Nieuwe pensioenregels: wat houden ze in?

In de zomer van 2023 zijn de nieuwe pensioenregels ingevoerd. Nu gaat dat gefaseerd, maar het is wél belangrijk om voorbereid te zijn.

Ik ben er nog niet zoveel mee bezig geweest, met die nieuwe pensioenregels. Ze zijn 1 juli 2023 ingevoerd, maar de hele invoering heeft zoveel voeten in de aarde, dat het nog makkelijk een jaar of wat kan duren voor de veranderingen echt zijn doorgevoerd. Nu heb ik als ondernemer ook geen ‘officieel’ pensioen, waardoor er voor mij persoonlijk niet echt wat verandert. Maar: ik kom de laatste tijd zoveel advertenties tegen over die nieuwe regels, dat ik dacht: laat ik er eens induiken.

Waarom zijn er nieuwe pensioenregels?

Oké, eerst even: waarom zijn er nieuwe pensioenregels? Was ons pensioenstelsel niet één van de beste stelsels ter wereld? Met veel geld in kas enzo?

Ja. En: pensioenfondsen zijn wat te enthousiast geweest met beloftes rondom uitkeringen, die nu niet altijd waargemaakt kunnen worden. Op zich is dat heel logisch, want pensioenfondsen beleggen en de waarde van beleggingen kan fluctueren. Tegelijkertijd: als jou beloofd is dat je een bepaald bedrag krijgt als je met pensioen gaat en dat is niet zo, dan levert dat natuurlijk ook verwarring op. Minimaal.

Sommige dingen blijven hetzelfde, voor nu

Zo krijg je vanaf je pensioenleeftijd nog steeds AOW uitgekeerd. Dat is een bedrag van ongeveer 1500 euro per maand voor een alleenstaande, een soort basisinkomen. Je wordt hier overigens wel in gekort als je ook in het buitenland hebt gewerkt en gewoond.

Hoewel ik me afvraag of deze voorziening nog houdbaar is op het moment dat ik daar zelf over pak ‘m beet 30 jaar aan toe ben, blijft hij voor nu bestaan.

Ook kun je nog steeds pensioen opbouwen via je werkgever, krijg je dat uiteindelijk zolang je leeft uitgekeerd en blijf je meestal pensioen opbouwen als je arbeidsongeschikt raakt. Overlijd je voordat je met pensioen gaat? Dan krijgt je partner in de meeste gevallen een nabestaandenpensioen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat er verandert met de nieuwe pensioenregels

De grootste verandering heeft te maken met wat je uiteindelijk krijgt. In plaats van afspraken over de uitkering, worden voortaan afspraken gemaakt over de premie. Dit noemen ze ‘premieregeling’. Oftewel: je maakt wel afspraken over wat je zelf inlegt en over wat je werkgever inlegt, maar niet over het bedrag dat je er uiteindelijk uit gaat halen.

Die uitkering gaat nu namelijk meebewegen met de economie: in goede economische tijden is je pensioen hoger. Maar: gaat het economisch slechter? Tja, dan kan je pensioen dus omlaag gaan.

Grappig genoeg wordt wél aangegeven dat de verwachting is dat pensioenen nu vaker en eerder omhoog zullen gaan. Het zou kunnen. Het kan zijn dat de oude regels daar geen ruimte voor boden. Tegelijkertijd voelt het ook een beetje als een vage belofte die eigenlijk niet echt waar te maken is, maar natuurlijk wél lekker klinkt.

Wat verder nog verandert is duidelijkheid en eenduidigheid in de regels rondom het nabestaandenpensioen. Die regels zijn straks voor iedereen gelijk.

Bovendien wordt het straks mogelijk om op je pensioendatum maximaal 10 procent in één keer op te nemen. Dat zou je dan bijvoorbeeld zelf weer weg kunnen zetten.

Wat is voor jou handig?

Ik denk dat het vooral belangrijk is om je hier bewust van te zijn. Om je te beseffen dat het inkomen na pensionering straks niet meer vast gaat zijn. Dat maakt het dus extra belangrijk om je geld in de gaten te houden. Zowel je pensioen(opbouw) als de uitkering straks. Want het kan zomaar zijn dat je meer of minder te besteden hebt, wat invloed heeft op je maandelijkse plaatje, maar mogelijk óók op toeslagen die je nog ontvangt.

