Enschede helpt voortaan alleen ‘stakkers’ met schulden

Enschede helpt voortaan alleen stakkers uit de schulden

Niemand vindt het fijn om in de schulden te zitten. En toch komt het vaak voor, ook in Nederland. Er zijn ruim 100.000 mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek, 100.000 studenten die hun maandelijkse aflossing niet kunnen betalen, bijna 270.000 mensen die hun zorgpremie niet altijd betalen en 1 op de 8 Nederlanders staat rood. En dan heb ik het nog niet eens over de bijna 19 miljoen kredieten die in 2016 werden afgesloten. Soms veroorzaken mensen de schulden zelf en soms is het vooral een kwestie van pech. Tot nu toe werd in de hulpverlening weinig onderscheid gemaakt tussen die twee groepen, maar daar brengt Enschede verandering in.

Rakkers en stakkers

Als je door dikke pech in de schulden bent gekomen, dan val je in de categorie met ‘stakkers‘ en krijg je van de gemeente hulp bij de aanpak van je schulden. Heb je er zelf een zootje van gemaakt, dan ben je een zogenaamde ‘rakker‘ en moet je gewoon betalen. Het gaat hier om een nieuw experiment van de gemeente Enschede. De insteek is op zich positief. Wethouder Patrick Welman vindt dat de overheid mensen met schulden al veel te lang als ‘rakkers’ beschouwt. De hulpverlening op dit vlak wordt meer gebruikt als roe, dan als wortel. Nu het nieuwe kabinet gemeentes de ruimte geeft om te experimenteren met de aanpak van problematische schulden, grijpt Enschede deze kans met beide handen aan.

Ook interessant: Vergeef me mijn schulden

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Begeleiding voor stakkers

Stakkers in de gemeente Enschede kunnen voortaan rekenen op uitgebreide hulp. Zij worden begeleid door een speciaal wijkteam met een maatschappelijk werker, een budgetcoach, een agent of een schuldhulpverlener. Deze mensen komen vaak al bij mensen aan de deur, waardoor de drempel om om hulp te vragen wat lager wordt. Ook wil de gemeente kijken of huisartsen of scholen ook een rol kunnen spelen.

Een voorbeeld van zo’n stakker is André, die ooit een keer een boete van 69 euro kreeg, maar die boete – vanwege een vechtscheiding waarin hij verwikkeld was – nooit te zien kreeg. Uiteindelijk kwam hij erachter en sprak hij een betalingsregeling af, maar die kon hij niet nakomen. Gevolg: de deurwaarder kwam langs. De boete was inmiddels opgelopen tot 800 euro. Daarnaast liepen zijn andere schulden hoog op, maar door die openstaande boete kwam hij niet in aanmerking voor de schuldsanering. Hij bleef dus in een vicieuze cirkel zitten. Inmiddels is die situatie overigens – los van dit project – opgelost; André is inmiddels tóch toegelaten tot de schuldsanering.

Harde hand voor rakkers

Voor rakkers ligt het anders. Zij moeten hun hoge boetes gewoon blijven betalen. Maar wat helemaal precies een rakker is, heeft de gemeente niet duidelijk. Het zou bijvoorbeeld iemand kunnen zijn die schulden probeert op te lossen met een eigen wietplantage. Er is echter ook een behoorlijk groot grijs gebied; als kinderen de dupe zijn van rakkers, dan wil de gemeente zo’n gezin toch helpen.

Wel wordt gekeken of de schulden ter goeder trouw zijn gemaakt. Dit was ook één van de criteria die de rechters in de documentaire ‘Vergeef me mijn schulden‘ aanhield. Deels op basis daarvan werd bepaald of iemand wel of niet in aanmerking kwam voor de schuldsanering.

Ook interessant: Deurwaarders: betalen of leeghalen

Zou dit helpen?

Toen ik dit bericht voor het eerst las, vond ik het eigenlijk wel een beetje kleinerend of beledigend. Mensen indelen in een groep met ‘stakkers’ of een groep met ‘rakkers’. En dan moet je bijna maar hopen dat je een stakker bent.

