laat spullen na het winkelen in je mandje zitten

Impulsaankopen kun je voorkomen door er even een nachtje over te slapen. Online aankopen kunnen daar zelfs goedkoper van worden. Sommige winkels hebben tegenwoordig de mogelijkheid om te zien dat je nog spullen in je winkelmandje hebt zitten en bieden je – na een paar uur of een dag – een korting om je alsnog over te halen die bestelling te plaatsen.

Het is hiervoor wel belangrijk dat je met je account van die winkel bent ingelogd, zodat ze je kunnen herkennen.

4. Koop op het beste moment

Wat dat beste moment is, dat hangt er net even vanaf. Voor een groot deel van de winkels is dat bijvoorbeeld rond uitverkooptijd. Bij winkels die met dynamische prijzen werken kan ‘het beste moment’ juist het moment zijn waarop zo min mogelijk mensen online zijn en ze dus op andere wijze hun verkopen willen stimuleren.

En om weer even terug te komen op die vliegtickets; soms gaat het niet om de juiste weekdag of het juiste tijdstip, maar om het juiste aantal weken vooraf. Skyscanner heeft een heel overzicht gemaakt met welke vluchten je op welk moment het beste kunt boeken. Nu staat Washington (waar FinCon volgend jaar gehouden wordt) er helaas niet bij, maar Londen – waar ik volgend jaar ook een zakelijk event heb – wél. Handig om te weten!

Het beste moment om te besparen op online shoppen is overigens NIET altijd het moment dat de winkel het beste noemt. Zo verhogen veel winkels bijvoorbeeld voor Black Friday hun prijzen, zodat ze op Black Friday extra omlaag kunnen. Probeer hierin zelf ook scherp te blijven.

5. Verlaag de verzendkosten

Mijn favoriete winkels zijn winkels die gratis verzending en retour aanbieden. Maar niet elke winkel doet dat. Dat wil echter niet zeggen dat je die verzendkosten ook daadwerkelijk moet betalen. Soms is de verzending vanaf een bepaalde bestelwaarde gratis en kun je kijken of het de moeite is om iets extra’s aan te schaffen of je aankoop met iemand anders te combineren. Ook kun je in sommige gevallen je bestelling bij de winkel of bij een speciaal postpunt afhalen, waarbij je ook minder of niets betaalt.

Kijk altijd even naar die mogelijkheden, zodat je nooit teveel betaalt!

6. Zoek kortingsbonnen

Voor ik ergens iets koop, Google ik altijd even ‘couponcode XXX’/’kortingscode XXX’ waarbij XXX dan de desbetreffende winkel is. Het lukt me regelmatig om dan een paar euro of paar procent korting te vinden.

Als dit je een paar keer in het jaar lukt, kun je zo weer wat tientjes besparen tijdens het online shoppen.

Kun je geen fijne kortingsbonnen vinden, maar heb je het product wél nodig? Dan kun je ook nog voordeel behalen door je aanschaf via een cashback-site te doen. Bijvoorbeeld via Euroclix.

7. Pak het pas uit als je het nodig hebt

Nu ga ik ervan uit dat je alleen iets koopt wat je écht nodig hebt. Maar is dat een keer niet zo, of gaat het bijvoorbeeld om kleding – die je natuurlijk niet allemaal in één keer kunt dragen – dan heb ik nog een tip: pak het pas uit als je het nodig hebt. En voor kleding: knip de kaartjes er pas af als je het aantrekt. Als iets dan tóch nog in de aanbieding komt, kun je vragen om de korting óf je oude bestelling (als dat nog binnen de retourperiode valt) terugsturen en het product met korting bestellen. Dit werkt natuurlijk alleen als je het product óf héél lang mag terugsturen, of als je binnen niet al te lange tijd afprijzingen verwacht.

Heb jij nog een slimme tip om te besparen tijdens het online shoppen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Ik heb bij bol.com een selectvoordeel-abonnement v €10 op het jaar. Kan ik alles gratis laten bezorgen, al heb ik maar iets van €8 ipv €20 (vanaf gratis bezorgen) En aangezien ik regelmatig wat bestel bij bol.com (verjaardagen, boeken enzo), scheelt me dat heel veel geld op het hele jaar. En ik kan dan ook laten bezorgen wanneer ik wil, hoewel ik het vaak gewoon de volgende dag laat bezorgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.