Deurwaarders: betalen of leeghalen

Deurwaarders: leeghalen of betalen

Nee, ze hebben hier gelukkig nog nooit aan de deur gestaan, maar ze zijn er wel. En het worden er steeds meer. Twee jaar terug waren er alleen bij de beroepsvereniging al 950 aangesloten. De crisis van de afgelopen jaren heeft ervoor gezorgd dat er heel veel werk is voor deurwaarders en via het programma ‘Deurwaarders: betalen of leeghalen’ kunnen wij ze volgen terwijl ze hun werk doen. Want dat is het uiteindelijk voor hen natuurlijk.

Ruim 1,4 miljoen huishoudens met riskante schulden

Hoewel de economie de laatste jaren wel wat aangetrokken is, de huizenmarkt het weer beter doet en meer mensen een baan lijken te hebben, telt Nederland nog steeds maar liefst 1,4 miljoen huishoudens met risicovolle schulden. Het kan zijn dat deze schulden nog ‘gewoon’ doorlopen, maar het kan ook zijn dat deze huishoudens inmiddels al in een schuldhulpverleningstraject zitten. Dat zijn er behoorlijk veel, als je bedenkt dat het CBS in 2015 aangaf dat er 7,7 miljoen huishoudens waren. Dan heb je het al bijna over een kwart!

Deurwaarders aan het werk

In het programma, dat op dinsdag en zondag (herhaling) op een van de commerciële zenders te zien is, kun je zien hoe deurwaarders hun werk doen. En dat doen ze best knap, want leuk werk lijkt het mij niet. Dat zien zij niet zo; ze worden aan de ene kant wel wat harder door het werk, maar je ziet aan de andere kant ook dat ze nog heel menselijk zijn. Dat ze mee proberen te denken, maar óók aan de slag gaan voor hun opdrachtgever. En dat betekent dus af en toe dat er een huis leeggehaald moet worden, een auto weggesleept of een regeling getroffen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Triest of niet?

Sommige gevallen zijn heel triest. Je ziet dat die mensen hun best doen en vaak door omstandigheden in de schulden zijn gekomen. Soms heb je mensen die écht niet beter lijken te weten. Maar er zitten ook mensen bij die niet beter lijken te willen. Die elke vorm van verantwoordelijkheid van zich af laten glijden en vooral naar een ander kijken en wijzen. En er zijn mensen waarvan je je afvraagt hoe het kan dat ze de boel zo uit de hand laten lopen. Dan heb je een boete van 39 euro die met kosten oploopt tot 800 euro en waarvoor een auto van een paar duizend euro afgesleept en verkocht wordt. Met dik verlies natuurlijk, want ze gaan daar echt niet voor de hoofdprijs. Zolang de schuld maar betaald wordt. De rest is bijzaak.

Het blijft een programma van ‘de commerciëlen’, maar ik vind het toch bijzonder om eens als het ware mee te kunnen lopen met deze beroepsgroep. Het vraagt nogal wat van je, als je eigenlijk de hele dag bezig bent met andermans ellende. Als je dat twintig jaar kunt blijven doen en toch kunt blijven lachen en je menselijk kunt blijven gedragen, dan neem ik daar mijn petje voor af.

Ken jij dit programma? Of heb je misschien zelf wel eens te maken gehad met deurwaarders?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

25 Comments
 1. Wij kennen de andere kant van het verhaal: een paar huisjes die we verhuren en waarvan de huurder dan niet betaalt. Is erg frustrerend als verhuurder, want je moet natuurlijk zelf wél op tijd je leningen afbetzlen he. 1 huurder liet het huisje achter met letterlijk 50 cm str*nt op de grond, matras aan stukken gebeten, vasttapijt verzadigd van urine…en toen die als huurder aanvaard werd had ie een betere loonbrief dan mn man mee en had hij een goede job he! Tja, wij zijn blij dat er deurwaarders zijn.

 2. Ik houd niet zo van tv programma’s die leunen op narigheid van mensen… daarom kijk ik ook niet naar programma’s als dubbeltje op zijn kant en zo…

 3. Ik heb een aantal jaren in de daklozen opvang gewerkt. Hier had ik maken met mensen die alleen maar schulden hadden. En op straat kwamen te staan. Ik begreep op dat moment ook niet hoe mensen het zover hadden kunnen laten komen. Ik was nog vrij jong. Wel ontdekte ik veel verschillende karakters : mensen die anderen de schuld gaven, mensen zonder waarden en normen, en de strijders! Ik heb hele mooie mensen mogen ontmoeten. Ik denk dat de mooiste vrouw die ik heb leren kennen een prostituee was die heroïne verslaafd was. Zij is helaas overleden doordat ze niet in de opvang wilde slapen zonder haar hondje. Ze is in de sneeuw gestorven. Later ben ik mij veel bewuster geworden, doordat mij ook iets overkomen is waardoor we ineens langdurig krap kwamen te zitten. Mijn kind was doodziek. We hebben 4 jaar onder de armoedegrens geleefd. Het is echt zomaar gebeurd dat je de schulden inzakt. Wij hebben het geluk gehad dat we op dat moment een goede financiële buffer te hadden, relatief lage lasten, een redelijk iq, en een goed vangnet. Wat mij betreft is het krijgen van geen schulden een kwestie van veel geluk in moeilijke tijden.

