FinCon 2018: Recap

FinCon 2018: Recap

Donderdagmiddag, een kleine twee weken geleden. Ik kijk op mijn creditcardoverzicht en even schiet het door m’n hoofd: “Wat heb ik gedaan!?” Na een paar financiële tegenvallers die elkaar in rap tempo opvolgden, wilde ik de broekriem wat strakker aanhalen. En toch rollen nu achter elkaar de bevestigingen in mijn mailbox binnen: een toegangskaartje, een vliegticket naar Orlando in Florida, een huurauto, een hotel, een visumaanvraag. Ik ga het doen, ik ga volgende week naar FinCon!

Inmiddels zijn we bijna twee weken verder en ben ik weer terug in Nederland. Met een jetlag, maar vooral ook met een hoofd (en notitieboek) vol ideeën.

Vier dagen FinCon

De conventie duurde van woensdag tot en met zaterdag. Daarnaast had ik me opgegeven om dinsdagavond een paar uurtjes vrijwilligerswerk te doen.

Rosen Shingle Creek Resort FinCon18
Ik was zwaar onder de indruk toen ik voor het eerst het resortterrein op kwam rijden. Het hotel leek bijna wel een kasteel, met een enorme – op dinsdagavond lichtgevende – fontein voor de deur. Daar stak mijn Days Inn toch wel wat schril bij af

Vooraf had ik het programma vast bekeken en een aantal workshops uitgezocht waarvan het me handig leek als ik er ook daadwerkelijk bij aanwezig zou zijn, in plaats van dat ik het later thuis zou bekijken. Dit gold bijvoorbeeld voor een workshop over Google Analytics.

Op de meeste dagen begon het programma al vroeg; een start om 8 uur of half 9 was geen uitzondering. Het officiële programma duurde meestal tot een uur of 5 of 6 en daarna kwamen mensen vaak nog samen om door te kletsen.

Zelf heb ik me vooral op het programma gericht. Ik vond contacten leggen in een groep van 2.000 mensen best wel heel overweldigend en was in de eerste instantie natuurlijk ook voor de inhoud gekomen. Uiteraard heb ik wel wat nieuwe mensen leren kennen, maar dat is wel een puntje waar ik een volgende keer meer aandacht aan zou besteden. Zeker omdat ik ook een virtuele pas heb, waarmee ik alle workshops thuis nog kan bekijken. Het had dan geen kwaad gekund om een paar uurtjes extra te netwerken.

Jillian van Montana Money Adventures
Met Jillian van Montana Money Adventures

Een van de leukste gesprekken had ik met Jillian van Montana Money Adventures. Haar artikel over FinCon gaf me het laatste zetje om te gaan en ik vond het dan ook erg leuk dat ze echt even speciaal tijd vrij maakte om een praatje te maken.

Jillian is opgegroeid in armoede en heeft ook nog eens zes kinderen (waarvan 4 geadopteerd). En toch is het haar gelukt om op haar 32e financieel onafhankelijk te worden. Nu coacht ze andere mensen, doet ze veel vrijwilligerswerk en leeft ze volgens haar eigen waarden.

Niet snel rijk worden met bloggen

Tijdens de conventie heb ik verschillende mensen ontmoet die echt een fortuin hebben verdiend – en nog steeds verdienen – met bloggen. Denk aan Michelle van Making Sense of Cents, Grant van Millennial Money en Rosemarie Groner van The Busy Budgeter. Stuk voor stuk hebben zij inmiddels miljoenen verdiend met hun blogs. Je zou daardoor bijna kunnen denken dat dat heel snel kan.

