Levert rood staan jou een BKR-registratie én problemen op?

BKR registratie en rood staan

Van de week kwamen er verschillende berichten naar buiten rondom je roodstandmogelijkheid en BKR-registratie. In het kort gezegd worden er vanaf 1 december nieuwe regels van kracht, waardoor kleine en kortlopende rekeningen vanaf 250 euro ook al worden aangemeld. Als je dus bijvoorbeeld 250 euro rood mag staan op je betaalrekening, wordt dat aangemeld. Of je er nu gebruik van maakt of niet.

BKR-registratie is niet erg

Nu is een BKR-registratie op zich niet erg. Als je gewoon alles op tijd betaalt, is het ook niet echt veel meer dan een registratie, die niet te verwarren is met een (negatieve!) BKR-aantekening. Voor sommige dingen is het echter wel relevant. Als je bijvoorbeeld een hypotheek wilt afsluiten, dan wordt rekening gehouden met de kredietmogelijkheden die je hebt. En dat kan behoorlijk aantikken.

Volgens de Vereniging Eigen Huis krijg je al 2800 euro minder hypotheek, als het alleen al mogelijk is om 500 euro rood te staan op je betaalrekening. Dat lijkt niet zoveel, maar kan behoorlijk aantikken. Ik mag bijvoorbeeld standaard 1000 euro rood staan op mijn bankrekening. Dat zou al 5600 euro zijn. Vriend heeft die optie niet, maar als die het ook zou hebben, dan is je maximale hypotheek meteen 10.000 euro lager.

Lees ook: Dit moet je sparen voor een eigen huis

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Ik sta nog steeds rood 😐

Heel eerlijk gezegd: ik gebruik de functie nog steeds wel eens. Ik heb hem er al een paar keer af proberen te halen, maar op één of andere manier slaagt de bank daar steeds niet in. En omdat ik het wel handig vind, zit ik er ook niet zo hard achteraan. Ik koop alleen wat ik kan betalen, maar heb dat geld niet altijd op mijn betaalrekening staan. De wetenschap dat je dan nooit voor een melding ’transactie geweigerd’ komt te staan, is wel heel prettig. En zolang het niet echt gevolgen had, vond ik het ook wel prima.

Nu deze BKR-registratie echter invloed lijkt te gaan hebben op mijn mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten, ben ik er wat minder enthousiast over. Als ondernemer rekenen ze vaak al heel erg voorzichtig en mijn loondienstbaan is natuurlijk maar voor één dag. De incidentele bonussen van vriend worden ook niet meegerekend.

Hoewel het niet in de planning ligt om een hoge hypotheek af te sluiten, zit ik liever heeeeel duidelijk aan de veilige kant, dan dat je echt moet trekken om zo’n hypotheek bij de bank los te krijgen.

Dus heb ik maar even een berichtje naar de bank gestuurd, met de vraag om alsnog die roodstand eraf te halen. Dan maar wat vaker mijn saldo checken. Ik denk dat ik er ongemerkt ook nog wel wat zuiniger van word, ook niet gek op dit moment. Of nooit eigenlijk 🙂

Update: mijn roodstandfunctie is eindelijk verwijderd. Hoera!

Je zit snel in de schulden

Overigens vind ik de invoering van deze BKR-registratie voor kleinere schulden wel een goede maatregel. Als je inderdaad bijvoorbeeld 1000 euro kunt rood staan op je rekening en 2500 euro op je creditcard kunt zetten. Plus een auto kunt kopen via personal lease en andere dingen bijvoorbeeld via Wehkamp op afbetaling, dan steven je toch vrij snel af op hele heftige bedragen.

En al die bedragen moeten óók afbetaald worden. Dan wil je natuurlijk niet nog óók met een enorme hypotheek zitten, want dan is de kans op problemen alleen maar veel groter.

Wat vind jij van deze nieuwe maatregel? Kun jij rood staan op je rekening en ga je hier iets aan veranderen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Ik heb nog nooit rood kunnen staan en heb het eigenlijk ook niet gemist. Tegelijkertijd heb ik wel een credit card, die kennelijk ook meetelt. Jammer, alhoewel ik nog liever een 'debit card' zou willen hebben voor buitenlandse betalingen.

