Is beleggen in goud nu slim? (+ gratis gram goud)

beleggen in goud

Ik had dit eigenlijk met mijn beleggingsupdate mee willen nemen, maar nu kwamen er even een aantal dingen samen, waardoor ik dacht: laat ik er een aparte blog aan wijden. Waaraan? Aan beleggen in goud. Dat is iets dat al denk ik ongeveer een jaar in mijn hoofd hangt, maar waar ik nu eindelijk stappen in heb gezet. Hier deel ik die stappen met jou, plus natuurlijk mijn plan ermee.

Beleggen in goud, waarom?

Toen mijn broers en ik jong waren, zei mijn vader altijd dat hij drie goudstaven voor ons had. Voor elk één. Die had hij ergens begraven voor ‘later’. Helaas bleek het vooral een mooi verhaal voor later te betreffen, want toen we na een aantal verhuizingen nog eens navroegen of die staven wel mee waren gegaan, waren ze er toch niet helemaal geweest ?. Dat beleggen in goud zou ik dus zelf een keer mee moeten beginnen.

En heel eerlijk: daar maakte ik niet zoveel haast mee. Het leek me onhandig, ik snapte niet precies hoe het werkte en de enige optie die ik steeds zag (een baar goud kopen) was nogal kostbaar. Want beleggen in goud, prima. Maar om nu meteen tien- of vijftienduizend euro vast te zetten in zo’n staafje. Nou… nee.

Maar: de laatste tijd kwam het steeds vaker omhoog. Toen het ook nog eens uitgebreid ter sprake kwam tijdens de presentatie die Willem Middelkoop gaf bij een event van Michael Pilarczyk, wist ik dat ik er iets mee moest.

Goud heeft namelijk altijd een onderliggende waarde (er is een vaste hoeveelheid op de wereld en er komt niets meer bij) en uit de geschiedenis is gebleken dat roerige tijden – zoals de tijd waar we nu in zitten – er altijd voor zorgen dat wordt teruggegrepen naar goud. Dan heb je daarmee dus twee dingen: een bepaalde vorm van zekerheid én iets waarvan de waarde in zo’n periode flink kan stijgen.

Dat was precies de reden dat ik vorig jaar rond deze tijd voor het eerst wat zilver kocht. Een paar van die munten is toch wat beter behapbaar dan zo’n blok goud.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe beleggen in goud

Maar goed, het was nu wel duidelijk: ik moest er wat mee, maar wat? Zoals gezegd: een baar goud (of meer) zag ik niet echt zitten. Sowieso niet om zoiets in huis te hebben, maar ook niet vanwege de waarde die je daarmee vastzet. Ik ben juist van de spreiding, dat is de reden dat ik mijn beleggingsportefeuille hiermee zou willen uitbreiden. Maar – in tegenstelling tot het advies van Willem Middelkoop – ik hoef er niet meteen een kwart of de helft van mijn portefeuille mee te vullen.

Een andere optie dus. Dan zijn er bijvoorbeeld verschillende ETF’s waarmee je ‘in goud’ kunt zitten. Eentje had ik al een tijd op mijn lijstje staan; die kwam eens voorbij bij Vasco Rouw. Maar blijkbaar hield iets me daarin nog steeds tegen, want die ETF staat al zeker anderhalf jaar op mijn lijstje.

Toen kwam ineens dat laatste zetje om wél iets te doen. In korte tijd kwam er drie keer iets op mijn radar. Misschien heb je mijn podcastaflevering over de Regel van Drie wel beluisterd. Dan weet je waarom ik toen wél in actie kwam.

In dit geval was dat laatste zetje een adres om met een bedrag van 50 euro per maand goud te kopen. Goud dat ik niet in huis hoef te hebben, maar ergens in een kluis in Zwitserland ligt. En met relatief lage vaste kosten, omdat zij natuurlijk alle orders verzamelen en die als één order doorvoeren. Ik besloot direct een account te openen om dit te gaan testen. Mijn afschrijving is elke maand op de 1e en ik ben gestart met 50 euro. Dat betekent dat ik de eerste bijna-gram-goud al in ‘mijn’ Zwitserse kluis heb liggen.

Voor die 50 euro kocht ik deze keer 0,897 gram goud en betaalde ik 0,25 euro aan transactiekosten. Ook altijd fijn om te weten.

Wat is mijn plan hiermee?