Wat me echter ook opviel, was dat het allemaal keiharde werkers zijn. Ze gebruiken hun tijd efficiënt, doen alleen de belangrijkste taken (en beginnen daar de dag ook mee!), zijn strategisch bezig met hun blogs en werken ook regelmatig op momenten dat anderen dat niet doen. Het zijn gewoon hardwerkende ondernemers. En het was best fijn om wat dat betreft ook even een reality check te krijgen. Ook hén komt het niet aanwaaien. Maar het kán dus wel.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mega to-do-lijst

Ik heb me tijdens de vier dagen van de conventie echt een breuk geschreven. Letterlijk een half notitieboek vol en dan heb ik ook nog van veel slides foto’s gemaakt. Zoiets heeft natuurlijk alleen maar zin als je er ook iets mee gaat doen.

All progress takes place outside the comfort zone
Een eeuwige uitdaging, dat uit je comfortzone stappen 😉

Hoewel ik mijn prioriteitenlijstje nog iets helderder moet krijgen, staat video op nummer één. Dat heb ik heel lang voor me uitgeschoven, maar dat uitstelgedrag stopt hier en nu. Ik moet natuurlijk nog wel even oefenen, dus ik zal niet zeggen dat de eerste video volgende week al online staat, maar deze maand moet toch wel lukken. En nu ik het hier neergezet heb, heb ik meteen een extra stok achter de deur.

Andere werkzaamheden liggen voornamelijk aan de achterkant van de site, denk bijvoorbeeld aan deze gebruiksvriendelijker en sneller maken. Ook wil ik weer actiever aan de slag met mijn andere websites. Eens kijken of de ideeën die ik daarvoor heb ook écht goede ideeën zijn. Als je het niet probeert, weet je het nooit.

Ik hoop mijn aantekeningen de komende twee weken uit te kunnen werken. Over twee weken komen de video’s van de workshops namelijk beschikbaar en dan kan ik daar direct mee door.

Wat heeft het gekost?

Eigenlijk besteed ik daar liever niet teveel aandacht aan. Ik zie zulke dingen als investering en ga ervan uit dat ik het weer terugverdien. Bovendien heeft iedereen natuurlijk een eigen referentiekader hiervoor en voel ik niet speciaal de behoefte om mijn keuzes hierin te moeten verdedigen. Maar je kunt natuurlijk geen personal finance-blogger en ondernemer zijn zonder zoiets op een rijtje te zetten. Je moet immers weten wat je terug moet verdienen.

Bovendien heb ik dit soort informatie vooraf nergens kunnen vinden, terwijl ik het achteraf wel fijn had gevonden als ik vooraf wél een iets beter overzicht had gehad. Of dat ik bijvoorbeeld had geweten dat je 18 dollar aan parkeerkosten moest betalen bij het hotel*.

Ik heb voor deze conventie de volgende kosten gemaakt:

Toegangskaart: 570,64 euro (dit is inclusief virtuele toegang tot alle workshops achteraf)

Vlucht: 414,00 euro

Hotel: 321,48 euro

Huurauto: 251,59 euro (even een extra shout-out naar Alamo, die me ontzettend goed geholpen hebben, ondanks dat ik mijn auto op een compleet andere luchthaven gereserveerd bleek te hebben…)

Visum: 12,45 euro

Pinnen (gebruikt voor tol, eten, parkeren op de locatie*): 148,83 euro

Brandstof: 64,06 euro

Totaal: 1783,05 euro

Orlando City
Ik heb natuurlijk ook even genoten van de omgeving

Daarnaast heb ik nog wat privékosten gemaakt. Zo toerde ik op de eerste twee dagen van de oostkust naar de westkust en weer terug en bezocht ik verschillende musea. Ik dronk wat uit de ‘Fontein van de Eeuwige Jeugd’ en genoot van een duik in de Golf van Mexico.

Ook kocht ik op de conventie een boek dat ik daar direct kon laten signeren*. Dat zijn natuurlijk uitgaven die niet samenhangen met de conventie en dus niet gemaakt hadden hoeven worden.

*Ik had dat boek toevallig de dag ervoor bij Barnes & Nobles gezien en gefotografeerd om het thuis (goedkoper) te bestellen, toen bleek dat de schrijfster niet alleen keynote speaker was, maar het boek ook daar te koop aanbood voor een lager bedrag dan in Nederland én het direct signeerde. Dat was me die paar honderd gram extra bagage dus wel waard.