En kijk zeker ook of je nog (extra) aanvullend pensioen wilt opbouwen. Ik doe dat bijvoorbeeld als ondernemer zelf, op een speciale rekening. Ik zet dat bedrag apart vóór ik er inkomstenbelasting over betaal, waardoor het bedrag waarmee ik kan werken dus wat hoger is. Die inkomstenbelasting betaal ik dan pas bij uitkering, waarbij de verwachting is dat het tarief dan wat lager ligt. Momenteel doe ik dat nog niet structureel, maar dat ligt nog wel in de planning. Nu heb ik nog een jaar of 30 om dat voor me te laten werken – dat scheelt enorm in de uiteindelijke opbrengst.

Dat kun jij natuurlijk ook doen. Geld kan altijd op, dus als je nu de tijd voor je kunt laten werken, is dat alleen maar extra fijn. Wat je nu apart zet, scheelt meteen al!

Deze maand gratis overstappen

Wil je je pensioenpotje zelf regelen, bijvoorbeeld ter aanvulling? Of krijg je van je werkgever de kans om een bedrag zelf weg te zetten? Dan heb ik nog een tip voor je; mijn pensioenpotjesplek heeft deze maand namelijk gratis overstapweken, waardoor je je huidige lijfrentepolis of bankspaarproduct gratis en gemakkelijk over kunt laten zetten. Dat scheelt je mooi weer 199 euro én een hoop gedoe.

Als dat wat voor je is, regel je dat hier >>

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. Ik ben bang voor het nwe pensioenstelsel, in feite is het ergewoon doorheen gedrukt, mensen hebben er niets over te zeggen gehad, nu hebben wij maandelijks een vast bedrag wat wij gestort krijgen dat is vastigheid, in het nwe stelsel ben ik daarniet zo zeker van
  Met vr.gr M.F. van Rijn

 2. Mevrouw van Rijn u heeft helemaal geijk. Mijn pensioen is nu nog een vastigheid waar ik 42 jaar voor heb gewerkt. Het is ook belachelijk dat een ieder, inclusief de bonden dit zo maar hebben laten gebeuren. Waarom ben ik hier zelf niet ingekend, is mijn eigen geld tenslotte. Gokken doe je bij Holland Casino, niet bij de pensioenfondsen.
  Met vriendelijke groet
  Leen Hendrikse

 3. Vroeger als je 65 werd kreeg 70% van je laatst verdiende loon…en bovendien ontving je ook voldoende voor je echtgenote om beiden te genieten van je oude dag. vervolgens werd de 70% gewijzigd in 2006 (?) naar middelloon, oftewel vanaf dat moment zou je snel gerekend rond de 50% van je laatst verdiende salaris krijgen. Vervolgens moesten de echtgenoten ook voor een eigen pensioen zorgen. In mijn geval dus geen gelijke oude dag want mijn vrouw is 6 jaar jonger dan ik. Vervolgens is de pensioenleeftijd inmiddels voor mij richting 68 gegaan. Oftewel werken we drie jaar langer hetgeen extra pensioen zou moeten opleveren, maar vergeet niet dat je drie jaar langer werken moet en dus als gauw met een pensioentje van 3000€ p/mnd nu nog 3 jaar 36000€ = ruim een ton!!, aan pensioengeld kwijt bent.
  Hoe kan dit nieuwe pensioen dit allemaal goedmaken? Los daarvan is eenmalig een 10% uitkering fijn, maar gaat daarvan niet meer dan de helft eerst naar de belastingdienst. Iemand een idee hoe je daar onderuitkomt? Anders krijg je na een jaar nog een extra “afrekening” uit je gespaarde centjes, waardoor nog minder overblijft. Of zie ik het helemaal verkeerd??

 4. Wij zijn 65 plussers hebben altijd hard gewerkt waarom moet het anders .
  Wij burgers hebben niks te zeggen wie verzind diT .
  Het is Geen gok spel .

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.