#FreedomFriday: zo haal je meer voldoening uit je leven

Zo haal je meer voldoening uit je leven

De wekker gaat. Het is 6:00 uur ’s morgens en je maakt je weer klaar om naar je werk te gaan. Daar aangekomen zoek je je werkplek op en doe je een uur of 8 wat er van je gevraagd wordt. En daarna mag je weer naar huis. Je hebt aardige collega’s, vindt je werk ‘niet gek’ en je verdient er een leuk salaris mee. En toch ontbreekt er iets. Klinkt dat herkenbaar?

Mijn ochtenden als zelfstandige zien er misschien een klein beetje anders uit, maar niet veel. Meestal ben ik al voor de wekker wakker, mijn werkplek is aan huis en ik zou liegen als ik zeg dat ik altijd de badjas ’thuis’ laat voor ik aan het werk ga. Maar ook ik zet ’s morgens een kopje thee, ga zitten, zet de computer aan en ga aan de slag. En aan het einde van de dag heb ik dan best een hoop gedaan. Maar dolgelukkig en voldaan voel ik me dan niet altijd.

Wat levert voldoening op?

Soms vraag ik me wel eens af: wat zorgt voor die voldoening? Is dat een groot project afmaken? Werk doen dat precies bij je past? Zit ’t ‘m ergens anders in? Dat het een belangrijk onderdeel van je leven is, is wel duidelijk. Dat is precies de reden waarom de Japanners er een hele filosofie aan vast hebben gehangen: ikigai. Als je je ikigai weet, dan weet je wat jouw taak op deze wereld is.

Lees ook: Ikigai: de Japanse geluksbelofte

Op FinCon (sorry, maar daar zal ik de komende tijd ongetwijfeld nog regelmatig naar terugverwijzen!) bracht Chris Hogan me tijdens zijn keynote speech op een idee. Chris Hogan was vroeger een ‘All-American college football player’, maar werkt nu samen met Dave Ramsey (van de Babystapjes naar Rijkdom) om mensen op financieel vlak te stimuleren, motiveren en onderwijzen. En als zijn hoofd je bekend voorkomt, dan kan dat zijn omdat hij ook in heel veel reclamespotjes heeft gespeeld. Of omdat hij het boek Retire Inspired geschreven heeft.

Tijdens zijn speech vertelde hij dat iedereen 4 soorten mensen in zijn of haar leven nodig heeft. Dit zijn een:

  • Coach
  • Vriend
  • Mentor
  • Cheerleader

Oftewel: iemand die je actief coacht en ondersteunt om het beste uit jezelf te halen, iemand die je vriend is en voor je klaar staat. En eerlijk tegen je is, ook als andere mensen dat misschien niet zijn. Een mentor is iemand om je door te laten inspireren. Die je aan nieuwe inzichten helpt (die je vervolgens met je coach weer ten uitvoer kunt brengen). En een cheerleader, iemand die je tijdens je hele route door het leven aanmoedigt. Dit zijn vaak de mensen die onvoorwaardelijk van je houden. Die alles wat je doet prachtig vindt, simpelweg omdat je bijvoorbeeld hun kind bent.

Het is natuurlijk mooi als je al deze vier soorten mensen al in je omgeving hebt, maar dat heeft niet iedereen. Ze komen niet altijd aanwaaien. Soms zul je actief op zoek moeten gaan naar iemand die je echt ziet als inspirerend voorbeeld. Of iemand die je kan coachen. Ze zeggen niet voor niets dat je het gemiddelde bent van de vijf mensen met wie je de meeste tijd doorbrengt. Als bij die vijf mensen de bovenstaande types zitten, dan ben je goed op weg.

En is dat niet het geval, dan kun je ze opzoeken. En je hoeft ze niet altijd écht te kennen. Je kunt soms ook heel veel halen uit boeken die mensen schrijven of speeches die ze geven. Ik vind zelf bijvoorbeeld Mel Robbins heel inspirerend als het gaat over dingen doen waar je eigenlijk bang voor bent. Ik lees graag Napoleon Hill’s boek ‘Think and Grow Rich’ voor inspiratie rondom groei en geld verdienen. En daarnaast kom ik regelmatig mensen online tegen die me op een bepaald punt inspireren.

Voor vrienden en cheerleaders is het natuurlijk wél fijn als je ze echt kent, zodat ze jou specifiek kunnen aanmoedigen. Maar ook daarvoor geldt; hoewel het fijn is als ze naast je wonen, kun je deze ook online vinden.

