Beleggingsupdate september 2023

beleggingsupdate september 2023

Deze maand een keer héél op tijd: gisteren is mijn financiële maand begonnen, vandaag is mijn beleggingsbedrag gestort en mijn transactie ook direct doorgevoerd. Dus: tijd voor de beleggingsupdate van september 2023. Trouwens ook nog even een reminder: heb je deze actie al gezien? De deadline voor de volledige 125 gratis euro’s is verlengd, dus als je ‘m eerder gemist had, heb je nu nog een kans. Without further ado: door naar de beleggingsupdate.

Beleggingsupdate september 2023

Op de 24e van de ‘vorige’ maand begint mijn financiële maand. De financiële maand september begint dus eigenlijk in augustus. Dan gaat er automatisch geld naar mijn beleggingsrekening. Vervolgens komt er een mailtje dat er geld gestort is, ga ik een opdracht inplannen en meestal schrijf ik dan mijn beleggingsupdate ook meteen. Nu moest ik eventjes wachten tot mijn order was doorgevoerd, maar inmiddels is dat ook weer geregeld.

Laten we weer beginnen met het overzicht. Oh, en let op: met beleggen kun je je inleg verliezen:

Ik investeer in:

 • De enige account waar ik echt ‘actief’ beleg: een gewone beleggingsrekening. Hier gaat dus mijn maandelijkse storting heen.
 • Pensioen – voor mijn pensioen. Hierop stortte ik af en toe een FOR-reservering. Helaas bestaat de FOR nu niet meer, maar dat potje natuurlijk wel.
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (met deze link krijg je zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Coinmerce. Dit stond eerder bij Binance, maar die zijn van de NL markt af.
 • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, dat me gratis 65 euro én koerswinst heeft opgeleverd (deze loopt trouwens momenteel weer en kan je momenteel 125 euro opleveren).
 • Duurzaam beleggingsaccount – deze heb ik in 2021 geopend en hier heb ik in één keer een groter bedrag in gestort, zodat ik geen maandelijkse inlegverplichting heb.
 • Beleggingsapp – vooral voor de leuk, hier stort ik ook niet actief op, maar geef ik wél gratis aandelen weg aan wie een account opent via die link 😉

Ook beginnen met beleggen? Start hier en open je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In september deed ik dit voor mijn beleggingen

Ik ben géén beleggingsexpert en houd het beleggen het liefst zo simpel en logisch mogelijk. Daarom let ik op deze dingen:

 • Hoe is de verdeling in mijn portefeuille; kan ik beter voor obligaties of voor aandelen (in mijn geval beiden ETF’s) gaan?
 • Zijn er koersdalers die interessant zijn om juist nu aan te schaffen?
 • Levert hetgeen waar ik naar neig ook dividend op? Dat is immers een vorm van passief inkomen.

Hoewel ik eigenlijk mijn crypto’s niet meer meeneem in dit overzicht, deed ik er deze maand wel iets mee. Min of meer. Binance had al maanden geleden aangekondigd van de Nederlandse markt te gaan, maar ik schoof het overzetten van mijn munten steeds wat uit. Nu was écht de uiteindelijke deadline (en daarna zou ik niet meer bij mijn geld kunnen), dus stapte ik over naar Coinmerce. Dat gebeurde verder gelukkig automatisch, dus daar had ik geen omkijken naar.

Qua beleggingen stak ik deze maand geld in iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (ISIN: IE00B4L5Y983). Dit is een fonds dat geen dividend uitkeert aan aandeelhouders, maar het teruginvesteert. Hoewel ik zelf het uitgekeerde dividend tot nu toe ook steeds opnieuw investeerde, wilde ik ook eens wat aanschaffen waarbij dat vanzelf ging. Ik kocht er 5 van, voor 77 euro per stuk. Daarvoor betaalde ik 1 euro aan transactiekosten.

Huishoudelijke mededeling

De AFM wil ook graag dat ik mijn belang hierin benoem en daar sta ik een beetje dubbel in. Aan de ene kant is het natuurlijk zo dat als allemaal mensen deze ook gaan kopen, dat wat voor de koers doet (meer vraag = in de regel koersstijging). Dat is theoretisch gezien een belang. Tegelijkertijd zit ik daar natuurlijk helemaal niet op te wachten, want dan zijn we dus met z’n alleen de koers kunstmatig aan het oppompen, zonder dat de onderliggende waarde meestijgt. Daar heeft volgens mij niemand wat aan.