Was dit het waard?

Bijna 1800 euro is een groot bedrag. Dat is zeker niet iets dat ik zomaar even neertel; daar sta ik echt wel even voor te werken. Is dat het ook waard geweest? Ga ik volgend jaar weer?

Laat ik het zo zeggen: volgend jaar is nog heel ver weg, maar ik hoop van harte dat ik volgend jaar weer in de gelegenheid ben om te gaan. Nu ik weet wat het is, kan ik me beter voorbereiden. Ik zou door het jaar heen al wat contacten kunnen leggen, zodat het netwerken daar wat gemakkelijker wordt.

Bovendien kan ik dan ook weer gerichter workshops volgen. Ook zou ik ervoor zorgen dat mijn aanbod wat beter aansluit bij samenwerkingspartners daar. Ik had nu bijvoorbeeld al sinds februari bijna geen aandacht meer besteed aan mijn Engelse website Average-To-Awesome.com, terwijl dat natuurlijk voor hen het meest interessant zou zijn. Qua samenwerkingen zijn ze daar nu eenmaal nog niet zo erg gericht op de internationale markt.

Kostenbesparingen

Daarnaast zou ik qua kosten bepaalde dingen anders doen. Volgend jaar wordt de conventie in Washington gehouden. Daar hebben ze goed openbaar vervoer en kost het parkeren maar liefst 40 dollar per dag. Ik zou dan overwegen om óf in het hotel waar het georganiseerd wordt te overnachten, óf daar dicht in de buurt. Dan heb ik geen huurauto nodig, wat me dus op basis van de kosten van dit jaar én de parkeerkosten daar al bijna 500 euro zou schelen.

Bovendien kan ik dan misschien ook nog wel een voordelige(re) vlucht vinden dan nu het geval was, hoewel ik die qua prijs nog niet eens zo gek vond.

Ik heb geen spijt

Ook al moet de hand nu hélemaal op de knip: ik heb geen spijt van deze uitgave. FinCon 2018 was niet alleen een heel inspirerend evenement, maar gaf ook ontzettend veel praktische handvatten om dingen te doen. Bovendien sloot het perfect aan bij wat ik doe en bij wat ik nog wil doen. Het is dus niet een kwestie van alle informatie omvormen naar je eigen bedrijf; het is gewoon direct toepasbaar. Als ik dan kijk naar de cursussen en trainingen die ik in de afgelopen anderhalf jaar heb gevolgd, dan was deze zonder twijfel het meest waardevol. En als je er dan ook nog voor naar Amerika kan… Ik kan er écht weer even tegenaan!

Zoals beloofd: mijn FinCon 2018 Recap! En nu eens geen vraag van mijn kant, behalve: is er nog een vraag die ik voor jou kan beantwoorden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

30 Comments
 1. Bedankt voor het delen! Ik was hier al een hele tijd benieuwd naar. Het lijkt me een heel inspirerend evenement. Is het ook interessant als hobbyblogger om inspiratie op te doen omtrent FIRE?

  1. Absoluut! Er was dit jaar best heel veel aandacht voor FIRE namelijk. Ik ben zelf naar een FIRE bloggers meetup geweest, een presentatie waarbij 4 verschillende invalshoeken van FIRE besproken werden, tijdens de keynote werd Mr Money Mustache aan de tand gevoeld over zijn idee van FIRE, dan had je natuurlijk nog de presentatie van de trailer en later een presentatie met de deelnemers in die documentaire, die allemaal hun visie hierop gaven. En al die mensen liepen ook gewoon ‘in het wild’ rond, dus je kon ze ook aanschieten. Oh, en er was ook nog een ChooseFI meetup, maar die liep wat in de soep doordat er zo’n 300 mensen op kwamen dagen in een café dat ruimte had voor 50 man. Die heb ik dus deels gemist.