Je hebt ze nodig, maar je hebt het ook nodig om ze te zijn

Als je al deze soorten mensen in je leven hebt, dan ben je gezegend. Maar daarmee ben je er nog niet. Want hoe fijn het ook kan zijn om zelf succesvol in je leven* te zijn, uiteindelijk betekent het niet zoveel als je niets voor een ander kunt betekenen.

* Wat ‘succesvol in je leven’ is, is voor iedereen anders. Voor de één is het een goede baan en/of veel geld hebben, voor de ander is het fijne kinderen grootbrengen en weer een ander meet ‘succes’ af aan hoeveel vrienden hij/zij heeft.

En iets voor een ander betekenen kan natuurlijk op verschillende manieren. Wat veel gedacht en gedaan wordt, is geld geven aan een goed doel. Prima natuurlijk, maar of dat ook echt voldoening oplevert…?

Toen Chris Hogan vertelde dat het ook heel belangrijk is om zelf deze type mensen voor anderen te zijn, viel er een kwartje. Wat als jij voor iemand een coach kunt zijn? Een mentor, vriend of cheerleader? Zou dat niet veel meer voldoening opleveren?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Voldoening voelt vrij

Nu is het vandaag natuurlijk #FreedomFriday. En meestal komt er dan een artikel dat toch wel enigszins te maken heeft met geld of financiële vrijheid. Maar vrijheid bestaat uit veel meer dan alleen geld.

Sterker nog; vrijheid zit bijna volledig tussen je oren. Je kunt nog zoveel geld hebben en je nóg niet vrij voelen. En andersom; ik denk dat de hippies zich destijds behoorlijk vrij voelden, zonder dat ze een cent hadden.

Als je die vrijheid tussen je oren wilt krijgen, dan is het vinden van voldoening daarin heel belangrijk. Ieder mens heeft de behoefte om iets voor een ander te betekenen en deze rollen voor anderen vervullen, is een manier waarop je dat kunt doen.

Jij kunt dit ook

Misschien denk je nu: ik zou niet weten voor wie ik een coach of mentor kan zijn. Daar heb ik helemaal de capaciteiten niet voor! Die gedachte kan ik me best voorstellen. Die heb ik zelf ook. Ik heb een coach, hoe zou ik er zelf eentje kunnen zijn? En ik ben zelf nog zoekende in van alles en nog wat, hoe zou iemand door mij geïnspireerd kunnen worden?

Ik moet eerlijk zeggen dat Chris Hogan daar niets over heeft gezegd, maar ik heb er zelf wel een gedachte over. Ik denk dat iedereen zich op een bepaalde plek op zijn of haar route door het leven begeeft. Achter je staat je vriend(in), naast je staan je cheerleader en coach en verderop op het pad staat je mentor.

Als jij die rollen ook wilt vervullen, dan zoek je dus mensen waar jij achter kunt staan, of voor of naast. Ik ben bijvoorbeeld al bijna 12 jaar ondernemer en ruim 8 jaar blogger en heb op beide vlakken nog ontzettend veel te leren. Tegelijkertijd zijn er ongetwijfeld nog genoeg mensen die juist willen beginnen met ondernemen of net begonnen zijn. Voor hen zou ik wél een mentor of coach kunnen zijn.

En een cheerleader en vriend(in) kun je wat mij betreft voor iedereen in je omgeving zijn. Is iemand met iets nieuws of spannends bezig? Moedig diegene aan. Zelfs als het misschien niet helemaal iets is waar jij wat in ziet. Die ander heeft een eigen route te lopen, het is jouw taak om daar positief aan bij te dragen. En heeft iemand je nodig? Wees er dan gewoon voor diegene.

Zonder extra (eigen)belang, bijbedoeling of verwachtingen. Je zult merken dat je je dan veel vrijer en gelukkiger gaat voelen. En willen we dat niet allemaal?

Heb jij duidelijk een coach, mentor, vriend(in) en cheerleader in je leven? En vervul jij die rollen ook al voor anderen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Wat leuk die 4 rollen! Je zet me helemaal aan het denken. Mijn rol als moeder ervaar ik als vrij overheersend, maar bijvoorbeeld bij bloggen kan ik soms wel als coach fungereren, hoewel ik een hekel heb aan dat woord coach.

  2. Freedom is just another word for nothing left to loose…
    Wat een gedoe met die rollen. Maar het komt er volgens mij gewoon op neer dat je je ego opbergt in je relatie met anderen en positief bent. Wat minder jezelf vergelijken met anderen en geven zonder terug te verwachten. Maakt je sowieso een gelukkiger mens 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.