Dus wellicht ten overvloede, maar ik zeg het toch: dit is wat ik deze maand gedaan heb, omdat het voor mij goed voelde. Doe zelf vooral wat voor jou goed voelt. En laat je vooral niet meeslepen in allerlei hypes. Beleggen doe je – althans, dat is mijn visie – in de basis niet op koersen, maar op achterliggende bedrijven, visies, groeipotentie, etc.

Tot zover deze huishoudelijke mededeling 😉

Het rendement

Het rendement tot nu toe zie je in deze tabel:

AccountInleg (totaal)Huidige saldoVerschil
Centraal Beheer522 euro573,16+ 51,16
DEGIRO29.927,44 euro37.417,02 euro+ 7.488,21 euro
Pensioenrekening17.844 euro21.621 euro+ 3.777 euro
Bux10 euro44,91 euro+ 34,91 euro
Meesman10.000 euro10.101 euro+ 101 euro
Goud450 euro477,66+ 27,66 euro

* De crypto’s heb ik uit het overzicht verwijderd. De inleg daarvan had ik sowieso nooit goed geregistreerd en nu met een ledger + verschillende accounts is dat bijna niet bij te houden. BUX lijkt flink gekelderd, maar daar bleken een aantal aandelen uit het assortiment te zijn gevallen, waardoor die automatisch zijn verkocht. Daardoor stond er zo’n 40 euro in de vrije ruimte, die ik gewoon op mijn spaarrekening heb gezet.

Hoewel de saldi allemaal nog relatief hoog staan, zie ik wel dat ze stuk voor stuk weer een beetje gedaald zijn ten opzichte van vorige maand. Ik heb inmiddels ook mijn investering in goud toegevoegd; daar gaat elke maand 50 euro naartoe. Dit gaat nog niet zo heel hard, maar het is wel een mooie manier van diversificeren.

Mijn strategie blijft – zoals altijd – weer helemaal hetzelfde. Ik hanteer een Buy & Hold-strategie, omdat:

 • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig (wanneer doe je wat?)
 • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
 • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Pieken en dalen horen bij langetermijnbeleggen. Door goed te spreiden, te letten op de kosten en

Dividend en kosten

Ik kreeg in de afgelopen tijd een klein beetje dividend uitgekeerd: 75 cent. Daarover betaalde ik 11 cent dividendbelasting. Ook betaalde ik een keer 1 euro transactiekosten. Dat is tegenwoordig nieuw bij DEGIRO. Omdat mijn aankopen binnen de kernselectie vallen, bleef het bij dat bedrag.

Daarnaast betaalde ik bij BrandNewDay weer 23,08 euro aan servicekosten. Dat vind ik best veel, dus ik ga ook uitkijken naar mogelijkheden om daar slimmer mee om te gaan.

Aandachtspunten voor volgende maand

Nog steeds op de planning: de online training Beleggen voor Beginners helemaal updaten (als je ‘m al hebt, dan krijg je automatisch toegang tot de bijgewerkte versie). Daarnaast wil ik zelf mijn kennis op dit vlak ook weer wat uitbreiden, maar ik weet nog niet precies op welke manier. Daar wat leuks in bedenken staat dus ook als aandachtspunt op mijn lijstje.

Daarnaast wil ik komende tijd (waarschijnlijk deze of volgende week, want dan is alles nog lekker vers) een review schrijven over de training die ik volgde rondom vastgoed beleggen. Daar heb ik tegen die tijd dan ook nog een leuke actie voor.

Wil jij je geld ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Gratis eBook Beleggen voor Beginners of training?

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Daarnaast heb ik dit – en meer – ook in een online training over Beginnen met Beleggen gestopt. Die loodst je in twee modules door de basics heen en helpt je om een start te maken met je eigen beleggingsportefeuille. Iets voor jou? Je kunt ‘m hier meteen aanschaffen.

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. Hallo Adine,
  Over welke periode is het rendement zoals genoemd in je tabel? Lijkt me erg hoog voor 1 maand!!!!
  Ik kan het niet opmaken uit de tekst.

 2. Het was alweer even geleden dat ik je blog bekeken had. Net als je updates. Leuk om te zien hoe je vermogen gegroeid is de afgelopen tijd. Bij mij was september geen goeie maand, maar oktober so far kakt nog meer in.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.