 2. Klinkt als niet goedkoop, maar een leuke ervaring en mooie investering in je blogs en toekomst! Bij de ZwolCon 2018 kwam ik gelukkig stukken lager uit 😉

  1. Het is gewoon een hoop geld, daar kan ik niets anders van maken. Tegelijkertijd: als je in Nederland een bedrijfstraining van een week volgt, dan zit je zo op het dubbele. Het gaat er vooral om wat je er daarna mee doet. Die inspiratie opslaan in je hoofd is te weinig; als je investeert, dan moet je er wel alles aan doen om dat in te zetten om het weer terug te verdienen!

 3. Mooi zeg. Fijn dat het goed bevallen is. Vond je het niet spannend om daar naar binnen te stappen? Net als M – Twopennies ben ik wel benieuwd of het voor ons als hobby bloggers uit Nederland ook interessant is om heen te gaan. Wat zou het ons brengen behalve goeie gesprekken?

  1. Absoluut!! Er zijn ook echt wel een paar momentjes geweest waarop ik dacht: ik kan nog omkeren, niemand die het merkt. Ik vond het een hele inspirerende en vriendelijke community, heel erg vergelijkbaar met het FIRE-groepje van bijvoorbeeld Utrecht (en vast ook Zwolle). Dit keer was er ook best wat aandacht voor FIRE (zal daarover even vooral onder M-TwoPennies reageren).

 4. Wat gaaf, Adine! Was ook heel benieuwd naar je ervaringen. En ik vind het van ondernemingszin getuigen dat je dit soort investeringen durft te doen. Los van de ervaring die je natuurlijk nooit meer vergeet. Ik zou dat netwerken ook wel heel overweldigend vinden met 2000 mensen. Zeker als introvert. Hadden ze daar nog iets van een systeem voor? Ontmoetingsmogelijkheden met mensen in jouw straatje bijvoorbeeld? En was het publiek heel internationaal, of toch meer Amerikaans?

  En ik ben als medeblogger die ook het pad op wil van geld verdienen met mijn blog natuurlijk wel heel benieuwd of je op dat gebied nog verrassende inzichten hebt opgedaan. Video zit ik ook al langer aan te denken. Had zelfs voor vertrek uit Nederland nog een cursus filmen met je smartphone geboekt, maar die werd helaas wegens ziekte afgelast. Ik ben benieuwd wat het doet, omdat ik zelf namelijk nooit het geduld heb voor filmpjes. Ik lees veel liever.

  1. Het publiek was TOTAAL niet internationaal, dat vond ik wel een beetje jammer, omdat je dan sneller aansluiting hebt, denk ik dan. Ik heb zelf (als introvert) een paar ’tructjes’ toegepast. Er was inderdaad een soort bord met ‘Let us help connect you – introverts welcome’, maar dat heb ik geen enkele keer in de praktijk gebruikt zien worden. Ik had mezelf opgegeven voor het vrijwilligerswerk, om vast een paar bekende gezichten te hebben. Daarnaast ben ik heel actief geweest in de app die erbij hoort, dat scheelde ook. Na de eerste avond had ik daarin ook iets geplaatst als: supergaaf vandaag, maar nu even introvert-time. Daar werd ik later ook nog door twee of drie mensen op aangesproken. Dat gaf ze net even het zetje om verbinding te maken, dus dat was ook mooi.

   Ook heb ik zodra ik wist dat ik ging even in een FB-groep waar ik lid van ben wat balletjes opgegooid. Ik zal niet zeggen dat er nog steeds geen momenten waren waarop ik me totaal niet dapper voelde, maar het hielp wel. Bovendien kwam ik ook wel terug met wat ideetjes om dat volgende keer nog iets ‘beter’ te doen.