Ik ga dit beleggen in goud rustig oppakken, net zoals ik in 2016 heel rustig ben begonnen met beleggen. Ik vind het heel fijn om ook dit eerst wat verder te ontdekken, maar ondertussen wél iets te doen. Als er iets is dat ik geleerd heb van 2016, dan is het wel dat je heel veel tijd kunt vergooien met niets doen, terwijl je ook in hele kleine stappen iets kunt doen.

Die 50 euro in de maand is voor mij te overzien. Nu ik geen personal trainer meer heb à 300 euro per maand, maar lekker elke dag in de plaatselijke sportschool sta voor nog geen twee tientjes kon ik die 50 euro wel van mijn gezondheidsbudget afhalen.

Het systeem is gemakkelijk; ik heb de boel ingesteld en hoef er nu niet meer naar om te kijken. Natuurlijk kijk ik wel regelmatig even naar het rendement, maar in de eerste instantie gaat het me niet per se om meer geld, maar meer om diversificatie en een stukje zekerheid.

Mijn cadeau voor jou (verlopen)

Misschien is beleggen in goud ook wel iets dat bij jou al wat langer op het verlanglijstje staat, maar liep je tegen dezelfde drempels aan als dat ik dat deed. Dan heb ik wat leuks voor je. Ik kreeg namelijk net bericht dat iedereen die via deze link voor 6 november 2023 een account opent én voor minimaal 100 euro investeert in edelmetalen (je kunt ook kiezen voor zilver of platinum), één gram goud gratis krijgt. Dat vertegenwoordigt momenteel een waarde van 61 euro.

Moet je het wel via deze link doen, anders weten ze niet dat je via mij komt >>

Deze actie loopt tot en met 6 november 2023 en geldt alleen als je dus je account opent, valideert en een aankoop doet van minimaal 100 euro. Je gratis gram krijg je dan binnen 30 dagen bijgeschreven.

Beleg jij al in goud?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Hoi Adine,

  volg je al een tijdje net als een paar andere blogs. Ik ben van de week ook ingestapt via bovenstaande link.
  Heb je enig idee wanneer de 1 gram gratis goud zal worden toegevoegd aan mijn account?

  Alvast een goed uiteinde gewenst en ga zo door in 2023.

  Rob

 2. Hi Adine, dank voor al je “gouden” tips. Wil alleen weten of je na het storten en aanmelden ook verplicht bent om maandelijks een bedrag te storten. Of kan dit incidenteel of gewoon helemaal niet..kun je het bedrag weer gemakkelijk overboeken naar je Nederlandse rekening of moet daarvoor betaald worden. Dank alvast voor je antwoord….Marjon

  1. Verplicht per maand storten hoeft niet, dat is alleen in combinatie met het spaarplan (die doe ik dus met 50 euro per maand). Als je niet voor een spaarplan kiest, maar gewoon ‘los’, ben je daar dus vrij in. Dus het kan incidenteel, of helemaal niet. Zolang je dus eenmalig wel die 100 euro doet, want anders krijg je geen gratis gram 😉 En ik heb nog geen ervaring met verkopen qua snelheid enzo, maar: als je koopt, koop je het voor een iets hogere prijs aan, dan dat je verkoopt. Dus daarin zit een kostenmarge. Even ter indicatie: het kopen zit nu op € 59.772,35 / Kg en het verkopen op € 58.649,03 / Kg .

 3. Hoi Adine,

  Hoe doe je dat als je in edelmetalen investeert bij je belastingaangifte? Wordt dit als belegging gezien voor de vermogensrendementsheffing?

  Groeten Jeroen

 4. “Goud heeft namelijk altijd een onderliggende waarde (er is een vaste hoeveelheid op de wereld en er komt niets meer bij)”

  Stock-to-flow-ratio: verhouding tussen de hoeveelheid (van bijv. goud) en wat er jaarlijks bijkomt. En die ratio is 1%.

  Het blijft een interessante waarde-opslag (geen belegging, want een belegging creëert toegevoegde waarde), maar wel iets om rekening mee te houden.

  “Stock-to-flow-ratio: verhouding tussen de hoeveelheid (van bijv. goud) en wat er jaarlijks bijkomt.”

  Zo klein mogelijke eenheden, gouden vijfjes, tientjes, dukaten en af en toe iets groters. Je baar is niet handig. In tijden van crisis kun je er niet mee over straat en als je naar een boer moet en hij ziet je baar, dan kost één brood natuurlijk één baar. Handig is het om vooral ook zilver te hebben voor de dagelijkse uitgaven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.