Ikigai: de Japanse geluksbelofte

Ikigai: de Japanse geluksbelofte

Als je op dit moment niet helemaal volmaakt gelukkig bent, dan heeft dat volgens de Japanners te maken met het feit dat je waarschijnlijk je ‘ikigai’ nog niet gevonden hebt. M’n wat? Eigenlijk is er geen echte vertaling voor het Japanse woord, maar het komt neer op je bestaansreden. Dat klinkt wat zweverig, maar ook redelijk veelbelovend. Ikigai is namelijk precies het snijpunt tussen wat jij leuk vindt, wat de wereld nodig heeft, waar je goed in bent en waar je voor betaald kunt worden. Interessant genoeg om er eens wat meer over te weten te komen!

Waar komt het vandaan?

Het woord ‘ikigai’ is waarschijnlijk afkomstig van de Japanse woorden ‘ikiru’ (leven) en ‘kai’ (het realiseren van je dromen). Samen staan ze voor ‘bestaansrecht’, of het hebben van een doel in het leven. En als je zo’n doel hebt, dan ben je een stuk gelukkiger en leef je ook veel langer. dit is bijvoorbeeld het geval op het afgelegen eiland Okinawa, waar een uitzonderlijk aantal mensen van ouder dan 100 leeft.

In 2001 introduceerde klinisch psycholoog en professor in opleiding Akihiro Hasegawa het woord in de Japanse spreektaal. Hij brengt direct een nuance aan die ‘ikigai’ wat beter behapbaar maakt: het stukje ‘leven’ hoeft niet per se beschouwd te worden als je hele leven. Je kunt het ook zien als ‘dagelijks leven’. Tijdens zijn onderzoek ontdekte hij namelijk dat Japanners vooral geloven in de optelsom van kleine geluksmomentjes op een dag, die uiteindelijk zorgen voor een mooi leven.

Dat is een mooi beginpunt!

Lees ook: Passief of passie-f inkomen

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe vind jij je ikigai?

Oké, ik heb al gelezen dat wat ik nu ga doen ’typisch Westers’ is, maar ik doe het toch: kijken hoe je je ikigai vindt. Waarom het typisch Westers is? Voor Japanners is het blijkbaar een heel rustig proces, dat zich op een of andere manier vormt. Misschien is hun cultuur daar ook meer op ingericht. En in principe kun je dat natuurlijk hier ook doen, maar dan is het wel handig om te weten waar je je bewust van moet zijn of waar je op moet letten.

Daarom in het kort de vragen die je leiden naar jouw ikigai:

  • Waar ben jij dol op?
  • Waar ben je goed in?
  • Wat heb jij de wereld te bieden?
  • Waar kun je voor betaald worden?

Op het kruisvlak van waar je dol op bent en waar je goed in bent, vind je je passie. Tussen waar je goed in bent en waar je voor betaald kunt worden, ligt je beroep. Tussen waar je voor betaald kunt worden en wat je de wereld te bieden hebt, vind je je roeping en tussen wat je de wereld kunt bieden en waar je dol op bent, vind je je missie.

Je passie, beroep, roeping en missie op zich zijn natuurlijk belangrijk, maar het is belangrijker om ook daarin weer de sweetspot te vinden.

[wp_ad_camp_3]

Gevaar van ‘net niet’

Om het niet onnodig ingewikkeld te maken, heb ik op internet een plaatje gevonden dat heel duidelijk aangeeft waar je ikigai nu zit en waarom het niet handig is om het bij één of twee overlappende cirkels te houden.

Je zou bijvoorbeeld kunnen denken dat je goed bezig bent als je doet waar je dol op bent, er goed in bent en daar ook nog je werk van hebt gemaakt. FOUT. Zolang je niet een bijdrage levert aan de wereld om je heen, zul je altijd een beetje een leeg, nutteloos gevoel houden.

Ikigai: wat is het precies?
Afbeelding: Toronto Star

En als je iets doet wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat de wereld nodig heeft, maar is het iets waarvoor je niet betaald kunt worden? Dan krijg je er wel een goed gevoel van, maar word je er niet echt rijker van. Nu is dat natuurlijk niet het ultieme doel, maar het is ook geen complete cirkel.

Ikigai lijkt een beetje vergelijkbaar met een stoel. Het is allemaal niet onmogelijk op drie poten, maar je kunt er beter vier hebben.

Even over nadenken

Eerlijk gezegd had ik ‘ikigai’ in de eerste instantie weggezet als een trend die langskomt en weer overwaait. Dat idee had ik zelfs nog toen ik aan dit artikel begon. Naarmate ik echter wat meer inzicht krijg in wat het nu daadwerkelijk is, hoe meer ik erover na ga denken. Als ik naar mezelf kijk, dan denk ik dat ik heel vaak inderdaad op een stoel met twee of drie poten zit. Wat als het me nu lukt om die vier poten te vinden?

In navolging van de Japanners ga ik er niet vanuit dat dat zomaar even gevonden is. Ik kan het hier dus ook niet meteen vertellen. Wat ik wél inmiddels heb gedaan, is op mijn bord een groot vel hangen met deze vier rondjes. Ik heb nu vast een aantal dingen ingevuld in de hoofdcategorieën, volgens de hierboven staande vragen.

Over een poosje, als ik een mooi lijstje met verschillende dingen heb gemaakt, ga ik eens kijken waar ik overlap vind. En of er ook overlap is die alle onderdelen meeneemt. Ik heb nu genoeg om elke dag uit bed te komen. Toch ben ik wel heel benieuwd naar wat voor mij hetgeen zou zijn waarvoor ik elke dag wel uit bed wil springen.

Heb jij wel eens van ‘ikigai’ gehoord? En los daarvan: spring jij elke ochtend enthousiast uit je bed. Of heb je het idee dat jij misschien ook nog wel wat extra poten onder je stoel kunt gebruiken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Meer over Ikigai:

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
  1. Mooi! Ik had hem ook al eens gezien. Het is best een handig schema om voor jezelf eens na te gaan waar je staat. Mijn zoektocht gaat ook over het vinden van mijn ikigai. Ik merk dat ik de poot ´what can you be paid for´ het lastigst te verenigen vind met de rest.

    1. Ja! Het was voor mij ook wel even een eye-opener, vooral omdat ik dan bijvoorbeeld denk dat iets goed loopt en dat ik daar dan helemaal blij mee moet zijn, maar dat ‘lukt’ dan niet helemaal ofzo. Als ik het in dit voorbeeld plaats, dan komt dat gewoon omdat er nog een poot ontbreekt. Natuurlijk is het fijn als het werk supergoed gaat, maar als je er niet helemaal dol of niet het idee hebt dat het iets toevoegt voor de wereld, is het geen 100%. En inderdaad; betaald krijgen voor iets dat aansluit bij al die andere dingen is een uitdaging. Toch zijn daar ook best veel mogelijkheden, denk aan advieswerk, jouw ervaringen/belevenissen delen in de vorm van presentaties/toespraken/gastspreker-dingen, boeken, blog, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.