 4. Ik ken het programma niet, maar het lijkt me een pittig beroep, deurwaarder.

  Een kennis van me woont bij haar oom, omdat ze op haar eigen adres srteeds deurwaarders langskrijgt. Maarja, zo lang zij niet opendoet kunnen ze haar niets doen, zegt ze. Zulke mensen heb je dus ook nog. Ik vind het schandalig, maargoed.

   1. Nee hoor, bang is ze niet. Overal is over nagedacht om maar zoveel mogelijk van alle regelingen van de overheid te profiteren. Geld wordt gestort op de rekneing van haar kind, zodat niemand eraan mag komen etc. Ze vindt zichzelf vooral heel slim.

  1. Bang of niet, van je kop in het zand steken worden de problemen alleen maar groter en de kosten hoger. Die oom faciliteert dat gedrag in plaats van dat hij haar als een liefhebbend familielid helpt om het probleem onder ogen te zien en een echte oplossing te zoeken. Gemiste kans.

 5. Ik ken ook de andere kant via wanbetalende huurders (leegstandswet), die ons bijna de afgrond in hebben gestort. Toen verhaalden de deurwaarders ook nog de kosten op ons, omdat de schuldigen weigerden te betalen. Toen er vervolgens eindelijk €500 werd betaald kregen wij daarvan €90. De rest nam het deurwaarderskantoor in.
  Wij hebben alleen maar slechte ervaringen met deurwaarders. Afspraken die niet nagekomen worden, slechte communicatie. Echt een drama!!
  Oh, en de criminele schuldigen kunnen, na alle gelieg, bedrog en gedraai (zelfs na strafbladen en arrestaties, die overigens niets met ons te maken hadden), nu via de schuldhulpverlening weer vrolijk overnieuw beginnen.
  Gelukkig hebben wij het gered, maar wel met een eindje vertrouwen in de mensheid minder 😉

 6. Het is ook het systeem dat je relatief hoge boetes krijgt op te laat betaalde zorgkosten en op boetes die te laat betaald zijn (relatief kleine bedragen) die maken dat iemand zonder buffer en inzicht in het sneeuwbal-effect veel sneller in de problemen komt dan mensen met een redelijke buffer en financieel inzicht.

  Ik hoorde een deurwaarder verzuchten dat hij niet begreep dat mensen die snelheidsboete niet op tijd betalen, maar soms kan dat niet. Heb je de keus tussen eten kopen of boete betalen. Dat de kosten van de boete vervolgens idioot hoog oplopen draait dit soort keuzes je de nek om. Voor iemand die elke dag een koffietje koopt of een wijntje op een terrasje kan doen, zijn dat ook onbegrijpelijke bedragen die iemand met een laag inkomen in de problemen kan brengen.
  Ik vond die deurwaarder echt empathie missen. Maar misschien wordt je ook wel helemaal simpel van iedere keer weer dezelfde verhalen.
  Heb ook een tijdje als Credit controller gewerkt en dan hoor je van de grote jongens dezelfde soort uitvluchten. “Hij staat op de lijst, de factuur ligt bij de directie, het is onderweg”.

  1. Ik weet wel dat er soms van alles bij elkaar kan komen, maar praktisch gezien kan ik er met mijn hoofd toch niet helemaal bij dat je niet €39 euro kunt betalen voor een boete. Als ik een boete krijg, dan heb ik gewoon dik 2 maanden (volgens mij zelfs 3) om die te betalen. Dat betekent dus dat ik – uitgaande van 2 maanden – minder dan 5 euro per week ergens vandaan moet zien te schrapen. Dat is dus inderdaad nog minder dan een half bakje shag. En zit je helemaal zó klem dat het écht niet mogelijk is, dan zou ik eerder nog denken: voorkomen is beter dan genezen. Houd je overal aan de regels. Of heb – indien mogelijk – helemaal geen auto, want dat is bijna vragen om onverwachte kosten.

   Als je nu ineens €100 of €200 moet betalen, dan vind ik het wat anders, maar zo’n bedrag op laten lopen tot €600 vind ik echt een beetje onbegrijpelijk.

 7. Ik heb ervoor gewerkt, vier jaar. Net als overal heb je daar eikels bij maar ik vond het overgrote deel van de mensen die er werkten toen wel empathisch en bereid tot meedenken. Niemand heeft iets aan een verkoop en niet zelden dekt de opbrengst de kosten niet eens. Het wordt ook vaak gedaan om de druk op te voeren want niet zelden komt men dan toch met een bedrag over de brug.
  Het is lastige problematiek hoor. Bij een zorgverzekeraar of CJIB kan je bijvoorbeeld al geen regeling treffen. Dan kiezen mensen ervoor om het maar bij de deurwaarder te laten komen, met een paarhonderd euro extra maar in elk geval kunnen ze het dan met een paar tientjes per maand aflossen. Eigenlijk is het asociaal dat instanties die overheidsbeleid uitvoeren mensen zo op kosten jagen.