 2. Disclaimer, we kunnen al jaren niet meer in het rood staan en we hebben dit zelfs allebei nog nooit gedaan (rood staan) zelfs niet tijdens onze studiejaren.
  Rood staan is per definitie slecht omgaan met je centen, want je hebt voor wat voor reden dan ook geld uitgegeven dat je niet hebt staan op je betaal rekening. En wat betreft je hypotheek, je zou nooit aan je max moeten gaan zitten, dus als daar 10,000 vanaf zou gaan zou dit ook nooit een probleem voor je mogen wezen. Kortom, dit is eigenlijk een non-issue, toch?

  1. De meeste mensen gaan tegenwoordig toch aan hun max zitten. Soms er zelfs overheen. Omdat zij zelf vinden dat ze het wel kunnen betalen. Ja met de huidige rente wel, maar als die afloopt over 10 jaar..

  2. In mijn geval zou het niet alleen die €10.000 zijn hè, het is ook mijn inkomen als zelfstandig ondernemer dat op een hele andere manier wordt meegeteld. Vreemd genoeg zijn banken daar – ondanks hun reclames – daar nog best moeilijk in. Terwijl een baan in loondienst tegenwoordig ook helemaal niets meer zegt qua zekerheid.

  3. Ook dan zit je natuurlijk nog met tijdelijke contracten e.d. Er zijn zeker gevallen waarbij een huis dan gewoon te duur is, maar het deel mensen dat niet of met moeite een hypotheek kan krijgen, terwijl ze wel 'kredietwaardig' zijn, neemt volgens mij ook behoorlijk toe.

 3. Ik had begrepen dat die bkr registratie vanaf december er komt als je door je kredietmogelijkheid minimaal een maand aan een stuk hebt roodgestaan.
  Dus ik dacht zelf dat er niet veel aan de hand was, als ik al eens rood sta is het hooguit een halve dag.
  Ik ga het maar eens uitzoeken.

 4. Ik had begrepen dat die bkr registratie vanaf december er komt als je door je kredietmogelijkheid minimaal een maand aan een stuk hebt roodgestaan.
  Dus ik dacht zelf dat er niet veel aan de hand was, als ik al eens rood sta is het hooguit een halve dag.
  Ik ga het maar eens uitzoeken.

 5. Volgens mij kan ik het ook niet. Dat was toen geregeld toen ik 18 was… Maar voor de zekerheid ga ik het toch eens controleren.

  Wat ik ook altijd doe, is om te proberen om altijd een buffer aan te houden van 200,-. Dat is meestal wel genoeg om alle onverwachte kosten aan te houden.

 6. Op de dag dat onze hypotheek passeerde konden wij niet rood staan en hadden we even geen creditcard. Gewoon tijdelijk opgezegd allemaal en na het passeren weer open gezet.
  Eigenlijk idioot maar goed.
  Voor mensen die op meerdere rekeningen rood staan en creditcard rekeningen open hebben staan is dit wel een goed plan. Als die mensen dat niet even dicht kunnen zetten of aflossen bij het aangaan van een (hypothecaire) lening komt dat nu aan het licht en dat is een goede zaak. Je hebt ook van die leninghaaien die kleine kortlopende leningen verstrekken met gigantische rentes maar zonder BKR notering. De wanhopigen trappen daar in en lenen bij verschillende partijen. Goed dat dat nu ook geregistreerd moet worden, mensen kunnen anders flink in de problemen komen.
  Als je de roodstand op je rekening en een creditcard handig vind en niet binnen een paar maanden een nieuwe hypotheek af wilt sluiten zou ik het gewoon zo laten.

 7. Snap de gedachte erachter, maar lost mi niets op. Heb je nl. De felbegeerde hypotheek, dan zet je persoonlijk toch weer de mogelijkheid tot roodstand bij de bank weer om …..