Als ik dan lees waar het precies om gaat, dan lijkt het overigens wel weer een goed initiatief. Niet speciaal die onderverdeling, maar wel dat er blijkbaar zwaarder wordt ingezet op het vroegtijdig signaleren van problemen. Veel schulden zijn namelijk in het begin niet eens zo hoog. Ze lopen op doordat mensen hun kop in het zand steken, niet weten wat ze ermee aan moeten en ze vervolgens maar proberen te vergeten.

En dat mensen die bewust schulden maken ze gewoon moeten afbetalen, vind ik ook helemaal niet erg. Hoewel het ook daar zinvol zou zijn om dit vroeg te signaleren en er vroeg bovenop te zitten. Aan de andere kant van die schuldenaren zitten namelijk ook ondernemers die dus niet betaald krijgen voor hun diensten of producten en zelf in de problemen kunnen komen. Dan klinkt het een beetje eenzijdig om te denken: ‘We laten die mensen met schulden het zelf oplossen.’ Bij hen is namelijk de kans misschien wel het grootst dat ze het helemaal niet willen oplossen en daar zijn anderen dan weer de dupe van.

Het blijft een ingewikkeld onderwerp en het is in ieder geval mooi dat er nu weer nieuwe mogelijkheden zijn om de schuldhulpverlening nóg beter aan te passen op daadwerkelijke situaties.

Wat vind jij van dit initiatief van de gemeente Enschede?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
  1. Rakkers en stakkers! Geniaal als taalkundige vondst, maar het klinkt afschuwelijk zwart-wit. Ik denk dat er in de praktijk een groot grijs gebied is van stakkerige rakkers en rakkerige stakkers en hoe bepaal je dan wie wel of niet geholpen wordt?

  2. Ik vind de benaming verschrikkelijk en behoorlijk naïef ook dat er niet eerder gekeken werd naar de individu. Er zijn altijd rakkers en stakkers. Daar hoef je geen stempel voor te gebruiken. Die conclusie kun je maken door te kijken naar wie is deze persoon. Precies zoals de rechtbank deed bij vergeef me mijn schulden.
    Ik heb in de daklozen opvang gewerkt en daar kwam ik ook veel rakkers tegen, maar ook stakkers. Door in gesprek te gaan met elkaar kom je daar wel achter. Maar dan zou het zomaar kunnen betekenen dat iemand die ogenschijnlijk er een zooitje van gemaakt heeft zijn hele leven de stempel rakker op zich heeft.

    1. Dat is het denk ik ook een beetje; elke situatie is zó persoonlijk, dat er misschien niet eens meer geprobeerd zou moeten worden om één pasklare oplossing voor iedereen (of in dit geval voor twee groepen) te vinden. Tegelijkertijd snap ik ook wel dat dát weer teveel geld zou kosten. Moeilijke materie wel.

  3. Interessant! Wat ik vooral uit mijn werk hiervoor weet, is dat schulden een bepaald soort stress met zich meebreng dat haast niet uit te leggen is aan mensen die hier niet mee te maken hebben. Ik snap de onderverdeling (en die is in theorie ook een goed idee volgens mij) maar ik hoop vooral dat de mensen die het echt, het meest nodig hebben, juist hulp krijgen

  4. Denk dat je vaak mensen wel kunt indelen, met een groep die graag hard wilt werken om uit de schulden te komen en een groep die er altijd een potje van zal maken. Dus fijn als daar een soort onderscheid in gemaakt wordt, maar die benamingen vind ik echt niet kunnen!

  5. Ik denk dat het wel heel lastig is om mensen in te delen en dat er inderdaad een heel groot grijs gebied is. Ik kan me namelijk ook voorstellen dat mensen die in het begin als ‘stakker’ worden aangemerkt vanuit wanhoop bepaalde acties ondernemen waardoor ze een ‘rakker’ zijn. Tijdige signalering en hulp is dan wel belangrijk lijkt me.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.