  1. Inderdaad zeg… juist daar zou je denken: laat ze een regeling treffen. Of misschien mensen met een laag inkomen geen zorgtoeslag geven, maar een gratis zorgverzekering. Dan weet je dat het betaald is, maar hoeven zij zich daar niet druk om te maken. En zit je ook niet met teveel gekregen/terugbetalen e.d.

 8. Wat je veel ziet in die programma’s is dat het vermogen om schulden maken een erfelijke eigenschap lijkt te zijn. Misschien zou je het op school moeten leren, omgaan met geld. Misschien moeten jongeren ook leren om er schijt aan te hebben dat anderen met merkkleding lopen die zij zich niet kunnen veroorloven. Dat ze misschien beter ergens anders een goed gevoel en eigenwaarde aan kunnen ontlenen. En hun ouders ook. In de veelgeprezen documentaire Schuldig zie je ouders die belachelijk dure schoenen kopen voor hun kind, want ja, anders hoort-ie er niet bij. Dan maar niet de huur betalen! Het gebeurt, maar ik begrijp er helemaal niks van.
  Natuurlijk kun je ook gewoon domme pech hebben in het leven, maar veel schulden die ik zie zijn gewoon vermijdbaar. Rijd niet te hard als je je geen snelheidsboete kunt veroorloven. Neem geen drie joekels van honden als je geen geld hebt voor voer en de dierenarts. En stop VOORAL met ROKEN!!!

  1. Dat laatste verbaas ik me ook altijd over. Dat kost zó ontzettend veel geld, om nog maar niet te spreken van gezondheid. Maar als dat een soort cultuur is waar je in opgroeit, inderdaad zonder echt een ‘normale’ financiële opvoeding, dan zie je dat misschien anders..

 9. Ik kijk altijd. Seizoen 3 is net gestopt. Nu komen herhalingen van seizoen 1 en 2. Alles gezien, ik verbaas mij nog steeds hoe het kan.

  In het derde aeizoen gaat het heel vaak om de zorgverzekering, dat deze niet betaald is. Dat viel mij erg op!

  1. Ja, dat viel mij ook op! Dat is hier natuurlijk wel een verplicht dingetje. Aan de andere kant; je krijgt als je een minimaal inkomen hebt ook weer zorgtoeslag om die kosten min of meer te dekken. Waarschijnlijk gaat het dan ergens anders mis en worden die bedragen gebruikt om dus andere gaten te vullen.

 10. Ja, ik ken het programma. Gelukkig heb ik een van die mensen nog nooit aan mijn deur gehad en ja, ook ik verbaas me er over ………. sommige gevallen zijn echt schrijnend, maar veel hadden het kunnen voorkomen.
  En ja, ik weet waar ik over praat, ik heb al 6 jaar een bijstandsuitkering en mijn leeftijd helpt me niet eruit te komen…….. helaas ………….
  Maar schulden heb ik niet, ik heb gewoon het standpunt dat eerst mijn rekeningen betaald moeten zijn, dan mijn eten en dan, als er geld over is iets anders. Een auto heb ik niet, ik heb veel 2e handsspullen, omdat ik nieuw niet kan betalen en vakantie ga ik niet, ik ga naar gratis evenementen en doe dingen met de stadspas. Mijn standpunt, je hebt nergens recht op, dat moet je verdienen of bij elkaar sparen. En zou houd ik de deurwaarder bij mijn deur vandaan.

 11. Ik heb het niet gekeken, al vind ik het ergens wel interessant. Een deel daarvan is dat we geen tv-abonnement hebben, en dus vaak iets van de commerciëlen niet kunnen kijken 😉

  Wel heb ik vroeger wel eens deurwaarders aan de deur gehad. Man had schulden gemaakt (deels stommigheid, deels die vicieuze cirkel waar je vervolgens veel over hoort), en daar kwam ik min of meer op die manier achter. Die deurwaarders waren heel vriendelijk, en voordat we het schuldsaneringstraject in gingen heb ik veel kunnen regelen. Maar toch heeft het jaren geduurd voor ik niet bij elke keer dat de deurbel ging dacht ‘zou dat toch weer???’ Zelfs toen we ze naar de bewindvoerder door konden sturen, en er dus eigenlijk voor ons niets meer aan de hand was. Het werkt behoorlijk verlammend, maar we gaan eruit komen 😀

  1. Ik vind het ontzettend knap hoe jullie het doen, zeker ook jij, omdat je inderdaad wel eens hebt verteld dat vooral je man veel schulden heeft gemaakt. Ik kan me wel voorstellen dat de schrik er dan voorlopig wel in zit. Ook al is er wat mee te regelen, de moed zakt vast wel even in de schoenen als er zo eentje voor de deur staat.

 12. Interessant artikel over het thema deurwaarders. Zo wist ik niet dat er zoveel huishoudens in de schulden zitten. Ook lijkt het me lastig om deze baan te hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.