 8. Wij hebben een creditcard voor harvest die we van de zaak nodig hadden. en we hebben het nog steeds nodig, vandaar dat ik hem heb.
  en we kunnen roodstaan op onze gezamelijke rekening. ik wil nadat we alles geregeld hebben met de laatste dingen van de zaak naar Triodos overstappen de kinderen zitten daar al. Dan wil ik ook geen roodstand mogelijkheid meer.

 9. Op je BKR profiel staat hoeveel je rood kunt staan. Er stast niet bij hoe weinig je daadwerkelijk rood staat.
  Voor een nieuwe leningverstrekker wordt een krediet van 1000 ook gerekend als een schuld van 1000. Ze kunnen immers niet zien hoeveel je gebruikt. Zelfs al zou je ze een afschrift geven, dannkun je een uur daarna weer tot het maximum gaan.
  Maar er is niks aan de hand als je geen hypotheek of grote lening wil gaan afsluiten de komende tijd.
  Gewoon laten staan, opzeggen kan tijdelijk rond het passeren van een lening.

 10. in 1997 heb ik de mogelijkheid tot roodstand opgeheven en dat ging toen al niet makkelijk. Het was eenvoudiger de mogelijk tot roodstand te verkrijgen dan om ervan af te komen. Goed beleid van de banken

  1. Ik heb dat ook eens gedaan, toen kon het er niet af, maar ze konden wel een reservering inbouwen, waardoor ik er effectief geen gebruik van kon maken. Tót bleek dat dat dus wél het geval was. En toen ik er later weer naar vroeg, was er niets te zien van een reservering. Nu maar weer aangevraagd en wél papieren gekregen om te ondertekenen.

 11. Voor mensen die de roodstand niet nodig hebben is er niets om op te lossen inderdaad.
  Echter, mensen die links en rechts lenen en het ene gat met het andere moeten vullen lost het op den duur wel wat op. Geldverstrekkers zien na december echt alle leningen en zullen of mogen dan niet nog een lening verstrekken die de financiële draagkracht te boven gaat.
  Als de deurwaarder moet komen omdat de schulden niet kunnen worden betaald of huisuitzetting volgt, zijn mensen nog veel dieper in de problemen.

 12. Via internetbankieren kun je met 1 klik op de knop de roodstand aan of uitzetten.Wij maken geen gebruik van de roodstand, dus heb ik het via internet stop gezet.

  vr.gr.Janny

 13. Wij kunnen rood staan en ik vind het erg prettig dat dat kan. Bij manlief's vorige werk kwam het nogal eens voor dat er erg laat uitbetaald werd.
  Ook merk ik dat ik, als we al eens € 100 rood staan, dat heel snel weer wil oplossen. Van de spaarrekening afhalen vind ik dan toch net iets te makkelijk. Voor die motivatie betaal ik dat dubbeltje met liefde 🙂
  We hebben absoluut geen verhuisplannen dus het is voor ons ook verder irrelevant 🙂

 14. Roodstand aan? No way. Ik heb nooit rood gestaan. Ben wel een keer geskimd. Het geskimde bedrag netjes en terug gehad, de betaalde rente niet. Dat boeide me ook niet. Ik gun het de skimmers niet, vandaar geen roodstand meer.

 15. Wie zijn jullie (eerste reacties) om te bepalen dat het dan te duur is! Denk eens aan invalcontracten, eigen bedrijf etc. Dan is het lastig om een hypotheek te krijgen. Gek genoeg vragen ze nou nooit om een vast contract bij het huren van een woning..

 16. Goed dat je het hebt aangepast 😉
  Ik kwam je blog nu nogmaals tegen.
  Wij hebben echt járen rood gestaan, eigenlijk al vanaf dat we samen gingen wonen, 19 jaar geleden. Is een slechte start geweest en we hebben er eigenlijk nooit iets aan gedaan. Tot begin 2017, toen ik Sjoukjes site en fb pagina ontdekte. Nu wilde ik er echt zelf vanaf en er ook uitblijven. We hebben hónderden euro’s rente betaald.
  Als ik in de rabobank-app op debetrente zoek word ik niet goed.
  Maar nu hebben we het goed voor elkaar!! Zo blij mee 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.