   Qua video ben ik net als jij; ik lees ook liever. Kan ik ook overal doen. Maar dat geldt dus niet voor een groeiende groep mensen. Bovendien is video voor mij ook echt iets compleet uit mijn comfortzone. Ik zie het dan als een manier om mijn content te verrijken, maar zeker ook als een manier om iets beter te worden in (mezelf) presenteren en compact een verhaal te vertellen 😉 Ik heb er nu een paar presentaties over gevolgd, waarvan eentje over efficiënt en snel video’s opnemen me erg aansprak. Daar ga ik nu dus als eerste mee aan de slag.

 5. Gaaf dat je geweest bent! Ben benieuwd naar je nieuwe plannen (voor en achter de schermen).
  En een post over de terug verdientijd voor de investering natuurlijk 😉

 6. Superstoer dat je bent geweest – en tof dat het zo’n mooi evenement was. Zou een follow-up wel leuk vinden om te lezen, wat je er hebt gehoord en wat je er (naast de video) mee gaat doen. Maar echt tof dat je het zo naar je zin gehad hebt en dat het zo veel inspiratie en informatie heeft gebracht.

 7. Wat cool dat je daar geweest bent. En je hoeft toch ook niet elke uitgave op de cent terug te verdienen. Het gaat er toch vooral om dat je het leuk gehad hebt, dingen hebt geleerd en ervaren en leuke contacten hebt opgedaan lijkt me. Bovendien is het toch al uitgegeven en voorbij, dus spijt hebben van de hoge kosten is nutteloos.

  1. Daar heb je helemaal gelijk in! Het kan natuurlijk tegenvallen, zowel qua uitje als qua kosten (ik moet eerlijk zeggen dat ik tijdens het schrijven voor het eerst alles pas opgeteld had), maar dit vond ik het meer dan waard. En als het ook nog eens allemaal gaat over de sector waarin je bedrijf actief is, dan is het natuurlijk prachtig dat het kan. Dit zie ik ook als (zakelijke) investering, maar om heel eerlijk te zijn had ik het er denk ik ook nog wel voor over gehad als ik ‘hobbyblogger’ was geweest. Dan heb je een prachtige locatie, heerlijk weer, leuke dingen gezien en dan daar bovenop ook nog een hoop geleerd en wat nieuwe mensen ontmoet.

 8. Super gaaf om dit terug te lezen. Ik vind de kosten, gezien wat het is, eigenlijk nog best meevallen. Ben ook heel benieuwd naar de follow-up en alles wat je eruit hebt gehaald de komende tijd in actie te kunnen zien 🙂

  Overigens zou het super gaaf zijn als we volgend jaar met een NL delegatie naar FinCon kunnen gaan!

 9. Dank je wel voor je leuke recap Adine. Klinkt supergaaf. Ik vind de kosten ook wel meevallen eerlijk gezegd. Het lijkt me leuk om daar ook een keer heen te gaan dus ik houd hem zeker in gedachten voor volgend jaar.

  1. Het is een hoop geld, maar het is weinig voor wat ik ervoor gekregen heb. Je hebt het dan toch over een week naar Amerika, met auto, overnachtingen, eten én dan nog een behoorlijk intensieve zakelijke 4-daagse training, zo zie ik het maar. Voor alleen dat laatste ben je soms in NL al duizenden euro’s kwijt en dan heb je nog niet eens het mooie weer en het vakantiesfeertje erbij!

 10. Het is een flinke mep, maar als je in Nederland een paar dagen naar congressen gaat ben je ook veel geld kwijt. Nu kon je er nog een paar dagen vakantie bij doen. Bovendien zul je het vast wel terugverdienen.
  Wat ik me afvraag: kun je die workshops nog lang bekijken of moet je het in een korte periode doen? Ik denk nl dat je voor de komende weken al veel ‘huiswerk’ hebt.

  1. Inderdaad, hier betaal je je ook scheel voor trainingen. En dan moet ik de eerste nog tegenkomen die zo divers is als deze. En als ik het goed begrepen heb, heb je gewoon levenslang toegang tot de workshops, dus het kan mooi een beetje verdeeld worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.